zupa dyniowa przepis
ONS, AdobeStock
Newsy

Anna Mucha uwielbia jeść tę zupę. Nic dziwnego, że tak bardzo schudła

Sposobem na skuteczne schudnięcie jest odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta. Wypróbujcie przepis na zupę z diety Ani Muchy!

Nagły wzrost temperatury na zewnątrz, wielu osobom przypomniał o tym, że wiosna zbliża się wielkimi krokami. A to oznacza, że będzie można już zostawić grube kurtki i długie płaszcze w szafie! Jednak robi się niewesoło w momencie, gdy zakładacie lekkie, wiosenne spodnie i z przerażeniem stwierdzacie, że ledwo możecie je zapiąć. Wiosna za pasem, a wasza sylwetka nadal jest zimowa! Czasu zostało niewiele, ale zdążycie jeszcze zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, które przybyły wam zimą. Co powiecie na przepis Ani Muchy na schudnięcie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Ani Muchy na zupę dyniową

Aktorka jakiś czas temu oczarowała swoich fanów zgrabną sylwetką. Gwiazda postanowiła dokonać zmian w swojej diecie – zaczęła jeść zdrowiej oraz dbać o regularność posiłków. Podkreśla, że nie katuje się restrykcyjnymi dietami. Jej posiłki są zbilansowane i bardzo pożywne. Ponadto, gwiazda ćwiczy kilka razy w tygodniu, by zachować formę. Jednym z jej ulubionych dań na obiad jest prosta zupa dyniowa. Spróbujcie sami!

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Składniki:

  • 15 dag dyni
  • Kilka kromek czerstwego chleba
  • 10 dag mięsa z piersi kurczaka
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka oliwy
  • Pestki dyni
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Majeranek
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie bulion drobiowy (lub wykorzystajcie wczorajszy rosół)
  2. Pokrójcie dynię w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i gdy będzie już gorąca, wrzućcie na nią pokrojoną dynię. Wlejcie niewielką ilość wody, przykryjcie i duście.
  4. Podgrzejcie bulion drobiowy i dodajcie do niego ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy dynia zmięknie, dodajcie ją do garnka z bulionem.
  5. Ziemniaka obierzcie, pokrójcie w kostkę i dorzućcie do garnka. Gotujcie wszystko do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
  6. W tym czasie na suchej patelni uprażcie pestki dyni.
  7. Kromki czerstwego chleba pokrójcie w kostkę i podpieczcie je na patelni.
  8. Doprawcie majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Podawajcie z grzankami i prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

Przepis na zupę serową
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Jak zrobić przepyszną i rozgrzewającą zupę serową? Dodajcie 1 składnik a jeszcze bardziej podkręcicie jej smak
Szukacie pysznego przepisu, który rozpieści wasze podniebienia? Dobrze trafiliście!

Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca.  Aromatyczna zupa serowa Składniki 2 skrzydełka drobiowe Cebula 2 kiełbaski francuskie – składnik, który szczególnie podkręca jej smak Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka Ok. 7 różyczek kalafiora 100 g serka topionego Kostka rosołowa lub bulion drobiowy Sól Pieprz Tymianek Przygotowanie Do garnka wlejcie ok. 2 litry wody. Włóżcie do niego skrzydełka, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Ugotujcie bulion. Jeśli chcecie – dodajcie kostkę rosołową. Podzielcie kalafiora na mniejsze kawałki. Dodajcie go do przygotowanego bulionu. Kiełbaski francuskie pokrójcie w plasterki. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej, podsmażcie na nim kiełbaski i zeszklijcie cebulę. Wyłóżcie składniki do zupy. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy serki topione. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia serków i powstania kremowej konsystencji. Uważajcie, żeby nie przypalić zupy. Podawanie zupy serowej Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z: Ugrillowaną bagietką Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku Domową focaccią Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami...

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego poleca się na obiad! Domownicy będą zachwyceni.

Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami . Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej. Przepis na gulasz wołowy z marchewką Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 papryki czerwone 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki Szczypta ostrej papryki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Mąka Olej do smażenia Bulion wołowy Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka. Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie. I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze...

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
AdobeStock
Newsy
Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
Jak długo gotujecie rosół? Kilka godzin, a może cały dzień? Czy istnieje idealny czas gotowania rosołu? Sprawdźcie.

Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku? Jak długo gotować rosół? Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy , to będzie dobry nawet po 1,5 godziny. Ważne jest, by nie gotować go zbyt długo, ponieważ bardzo długo gotowany rosół może się zrobić po prostu niesmaczny. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu! Przepis na bulion wołowy Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 pietruszki 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula Por Świeża natka pietruszki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny. Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika. Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso,...

Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu a będą obłędne
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu, a będą obłędne
Palce lizać! Jedliście kiedyś nerki przygotowane w ten sposób?

Podroby to całkiem popularny, jednak wciąż niedoceniany produkt. Wiele osób zajada się wątróbką, często można usłyszeć o gulaszu z żołądków lub kurzych serc, ale czy kiedykolwiek przygotowywaliście nerki wieprzowe? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na pyszne nerki wieprzowe z pieczarkami Nerki to bardzo wdzięczy produkt. Są też naprawdę tanie! Nauczcie się je przygotowywać, może polubicie ich specyficzny smak. Żeby obrobić nerki trzeba trochę cierpliwości, ale zdecydowanie warto! Składniki na nerki wieprzowe z pieczarkami 0.5 kg nerek 4 cebule 50 g smalcu 1 łyżka masła 300 g pieczarek liście laurowe ziele angielskie bulion lub kostka bulionowa pieprz mielony papryka mielona majeranek 2 łyżki mąki Ok. 4 szklanki wody (jeśli nie korzystacie z bulionu) Przygotowanie nerek z pieczarkami Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie je wodą. Odstawcie do namoczenia. Po ok. godzinie moczenia wymieńcie wodę na świeżą. Powtórzcie czynność kilka razy, żeby nerki były naprawdę dobrze wymoczone. To konieczne, by były smaczne. Gdy nerki będą już bardzo dobrze opłukane, odcedźcie je. Wykrójcie z nerek moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu. Zalejcie wodą i znowu odstawcie do namoczenia. Zmieńcie wodę po raz kolejny. Po ostatnim moczeniu włóżcie nerki do garnka, zlejcie litrem wody, zagotujcie i odcedźcie. Pokrójcie gotowane nerki w talarki. Rozgrzejcie na patelni smalec, dodajcie nerki i obsmażcie je z każdej strony odrobinę. Koniecznie smażcie je na smalcu, najlepiej smakuje. Włóżcie obsmażone nerki do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i bulion lub kostkę bulionową. Pieczarki pokrójcie na połówki lub...