zupa dyniowa przepis
ONS, AdobeStock
Newsy

Anna Mucha uwielbia jeść tę zupę. Nic dziwnego, że tak bardzo schudła

Sposobem na skuteczne schudnięcie jest odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta. Wypróbujcie przepis na zupę z diety Ani Muchy!

Nagły wzrost temperatury na zewnątrz, wielu osobom przypomniał o tym, że wiosna zbliża się wielkimi krokami. A to oznacza, że będzie można już zostawić grube kurtki i długie płaszcze w szafie! Jednak robi się niewesoło w momencie, gdy zakładacie lekkie, wiosenne spodnie i z przerażeniem stwierdzacie, że ledwo możecie je zapiąć. Wiosna za pasem, a wasza sylwetka nadal jest zimowa! Czasu zostało niewiele, ale zdążycie jeszcze zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, które przybyły wam zimą. Co powiecie na przepis Ani Muchy na schudnięcie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Ani Muchy na zupę dyniową

Aktorka jakiś czas temu oczarowała swoich fanów zgrabną sylwetką. Gwiazda postanowiła dokonać zmian w swojej diecie – zaczęła jeść zdrowiej oraz dbać o regularność posiłków. Podkreśla, że nie katuje się restrykcyjnymi dietami. Jej posiłki są zbilansowane i bardzo pożywne. Ponadto, gwiazda ćwiczy kilka razy w tygodniu, by zachować formę. Jednym z jej ulubionych dań na obiad jest prosta zupa dyniowa. Spróbujcie sami!

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Składniki:

  • 15 dag dyni
  • Kilka kromek czerstwego chleba
  • 10 dag mięsa z piersi kurczaka
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka oliwy
  • Pestki dyni
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Majeranek
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie bulion drobiowy (lub wykorzystajcie wczorajszy rosół)
  2. Pokrójcie dynię w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i gdy będzie już gorąca, wrzućcie na nią pokrojoną dynię. Wlejcie niewielką ilość wody, przykryjcie i duście.
  4. Podgrzejcie bulion drobiowy i dodajcie do niego ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy dynia zmięknie, dodajcie ją do garnka z bulionem.
  5. Ziemniaka obierzcie, pokrójcie w kostkę i dorzućcie do garnka. Gotujcie wszystko do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
  6. W tym czasie na suchej patelni uprażcie pestki dyni.
  7. Kromki czerstwego chleba pokrójcie w kostkę i podpieczcie je na patelni.
  8. Doprawcie majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Podawajcie z grzankami i prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego poleca się na obiad! Domownicy będą zachwyceni.

Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami . Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej. Przepis na gulasz wołowy z marchewką Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 papryki czerwone 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki Szczypta ostrej papryki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Mąka Olej do smażenia Bulion wołowy Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka. Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie. I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze...

Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu a będą obłędne
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu, a będą obłędne
Palce lizać! Jedliście kiedyś nerki przygotowane w ten sposób?

Podroby to całkiem popularny, jednak wciąż niedoceniany produkt. Wiele osób zajada się wątróbką, często można usłyszeć o gulaszu z żołądków lub kurzych serc, ale czy kiedykolwiek przygotowywaliście nerki wieprzowe? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na pyszne nerki wieprzowe z pieczarkami Nerki to bardzo wdzięczy produkt. Są też naprawdę tanie! Nauczcie się je przygotowywać, może polubicie ich specyficzny smak. Żeby obrobić nerki trzeba trochę cierpliwości, ale zdecydowanie warto! Składniki na nerki wieprzowe z pieczarkami 0.5 kg nerek 4 cebule 50 g smalcu 1 łyżka masła 300 g pieczarek liście laurowe ziele angielskie bulion lub kostka bulionowa pieprz mielony papryka mielona majeranek 2 łyżki mąki Ok. 4 szklanki wody (jeśli nie korzystacie z bulionu) Przygotowanie nerek z pieczarkami Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie je wodą. Odstawcie do namoczenia. Po ok. godzinie moczenia wymieńcie wodę na świeżą. Powtórzcie czynność kilka razy, żeby nerki były naprawdę dobrze wymoczone. To konieczne, by były smaczne. Gdy nerki będą już bardzo dobrze opłukane, odcedźcie je. Wykrójcie z nerek moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu. Zalejcie wodą i znowu odstawcie do namoczenia. Zmieńcie wodę po raz kolejny. Po ostatnim moczeniu włóżcie nerki do garnka, zlejcie litrem wody, zagotujcie i odcedźcie. Pokrójcie gotowane nerki w talarki. Rozgrzejcie na patelni smalec, dodajcie nerki i obsmażcie je z każdej strony odrobinę. Koniecznie smażcie je na smalcu, najlepiej smakuje. Włóżcie obsmażone nerki do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i bulion lub kostkę bulionową. Pieczarki pokrójcie na połówki lub...

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...

anna lewandowska barszcz wigilijny
ONS / AdobeStock
Newsy
Ania Lewandowska do świątecznego barszczu dodaje bardzo nietypowy składnik. To on sprawia, że zupa jest obłędna
Ania Lewandowska znana jest ze wspaniałych i zdrowych przepisów. Sprawdźcie, co dodaje do swojego wigilijnego barszczu!

Sportsmenka, żona wybitnego piłkarza i zapracowana mama nie przestaje nas zaskakiwać świetnymi pomysłami na pyszne i zdrowe dania! Ania Lewandowska poza rozwijaniem własnej marki, wychowywaniem dzieci i wspieraniem Roberta w karierze piłkarskiej jest bardzo aktywna na własnej stronie internetowej, gdzie regularnie udostępnia autorskie dania. Ania wymyśla przepisy na zupy, przekąski, desery i inne pyszności, a do tego wszystkie muszą spełniać jeden wymóg – mają być bardzo zdrowe, ponieważ zarówno ona, jak i jej mąż dbają o to, by mieć dużo siły i nienaganną sylwetkę! Barszcz wigilijny Ani Lewandowskiej Gwiazda ma własny sposób na wszystko – także na wigilijny barszczyk! Dzięki dodaniu odrobiny soku jabłkowego i suszonych jabłek jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Przekonajcie się sami! Aby przygotować to danie, będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 – 2,5 kg buraków 10 dag suszonych grzybów 4 śliwki suszone 3 suszone jabłka 3 suszone gruszki 1 ząbek czosnku 2 średnie cebule 1 l soku jabłkowego Sok z cytryny Łyżka oliwy z oliwek Ziele angielskie Liście laurowe Tymianek Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Do dwóch osobnych garnków wsypcie suszone owoce i grzyby. Zalejcie oba garnki wodą i odstawcie na kilka godzin. Buraki podzielcie na kilka części. Jedną ugotujcie (bez obierania), a drugą obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie razem z grzybami – w tej samej wodzie, w której się namoczyły. Trzecia posłuży wam na sam koniec – obrane buraki należy zetrzeć do gotowego barszczu. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklijcie na oliwie z oliwek i dodajcie do wywaru. Gotujcie przez dwie godziny. Po tym czasie za pomocą sitka przecedźcie barszcz do drugiego garnka. Zagotujcie,...