Anna Popek popisała się warzywną zapiekanką. Fani w szoku, że zabrakło kluczowego składnika
ONS.pl/Instagram
Newsy

Anna Popek popisała się warzywną zapiekanką. Fani w szoku, że zabrakło kluczowego składnika

Dziennikarka TVP i Polskiego Radia wrzuciła do sieci zdjęcie z kolacji, którą przyszykowała dla swoich córek. Wygląda smacznie, ale fani dojrzeli w niej brak kluczowego produktu…
Hubert Rój
maj 11, 2021

Znana i lubiana prezenterka wielu programów na antenach Telewizji Polskiej, a także Polskiego Radia opublikowała  na Instagramie zdjęcie upieczonej przez siebie zapiekanki. Jak napisała gwiazda TVP – przygotowała ją dla swoich córeczek na kolację.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czego zabrakło w zapiekance Anny Popek?

Czujni fani szybko zauważyli, że na fotografii nie ma ani śladu pożywnego mięsa. Czyżby Popek przeszła na wegetarianizm? Tego nie wiemy, ale za to z całym sercem polecamy przepis na szybką zapiekankę dziennikarki, która nada się jako dodatek do obiadu czy jako oddzielne, lekkostrawne danie.

Anna Popek to nie jedyna gwiazda, która lubi od czasu do czasu pochwalić się przed swoimi fanami jakimś efektownym daniem. Własnoręcznie wypieczony chleb pokazała Katarzyna Dowbor, potrawką z cielęciny popisał się Piotr Gąsowski,  a Katarzyna Skrzynecka wrzuciła do sieci zdjęcie ciekawej zupy krem.

Przepis na zapiekankę Anny Popek

Składniki:

  • 50 dag młodych ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • Cebula dymka
  • Papryka słodka w proszku
  • 2-3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek suszony

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w dość cienkie talarki.
  2. Obierzcie także marchewkę i pokrójcie w cienkie plasterki – jeżeli plastry ziemniaków i marchewki będą zbyt grube, pieczenie zapiekanki się przedłuży.
  3. Odkrójcie dolną białą część cebuli dymki i pokrójcie w kostkę.
  4. Wysmarujcie naczynie żaroodporne naczynie olejem, ułóżcie ziemniaki i marchewkę z dodatkiem pokrojonej białej części cebuli.  Polejcie warzywa ok. 2 łyżkami oleju i wymieszajcie.
  5. Doprawcie wszystko solą, pieprzem, suszonym koperkiem i odrobiną suszonej papryki w proszku.
  6. Pieczcie warzywa przez ok. 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C z termoobiegiem.
  7. Zieloną część cebulki wraz ze szczypiorkiem pokrójcie drobno i posypcie gotową i upieczoną zapiekankę.
  8. Podawajcie do serów, mięs lub jako osobne danie.
  9. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze
Zapiekanka fasolowa
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Ten smak na długo pozostaje w ustach
Fasolka po bretońsku, zupa fasolowa, no i właśnie – co jeszcze można ugotować z fasoli? Ten przepis na zapiekankę stworzy wam nowe możliwości.
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Fasola to niezwykle pożywne i dość tanie jedzenie. Niejedna z polskich gospodyń ma w swojej spiżarni pokaźny zapas wszelkiego rodzaju grochu czy fasoli. Ma zapas i zwykle ma także zmartwienie, co można z nich ugotować. Po kolejnej grochówce i fasolce po bretońsku w sezonie, domownicy mogą mieć dość. Jak zatem „zagospodarować” w kuchni naszą fasolę? Sposobem mogą być na przykład pasty fasolowe na kanapki albo zapiekanki. Takie jak choćby ta, proponowana przez nas w poniższym przepisie. Istnieje nieskończona liczba wariacji na temat zapiekanek fasolowych. Mogą one stanowić osobne danie, które podamy bez jakichkolwiek dodatków. W innych wypadkach możemy podać zapiekaną fasolę choćby z ziemniakami i surówką. Dzisiaj stawiamy na ten pierwszy wariant. Do naszej pieczonej fasoli z warzywami użyjemy szeregu warzyw. Po pierwsze, bazę węglowodanową naszego dania będą stanowiły właśnie pokrojone dość drobno ziemniaki. Po drugie nie obędzie się bez cebuli, papryki i marchewki i czosnku. Jeżeli mamy w domu zatwardziałych mięsożerców, możemy pokusić się o dodanie kiełbasy. Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Składniki: 3 szklanki fasoli 3 cebule średniej wielkości 2 średnie marchewki Papryka czerwona 40-50 dag ziemniaków Kilka łyżek masła 2 jaja 10 dag bułki tartej 10 dag sera żółtego w kostce (opcjonalnie – mozzarella) 2-3 ząbki czosnku Opcjonalnie – kawałek kiełbasy Majeranek Bazylia Sól i pieprz Natka pietruszki Przygotowanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Ziemniaki gotujemy w całości „na ząb” – dopieką się do końca w piekarniku. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle na patelni. Po...

