Anna Lewandowska robi placki ziemniaczane inaczej niż my wszyscy. Mąkę pszenną zastępuje takim składnikiem
AdobeStock, ONS.pl
Newsy

Anna Lewandowska robi placki ziemniaczane inaczej niż my wszyscy. Mąkę pszenną zastępuje takim składnikiem

Placków ziemniaczanych zrobionych w taki sposób na pewno jeszcze nie jedliście. Poznajcie prosty sposób Ani Lewandowskiej na odmienienie tego klasycznego dania.

 

Okazuje się, że nawet placki ziemniaczane można przygotować w bardziej „odchudzonej” wersji. Tak właśnie robi je Anna Lewandowska, która zupełnie rezygnuje z dodatku mąki pszennej. Zamiast niej, stosuje inny produkt - dzięki niemu placki są lżejsze, bardziej chrupiące i całkowicie pozbawione glutenu. Docenią to osoby, które stosują dietę bezglutenową. Zobaczcie, jak zrobić takie placki. 

Sposób Anny Lewandowskiej na placki bez mąki pszennej 

Rolą mąki w każdym przepisie na placki ziemniaczane jest zagęszczenie masy. Dzięki niej placki nie rozpadają się na patelni i są zwarte. Nie każdemu jednak odpowiada smak takich placków, które są dość ciężkie. W dodatku nie mogą ich wówczas jeść osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub po prostu ograniczające ten składnik w swojej diecie. Ania Lewandowska na ma to sposób - gdy robi placki ziemniaczane, zamiast mąki pszennej stosuje mieszankę mąki owsianej i ryżowej. Wówczas placki nie zawierają glutenu, są lekkie i bardzo smaczne. Skorzystajcie z poniższego przepisu na to danie. 

Zobacz także
Jajecznica Anny Lewandowskiej zaspokoi głód na długo. Zróbcie 1 rzecz z białkami

Jajecznica Anny Lewandowskiej zaspokoi głód na długo. Zróbcie 1 rzecz z białkami

Taka kawa sprawi, że minie wam apetyt na słodycze. Wrzućcie do kubka mały kawałeczek

Taka kawa sprawi, że minie wam apetyt na słodycze. Wrzućcie do kubka mały kawałeczek

Przepis na placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki ryżowej

  • 1,5 łyżki mąki owsianej

  • 2 jajka

  • świeży koperek oraz szczypiorek

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia (lub masło klarowane)

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce. Włóżcie je do miski i odciśnijcie z wody.

  2. Następnie zetrzyjcie też czosnek, cebulę i dodajcie do ziemniaków. Wsypcie teraz 3 łyżki mąki ryżowej, około 1,5 łyżki mąki owsianej, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszajcie.

  3. Na koniec dodajcie do masy drobno posiekany szczypiorek z koperkiem i zamieszajcie. 

  4. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Ania używa w tym celu masła klarowanego i właśnie ten produkt poleca najbardziej do smażenia. Jeżeli nie macie takiego masła, możecie użyć po prostu oleju rzepakowego. 

  5. Następnie chochlą kładźcie masę na patelni w kształt placków, gdy tłuszcz będzie już gorący. Smażcie je na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.

  6. Po usmażeniu odłóżcie placki na kilka chwil na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To pozwoli odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

I gotowe! Tak usmażone placki będą bardziej chrupiące i lekkie od tradycyjnych. Podajcie je z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, sosem pieczarkowym lub mięsnym gulaszem. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Trzecie ziemniaki na placki ziemniaczane na tych oczkach? To dlatego nigdy nie wychodzą chrupiące
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć bardziej puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Z naszego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem. Na koniec dodajcie do masy skrobię, która zebrała się na dnie naczynia z wodą z...

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Adobe Stock
Newsy
Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Macie ochotę na placki ziemniaczane, a już dawno pozbyliście się starych ziemniaków? Nic straconego! Wystarczy zastosować kilka sztuczek, a danie na pewno się uda!

Podobnie jak w przypadku farszu na pierogi ruskie z młodych ziemniaków , ważne jest to, jak wczesne są wasze kartofle. To oczywiste, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej będzie zrobić z ziemniaczków z końca lipca, niż z tych kupionych na targu jeszcze w czerwcu. Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki , oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków. Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na porażkę. Niepowodzenia można uniknąć, stosując się do paru prostych trików. Jak zrobić dobre placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Przede wszystkim warto będzie odcisnąć nieco wody ze startych ziemniaków. Na ogół nie jest to konieczne w przypadku robienia placków z ziemniaków starych, ale w tym przypadku to raczej nieuniknione. Oprócz tego do placków trzeba dodać dosłownie odrobinę więcej mąki pszennej niż zwykle. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej, która ma zrekompensować masie ziemniaczanej mniejsze ilości wspomnianej skrobi. Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji tarciuchów, jak nazywa się placki w niektórych rejonach Polski. Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ok. 3 łyżki mąki pszennej (ilość dostosowujcie do konsystencji otrzymanej masy ziemniaczanej) Opcjonalnie: ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych lub średnich...

