Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę

Przygotujcie kaczkę z przepisu gwiazdy. To jej popisowe danie!
Anna Urbańska
marzec 28, 2021

Anna Korcz to aktorka znana przede wszystkim ze swojej długoletniej roli Izabeli Brzozowskiej-Dudzik w serialu „Na Wspólnej”. Zyskała tą rolą dużą sympatię widzów i rozpoznawalność w całej Polsce. 

Niedawno Anna Korcz odwiedziła jedną ze stacji telewizyjnych i podzieliła się swoją pasją do gotowania. Wraz z mężem zdradziła ona między innymi przepis na pyszną pieczoną kaczkę, którą podała z kluseczkami szpinakowymi.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pieczona kaczka według Anny Korcz

Składniki na pieczoną kaczkę

  • Kaczka
  • Słoik żurawiny do mięs
  • 2 pomarańcze
  • 4 jabłka
  • Sól i pieprz
  • 100 ml czerwonego wina
  • 50 g majeranku
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie kaczki pieczonej

  1. Kaczkę umyjcie i osuszcie. 
  2. Czosnek obierzcie i pokrójcie na mniejsze cząstki lub przeciśnijcie przez praskę.
  3. Kaczkę dokładni wysmarujcie czosnkiem, solą, pieprzem i odłóżcie na kilka godzin, żeby smaki się wymieszały. 
  4. Kaczkę włóżcie do naczynia żaroodpornego.
  5. Obierzcie pomarańcze, z jabłek wydrążcie środki. Pokrójcie owoce na cząstki lub plastry.
  6. Wyłóżcie owoce wokół kaczki. Możecie część owoców włożyć do środka kaczki.
  7. Brytfannę włóżcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie ok. 40 minut, po tym czasie wyciągnijcie brytfannę i obróćcie kaczkę na drugą stronę. 
  8. Pieczcie kolejne 40 minut z drugiej strony. Kaczka jest gotowa.
  9. Wymieszajcie jabłka i pomarańcze tworząc mus. Możecie podawać je też osobno.
  10. W małym rondlu zagrzejcie czerwone wino. Dodajcie do niego słoik żurawiny do mięs i wymieszajcie.
  11. Powstały sos serwujcie do kaczki razem z owocami z pieczenia.

Zobacz także

Kluseczki szpinakowe do kaczki

Składniki na kluseczki szpinakowe

  • Pół kilograma mąki typu 550
  • 200 g świeżego szpinaku
  • Ok. 100 ml letniej wody
  • 4 jajka
  • 50 ml oleju
  • Sól
  • Masło

Przygotowanie kluseczek szpinakowych do kaczki

  1. Masło rozgrzejcie na patelni, dodajcie szpinak i smażcie przez chwilę, aż zwiędnie. Zblendujcie szpinak z wodą i jajkami. Dodajcie mąkę i olej.
  2. Zagniećcie kluseczki. Regulujcie konsystencję, dodając wodę lub mąkę.
  3. Ciasto odstawcie do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie uformujcie kluseczki o kształcie kopytek.
  5. Gotujcie kluseczki w osolonej wodzie.
Komentarze