Słodkie wypieki owocowe Ani Starmach to po prostu poezja smaku. A ponieważ właśnie zaczyna się sezon na jabłka, sięgnęliśmy po deser z ich udziałem. Nie będzie to jednak klasyczna, krucha szarlotka, która jak wiecie jest bardzo pracochłonna. Tym razem przedstawiamy wam przepis na jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką.  

Te jabłka są tak aromatyczne i charakterystyczne w smaku, że nigdy nie zrobicie ich już inaczej. Tajemnica tkwi jak zwykle w użytych przyprawach, ale przede wszystkim w rodzaju jabłek wybranych do tego deseru. Zobaczcie, na jaki gatunek postawiła znana kucharka i jurorka programu MasterChef. 

Jakich jabłek użyć do przepisu na te owoce zapiekane pod kruszonką? 

Ania Starmach poleca do tego przepisu, jabłka, które właśnie pojawiają się w sprzedaży. Ze słodkim smakiem kruszonki i użytymi tam przyprawami najlepiej komponuje się kwaskowatość antonówki. Nie martwcie się jednak, że jabłkowa masa może być zbyt kwaśna. Kwaskowaty smak przełamią bowiem dodane do niej rodzynki i odrobina cukru.   

Zobacz także:

Doskonałym jabłkiem będzie tu również kwaśno-słodka szara reneta. Jednak na te owoce musicie jeszcze chwilę poczekać. 

Przepis na aromatyczne jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką 

Składniki: 

Nadzienie jabłkowe 

  • 1.5 - 2 kg jabłek, najlepiej antonówki  

  • 1 łyżka masła  

  • 1 garść rodzynek  

  • 2 łyżki cukru 

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii 

  • 1 łyżeczka cynamonu 

Kruszonka 

  • 150 g miękkiego masła  

  • 200 g mąki pszennej 

  • 90 g drobnego cukru do wypieków 

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszajcie rękoma i wstawcie do lodówki. Przygotowaną wcześniej kruszonkę można zamrozić i użyć po jakimś czasie. 
  2. Obierzcie jabłka i pokrójcie w ósemki.  
  3. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka.  
  4. Dodajcie 2 łyżki cukru, wanilię, cynamon i rodzynki. Wszystko wymieszajcie i duście na małym ogniu przez około 5-10 minut. 
  5. Tak przygotowane jabłka przełóżcie do formy żaroodpornej i przykryjcie równomiernie grubą warstwą kruszonki. 
  6. Pieczcie przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
  7. Podawajcie na ciepło z lodami waniliowymi. Takie jabłka doskonałe są również na zimno. 

Smacznego! 

Źródło: aniastarmach.pl