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmienia wszystko
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmieni wszystko
Zwykle produkt ten podaje się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Tym razem dodajcie go jednak do masy na placki przed smażeniem - zdziwicie się, że wcześniej tego nie wypróbowaliście.

Wasze placki zawsze wychodzą grube i gumowate? Najczęściej jest to kwestia użycia zbyt dużej ilości mąki, jednak nawet ograniczenie tego składnika nie zawsze gwarantuje, że placki wyjdą idealne. Mamy dla was sposób, dzięki któremu to tradycyjne polskie danie na nowo oczaruje was swoim smakiem. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mało znanym patentem na chrupiące i kruche placki ziemniaczane jest dodanie do nich nieco zwykłej, kwaśnej śmietany. Dzięki niej placki w środku są bardziej kremowe, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Ponadto, śmietana sprawi również, że masa ziemniaczana nie ściemnieje.  Dodatkowej chrupkości plackom nadaje też pominięcie jednego dodatku, czyli mąki. Jeżeli po starciu ziemniaków dodacie do nich skrobię, jaka się zbierze na dnie miski po odciśnięciu z wody, oraz jedno lub dwa jajka więcej, niż zwykle, wówczas również staną się one bardziej kruche.  Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną Składniki: 1 kilogram mączystych ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Jeżeli macie maszynkę do mięsa, polecamy wam zmielić w niej ziemniaki z czosnkiem i cebulą. W przypadku, gdy nie macie maszynki, obierzcie po prostu cebulę i zetrzyjcie ją na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do ziemniaków. Starte ziemniaki odciśnijcie na sitku z wody. Dodajcie do nich skrobię, która zbierze się w misce. Ubijcie jajka ze szczyptą soli i dodajcie do nich śmietanę. Zmiksujcie.  Dodajcie śmietanę z jajkami do masy ziemniaczanej i wymieszajcie. W razie potrzeby,...

Lewandowska pierogi
Adobe Stock, ons.pl
Newsy
Lewandowska pokazała, jak przygotowuje świąteczne pierogi. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
W diecie państwa Lewandowskich nie ma miejsca na półśrodki. Nawet w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Zdrowo, dietetycznie, a przede wszystkim bez glutenu – to są podstawowe przykazania Anny Lewandowskiej podczas gotowania dań dla siebie i dla Roberta. Gotowanie posiłków dla najlepszego piłkarza świata 2020 roku wg FIFA to nie przelewki. By utrzymać najwyższą formę Robert Lewandowski nie może sobie pozwolić nawet na chwileczkę pofolgowania. Uszka, pierogi, racuchy – tych tradycyjnych dań z mąki pszennej nie będzie na wigilijnym stole u Lewandowskich. Jednak czymże byłyby święta bez tych symbolicznych dań? Ania Lewandowska doszła do perfekcji w odnajdywaniu zamienników produktów bogatych w gluten. Mąkę pszenną w świątecznych pierogach influencerka zastąpi w tym roku mąką ryżową, kukurydzianą i tapioką, czyli skrobią z manioku. Lewandowska zaserwuje pierogi z farszem grzybowym. My proponujemy tradycyjny farsz z kapusty kiszonej z dodatkiem grzybów. Czy warto spróbować takich pierogów? Z pewnością. A czy są zdrowsze od tych tradycyjnych? Niekoniecznie. Unikanie glutenu jest uprawnione w przypadku osób cierpiących na celiakię. Większość z nas toleruje jednak gluten. Mączne produkty dostarczają organizmowi wielu ważnych mikroelementów, dlatego dania diety bezglutenowej osoby zdrowe powinny jadać co najwyżej od czasu do czasu. Przepis na świąteczne pierogi Anny Lewandowskiej Składniki: 250 g mąki z tapioki 80 g mąki kukurydzianej 80 g mąki ziemniaczanej 160 g mąki ryżowej Szklanka wrzątku 1 łyżeczka sody Sól 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Łączymy wszystkie suche składniki w misce lub na stolnicy. Dodajemy powoli gorącej wody i wyrabiamy szybko elastyczne ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych pierogów. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego nieco rozpuszczonego oleju kokosowego. Po wyrobieniu...