Znana i lubiana prezenterka wielu programów na antenach Telewizji Polskiej, a także Polskiego Radia opublikowała  na Instagramie zdjęcie upieczonej przez siebie zapiekanki. Jak napisała gwiazda TVP – przygotowała ją dla swoich córeczek na kolację.

Czego zabrakło w zapiekance Anny Popek?

Czujni fani szybko zauważyli, że na fotografii nie ma ani śladu pożywnego mięsa. Czyżby Popek przeszła na wegetarianizm? Tego nie wiemy, ale za to z całym sercem polecamy przepis na szybką zapiekankę dziennikarki, która nada się jako dodatek do obiadu czy jako oddzielne, lekkostrawne danie.

Anna Popek to nie jedyna gwiazda, która lubi od czasu do czasu pochwalić się przed swoimi fanami jakimś efektownym daniem. Własnoręcznie wypieczony chleb pokazała Katarzyna Dowbor, potrawką z cielęciny popisał się Piotr Gąsowski,  a Katarzyna Skrzynecka wrzuciła do sieci zdjęcie ciekawej zupy krem.

Przepis na zapiekankę Anny Popek

Składniki:

  • 50 dag młodych ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • Cebula dymka
  • Papryka słodka w proszku
  • 2-3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek suszony

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w dość cienkie talarki.
  2. Obierzcie także marchewkę i pokrójcie w cienkie plasterki – jeżeli plastry ziemniaków i marchewki będą zbyt grube, pieczenie zapiekanki się przedłuży.
  3. Odkrójcie dolną białą część cebuli dymki i pokrójcie w kostkę.
  4. Wysmarujcie naczynie żaroodporne naczynie olejem, ułóżcie ziemniaki i marchewkę z dodatkiem pokrojonej białej części cebuli.  Polejcie warzywa ok. 2 łyżkami oleju i wymieszajcie.
  5. Doprawcie wszystko solą, pieprzem, suszonym koperkiem i odrobiną suszonej papryki w proszku.
  6. Pieczcie warzywa przez ok. 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C z termoobiegiem.
  7. Zieloną część cebulki wraz ze szczypiorkiem pokrójcie drobno i posypcie gotową i upieczoną zapiekankę.
  8. Podawajcie do serów, mięs lub jako osobne danie.
  9. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: