racuchy przepis
ONS, AdobeStock
Newsy

Anna Lewandowska zdradziła recepturę na racuchy z jabłkami. Nie tuczą i smakują cudownie dzięki 1 składnikowi

Smaczne i dietetyczne racuchy – czy to się nie wyklucza? Ania Lewandowska kolejny raz udowadnia, że można przyrządzać popularne dania tak, że wychodzą pyszne i zdrowe!

Sportsmenka i żona piłkarza Roberta Lewandowskiego doskonale wie, jak ważna jest zdrowa dieta w życiu każdego sportowca! Swego czasu Ania zasłynęła dzięki autorskim przepisom na bardzo sycące i zdrowe posiłki, które przygotowuje swojemu mężowi.

Przepisy zrobiły taką furorę, że dziś każdy przynajmniej raz słyszał o „kulkach mocy”, a Ania rozwinęła własną markę. Sprzedaje plany dietetyczne, catering dietetyczny, a także zdrowe produkty przyrządzane według przepisów jej autorstwa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe jedzenie od Ani Lewandowskiej

Lewandowska dba o to, by przygotowywane przez nią posiłki były idealnie zbilansowane, dodające energii i przede wszystkim jak najzdrowsze. Korzysta z zamienników popularnych składników – przykładowo, zamiast mleka krowiego poleca mleko roślinne, a olej rzepakowy zastępuje olejem kokosowym.

Jeśli macie wątpliwości co do tego, czy tak przygotowane jedzenie jest smaczne, to wystarczy spojrzeć na zdjęcia dań Ani opublikowane na jej stronie internetowej – palce lizać! Wypróbujcie przepis Lewandowskiej na zdrowe racuchy z jabłkami.

Przepis na racuchy z jabłkami od Ani Lewandowskiej

Do przygotowania smacznych i zdrowych racuszków z jabłkami potrzebne wam będą składniki z listy poniżej. Dla każdego składnika podaliśmy zamienniki, które każdy z was ma w kuchni. Jednak jeśli chcecie zrobić naprawdę zdrowe racuchy, to polecamy zrobić je ze składników, których używa Ania Lewandowska. Znakomitym dodatkiem jest cynamon, który świetnie podkręca smak racuchów!  

Składniki:

  • 350 ml ciepłego mleka roślinnego (lub krowiego, choć roślinne jest zdrowsze)
  • 2,5 szklanki mąki owsianej (lub pszennej)
  • 10 g drożdży
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka cukru kokosowego (lub brązowego, w ostateczności białego)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (może być też zwykły olej rzepakowy)
  • 1 duże jabłko
  • Pół płaskiej łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie mleko roślinne i wsypcie przesianą mąkę.
  2. Jabłko obierzcie i pokrójcie w plasterki.
  3. Dodajcie drożdże, łyżkę cukru kokosowego oraz jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  4. Na patelni rozgrzejcie jedną łyżkę oleju kokosowego. Gdy będzie już gorący, łyżką kładźcie porcje ciasta na patelni. Na wierzchu każdego z racuchów układajcie po plasterku jabłka.
  5. Gotowe racuchy posypcie odrobiną cynamonu. Gotowe!
Latte z cynamonem
Thanbr/Adobe Stock
Przepisy
Anna Lewandowska dodaje cukier do kawy i pije ją codziennie, by podnieść odporność. Mamy przepis
Chwila zapomnienia z pysznym korzennym latte od Ani Lewandowskiej? Dlaczego nie! Będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Anna Lewandowska potrafi zainspirować. Nie tylko do prowadzenia aktywnego trybu życia, ale także do kulinarnych eksperymentów. Tym razem poradziła na swoim Instagramie, jak przyrządzić pyszną latte w sam raz na jesienny, szary poranek. Jak przystało na latte, nie obędzie się bez mleka. Ania słynie jednak z niekonwencjonalnego podejścia do składników. Tym razem wybrała opcję wegańską – zamiast mleka krowiego postanowiła użyć mleka roślinnego. Możecie więc wybrać np. spośród mleka sojowego, owsianego czy ryżowego. Dobra wiadomość dla lubiących słodkości – Ania także posłodziła swoje latte. Celebrytka nie byłaby jednak sobą, gdyby użyła do tego zwykłego cukru. Lewandowska postanowiła wykorzystać do swojego latte cukier kokosowy. A oto cały przepis na rozgrzewające, przeciwzapalne latte od Ani Lewandowskiej: Składniki: 400 ml mleka roślinnego (sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe itd.) Łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cynamonu Odrobina sproszkowanej wanilii (unikajcie cukru wanilinowego) Łyżeczka oleju kokosowego Łyżeczka cukru kokosowego Filiżanka kawy espresso Przygotowanie: Gotujemy mleko na wolnym ogniu. Do mleka dodajemy przyprawy, cukier i olej kokosowy. Przelewamy całość do blendera. Po dolaniu espresso blendujemy i przelewamy do eleganckiej szklanki. Źródło: instagram.com

racuchy bez drożdży przepis
Flickr
Newsy
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosujcie trik babć i ubijcie jajka z tym składnikiem
W domu zabrakło drożdży? Bez obaw – zrobicie racuchy bez tego składnika. Sprawdźcie nasz przepis!

