Trudno znaleźć kogoś, komu by nie smakowały placki ziemniaczane. To proste danie jedzą wszyscy od małego! Z cukrem, śmietaną albo gulaszem po węgiersku – zawsze są przepyszne. Do miłośników placków ziemniaczanych należy nawet Anna Lewandowska! Wydawałoby się, że to mało dietetyczne danie i nie jest wskazane, jeśli dbacie o linię. Ania jednak na wszystko ma swoje sposoby! Placki z jej przepisu są bardzo zdrowe i pełne witamin. W dodatku nadają się nawet dla tych, którzy stosują dietę odchudzającą! Te placuszki nie zawierają ani grama oleju – piecze się je w piekarniku. Wypróbujcie świetny przepis Ani Lewandowskiej!

Przepis na placki ziemniaczano-cukiniowe z piekarnika

Takie placki to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych, smażonych w głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 5 ziemniaków
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Koperek
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i posiekajcie bardzo drobno.
  2. Na patelni rozpuśćcie łyżkę masła klarowanego i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli.
  3. Ziemniaki, marchewki i cukinie obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Odstawcie na kwadrans. Pamiętajcie o tym, żeby cukinię umyć przed i po obraniu – w przeciwnym razie, może być gorzka i zepsuje cały smak placków!
  4. Po kilkunastu minutach, gdy warzywa puszczą soki, odlejcie z nich wodę i mocno odciśnijcie.
  5. Do miski ze startymi warzywami, dodajcie zeszkloną cebulę, wsypcie płatki owsiane i wbijcie dwa jajka. Doprawcie przyprawami i koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszajcie i odstawcie znów na kwadrans, by płatki napęczniały.
  6. Nastawcie piekarnik na 180 stopni. W tym czasie z masy formujcie placki i ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wstawcie blachę z plackami. Pieczcie do zrumienienia. Smacznego!