Zgrabna sylwetka i zdrowy tryb życia wymagają wielu wyrzeczeń. Nie można jeść niezdrowych i kalorycznych przekąsek, które mogłyby zniweczyć lata pracy nad ciałem. Ale czy to rzeczywiście prawda? Ania Lewandowska kolejny raz udowadnia, że zdrowy tryb życia nie oznacza, że trzeba do końca swoich dni żywić się tylko sałatą! Z okazji tłustego czwartku podzieliła się własnym przepisem na znacznie zdrowsze i lżejsze pączki.

Jej patentem na większą dietetyczność tych słodkości jest rezygnacja ze smażenia pączków w głębokim tłuszczu. Zamiast tego Ania wybiera pieczenia swoich pączusiów na sodzie w piekarniku. Co prawda pączkowi puryści uznać mogą to za nietakt, niemniej jednak takie rozwiązanie z pewnością przypadnie do gustu osobom na diecie. Wypróbujecie?

Przepis na dietetyczne pączki od Anny Lewandowskiej

Dieta nie oznacza rezygnacji z tłustego czwartku! Możecie bez wyrzutów sumienia zjeść przynajmniej jednego pączka przygotowanego według przepisu od Ani Lewandowskiej. Do przygotowania takich zdrowych pączków, będziecie potrzebowali poniższych składników.

Składniki:

  • 100 g mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • Pół łyżeczki sody

Do polewy:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • Mus kokosowy
  • Ulubione dodatki do dekoracji (płatki migdałowe, siekane orzechy, suszone owoce)

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie 100 gramów mąki kokosowej i wymieszajcie dokładnie z połową łyżeczki sody.
  2. W kąpieli wodnej rozpuśćcie olej kokosowy (naturalnie nie jest w płynnej postaci, tylko zwarty w słoiczku – dlatego trzeba go roztopić jak masło).
  3. Gdy roztopiony olej już ostygnie, wlejcie go do malaksera. Dodajcie miód i miksujcie, aż masa stanie się puszysta.
  4. Do miseczki wbijcie jajka. Wlewajcie po jednym do masy z oleju i miodu, cały czas miksując.
  5. Wsypcie do masy mąkę kokosową, wymieszaną z sodą. Wymieszajcie do połączenia składników.
  6. Uformujcie z ciasta kulki i rozłóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawcie blachę z pączkami do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 15 minut.
  8. Po upieczeniu wyciągnijcie pączki z piekarnika, by ostygły. Gdy już będą chłodniejsze, udekorujcie je polewą z czekolady i musu kokosowego i posypcie wybranymi dodatkami. Smacznego!