pączki fit przepis
ONS, akrobatka2/gotujmy.pl
Newsy

Anna Lewandowska zdradziła przepis na pączki bez tłuszczu. Jeśli dbacie o linię po ich zjedzeniu nic nie pójdzie wam w biodra

Jesteście na diecie, więc w Tłusty Czwartek nie jecie żadnych pączków? Te z przepisu Ani Lewandowskiej nie zaszkodzą sylwetce!

Zgrabna sylwetka i zdrowy tryb życia wymagają wielu wyrzeczeń. Nie można jeść niezdrowych i kalorycznych przekąsek, które mogłyby zniweczyć lata pracy nad ciałem. Ale czy to rzeczywiście prawda? Ania Lewandowska kolejny raz udowadnia, że zdrowy tryb życia nie oznacza, że trzeba do końca swoich dni żywić się tylko sałatą! Z okazji Tłustego Czwartku podzieliła się własnym przepisem na znacznie zdrowsze i lżejsze pączki. Wypróbujecie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na dietetyczne pączki od Anny Lewandowskiej

Dieta nie oznacza rezygnacji z Tłustego Czwartku! Możecie bez wyrzutów sumienia zjeść przynajmniej jednego pączka przygotowanego według przepisu od Ani Lewandowskiej. Do przygotowania takich zdrowych pączków, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 100 g mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • Pół łyżeczki sody
Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Do polewy:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • Mus kokosowy
  • Ulubione dodatki do dekoracji (płatki migdałowe, siekane orzechy, suszone owoce)

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie 100 gramów mąki kokosowej i wymieszajcie dokładnie z połową łyżeczki sody.
  2. W kąpieli wodnej rozpuśćcie olej kokosowy (naturalnie nie jest w płynnej postaci, tylko zwarty w słoiczku – dlatego trzeba go roztopić jak masło).
  3. Gdy roztopiony olej już ostygnie, wlejcie go do malaksera. Dodajcie miód i miksujcie, aż masa stanie się puszysta.
  4. Do miseczki wbijcie jajka. Wlewajcie po jednym do masy z oleju i miodu, cały czas miksując.
  5. Wsypcie do masy mąkę kokosową, wymieszaną z sodą. Wymieszajcie do połączenia składników.
  6. Uformujcie z ciasta kulki i rozłóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawcie blachę z pączkami do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 15 minut.
  8. Po upieczeniu wyciągnijcie pączki z piekarnika, by ostygły. Gdy już będą chłodniejsze, udekorujcie je polewą z czekolady i musu kokosowego i posypcie wybranymi dodatkami. Smacznego!
Ewa Wachowicz podaje przepis na pyszny sernik kokosowy. Idealny na Dzień Mamy
ONS.pl, ewawachowicz/Instagram
Newsy
Ewa Wachowicz podaje przepis na pyszny sernik kokosowy. Idealny na Dzień Mamy
Świetnym pomysłem na Dzień Mamy będzie samodzielnie upieczone ciasto. Wypróbujcie genialny przepis na sernik kokosowy od Ewy Wachowicz.

Sernik to ciasto, które sprawdza się przy każdej okazji. Ten z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi bardzo mocno kokosowy - znajdują się w nim nie tylko wiórki kokosa, ale także mleczko i likier kokosowy! Przygotujcie takie ciasto na Dzień Mamy - taki prezent uraduje każdą z nich!  Przepis na sernik kokosowy Ewy Wachowicz Do przygotowania tego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: około kilogram tłustego twarogu 470 g erytrolu 1 szklanka mąki pszennej (250 g) 9 jaj średniej wielkości 100 g cukru ¾ kostki masła 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 200 g mleczka kokosowego opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Na sitko wysypcie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiejcie na stolnicę.  Do mąki dodajcie ¾ kostki zimnego masła, 120 g erytrolu i posiekajcie za pomocą noża (chodzi o to, żeby nie rozgrzać masła dłońmi).  Z masy utwórzcie kopczyk, a w jego środku dołek. Wbijcie tam 3 żółtka. Ponownie, używając noża, wymieszajcie składniki. Szybko zagniećcie rękami. Podzielcie ciasto na dwie części o równej wielkości, przełóżcie do zamykanego pojemnika lub owińcie folią i odstawcie do zamrażarki na godzinę.  Po tym czasie weźcie jedną połówkę ciasta i zetrzyjcie ją na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki wsypcie do tortownicy o średnicy 28 cm, wyrównajcie tak, by przykryły dno, widelcem zróbcie dziurki i wstawcie na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Do robota kuchennego wrzućcie twaróg, dodajcie 6 jaj, pozostały erytrol, skrobię oraz wiórki kokosowe. Dolejcie mleczko kokosowe,...

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...

Latte z cynamonem
Thanbr/Adobe Stock
Przepisy
Anna Lewandowska dodaje cukier do kawy i pije ją codziennie, by podnieść odporność. Mamy przepis
Chwila zapomnienia z pysznym korzennym latte od Ani Lewandowskiej? Dlaczego nie! Będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Anna Lewandowska potrafi zainspirować. Nie tylko do prowadzenia aktywnego trybu życia, ale także do kulinarnych eksperymentów. Tym razem poradziła na swoim Instagramie, jak przyrządzić pyszną latte w sam raz na jesienny, szary poranek. Jak przystało na latte, nie obędzie się bez mleka. Ania słynie jednak z niekonwencjonalnego podejścia do składników. Tym razem wybrała opcję wegańską – zamiast mleka krowiego postanowiła użyć mleka roślinnego. Możecie więc wybrać np. spośród mleka sojowego, owsianego czy ryżowego. Dobra wiadomość dla lubiących słodkości – Ania także posłodziła swoje latte. Celebrytka nie byłaby jednak sobą, gdyby użyła do tego zwykłego cukru. Lewandowska postanowiła wykorzystać do swojego latte cukier kokosowy. A oto cały przepis na rozgrzewające, przeciwzapalne latte od Ani Lewandowskiej: Składniki: 400 ml mleka roślinnego (sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe itd.) Łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cynamonu Odrobina sproszkowanej wanilii (unikajcie cukru wanilinowego) Łyżeczka oleju kokosowego Łyżeczka cukru kokosowego Filiżanka kawy espresso Przygotowanie: Gotujemy mleko na wolnym ogniu. Do mleka dodajemy przyprawy, cukier i olej kokosowy. Przelewamy całość do blendera. Po dolaniu espresso blendujemy i przelewamy do eleganckiej szklanki. Źródło: instagram.com

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Lukier bez grama cukru? Sprawdźcie ten banalnie prosty przepis!

Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru! Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mleka 50 g roztopionego i chłodnego masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie: Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego 6 łyżek cukru 1 jajko Lukier: 50 g oleju kokosowego 20 g miodu Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania. Przygotowanie: Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej...