Okazuje się, że nawet placki ziemniaczane można przygotować w bardziej „odchudzonej” wersji. Tak właśnie robi je Anna Lewandowska, która zupełnie rezygnuje z dodatku mąki pszennej. Zamiast niej, stosuje inny produkt - dzięki niemu placki są lżejsze, bardziej chrupiące i całkowicie pozbawione glutenu. Docenią to osoby, które stosują dietę bezglutenową. Zobaczcie, jak zrobić takie placki. 

Sposób Anny Lewandowskiej na placki bez mąki pszennej 

Rolą mąki w każdym przepisie na placki ziemniaczane jest zagęszczenie masy. Dzięki niej placki nie rozpadają się na patelni i są zwarte. Nie każdemu jednak odpowiada smak takich placków, które są dość ciężkie. W dodatku nie mogą ich wówczas jeść osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub po prostu ograniczające ten składnik w swojej diecie. Ania Lewandowska na ma to sposób - gdy robi placki ziemniaczane, zamiast mąki pszennej stosuje mieszankę mąki owsianej i ryżowej. Wówczas placki nie zawierają glutenu, są lekkie i bardzo smaczne. Skorzystajcie z poniższego przepisu na to danie. 

Zobacz także:

Przepis na placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki ryżowej

  • 1,5 łyżki mąki owsianej

  • 2 jajka

  • świeży koperek oraz szczypiorek

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia (lub masło klarowane)

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce. Włóżcie je do miski i odciśnijcie z wody.

  2. Następnie zetrzyjcie też czosnek, cebulę i dodajcie do ziemniaków. Wsypcie teraz 3 łyżki mąki ryżowej, około 1,5 łyżki mąki owsianej, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszajcie.

  3. Na koniec dodajcie do masy drobno posiekany szczypiorek z koperkiem i zamieszajcie. 

  4. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Ania używa w tym celu masła klarowanego i właśnie ten produkt poleca najbardziej do smażenia. Jeżeli nie macie takiego masła, możecie użyć po prostu oleju rzepakowego. 

  5. Następnie chochlą kładźcie masę na patelni w kształt placków, gdy tłuszcz będzie już gorący. Smażcie je na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.

  6. Po usmażeniu odłóżcie placki na kilka chwil na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To pozwoli odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

I gotowe! Tak usmażone placki będą bardziej chrupiące i lekkie od tradycyjnych. Podajcie je z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, sosem pieczarkowym lub mięsnym gulaszem. Smacznego!