
Jeśli jak Anna Lewandowska uważacie, że wasz organizm to bardzo cenne urządzenie, którego nie można napędzać byle czym, koniecznie upieczcie ten chleb:
- Lubię czuć komfort w kwestiach odżywiania niezależnie od tego czy jestem w domu, na wyjeździe służbowym czy też wakacjach. Jedzenie to paliwo, a tankuję nim dość ważną maszynę, jaką jest mój organizm. To, co jem przenosi się na efektywność mojej pracy oraz samopoczucie - przyznaje Anna.
Gdy w domu kończy się mąka, powstaje całkiem inny chleb
Jak wynika z opisu dołączonego do przepisu na stronie internetowej, prowadzonej przez żonę Lewego, do powstania tej receptury doszło przypadkiem. Choć instruktorka unika glutenu w diecie i przyrządzając dania pilnuje, aby jej mąż także nie jadał go, użycie kaszy gryczanej zamiast mąki okazało się koniecznością:
- Tym razem, skończyły się w domu najczęściej używane mąki, w związku z tym na ratunek przyszła kasza gryczana, z której powstał pyszny chlebek gryczany.
- Wykonanie łatwe i przyjemne, a smak… sami spróbujcie.
Przepis chleb z kaszy gryczanej Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 5 szklanek wody
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 100 g pestek słonecznika
- Odrobina sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki siemienia lnianego (można zastąpić babką płesznik)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
Przygotowanie:
- Zalejcie kaszą gryczaną bardzo ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstawcie na 3 godziny.
- Do kaszy dodajcie wszystkie składniki i zblendujcie je dokładnie, a następnie przełóżcie do formy.
- Pieczcie chleb przez około 60 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
- Po upieczeniu nie wyjmujcie od razu, zostawcie go w cieple na kilkanaście minut, a następnie wyjmijcie, przestawcie w chłodne miejsce i przykryjcie ściereczką.
Źródło: Facebook/Anna Lewandowska, hpba.pl