Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
ONS.pl
Newsy

Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente

Czym różni się makaron al dente od makaronu ugotowanego na miękko? Jak gotować makaron al dente? Radzi Ania Starmach.

Jak gotować makaron al dente? Postanowiliśmy sprawdzić, jak robi to Ania Starmach, wschodząca gwiazda kulinarnego show-biznesu.

Kucharka postanowiła podzielić się swoimi przemyśleniami na temat makaronu ze swoimi fanami. Jak brzmią jej rady?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować makaron al dente?

Zacznijmy od podstaw. Czyli od tego, czym tak naprawdę jest makaron al dente. Z definicji taki makaron powinien być po ugotowaniu:

  • Jędrny
  • Lekko twardy
  • Powinien także stawiać lekki opór podczas gryzienia
  • Sprężysty
  • Nie powinien rozpadać się w ustach

Niestety nie można jednoznacznie określić poziomu al dente dla wszystkich rodzajów makaronu. Czas gotowania także różni się znacznie od tego, czy dysponujemy spaghetti czy np. papardelle.

Według rad Ani Starmach, gotowanie makaronu powinno odbywać się według kilku prawideł, prosto z włoskiej kuchni:

  • Proporcje makaronu do wody do 100 g na 1 l
  • Na 1 l wody powinno przypadać 10 g soli
  • Podczas gotowania nie powinno dodawać się żadnego tłuszczu ani oliwy do wody
  • Makaron powinno wrzucać do wrzącej wody i jeszcze raz doprowadzić do zawrzenia, po czym obniżyć gaz
  • Makaron należy co jakiś czas mieszać
  • Czas gotowania makaronu na miękko i al dente jak już wspomnieliśmy, różni się od rodzaju gotowanego makaronu – nieuniknione jest więc próbowanie i kosztowanie makaronu w czasie gotowania

Co to wszystko oznacza? Zdefiniowanie czy makaron jest już gotowy, półtwardy, czy al dente pozostaje bardzo subiektywną i osobistą sprawą.

Zobacz także
makaron

Ten banalny przepis na makaron jest hitem internetu. Zrobicie go w kilka minut

Makaron boloński

Pyszny makaron z mielonym mięsem z patelni. Prosty i szybki przepis na obiad

Ile czasu gotować makaron? Czy należy bezwzględnie stosować się do czasu wskazanego na opakowaniu?

Jeżeli lubicie nieco bardziej miękki makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, by pogotować go 1-2 min dłużej, niż wskazywałyby podpowiedzi na opakowaniu makaronu.

Niektóre dania wymagają jednak ugotowania makaronu nieco twardszego, by potem połączyć go razem z sosem i jeszcze chwilę podgotować.

Czytaj także:

Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
AdobeStock
Newsy
Prawie wszyscy Polacy popełniają 1 błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
Jak prawidłowo gotować makaron? Mimo iż czynność ta jest z pozoru łatwa, wiele osób popełnia przy niej błędy.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą. Jak długo gotować makaron, żeby był al dente? Makaron, w zależności od formy, gotuje się od 5 do 12 minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Podstawowe zasady gotowania makaronu Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to odpowiednio dobrać kształt makaronu do sosu. Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti. Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest...

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Adobe Stock
Newsy
Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Czy da się ugotować makaron bez wody? Okazuje się, że tak i wcale nie jest to trudne!

Gotowanie makaronu bez wody to cenna kulinarna umiejętność. Chociaż wielu osobom wydaje się to być niemożliwe, tak naprawdę sposób ten sprawia, że makaron jest bardziej jędrny i pełen smaku. Trik ten poleca Harold McGee – amerykański ekspert kulinarny, który twierdzi, że tak przygotowane kluski smakują najlepiej. Zdaniem kucharza, makaron można albo ugotować w bardzo niewielkiej ilości wody albo zupełnie bez niej! Sposób ten można wykorzystać praktycznie na wszystkich rodzajach past, nawet tych z mąki z groszku czy soczewicy:  ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego . Gotowanie makaronu bez wody Sekret gotowania bez wody polega na zastąpieniu jej innym płynem, czyli np. w zupie lub sosie do makaronu . Dzięki temu makaron zyskuje bogaty smak potrawy, z którą będzie serwowany i od razu podczas przyrządzania „przegryza się” aromatami.  Jeśli gotujecie makaron od razu w zupie, wydzieli on także trochę skrobi, która zagęści danie i również doda jej smaku. Gotowanie makaronu w ten sposób jest nie tylko smaczniejsze, ale także znacznie bardziej ekologiczne i ekonomiczne. Nie dość, że oszczędzacie wodę i prąd to jeszcze czas. Nie marnujecie także wody, którą po makaronie przeważnie się wylewa. Tego typu podejście do gotowania nazywane jest „zero waste”, co oznacza dosłownie „żadnych odpadów”. Jak ugotować makaron bez wody? Jeśli gotujecie makaron w sosie lub zupie, ważne jest, aby dodać go na samym końcu przygotowywania potrawy, aby kluski nie zdążyły się rozgotować. Unikniecie w ten sposób niesmacznej i mało jędrnej „paćki” makaronowej: Ania Starmach zdradza, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente . Zupa czy sos rzadko muszą być gotowane w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka...

Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
AdobeStock
Newsy
Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
Włoska aktorka i szefowa kuchni, podzieliła się swoimi radami na temat gotowania makaronu i zwróciła uwagę na ogromny błąd, popełniany przez wiele osób.

Gotowanie makaronu to, wbrew pozorom, wcale nie taka prosta sprawa! Włoska aktorka i specjalistka od gotowania Sylvia Colloca opowiedziała o tym, jak powinno się gotować makaron i jakiego błędu kategorycznie należy się wystrzegać. Poznajcie porady prawdziwej Włoszki na temat makaronu! Jak powinno się gotować makaron? By wasze spaghetti i inne włoskie dania oparte na makaronie wyszły idealnie, warto poznać zasady jego gotowania: Duży garnek Odpowiednie naczynie do gotowania to jedna z podstawowych reguł! Dobry makaron, zwłaszcza ten na spaghetti, wyjdzie smaczny tylko wtedy, gdy będzie miał dużo miejsca. Dlatego do gotowania wybierzcie duży garnek, a jeśli przyrządzacie dużo makaronu, to weźcie największy jaki macie. I nie martwcie się, gdy nitki będą wystawały ponad krawędź garnka – wrzucony do wrzątku makaron już po kilkunastu sekundach zmięknie na tyle, że w całości zmieści się w garnku. Żadnego oleju Niektórzy do gotującego się makaronu wlewają olej lub oliwę, by się nie sklejał. To wielki błąd! Nigdy nie dodaje się tłuszczu do makaronu w trakcie gotowania. Jedyny efekt jaki osiągniecie, to oka unoszące się na powierzchni wody, a makaron nie połączy się później z sosem (zwyczajnie z niego spłynie). Duży ogień Co zrobić, by makaron się nie sklejał? Zamiast oleju zadbajcie o duży ogień! Gotujcie makaron na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając – to bardzo ważne! Czas gotowania Ważny jest także czas gotowania. Zauważcie, że na każdym opakowaniu makaronu podana jest instrukcja mówiąca o tym, jak długo makaron powinien się gotować. Zawsze podaje się tam czas w konkretnym przedziale, na przykład od 7 do 9 minut. Dlaczego? Jeśli wolicie twardszy makaron al dente, to odcedźcie go już po 7 minutach gotowania, a jeżeli preferujecie bardziej miękki, to 9 minut. Uwaga – warto wyciągnąć...

gotowanie częste błędy
Pixabay
Newsy
Makaron gotujesz w garnku? Robisz niepotrzebny błąd. Marnujesz tylko wodę i swój cenny czas
Prawdopodobnie gotując makaron, popełniacie ten błąd. Rozwiązanie jest bardzo proste!

Czy przy gotowaniu makaronu można popełnić jakiś błąd? Oczywiście, i to nie jeden! Okazuje się, że przyrządzanie go nie jest tak banalnie proste, jak nam się wydawało. W dodatku wiele wskazuje na to, że przez całe życie źle go gotowaliśmy! Makaron to jeden z podstawowych produktów w kuchni Wyobrażacie sobie polską kuchnię bez makaronu? Nam też przychodzi to z trudem! Rosół z nitkami to absolutna podstawa wielu obiadów. Niektórzy jedzą rosół z ziemniakami lub z ryżem. Było to szczególnie popularne w czasach, gdy makaronu nie można było po prostu kupić w sklepie, a jego przygotowanie było żmudnym przedsięwzięciem. Wyrobienie ciasta, rozwałkowanie, cięcie na długie nitki i gotowanie zabierało sporo czasu, dlatego przyrządzano go od święta. Makaron jemy też w formie łazanek oraz na słodko z serem – szczególnie dzieci. Polacy chętnie przyjęli też do siebie dania włoskiej kuchni i spaghetti cieszy się u nas dużą popularnością. Makaron pasuje zarówno do mięsa, jak i warzyw. Słowem, jest to podstawowy element naszej kuchni! Ale czy przygotowujecie go poprawnie? Wygląda na to, że nawet makaron można zepsuć. Dowiedzcie się, jaki błąd popełniacie! Jak prawidłowo gotować makaron? Nie ma chyba nic gorszego niż rozgotowane i klejące się do siebie nitki makaronu. A to niestety często się zdarza, zwłaszcza gdy jesteśmy zabiegani i nie pilnujemy czasu gotowania. Makaron powinno się ściągać z ognia po maksymalnie 10 minutach lub wcześniej, jeśli preferujemy wersję al dente . Jednak wszystkie instrukcje dotyczące przyrządzania makaronu mówią o tym, żeby wrzucać go do gotującej się i osolonej wody. A to jest właśnie ogromny błąd! Istnieje dużo lepszy i szybszy sposób na pyszny makaron, który wyjdzie idealnie i nie będzie się kleił. Makaron gotowany na...