Anna Lewandowska piecze chleb z kaszy gryczanej bez drożdży, zagniatania i wyrastania.  Tylko 3 kroki i gotowy
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Chleb Anny Lewandowskiej z kaszy gryczanej bez drożdży, zagniatania i wyrastania. 3 kroki i gotowy

Kaszę należy namaczać przez trzy godziny, ale jak to zrobicie, resztę czynności wykonuje się błyskawicznie.

Jeśli jak Anna Lewandowska uważacie, że wasz organizm to bardzo cenne urządzenie, którego nie można napędzać byle czym, koniecznie upieczcie ten chleb:

- Lubię czuć komfort w kwestiach odżywiania niezależnie od tego czy jestem w domu, na wyjeździe służbowym czy też wakacjach. Jedzenie to paliwo, a tankuję nim dość ważną maszynę, jaką jest mój organizm. To, co jem przenosi się na efektywność mojej pracy oraz samopoczucie - przyznaje Anna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gdy w domu kończy się mąka, powstaje całkiem inny chleb

Jak wynika z opisu dołączonego do przepisu na stronie internetowej, prowadzonej przez żonę Lewego, do powstania tej receptury doszło przypadkiem. Choć instruktorka unika glutenu w diecie i przyrządzając dania pilnuje, aby jej mąż także nie jadał go, użycie kaszy gryczanej zamiast mąki okazało się koniecznością:

- Tym razem, skończyły się w domu najczęściej używane mąki, w związku z tym na ratunek przyszła kasza gryczana, z której powstał pyszny chlebek gryczany.

- Wykonanie łatwe i przyjemne, a smak… sami spróbujcie.

Zobacz także
Ile kosztuje schabowy w restauracji Lewandowskiego? Piłkarz serwuje go z nietypowymi dodatkami

Ile kosztuje schabowy w restauracji Lewandowskiego? Można zdębieć. Zaskakują również dodatki

Anna Lewandowska będzie rolniczką? Trenerka zaczyna uprawę ekologicznych ziół i warzyw

Anna Lewandowska będzie rolniczką? Trenerka inwestuje w szklarnie i zaczyna uprawę warzyw i ziół

Przepis chleb z kaszy gryczanej Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 5 szklanek wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g pestek słonecznika
  • Odrobina sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego (można zastąpić babką płesznik)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. Zalejcie kaszą gryczaną bardzo ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstawcie na 3 godziny.
  2. Do kaszy dodajcie wszystkie składniki i zblendujcie je dokładnie, a następnie przełóżcie do formy.
  3. Pieczcie chleb przez około 60 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
  4. Po upieczeniu nie wyjmujcie od razu, zostawcie go w cieple na kilkanaście minut, a następnie wyjmijcie, przestawcie w chłodne miejsce i przykryjcie ściereczką.

Źródło: Facebook/Anna Lewandowska, hpba.pl

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Czy da się zrobić krupnik bez mięsa? Oczywiście, że tak! Anna Lewandowska udowadnia, że jest to możliwe, a bezmięsny krupnik wychodzi bardzo smaczny.

Krupnik - zupa przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona. Kto wie, być może to przez awersję Adasia Niezgódki z „Akademii Pana Kleksa” do krupniku całe pokolenie Polaków nabrało wstrętu do tej zupy... A to wielka szkoda, ponieważ dobrze przyrządzony krupnik jest bardzo smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy. W klasycznym przepisie krupnik gotuje się na mięsie, jednak nie jest ono konieczne do przygotowania tej zupy. Smakuje ona wówczas nieco inaczej, ale nadal jest bardzo smaczna. Taką bezmięsną wersję proponuje Anna Lewandowska w jednym ze swoich przepisów. Zamiast mięsa, dodaje ona do zupy więcej warzyw, w tym m.in. nieco groszku oraz całą kalarepę. Dzięki temu krupnik ma wspaniały aromat, smak i nie jest w niczym gorszy od klasycznej wersji tego dania. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik bez grama mięsa.  Przepis na krupnik bez mięsa od Ani Lewandowskiej Do przygotowania bezmięsnego krupniku Anna Lewandowska używa poniższych składników: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego  1 paczka kaszy pęczak lub jaglanej (100 g) pół szklanki zielonego groszku 3 marchewki 3 ziemniaki 1 kalarepa 1 cebula 3 ziela angielskie 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła/oleju sól pieprz Przygotowanie: Podgrzejcie bulion warzywny i doprowadźcie do wrzenia. Gdy będzie się już gotował, wsypcie kaszę, przepłukaną wcześniej na sitku zimną wodą.  Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka. Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane i zeszklijcie cebulę. Obierzcie następnie marchewkę, kalarepę i ziemniaki. Pokrójcie warzywa w kostkę i wrzućcie do garnka z bulionem. Wsypcie ziele angielskie, dodajcie liście laurowe, rozmaryn, sól i pieprz. Nie zapomnijcie...

Justyna Steczkowska podała przepis na chleb. 1 składnik sprawia, że jest dłużej świeży
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Justyna Steczkowska podała przepis na chleb. 1 składnik sprawia, że jest dłużej świeży
Justyna Steczkowska bardzo często piecze sama w domu chleb. Gwiazda dodaje do niego jeden nietypowy składnik.

