Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę

Przygotujcie kaczkę z przepisu gwiazdy. To jej popisowe danie!

Anna Korcz to aktorka znana przede wszystkim ze swojej długoletniej roli Izabeli Brzozowskiej-Dudzik w serialu „Na Wspólnej”. Zyskała tą rolą dużą sympatię widzów i rozpoznawalność w całej Polsce. 

Niedawno Anna Korcz odwiedziła jedną ze stacji telewizyjnych i podzieliła się swoją pasją do gotowania. Wraz z mężem zdradziła ona między innymi przepis na pyszną pieczoną kaczkę, którą podała z kluseczkami szpinakowymi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieczona kaczka według Anny Korcz

Składniki na pieczoną kaczkę

  • Kaczka
  • Słoik żurawiny do mięs
  • 2 pomarańcze
  • 4 jabłka
  • Sól i pieprz
  • 100 ml czerwonego wina
  • 50 g majeranku
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie kaczki pieczonej

  1. Kaczkę umyjcie i osuszcie. 
  2. Czosnek obierzcie i pokrójcie na mniejsze cząstki lub przeciśnijcie przez praskę.
  3. Kaczkę dokładni wysmarujcie czosnkiem, solą, pieprzem i odłóżcie na kilka godzin, żeby smaki się wymieszały. 
  4. Kaczkę włóżcie do naczynia żaroodpornego.
  5. Obierzcie pomarańcze, z jabłek wydrążcie środki. Pokrójcie owoce na cząstki lub plastry.
  6. Wyłóżcie owoce wokół kaczki. Możecie część owoców włożyć do środka kaczki.
  7. Brytfannę włóżcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie ok. 40 minut, po tym czasie wyciągnijcie brytfannę i obróćcie kaczkę na drugą stronę. 
  8. Pieczcie kolejne 40 minut z drugiej strony. Kaczka jest gotowa.
  9. Wymieszajcie jabłka i pomarańcze tworząc mus. Możecie podawać je też osobno.
  10. W małym rondlu zagrzejcie czerwone wino. Dodajcie do niego słoik żurawiny do mięs i wymieszajcie.
  11. Powstały sos serwujcie do kaczki razem z owocami z pieczenia.
Zobacz także
Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut

Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut

Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Kluseczki szpinakowe do kaczki

Składniki na kluseczki szpinakowe

  • Pół kilograma mąki typu 550
  • 200 g świeżego szpinaku
  • Ok. 100 ml letniej wody
  • 4 jajka
  • 50 ml oleju
  • Sól
  • Masło

Przygotowanie kluseczek szpinakowych do kaczki

  1. Masło rozgrzejcie na patelni, dodajcie szpinak i smażcie przez chwilę, aż zwiędnie. Zblendujcie szpinak z wodą i jajkami. Dodajcie mąkę i olej.
  2. Zagniećcie kluseczki. Regulujcie konsystencję, dodając wodę lub mąkę.
  3. Ciasto odstawcie do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie uformujcie kluseczki o kształcie kopytek.
  5. Gotujcie kluseczki w osolonej wodzie.
Przepis na wielkanocną kaczkę w pomarańczach
Instagram/Adobe Stock
Newsy
Pascal Brodnicki zdradził przepis na wielkanocną kaczkę. Podaje ją z pysznym dodatkiem
Na wielkanocnym stole Pascala Brodnickiego nie zabraknie kaczki. Znany kucharz postanowił zdradzić przepis na to wyjątkowe danie. Połączenie mięsa z cytrusami, brzmi nowocześnie i pysznie.

Żurek, biała kiełbaska, faszerowane jajka oraz mazurek – tego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, jak wiadomo, co dom to obyczaj. Toteż Pascal Brodnicki nie wyobraża sobie Wielkanocy bez przepysznej kaczki z piekarnika. Serwuje ją w towarzystwie pomarańczy, jabłek oraz żurawiny. Wychodzi tak pyszna, że palce lizać. Przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje obłędnie. Okazuje się bowiem, że kaczka bardzo lubi słodkie dodatki.  Odwzorowanie tego przepisu nie zajmie wam wiele czasu. Receptura jest naprawdę dziecinnie prosta. Wystarczy zamarynować i nafaszerować mięso, ułożyć wokół niego dodatki i upiec.  Będziecie potrzebować: 1 kaczki w całości 200 gramów żurawiny (świeżej lub ze słoika) 3 jabłek 4 pomarańczy 6 łyżek miodu 3 cebul 2 ząbków czosnku ½ cytryny 2 łyżek oleju Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki Przygotowanie: W małej miseczce umieśćcie sól, ostrą paprykę, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszajcie. Kaczkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie dokładnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw. Jabłka opłuczcie pod wodą, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki i podzielcie na ćwiartki. Cytrynę sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na plasterki.  Oba składniki umieśćcie w środku kaczki (jabłko włóżcie tylko jedno) dodajcie również żurawinę. Otwór zwiążcie nitką lub zepnijcie wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Wokół ułóżcie resztę pokrojonych wcześniej...

 Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Adobe Stock
Newsy
Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Szarlotka to jedno ze smaczniejszych słodkich wypieków. Jednak jej przygotowanie jest nieco pracochłonne. Ciasto z tego przepisu przyrządza się w zaledwie kilka chwil, a smak wręcz powala na kolana. Bliscy z pewnością będą zachwyceni.