Przeczytaj
Anna Mucha
ONS
Newsy Anna Mucha nie wyobraża sobie świąt bez tej jednej potrawy - już zabrała się za jej przygotowanie
Gwiazdy dzielą się w mediach społecznościowych przygotowaniami do świąt. Anna Mucha zdradziła, którą z 12 potraw lubi najbardziej.
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

Przygotowania do świąt idą na całego. Niektórzy mają już w lodówkach produkty na świąteczne potrawy. Inni, dopiero w ciągu nadchodzących dwóch dni uzupełnią zapasy spożywcze na wigilijną kolację. Ta Anna Mucha Aktorka od lat prowadzi samodzielnie swoje media społecznościowe. Na Instagramie obserwuje ją blisko 830 tysięcy użytkowników. Anna Mucha bardzo często pyta swoich obserwatorów o różne rzeczy. Tym razem pytanie dotyczyło świąt i faworytów wśród świątecznych potraw. W czym grała Anna Mucha? Anna Mucha po raz pierwszy przez kamerą zagrała w filmie Andrzeja Wajdy. Pierwszą główną rolę zagrała w Przeklętej Ameryce Krzysztofa Tchórzewskiego, a w Dankę Dresner wcieliła się w filmie Lista Schindlera Stevena Spielberga. Następnie przyszedł czas na polskie komedie, m.in. Chłopaki nie płaczą i Młode wilki . Aktorka pochodzi z Warszawy i zdobywała doświadczenie zawodowe również jako prezenterka. Podczas pobytu w Nowym Jorku uczęszczała na zajęcia z aktorstwa w szkole Lee Strasberga. Zagrała w kilku spektaklach Teatru Telewizji. Od 2003 gra Magdę Budzyńską z d. Marszałek w serialu TVP2 M jak miłość. Pozostała działalność Anny Muchy Celebrytka wystąpiła w teledysku do piosenki Kayah i Krzysztofa Kiljańskiego „Prócz ciebie nic” oraz pracowała w Radiu Bis oraz rozgłośni radiowej Radiostacja. W ramach współpracy ze stacją telewizyjną TVN była reporterką programu Dzień dobry TVN w cyklu podróżniczym Mucha nie siada . Była uczestniczką programu rozrywkowego Jak oni śpiewają i zwyciężyła w finale dziesiątej edycji programu Taniec z gwiazdami. Nagrodę Kryształowej Kuli przekazała na rzecz Fundacji TVN „Nie jesteś sam”. W 2006 współprowadziła 31. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych...

Przeczytaj
Katarzyna Cichopek
ons
Newsy Cichopek z córką zrobiły w kuchni coś zaskakującego. Też tak robicie?
Znana aktorka, Katarzyna Cichopek, nawet w okresie świąt nie odpoczęła od codziennych obowiązków i Instagrama. Gwiazda pokazała zdjęcia z kuchni, na których wraz z córką piecze… tartę jabłkową!
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Zwykła szarlotka to już przeżytek, Katarzyna Cichopek zdecydowanie woli tartę z jabłkami. Gwiazda TVP przyrządziła ją nawet na święta. „Świąteczna tarta z jabłkami grójeckimi (…) Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami. Uwielbiam przygotowania do Świąt, zwłaszcza z moim małym Szefem Kuchni” – czytamy na Instagramie Cichopek. Zdjęcia z rodzinnego pieczenia uzyskały niemal 17 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. Fani jak zwykle byli zachwyceni ujęciami z prywatnego życia aktorki. „Dobry wybór! To ciasto jest przepyszne!”, „Ale wspaniała mama z ciebie”, „Super wygląda ta tarta, czy można przepis?”, „Piękne zdjęcia”, „Ale jesteście do siebie podobne. Super, że możesz liczyć na pomocnika w kuchni”, „Ale masz fajną asystentkę”. Choć Cichopek nie zdradziła przepisu na tartę jej autorstwa, my mamy dla was recepturę na tego typu ciasto. Na pewno wyjdzie przepyszne! Przepis na tartę z jabłkami Składniki 5 jabłek 100 gramów masła 170 gramów mąki 2 jajka (1 całe, a z 1 tylko żółtko) 100 gramów cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka bułki tartej szczypta soli cynamon goździki Przygotowanie W dużej misce umieśćcie masło i mąkę. Całość posiekajcie nożem, tak by przypominało kruszonkę. Dodajcie sól, 60 gramów cukru oraz żółtko, a następnie wyróbcie ciasto przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy uformujcie kulkę, owińcie ją folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki podzielcie ciasto na pół. Jedną część dokładnie rozwałkujcie i wyłóżcie nią dno oraz boki foremki o średnicy 20 cm i oprószcie bułką tartą. Drugą część ciasta...

Przeczytaj
kapuśniak przepis Kuroń
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Niezastąpiona receptura na pyszny i zdrowy kapuśniak. Kuroń się wygadał
Nic tak nie zachęca do gotowania zup, jak mróz za oknem. Sezon jesienno-zimowy jest więc szczególnie obfity w tego typu potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pysznego kapuśniaku! Ten z przepisu Jakuba Kuronia na pewno wam posmakuje!
Weronika Kępa
grudzień 07, 2020

Jakub to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia. To właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania z przepisów Jakuba od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku kapuśniaku! Przepis na kapuśniak Będziesz potrzebować 400 gramów kiszonej kapusty 400 gramów żeberek wieprzowych 2 litry wody 3 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku Olej do smażenia Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera Przyprawy i zioła: pieprz, sól, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kminek, majeranek, pietruszka (najlepiej świeża, ale może być też suszona) Przygotowanie Żeberka dokładnie umyj, mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i umieść pokrojone żeberka. Podsmaż na rumiany kolor z obu stron. Po kilku minutach zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka (na razie nie wstawiaj go na ogień). Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której smażyłaś żeberka i zeszklij. Po minucie dodaj poszatkowanego pora, zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula i por. Całość dopraw łyżeczką majeranku oraz kminku, zamieszaj i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w kostkę lub, jeśli wolisz, w plasterki, a następnie umieść w garnku z żeberkami. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 35 minut. W tym czasie, w oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.  Do kapuśniaku dodaj usmażoną wcześniej cebulę z porem. Z kapusty kiszonej odlej wodę, a następnie ją...

Przeczytaj