Ania Starmach zapieka aromatyczne jabłka pod maślaną kruszonką. Poleca do tego 1 odmianę
Ons/Flickr
Newsy

Przepis na zapiekane jabłka pod maślaną kruszonką Ani Starmach. Idealnie sprawdzi się ta 1 odmiana

Jeżeli macie ochotę na prosty i smakowity deser z jabłek, który będzie pachniał nieziemsko przyprawami i rozpieści was maślaną kruszonką - ten przepis jest dla was. Prosto od Ani Starmach.  

Słodkie wypieki owocowe Ani Starmach to po prostu poezja smaku. A ponieważ właśnie zaczyna się sezon na jabłka, sięgnęliśmy po deser z ich udziałem. Nie będzie to jednak klasyczna, krucha szarlotka, która jak wiecie jest bardzo pracochłonna. Tym razem przedstawiamy wam przepis na jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką.  

Te jabłka są tak aromatyczne i charakterystyczne w smaku, że nigdy nie zrobicie ich już inaczej. Tajemnica tkwi jak zwykle w użytych przyprawach, ale przede wszystkim w rodzaju jabłek wybranych do tego deseru. Zobaczcie, na jaki gatunek postawiła znana kucharka i jurorka programu MasterChef. 

Jakich jabłek użyć do przepisu na te owoce zapiekane pod kruszonką? 

Ania Starmach poleca do tego przepisu, jabłka, które właśnie pojawiają się w sprzedaży. Ze słodkim smakiem kruszonki i użytymi tam przyprawami najlepiej komponuje się kwaskowatość antonówki. Nie martwcie się jednak, że jabłkowa masa może być zbyt kwaśna. Kwaskowaty smak przełamią bowiem dodane do niej rodzynki i odrobina cukru.   

Doskonałym jabłkiem będzie tu również kwaśno-słodka szara reneta. Jednak na te owoce musicie jeszcze chwilę poczekać. 

Zobacz także
Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nadaje mu lekkości

Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nada mu lekkości 

Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”

Przepis na aromatyczne jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką 

Składniki: 

Nadzienie jabłkowe 

  • 1.5 - 2 kg jabłek, najlepiej antonówki  

  • 1 łyżka masła  

  • 1 garść rodzynek  

  • 2 łyżki cukru 

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii 

  • 1 łyżeczka cynamonu 

Kruszonka 

  • 150 g miękkiego masła  

  • 200 g mąki pszennej 

  • 90 g drobnego cukru do wypieków 

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszajcie rękoma i wstawcie do lodówki. Przygotowaną wcześniej kruszonkę można zamrozić i użyć po jakimś czasie. 
  2. Obierzcie jabłka i pokrójcie w ósemki.  
  3. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka.  
  4. Dodajcie 2 łyżki cukru, wanilię, cynamon i rodzynki. Wszystko wymieszajcie i duście na małym ogniu przez około 5-10 minut. 
  5. Tak przygotowane jabłka przełóżcie do formy żaroodpornej i przykryjcie równomiernie grubą warstwą kruszonki. 
  6. Pieczcie przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
  7. Podawajcie na ciepło z lodami waniliowymi. Takie jabłka doskonałe są również na zimno. 

Smacznego! 

Źródło: aniastarmach.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości
Owoce pod kruszonką to letni przebój na obiadowych i piknikowych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza je Ania Starmach!

Ania Starmach to ulubienica widzów i wielu miłośników kulinariów. Jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior” oraz autorka książek kucharskich (która spodziewa się właśnie drugiego dziecka) podzieliła się swoim przepisem na prawdziwy hit wśród letnich deserów. Przepis na owoce pod kruszonką autorstwa Ani Starmach Mistrzyni kulinariów podzieliła się tym prostym, a jednocześnie niewiarygodnie pysznym przepisem w swoich mediach społecznościowych.  „Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub... rabarbar” – napisała Starmach na Instagramie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Składniki: KRUSZONKA 200 g mąki pszennej 150 g masła, w temperaturze pokojowej 90 g drobnego cukru do wypieków NADZIENIE: 1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli... 2 łyżki cukru łyżka masła laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszajcie (najlepiej rękoma), przechowujcie w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszajcie i duście na niewielkim ogniu przez ok. 5-10...