Każdy w domu ma sekretną szafkę ze słodkościami na każdą awaryjną sytuację bądź niespodziewaną wizytę gości. Jednak zdarza się, iż nie zawsze jest ona wyposażona. Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, domowe wypieki, które można przygotować w zaledwie kilka chwil. Szarlotka czy jabłecznik  Obie nazwy są stosowane zamiennie, aczkolwiek pomiędzy tymi dwoma wypiekami jest istotna różnica. Kluczowa kwestia tkwi w cieście. Szarlotka jest przygotowywana na cieście kruchym bądź półkruchym, zaś jabłecznik może być przyrządzony na każdym innym, choćby na drożdżowym czy biszkoptowym.  Szybki jabłecznik Ten jabłecznik idealnie sprawdzi się w momencie ochoty na coś słodkiego bądź w razie niezapowiedzianych gości. Składniki są proste i z pewnością każdy ma je zawsze w domu. Poza tym ten wypiek przygotowuje się w zaledwie pięć minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Ciasto jest pyszne oraz banalne w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet laik kuchenny. Przepis na pyszną i szybką szarlotkę Składniki: 4 jabłka 200 g mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 80 g cukru 30 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do większej miski wsypcie cukier oraz cukier waniliowy, a także wbijcie jajka. Te składniki miksujcie za pomocą miksera przez chwilę. Masło roztopcie i pozostawcie do ostudzenia. Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wlejcie również mleko i ostudzone masło. Całość ponownie miksujcie do połączenia się wszystkich składników. Jabłka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie owoce obierzcie ze skórki, a także usuńcie gniazda nasienne. Wszystkie cząstki jabłka pokrójcie w...

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis Ani Starmach na szarlotkę bez zagniatania i zbędnych kalorii. Lepszej nie jedliście 
Sezon na jabłkowe wypieki czas zacząć. Dzisiaj przekazujemy wam przepis Ani Starmach na crumble, czyli szarlotkę bez spodu, a więc po prostu jabłka pod kruszonką. Palce lizać!

Szarlotka na kruchym cieście , szarlotka na cieście drożdżowym , różnego rodzaju jabłeczniki, a nawet ciasto salceson na bazie jabłek – wybór w zakresie ciast z jabłkami w roli głównej jest bardzo szeroki. Tym niemniej warto wciąż być otwartym na nowe smaki i prądy kulinarne płynące do naszego kraju z innych miejsc na świecie. Czymś takim jest choćby angielskie crumble, czyli owoce – w tym przypadku – jabłka pod samą kruszonką. Ten przepis czytelnikom swojej strony rekomendowała Ania Starmach, kulinarna guru stacji Polsat. Jak zrobić szarlotkę bez zagniatania ciasta? To wersja szarlotki dla zabieganych i tych osób, które nie lubią w nieskończoność przygotowywać deseru dla całej rodziny. Wystarczy, że delikatnie podsmażycie jabłka, przygotujecie kruszonkę i wstawicie całość do piekarnika. Smak? Zniewalający! Zwłaszcza na ciepło. Szarlotka bez zagniatania ciasta smacznie będzie także smakowała dobrze i na zimno, choćby w towarzystwie jogurtu naturalnego, lodów waniliowych czy bitej śmietany. Składniki na kruszonkę: 20 dag mąki pszennej 15 dag masła w temperaturze pokojowej 90 g cukru Składniki na nadzienie jabłkowe: 1,50-2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 łyżeczka cynamonu Garść rodzynek – opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kruszonki wymieszajcie. W razie potrzeby masło można rozpuścić w garnku na małym ogniu i potem dodać do niego mąkę i cukier, następnie wymieszać. Obierzcie jabłka, pokrójcie je w ósemki. Rozpuśćcie na patelni masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier cynamon, wanilię i ewentualnie rodzynki. Duście jabłka przez ok. 10 min. Przełóżcie uduszone jabłka do formy...

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak wypieki mam i babć z dawnych lat
Dwie warstwy kruchego ciasta i przepyszne nadzienie z duszonych jabłek. Doskonały deser dla łasuchów.

Jabłecznik to tak pyszne ciasto, że nigdy się nie znudzi. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto ze słodką, lekko cynamonową masą z jabłek to połączenie smaku nie do opisania. Najsmaczniejszy jabłecznik zawsze piekły nasze babcie. Jeśli tęsknicie za tym smakiem z dzieciństwa, zróbcie jabłecznik z tego bezkonkurencyjnego przepisu. Ciasto wychodzi wyjątkowo pyszne i smakuje jak za dawnych lat. Jak już je upieczecie, nie będziecie się mogli od niego oderwać.  Przepis na jabłecznik na kruchym cieście Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki mleka 1/2 kostki masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypcie mąkę pszenną dodajcie zimne masło i posiekajcie składniki nożem.  Dodajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 4 łyżki mleka, szczyptę soli, cukier waniliowy i zagniećcie ciasto.  Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, owińcie w folię i zostawcie w lodówce do schłodzenia na około 1 godzinę.  Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki i usuńcie z nich gniazda nasienne. Następnie pokrójcie je w kostkę.  Pokrojone jabłka przełóżcie do rondla, wlejcie niewielką ilość wody. Dodajcie cukier, masło i cynamon.  Całość duście na niewielkim ogniu.  Na koniec jabłka oprószcie mąką i mieszajcie do zgęstnienia masy. Pierwszą część ciasta rozwałkujcie i ułóżcie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Na cieście nałóżcie jabłka i przykryjcie je pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłujcie widelcem....