Chcecie usmażyć racuchy, ale w kuchni zabrakło drożdży? Nic nie szkodzi! Na wszystko znajdzie się rada – dotyczy to także klasycznych racuchów z jabłkami. Sekretem puszystych placuszków bez użycia drożdży jest wykorzystanie składników, które każdy z was ma w domu. Wystarczy ubić cukier i jajka! To połączenie tworzy puszystą masę, która dodana do ciasta na racuchy sprawia, że placuszki wychodzą bardzo pulchne i smaczne. Spróbujcie racuchów z tego przepisu – są przepyszne!  Rodzaje racuchów Racuchy to jedna z typowych potraw polskiej kuchni. Najczęściej spotykany przepis to racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, ale to nie jedyny sposób ich przyrządzania! Bardzo smaczne są racuchy z dodatkiem śliwek oraz świeżego rabarbaru. Z czasem, gdy egzotyczne owoce stały się w Polsce łatwo dostępne, niektórzy zaczęli eksperymentować i dodawać do ciasta na racuchy bakalie albo banany. Tak zrobione placki też są bardzo smaczne! Zwykle racuchy przyrządza się z wykorzystaniem drożdży, jednak da się zrobić placki bez tego składnika. Poniżej podajemy wam przepis na racuchy, które nie wymagają ani grama drożdży! Przekonajcie się sami. Przepis na racuchy bez drożdży Aby przygotować racuchy bez dodatku drożdży, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski wsypcie trzy łyżki cukru i wbijcie całe jajko. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera ubijcie na puszystą masę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia powoli wsypujcie do miski cały czas mieszając. Wlejcie powoli mleko i mieszajcie. Jabłko obierzcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do...

Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym
Wypróbujcie przepis Ani Lewandowskiej na pyszne, delikatne lody na mleczku kokosowym. Trudno im się oprzeć!

Nie ma lepszej przekąski w gorący dzień niż lody. Najlepiej domowe. A żeby były jeszcze zdrowsze, spróbujcie je zrobić w zupełnie inny sposób. Przepis na takie lody podaje Ania Lewandowska, która nie używa do ich w ogóle mleka ani śmietanki. Kluczowym składnikiem jest za to delikatne mleczko kokosowe. Sprawdźcie, jak zrobić takie zdrowe, wegańskie lody.  Przepis Anny Lewandowskiej na lody na mleczku kokosowym Do przygotowania porcji lodów wegańskich dla dwóch osób będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 szklanka mleczka kokosowego pół szklanki wiórków kokosowych 1 banan garść owoców leśnych  ekstrakt z wanilii Przygotowanie: Obierzcie banana i rozgniećcie widelcem. Do miski z bananem wlejcie szklankę mleczka kokosowego oraz kilka kropli ekstraktu z wanilii dla smaku. Wszystko zblendujcie na jednolitą masę i wstawcie do zamrażarki. Po godzinie lody będą już gotowe, ale jeśli chcecie, by masa była bardziej puszysta, mieszajcie ją co godzinę i odstawiajcie do zamrażarki przez około 4-5 godzin.  Podawajcie posypane wiórkami kokosowymi z dodatkiem owoców leśnych (lub innych, świeżych owoców). Smacznego! Dlaczego warto jeść lody wegańskie? Lody weganskie, niezawierające mleka czy śmietanki stają się coraz bardziej popularne. Można tutaj wyróżnić kilka czynników. Składniki do przyrządzenia takich lodów, jak na przykład mleczko kokosowe, od kilku lat są o wiele bardziej dostępne oraz tańsze. Do tego wiele osób decyduje się na przejście na dietę wegańską lub bezlaktozową ze względu na zdrowie. Kolejnym, ważnym dla niektórych czynnikiem jest kaloryczność- lody bez tłustej śmietanki są znacznie mniej kaloryczne i tym samym bezpieczniejsze do spożywania na diecie odchudzającej....

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Gotujmy.pl
Newsy
Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Racuchy z rabarbarem to świetny pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Zamiast kefiru dodajcie do nich czegoś innego, a wyjdą wam lekkie i puszyste.

Klasyczny przepis na racuchy zawiera swoją istotę w dwóch składnikach. Pierwszym jest kefir, na którym przygotowuje się ciasto. Drugim są odpowiedzialne za wzrost i puszystość ciasta drożdże. Często do takich właśnie racuszków dodaje się pokrojone lub starte jabłko. Nieco inny sposób na tradycyjne racuchy My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego uwielbianego przez miliony Polaków dania. Zamiast kefiru użyjcie lekkiego jogurtu naturalnego. Drożdże zamieńcie na proszek do pieczenia – wtedy nie będziecie musieli długo czekać na wyrośnięcie ciasta. Z kolei zamiast tradycyjnego jabłka, do ciasta dodajcie pokrojony drobno rabarbar . Taką wersję racuchów polecamy zwłaszcza w czasie wiosny i wczesnym latem, kiedy to trwa sezon na rabarbar. Przepis na racuchy z rabarbarem na jogurcie Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru i odrobina do obsypania 15 dag rabarbaru Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski przez sitko. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijcie jajko i wlejcie jogurt naturalny o pokojowej temperaturze. Zmiksujcie wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki i wymieszajcie z ciastem. Rozgrzejcie na patelni olej i smażcie małe racuchy na złoty, brązowawy kolor z obu stron. Po usmażeniu oprószcie racuchy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Racuchy to nie jedyny pomysł na coś słodkiego z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także rabarbaru zapiekanego pod kruszonką, przepysznego kompotu z rabarbarem, a także na przykład pleśniaka z dodatkiem świeżego rabarbaru...