Justyna Steczkowska jest wielką miłośniczką tradycyjnego, polskiego chleba. Piosenkarka często wypieka taki chleb samodzielnie w domu. W wywiadzie dla „Faktu” artystka zdradziła swój przepis na pyszny, domowy chleb. Jak go przygotowuje? Justyna Steczkowska uwielbia piec chleb Nic nie jest w stanie dorównać smakowi chrupiącego, samodzielnie upieczonego bochenka chleba. Chleb taki często gości w domu Justyny Steczkowskiej. Jak przygotowuje go piosenkarka? Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że w pieczenie trzeba włożyć całe swoje serce. Inaczej wypiek nie wyjdzie: - Jeśli się wyrabia chleb, trzeba w niego włożyć serce. Mówi się, że jak mama ugotuje rosół, to on jest najlepszy. Dlaczego? Bo jest pełen miłości! Nawet jeśli zrobiony z nienajlepszej kury. Tak samo jest z chlebem. Mam koleżankę, która mi powiedziała, że jak jej chleb nie rośnie, to znaczy, że jej się źle w domu dzieje. Udaje się i chleb pięknie rośnie, jak miną złe emocje. Jak się wyrabia chleb, trzeba myśleć o miłych rzeczach. To najważniejsze. Trzeba wtedy odpuścić hejt i skupić na tym co się lubi i kocha – powiedziała Justyna. Przepis na chleb Justyny Steczkowskiej Jeżeli chcecie upiec pyszny chleb z przepisu Justyny Steczkowskiej, podajemy wam niezbędne składniki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Justyna Steczkowska (@justynasteczkowska) Składniki na jeden chleb: 1,5 szklanki wody 60-70 dag mąki pół kostki drożdży szczypta soli łyżkę dobrego miodu słonecznik, zioła z ogródka,...

Przepyszne bliny
Gotujmy.pl/Kloruś
Newsy
Przepyszne bliny rosyjskie. Ich smak w połączeniu ze śmietaną jest jedyny w swoim rodzaju 
Klasyczne rosyjskie bliny gryczane są bardzo zdrowe i smaczne. Doskonale pasuje do nich gęsta, kwaśna śmietana. Czy już na samą myśl cieknie wam ślinka?

Bliny to rosyjski specjał. Nasi sąsiedzi to bardzo proste do przygotowania danie jedzą z oryginalnymi dodatkami, między innymi z łososiem lub kawiorem oraz z dodatkiem śmietany. Można je podawać także ze śledziami, grzybami, serem, jajkiem czy z rybnymi pastami. Na słodko z owocowymi konfiturami a nawet samym cukrem pudrem, również smakują wyśmienicie.  Bliny gryczane mają wyrazisty smak Placuszki te mają bardzo wyrazisty, jedyny w swoim rodzaju smak, przez udział mąki gryczanej. Jeśli nie przepadacie za jej smakiem, możecie zastąpić jej część lub całość mąką pszenną.  Bliny bardzo przypominają naleśniki. Smażąc je na patelni, powinniście nalewać ciasto cienką warstwą tak, by pęcherzyki powietrza uwolniły się w idealnym momencie. Szybko stają się kruche, dlatego należy podawać je jeszcze ciepłe.  Przepis na rosyjskie bliny gryczane Składniki: 150 g maki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej) 150 g mąki pszennej Pół łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 ml mleka 50 g stopionego masła 2 jajka Olej do smażenia Dodatki według uznania: Gęsta kwaśna śmietana Śledzie Wędzony łosoś Cytryna Koperek  Kawior Szynka parmeńska Ogórek Groszek Papryka  Sposób przygotowania: Obie maki przesiejcie przez sitko. Dodajcie cukier, drożdże a następnie wlejcie ciepłe ale nie gorące mleko.  Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.  Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka utrzyjcie z miękkim masłem. Białka ubijcie na sztywną pianę.  Do masy gryczanej dodajcie najpierw żółtka z masłem, a następnie białka i delikatnie...

Przepis na ten chleb pochodzi prosto z... Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ten przepis na chleb zapisano w Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną
Ten wyjątkowy chleb uwielbiany przez gwiazdy możecie zrobić sami w domu - sprawdźcie jak!

Była „spicetka” (czyli piosenkarka należąca do zespołu Spice Girls) Victoria Beckham po zakończeniu kariery na estradzie zajęła się projektowaniem ubrań. Często można ją też zobaczyć w kreacjach, które sama stworzyła. Można więc powiedzieć, że jest w pewnym sensie modelką, a to wymaga nienagannej figury. Żona Davida Beckhama znana jest z bardzo szczupłej sylwetki, której utrzymanie jest możliwe tylko dzięki trzymaniu się ścisłej diety. Jednym z jej składników jest chleb Ezechiela, popularny wśród modelek i gwiazd. Przepis na ten chleb można znaleźć w Biblii! Dieta Victorii Beckham  Victoria swoją figurę zawdzięcza m.in. ścisłej diecie, jakiej przestrzega podobno już od 25 lat! Projektantka odżywia się zgodnie z zasadami diety peskatariańskiej, czyli je głównie ryby i owoce morza. Jej mąż, piłkarz David Beckham powiedział kiedyś, że odkąd poznał Victorię rzadko widzi, by jadła coś innego niż warzywa i grillowaną rybę.  W jadłospisie Victorii poza rybami znajdują się jednak także inne produkty - w tym bardzo zdrowy chleb Ezechiela, uwielbiany przez gwiazdy. Jest niezwykle odżywczy i zaspokaja apetyt na długo. Sprawdźcie, jak go przygotować.  Przepis na chleb Ezechiela Do przygotowania chleba Ezechiela potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml letniej wody 320 g mąki pszennej typ 650 100 g gotowanego bobu 100 g gotowanej soczewicy 100 g gotowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczka soli Do zaczynu: 200 ml letniej wody 150 ml zakwasu żytniego 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 pół szklanki mąki jęczmiennej  50 g mąki z prosa Przygotowanie: Wszystkie składniki na zaczyn umieśćcie w misce, wymieszajcie, przykryjcie ściereczką...