Ania Starmach zapieka aromatyczne jabłka pod maślaną kruszonką. Poleca do tego 1 odmianę
Ons/Flickr
Newsy

Przepis na zapiekane jabłka pod maślaną kruszonką Ani Starmach. Idealnie sprawdzi się ta 1 odmiana

Jeżeli macie ochotę na prosty i smakowity deser z jabłek, który będzie pachniał nieziemsko przyprawami i rozpieści was maślaną kruszonką - ten przepis jest dla was. Prosto od Ani Starmach.  

Słodkie wypieki owocowe Ani Starmach to po prostu poezja smaku. A ponieważ właśnie zaczyna się sezon na jabłka, sięgnęliśmy po deser z ich udziałem. Nie będzie to jednak klasyczna, krucha szarlotka, która jak wiecie jest bardzo pracochłonna. Tym razem przedstawiamy wam przepis na jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką.  

Te jabłka są tak aromatyczne i charakterystyczne w smaku, że nigdy nie zrobicie ich już inaczej. Tajemnica tkwi jak zwykle w użytych przyprawach, ale przede wszystkim w rodzaju jabłek wybranych do tego deseru. Zobaczcie, na jaki gatunek postawiła znana kucharka i jurorka programu MasterChef. 

Jakich jabłek użyć do przepisu na te owoce zapiekane pod kruszonką? 

Ania Starmach poleca do tego przepisu, jabłka, które właśnie pojawiają się w sprzedaży. Ze słodkim smakiem kruszonki i użytymi tam przyprawami najlepiej komponuje się kwaskowatość antonówki. Nie martwcie się jednak, że jabłkowa masa może być zbyt kwaśna. Kwaskowaty smak przełamią bowiem dodane do niej rodzynki i odrobina cukru.   

Doskonałym jabłkiem będzie tu również kwaśno-słodka szara reneta. Jednak na te owoce musicie jeszcze chwilę poczekać. 

Zobacz także
Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nadaje mu lekkości

Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nada mu lekkości 

Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”

Przepis na aromatyczne jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką 

Składniki: 

Nadzienie jabłkowe 

  • 1.5 - 2 kg jabłek, najlepiej antonówki  

  • 1 łyżka masła  

  • 1 garść rodzynek  

  • 2 łyżki cukru 

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii 

  • 1 łyżeczka cynamonu 

Kruszonka 

  • 150 g miękkiego masła  

  • 200 g mąki pszennej 

  • 90 g drobnego cukru do wypieków 

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszajcie rękoma i wstawcie do lodówki. Przygotowaną wcześniej kruszonkę można zamrozić i użyć po jakimś czasie. 
  2. Obierzcie jabłka i pokrójcie w ósemki.  
  3. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka.  
  4. Dodajcie 2 łyżki cukru, wanilię, cynamon i rodzynki. Wszystko wymieszajcie i duście na małym ogniu przez około 5-10 minut. 
  5. Tak przygotowane jabłka przełóżcie do formy żaroodpornej i przykryjcie równomiernie grubą warstwą kruszonki. 
  6. Pieczcie przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
  7. Podawajcie na ciepło z lodami waniliowymi. Takie jabłka doskonałe są również na zimno. 

Smacznego! 

Źródło: aniastarmach.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości
Owoce pod kruszonką to letni przebój na obiadowych i piknikowych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza je Ania Starmach!

Ania Starmach to ulubienica widzów i wielu miłośników kulinariów. Jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior” oraz autorka książek kucharskich (która spodziewa się właśnie drugiego dziecka) podzieliła się swoim przepisem na prawdziwy hit wśród letnich deserów. Przepis na owoce pod kruszonką autorstwa Ani Starmach Mistrzyni kulinariów podzieliła się tym prostym, a jednocześnie niewiarygodnie pysznym przepisem w swoich mediach społecznościowych.  „Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub... rabarbar” – napisała Starmach na Instagramie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Składniki: KRUSZONKA 200 g mąki pszennej 150 g masła, w temperaturze pokojowej 90 g drobnego cukru do wypieków NADZIENIE: 1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli... 2 łyżki cukru łyżka masła laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszajcie (najlepiej rękoma), przechowujcie w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszajcie i duście na niewielkim ogniu przez ok. 5-10...

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis Ani Starmach na szarlotkę bez zagniatania i zbędnych kalorii. Lepszej nie jedliście 
Sezon na jabłkowe wypieki czas zacząć. Dzisiaj przekazujemy wam przepis Ani Starmach na crumble, czyli szarlotkę bez spodu, a więc po prostu jabłka pod kruszonką. Palce lizać!

Szarlotka na kruchym cieście , szarlotka na cieście drożdżowym , różnego rodzaju jabłeczniki, a nawet ciasto salceson na bazie jabłek – wybór w zakresie ciast z jabłkami w roli głównej jest bardzo szeroki. Tym niemniej warto wciąż być otwartym na nowe smaki i prądy kulinarne płynące do naszego kraju z innych miejsc na świecie. Czymś takim jest choćby angielskie crumble, czyli owoce – w tym przypadku – jabłka pod samą kruszonką. Ten przepis czytelnikom swojej strony rekomendowała Ania Starmach, kulinarna guru stacji Polsat. Jak zrobić szarlotkę bez zagniatania ciasta? To wersja szarlotki dla zabieganych i tych osób, które nie lubią w nieskończoność przygotowywać deseru dla całej rodziny. Wystarczy, że delikatnie podsmażycie jabłka, przygotujecie kruszonkę i wstawicie całość do piekarnika. Smak? Zniewalający! Zwłaszcza na ciepło. Szarlotka bez zagniatania ciasta smacznie będzie także smakowała dobrze i na zimno, choćby w towarzystwie jogurtu naturalnego, lodów waniliowych czy bitej śmietany. Składniki na kruszonkę: 20 dag mąki pszennej 15 dag masła w temperaturze pokojowej 90 g cukru Składniki na nadzienie jabłkowe: 1,50-2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 łyżeczka cynamonu Garść rodzynek – opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kruszonki wymieszajcie. W razie potrzeby masło można rozpuścić w garnku na małym ogniu i potem dodać do niego mąkę i cukier, następnie wymieszać. Obierzcie jabłka, pokrójcie je w ósemki. Rozpuśćcie na patelni masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier cynamon, wanilię i ewentualnie rodzynki. Duście jabłka przez ok. 10 min. Przełóżcie uduszone jabłka do formy...

Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”
Sezon na śliwki uznajemy za rozpoczęty! A jak śliwki to koniecznie placek drożdżowy z śliwkami. Nie może być inaczej.

Ania Starmach nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać to jurorka programów  MasterChef i MasterChef Junior, świetna polska kucharka i autorka książek kulinarnych i portalu o gotowaniu.    Trzeba przyznać, że ciasta z przepisu Ani Starmach zawsze wychodzą. A ta propozycja jest szczególnie smakowita. Jej drożdżowe ze śliwkami jest mocno maślane, wyjątkowo puszyste, z miodowymi śliwkami lub nieco kwaśnymi dla kontrastu i dużą ilością kruszonki, jak z przepisu babci. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z blachy.  Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką od Ani Starmach Składniki:  Ciasto:  600 g mąki  150 g cukru   80 g rozpuszczonego masła  150 ml mleka  2 jajka   35 g drożdży  1 kg śliwek   Maślana kruszonka „jak u babci”:  200 g mąki  120 g masła  100 g cukru  Sposób przygotowania:  Połowę mleka odlejcie do garnuszka. Podgrzejcie i rozpuście w nim drożdże.   Dodajcie 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko. Następnie zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut.  Po tym czasie przełóżcie go do dużej miski. Stopniowo dodawajcie do niego mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło oraz mleko i cukier.  Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Możecie użyć robota kuchennego, tylko pamiętajcie, aby nie ustawiać zbyt wysokich obrotów.  Wyrobione ciasto odłóżcie do wyrośnięcia na godzinę.  Śliwki przepołówcie nożem i usuńcie pestki.  Składniki kruszonki...

Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w godzinę
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w 60 minut
Ten przepis na klasyczne szybkie, wiosenne ciasto z owocami to gwarantowany hit. Spróbujcie koniecznie.

Mistrzyni smakowitych przepisów Ania Starmach zawsze ma w zanadrzu pomysł na coś dobrego. Kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar i inne pyszne owoce, warto wykorzystać je do zrobienia ciasta ucieranego z przepisu Ani. Dodajcie do niego kruszonkę i wyjdzie idealne!  Zamiast rabarbaru można użyć do niego innych owoców, jednak polecamy wykorzystać sezon i zrobić ciasto właśnie z rabarbarem. Jest pulchne, słodkie, ale z lekką, kwaskową nutą. Wypróbujecie? Przepis na ciasto ucierane z owocami od Ani Starmach Do przygotowania ciasta będą wam potrzebne ulubione owoce sezonowe - na przykład rabarbar - oraz poniższe składniki. Oto lista: Składniki: 400 g rabarbaru (lub innych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek albo brzoskwiń) 1 kostka masła 1 szklanka mąki pół szklanki cukru 50 g skrobi ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na kruszonkę: 120 g mąki 60 g cukru pudru 60 g masła 60 g mielonych włoskich orzechów Przygotowanie: Umyjcie rabarbar, obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie na patelnię, wsypcie 3 łyżki cukru i podgrzewajcie cały czas mieszając, aż rabarbar zmięknie, a na patelni zacznie powstawać syrop.  Po usmażeniu odsączcie rabarbar, by nie zaburzył struktury ciasta. Teraz czas na kruszonkę - połączcie wszystkie składniki i wymieszajcie dłońmi. Kruszonka powinna być lekko sypiąca. Odstawcie do lodówki.  Wsypcie do miski zwykły cukier, cukier waniliowy oraz masło i ucierajcie. Następnie, do osobnej miski przesypcie na sitku mąkę, skrobię i dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie. Mieszając...