Jak gotować makaron al dente? Postanowiliśmy sprawdzić, jak robi to Ania Starmach, wschodząca gwiazda kulinarnego show-biznesu.

Kucharka postanowiła podzielić się swoimi przemyśleniami na temat makaronu ze swoimi fanami. Jak brzmią jej rady?

Jak ugotować makaron al dente?

Zacznijmy od podstaw. Czyli od tego, czym tak naprawdę jest makaron al dente. Z definicji taki makaron powinien być po ugotowaniu:

  • Jędrny
  • Lekko twardy
  • Powinien także stawiać lekki opór podczas gryzienia
  • Sprężysty
  • Nie powinien rozpadać się w ustach

Niestety nie można jednoznacznie określić poziomu al dente dla wszystkich rodzajów makaronu. Czas gotowania także różni się znacznie od tego, czy dysponujemy spaghetti czy np. papardelle.

Zobacz także:

Według rad Ani Starmach, gotowanie makaronu powinno odbywać się według kilku prawideł, prosto z włoskiej kuchni:

  • Proporcje makaronu do wody do 100 g na 1 l
  • Na 1 l wody powinno przypadać 10 g soli
  • Podczas gotowania nie powinno dodawać się żadnego tłuszczu ani oliwy do wody
  • Makaron powinno wrzucać do wrzącej wody i jeszcze raz doprowadzić do zawrzenia, po czym obniżyć gaz
  • Makaron należy co jakiś czas mieszać
  • Czas gotowania makaronu na miękko i al dente jak już wspomnieliśmy, różni się od rodzaju gotowanego makaronu – nieuniknione jest więc próbowanie i kosztowanie makaronu w czasie gotowania

Co to wszystko oznacza? Zdefiniowanie czy makaron jest już gotowy, półtwardy, czy al dente pozostaje bardzo subiektywną i osobistą sprawą.

Ile czasu gotować makaron? Czy należy bezwzględnie stosować się do czasu wskazanego na opakowaniu?

Jeżeli lubicie nieco bardziej miękki makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, by pogotować go 1-2 min dłużej, niż wskazywałyby podpowiedzi na opakowaniu makaronu.

Niektóre dania wymagają jednak ugotowania makaronu nieco twardszego, by potem połączyć go razem z sosem i jeszcze chwilę podgotować.

Czytaj także: