Anna Lewandowska piecze chleb z kaszy gryczanej bez drożdży, zagniatania i wyrastania.  Tylko 3 kroki i gotowy
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Chleb Anny Lewandowskiej z kaszy gryczanej bez drożdży, zagniatania i wyrastania. 3 kroki i gotowy

Kaszę należy namaczać przez trzy godziny, ale jak to zrobicie, resztę czynności wykonuje się błyskawicznie.

Jeśli jak Anna Lewandowska uważacie, że wasz organizm to bardzo cenne urządzenie, którego nie można napędzać byle czym, koniecznie upieczcie ten chleb:

- Lubię czuć komfort w kwestiach odżywiania niezależnie od tego czy jestem w domu, na wyjeździe służbowym czy też wakacjach. Jedzenie to paliwo, a tankuję nim dość ważną maszynę, jaką jest mój organizm. To, co jem przenosi się na efektywność mojej pracy oraz samopoczucie - przyznaje Anna.

Gdy w domu kończy się mąka, powstaje całkiem inny chleb

Jak wynika z opisu dołączonego do przepisu na stronie internetowej, prowadzonej przez żonę Lewego, do powstania tej receptury doszło przypadkiem. Choć instruktorka unika glutenu w diecie i przyrządzając dania pilnuje, aby jej mąż także nie jadał go, użycie kaszy gryczanej zamiast mąki okazało się koniecznością:

- Tym razem, skończyły się w domu najczęściej używane mąki, w związku z tym na ratunek przyszła kasza gryczana, z której powstał pyszny chlebek gryczany.

- Wykonanie łatwe i przyjemne, a smak… sami spróbujcie.

Zobacz także
Ile kosztuje schabowy w restauracji Lewandowskiego? Piłkarz serwuje go z nietypowymi dodatkami

Ile kosztuje schabowy w restauracji Lewandowskiego? Można zdębieć. Zaskakują również dodatki

Anna Lewandowska będzie rolniczką? Trenerka zaczyna uprawę ekologicznych ziół i warzyw

Anna Lewandowska będzie rolniczką? Trenerka inwestuje w szklarnie i zaczyna uprawę warzyw i ziół

Przepis chleb z kaszy gryczanej Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 5 szklanek wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g pestek słonecznika
  • Odrobina sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego (można zastąpić babką płesznik)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. Zalejcie kaszą gryczaną bardzo ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstawcie na 3 godziny.
  2. Do kaszy dodajcie wszystkie składniki i zblendujcie je dokładnie, a następnie przełóżcie do formy.
  3. Pieczcie chleb przez około 60 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
  4. Po upieczeniu nie wyjmujcie od razu, zostawcie go w cieple na kilkanaście minut, a następnie wyjmijcie, przestawcie w chłodne miejsce i przykryjcie ściereczką.

Źródło: Facebook/Anna Lewandowska, hpba.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA