
Okazuje się, że nawet placki ziemniaczane można przygotować w bardziej „odchudzonej” wersji. Tak właśnie robi je Anna Lewandowska, która zupełnie rezygnuje z dodatku mąki pszennej. Zamiast niej, stosuje inny produkt - dzięki niemu placki są lżejsze, bardziej chrupiące i całkowicie pozbawione glutenu. Docenią to osoby, które stosują dietę bezglutenową. Zobaczcie, jak zrobić takie placki.
Sposób Anny Lewandowskiej na placki bez mąki pszennej
Rolą mąki w każdym przepisie na placki ziemniaczane jest zagęszczenie masy. Dzięki niej placki nie rozpadają się na patelni i są zwarte. Nie każdemu jednak odpowiada smak takich placków, które są dość ciężkie. W dodatku nie mogą ich wówczas jeść osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub po prostu ograniczające ten składnik w swojej diecie. Ania Lewandowska na ma to sposób - gdy robi placki ziemniaczane, zamiast mąki pszennej stosuje mieszankę mąki owsianej i ryżowej. Wówczas placki nie zawierają glutenu, są lekkie i bardzo smaczne. Skorzystajcie z poniższego przepisu na to danie.
Przepis na placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
pół kilograma ziemniaków
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki mąki ryżowej
-
1,5 łyżki mąki owsianej
-
2 jajka
-
świeży koperek oraz szczypiorek
-
sól
-
pieprz
-
olej do smażenia (lub masło klarowane)
Przygotowanie:
-
Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce. Włóżcie je do miski i odciśnijcie z wody.
-
Następnie zetrzyjcie też czosnek, cebulę i dodajcie do ziemniaków. Wsypcie teraz 3 łyżki mąki ryżowej, około 1,5 łyżki mąki owsianej, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszajcie.
-
Na koniec dodajcie do masy drobno posiekany szczypiorek z koperkiem i zamieszajcie.
-
Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Ania używa w tym celu masła klarowanego i właśnie ten produkt poleca najbardziej do smażenia. Jeżeli nie macie takiego masła, możecie użyć po prostu oleju rzepakowego.
-
Następnie chochlą kładźcie masę na patelni w kształt placków, gdy tłuszcz będzie już gorący. Smażcie je na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.
-
Po usmażeniu odłóżcie placki na kilka chwil na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To pozwoli odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
I gotowe! Tak usmażone placki będą bardziej chrupiące i lekkie od tradycyjnych. Podajcie je z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, sosem pieczarkowym lub mięsnym gulaszem. Smacznego!