Grała główne role w takich superprodukcjach jak „Znachor” czy „Kochaj albo rzuć”. Potem zaangażowała się w działalność charytatywną.

Poza czynieniem dobra dla osób niepełnosprawnych za pomocą fundacji „Mimo wszystko”, pani Anna Dymna znajduje także czas na gotowanie.

Jak Anna Dymna robi swój żurek?

Słynna aktorka naprawdę nas zaskoczyła swoją recepturą na przepyszny żurek. Sprawdźcie sami – aromatyczny, pełny w smaku, bogaty. Nic, tylko gotować.

Po tym jak zerkniecie na listę składników, zrozumiecie dlaczego 69-latka swój przepis dumnie nazwała: „dymny żurek królewski”.

Zobacz także:

Trzy gatunki wędlin – kiełbasa, szynka, boczek wędzony, a także boczek surowy i przede wszystkim grzyby. To właśnie stąd bierze się nomen omen dymny smak żurku Dymnej.

Aktorka nie dodaje do swojej zupy śmietany – uważa, że jej zupa lepiej uda się bez dodania tego białego zagęszczacza. Co prawda do świąt Wielkiej Nocy jeszcze kawał czasu, ale warto z tyłu głowy mieć już opracowany w szczegółach plan na świąteczny żurek.

Okazji do przetestowania żurku przed świętami nie powinno zabraknąć. Uważajcie, ta zupa nasyci nawet najbardziej wygłodniałych!

Przepis na żurek Anny Dymnej

Składniki:

  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 30 dag kiełbasy wędzonej
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 5 dag boczku surowego
  • 15 dag szynki wędzonej
  • Garść grzybów suszonych, najlepiej prawdziwków
  • 3-4 ziemniaki
  • Pietruszka
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • Majeranek
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Gotujcie wędzonki w większych kawałkach, zalane wodą w garnku.
  2. Osobno wymoczcie i wygotujcie grzyby.
  3. Po ok 30 min. gotowania wędzonek, wyjmijcie je z wody i wrzućcie do niej obrane i pokrojone warzywa.
  4. Po ok. 10 min. wrzućcie do zupy ziemniaki.
  5. W tym samym czasie pokrójcie wędzonki i podsmażcie je na patelni.
  6. Podobnie należy postąpić z cebulą i czosnkiem.
  7. Wrzućcie wędzonkę i cebulkę wraz z czosnkiem do garnka.
  8. Pogotujcie jeszcze chwilę i zalejcie zupę zakwasem.
  9. Przegotujcie całość, doprawcie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  10. Podawajcie z jajkiem i z pieczywem.

Smacznego!