Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
ONS.pl
Newsy

Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente

Czym różni się makaron al dente od makaronu ugotowanego na miękko? Jak gotować makaron al dente? Radzi Ania Starmach.

Jak gotować makaron al dente? Postanowiliśmy sprawdzić, jak robi to Ania Starmach, wschodząca gwiazda kulinarnego show-biznesu.

Kucharka postanowiła podzielić się swoimi przemyśleniami na temat makaronu ze swoimi fanami. Jak brzmią jej rady?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować makaron al dente?

Zacznijmy od podstaw. Czyli od tego, czym tak naprawdę jest makaron al dente. Z definicji taki makaron powinien być po ugotowaniu:

  • Jędrny
  • Lekko twardy
  • Powinien także stawiać lekki opór podczas gryzienia
  • Sprężysty
  • Nie powinien rozpadać się w ustach

Niestety nie można jednoznacznie określić poziomu al dente dla wszystkich rodzajów makaronu. Czas gotowania także różni się znacznie od tego, czy dysponujemy spaghetti czy np. papardelle.

Według rad Ani Starmach, gotowanie makaronu powinno odbywać się według kilku prawideł, prosto z włoskiej kuchni:

  • Proporcje makaronu do wody do 100 g na 1 l
  • Na 1 l wody powinno przypadać 10 g soli
  • Podczas gotowania nie powinno dodawać się żadnego tłuszczu ani oliwy do wody
  • Makaron powinno wrzucać do wrzącej wody i jeszcze raz doprowadzić do zawrzenia, po czym obniżyć gaz
  • Makaron należy co jakiś czas mieszać
  • Czas gotowania makaronu na miękko i al dente jak już wspomnieliśmy, różni się od rodzaju gotowanego makaronu – nieuniknione jest więc próbowanie i kosztowanie makaronu w czasie gotowania

Co to wszystko oznacza? Zdefiniowanie czy makaron jest już gotowy, półtwardy, czy al dente pozostaje bardzo subiektywną i osobistą sprawą.

Zobacz także
makaron

Ten banalny przepis na makaron jest hitem internetu. Zrobicie go w kilka minut

Makaron boloński

Pyszny makaron z mielonym mięsem z patelni. Prosty i szybki przepis na obiad

Ile czasu gotować makaron? Czy należy bezwzględnie stosować się do czasu wskazanego na opakowaniu?

Jeżeli lubicie nieco bardziej miękki makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, by pogotować go 1-2 min dłużej, niż wskazywałyby podpowiedzi na opakowaniu makaronu.

Niektóre dania wymagają jednak ugotowania makaronu nieco twardszego, by potem połączyć go razem z sosem i jeszcze chwilę podgotować.

Czytaj także:

Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
AdobeStock
Newsy
Prawie wszyscy Polacy popełniają 1 błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
Jak prawidłowo gotować makaron? Mimo iż czynność ta jest z pozoru łatwa, wiele osób popełnia przy niej błędy.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą. Jak długo gotować makaron, żeby był al dente? Makaron, w zależności od formy, gotuje się od 5 do 12 minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Podstawowe zasady gotowania makaronu Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to odpowiednio dobrać kształt makaronu do sosu. Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti. Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest...

Jak uratować rozgotowany makaron? Ten sposób znają tylko nasze babcie
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować rozgotowany makaron? Ten sposób znają tylko nasze babcie
Rozgotowany makaron to jeszcze nie tragedia. Niekoniecznie musi oznaczać konieczność sięgnięcia po kolejną paczkę. Wystarczy jeden prosty trik.

Chwila nieuwagi i kłopot gotowy. Z 6-7 minut rekomendowanych na opakowaniu, nagle robi się 10 albo 12 i makaron jest rozgotowany. Tego błędu należy unikać szczególnie w przypadku gotowania go do rosołu lub innej zupy. W gorącej zupy z rozgotowanych „klusków”, zostanie co najwyżej paskudna breja. Jeśli jednak gotujecie makaron do drugiego dania, sosu lub do innych celów, jest jeszcze nadzieja. Wystarczy zastosować jedną, nieoczywistą metodę. Czy da się uratować rozgotowany makaron? Zanim do niej przejdziemy, warto wspomnieć, że proces rozmiękczania makaronu możemy zakończyć w jeszcze jeden radykalny sposób. A jest nim oczywiście kąpiel w zimnej wodzie. Makaron potraktowany lodowatą wodą z kranu przestanie mięknąć, ale za to w tym samym czasie straci swój niepowtarzalny aromat i smak. Z dwojga złego można zdecydować się na ten krok, ale lepszym rozwiązaniem będzie stary, babciny trik. A jest nim podsmażenie makaronu. Wystarczy rozgrzać masło, olej lub smalec na patelni i wrzucić na nią felerny makaron. Krótkie smażenie w koniecznie wysokiej temperaturze sprawi, że makaron nabierze nieco większej sztywności i lepiej nada się do waszego drugiego dania. Jak ugotować makaron? Oczywiście, najlepiej będzie, gdy w ogóle nie dopuścimy do takiej sytuacji, jak rozgotowanie makaronu. Aby do tego nie doszło, należy stosować się do kilku zasad: Po pierwsze - pilnujcie garnka z gotującym się makaronem i od czasu do czasu próbujcie, czy jest już dostatecznie miękki. Oprócz tego należy oczywiście stosować się do poleceń producenta makaronu znajdujących się na opakowaniu. Makaronu nie należy gotować w nieustannie mocno wrzącej wodzie. Wystarczy nieco mniejszy ogień i przykrycie garnka pokrywką. By makaron nie skleił się podczas gotowania, należy mieszać go co jakiś czas. Można także w tym celu dodać do wody nieco...

Makaron ugotujecie bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki
Flickr
Newsy
Ugotujcie makaron bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki
Gdy gaz i prąd drożeją, cały świat szuka oszczędności. Dlatego, koniec z niepotrzebnym wykorzystywaniem energii podczas gotowania makaronu. Zobaczcie, jak Włosi przygotowują swój popisowy makaron al dente, bez większych kosztów. 

Ten patent na przygotowanie popularnego produktu zaproponował sam laureat Nagrody Nobla z fizyki Giorgio Parisi. Pomysł robi obecnie prawdziwą furorę wśród poszukujących oszczędności, a tak naprawdę nie jest niczym nowym we włoskiej kuchni.  Na czym polega sposób na gotowanie makaronu bez gotowania?  Profesor Parisi przedstawił metodę polegającą na zagotowaniu wody w garnku, a następnie włożeniu do niej makaronu i ponownym doprowadzeniu do wrzenia. Niby normalnie, lecz w tym momencie zaczyna się niezwykła część tego sposobu, a mianowicie... wyłączenie gazu i nałożenie przykrywki.  Makaron powinien pozostać pod przykryciem przez czas potrzebny do jego ugotowania (który znajdziecie na opakowaniu). Czas ten należy wydłużyć tylko o 1 minutę. To wystarczy, by przyrządzić doskonały makaron al dente, taki jaki Włosi lubią najbardziej.  Ten sposób nie jest niczym nowy. Liczy sobie dwieście lat i jest całkowicie zgodny z włoską tradycją kulinarną. Tradycją kraju, który na makaronach zna się, jak żaden inny.  Ile można zaoszczędzić, gotując makaron w ten sposób?  Pierwsze obliczenia w tym temacie przygotowała Włoska Unia Producentów Makaronu. Wyliczyła ona, że gotowanie przy wyłączonym gazie, już po dwóch minutach, przynosić może oszczędność w zużyciu energii i emisji CO2 wynoszącą nawet 47 procent.    Skorzystajcie z ogromnego doświadczenia ojczyzny makaronu i koniecznie wypróbujcie ten sposób, przygotowując ulubioną pastę. Pamiętajcie również o tym, by przykrywać garnki podczas przygotowywania obiadu. Siłę takich niepozornych działań będziecie doceniać przy płaceniu comiesięcznych rachunków.  W obecnych czasach powszechnego dobrobytu mało kto zakrywa garnki pokrywkami podczas gotowania. Tymczasem takie działanie, skraca...

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Adobe Stock
Newsy
Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Czy da się ugotować makaron bez wody? Okazuje się, że tak i wcale nie jest to trudne!

Gotowanie makaronu bez wody to cenna kulinarna umiejętność. Chociaż wielu osobom wydaje się to być niemożliwe, tak naprawdę sposób ten sprawia, że makaron jest bardziej jędrny i pełen smaku. Trik ten poleca Harold McGee – amerykański ekspert kulinarny, który twierdzi, że tak przygotowane kluski smakują najlepiej. Zdaniem kucharza, makaron można albo ugotować w bardzo niewielkiej ilości wody albo zupełnie bez niej! Sposób ten można wykorzystać praktycznie na wszystkich rodzajach past, nawet tych z mąki z groszku czy soczewicy:  ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego . Gotowanie makaronu bez wody Sekret gotowania bez wody polega na zastąpieniu jej innym płynem, czyli np. w zupie lub sosie do makaronu . Dzięki temu makaron zyskuje bogaty smak potrawy, z którą będzie serwowany i od razu podczas przyrządzania „przegryza się” aromatami.  Jeśli gotujecie makaron od razu w zupie, wydzieli on także trochę skrobi, która zagęści danie i również doda jej smaku. Gotowanie makaronu w ten sposób jest nie tylko smaczniejsze, ale także znacznie bardziej ekologiczne i ekonomiczne. Nie dość, że oszczędzacie wodę i prąd to jeszcze czas. Nie marnujecie także wody, którą po makaronie przeważnie się wylewa. Tego typu podejście do gotowania nazywane jest „zero waste”, co oznacza dosłownie „żadnych odpadów”. Jak ugotować makaron bez wody? Jeśli gotujecie makaron w sosie lub zupie, ważne jest, aby dodać go na samym końcu przygotowywania potrawy, aby kluski nie zdążyły się rozgotować. Unikniecie w ten sposób niesmacznej i mało jędrnej „paćki” makaronowej: Ania Starmach zdradza, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente . Zupa czy sos rzadko muszą być gotowane w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka...