Ania Lewandowska uwielbia gotować i zaskakiwać nietypowymi przepisami. Często używa w nich bardzo zdrowych i oryginalnych składników, które wzmacniają odporność. Tym razem do ciasta naleśnikowego dodała kurkumę, która nada naleśnikom pięknego, żółtego odcienia. 

Właściwości zdrowotne kurkumy

Kurkuma to bardzo silny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki. Ma doskonałe właściwości antynowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Przyśpiesza gojenie ran, opryszczki, reguluje poziom cholesterolu, trójglicerydów i  cukru we krwi. Jeśli zrobicie napar z kurkumy i ostropestu to doskonale wpłynie on na działanie waszej wątroby i oczyści ją z toksyn. 

Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która odpowiada zarówno za właściwości prozdrowotne, ale i piękny żółto-pomarańczowy kolor. Niewielka ilość tej przyprawy powinna znaleźć się jako dodatek w codziennej diecie, aby poprawić odporność organizmu.

Jeśli lubicie naleśniki z przepisu, z które zwykle je smażycie to po prostu dodajcie pół łyżeczki kurkumy do ciasta.

Zobacz także:

Naleśniki na słodko z kurkumą z przepisu Anny Lewandowskiej

Składniki

  • 0,5 szklanki mąki bez glutenu
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki napoju ryżowego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Szczypta soli morskiej
  • Masło ghee do smażenia
  • Pasta czekoladowo-kokosowa do smarowania
  • Opcjonalnie: biały i czarny sezam do posypania

Przygotowanie

  1. Oba typy mąki przesiejcie do miski, co doda im powietrza i sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste i niebiańsko lekkie.
  2. Dodajcie sól i kurkumę oraz mokre składniki: jajka, napój roślinny (możecie zastąpić go zwykłym mlekiem) oraz wodę.
  3. Wszystko dokładnie zmiksujcie na gładką masę.
  4. Na patelni rozgrzejcie masło ghee. Smażcie naleśniki na złoto z obu stron.
  5. Przed podaniem posmarujcie je pastą czekoladowo-kokosową i zwińcie tak jak lubicie - w rulony lub złóżcie w trójkąty.
  6. Całość możecie posypać sezamem dla dekoracji i smaku.

Smacznego!