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis Ani Starmach na szarlotkę bez zagniatania i zbędnych kalorii. Lepszej nie jedliście 
Sezon na jabłkowe wypieki czas zacząć. Dzisiaj przekazujemy wam przepis Ani Starmach na crumble, czyli szarlotkę bez spodu, a więc po prostu jabłka pod kruszonką. Palce lizać!

Szarlotka na kruchym cieście , szarlotka na cieście drożdżowym , różnego rodzaju jabłeczniki, a nawet ciasto salceson na bazie jabłek – wybór w zakresie ciast z jabłkami w roli głównej jest bardzo szeroki. Tym niemniej warto wciąż być otwartym na nowe smaki i prądy kulinarne płynące do naszego kraju z innych miejsc na świecie. Czymś takim jest choćby angielskie crumble, czyli owoce – w tym przypadku – jabłka pod samą kruszonką. Ten przepis czytelnikom swojej strony rekomendowała Ania Starmach, kulinarna guru stacji Polsat. Jak zrobić szarlotkę bez zagniatania ciasta? To wersja szarlotki dla zabieganych i tych osób, które nie lubią w nieskończoność przygotowywać deseru dla całej rodziny. Wystarczy, że delikatnie podsmażycie jabłka, przygotujecie kruszonkę i wstawicie całość do piekarnika. Smak? Zniewalający! Zwłaszcza na ciepło. Szarlotka bez zagniatania ciasta smacznie będzie także smakowała dobrze i na zimno, choćby w towarzystwie jogurtu naturalnego, lodów waniliowych czy bitej śmietany. Składniki na kruszonkę: 20 dag mąki pszennej 15 dag masła w temperaturze pokojowej 90 g cukru Składniki na nadzienie jabłkowe: 1,50-2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 łyżeczka cynamonu Garść rodzynek – opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kruszonki wymieszajcie. W razie potrzeby masło można rozpuścić w garnku na małym ogniu i potem dodać do niego mąkę i cukier, następnie wymieszać. Obierzcie jabłka, pokrójcie je w ósemki. Rozpuśćcie na patelni masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier cynamon, wanilię i ewentualnie rodzynki. Duście jabłka przez ok. 10 min. Przełóżcie uduszone jabłka do formy...

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Gotujmy.pl/dorota w
Newsy
Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Szukacie dobrego przepisu na ciasto z rabarbarem? Koniecznie wypróbujcie to szybkie ucierane ciasto. Jego smak zachwyca!

Sezon na rabarbar nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Możecie użyć go do pysznego kompotu z rabarbaru , który pasuje do tradycyjnych obiadów albo zapiec go pod słodką kruszonką , która zrównoważy kwaśny smak rabarbaru. Możliwości jest wiele, bo rabarbar jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Świetnie smakuje z niemal każdym rodzajem ciasta – drożdżowym, kruchym czy ucieranym. Jeśli macie truskawki to możecie dodać je do rabarbaru, doskonale smakują podane razem. Dziś dzielimy się prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem użytkowniczki gotujmy.pl. Dorota W. piecze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Przepis palce lizać! Jest bardzo łatwe do zrobienia, więc spokojnie zdążycie upiec je przed przyjściem gości. Świetnie smakuje podane do kawy. Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem Składniki na ciasto 200g mąki pszennej 2 duże jajka 100g miękkiego masła 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 400g rabarbaru Składniki na kruszonkę 4 czubate łyżki mąki pszennej 40g miękkiego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie Do miski wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajcie jajka i miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Ciasto przełóżcie do kwadratowej lub okrągłej formy. Rabarbar dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub krótkie kawałki. Ułóżcie rabarbar na wierzchu ciasta. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i miękkim masłem i utrzyjcie wszystko palcami, aż otrzymacie konsystencję kruszonki. Wysypcie kruszonkę na wierzch ciasta. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 30-35 minut....

przepis na chałkę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na przepyszną domową chałkę z kruszonką. Maślane, pachnące ciasto za grosze
Nie ma nic lepszego, niż kromka świeżej, maślanej chałki. Zamiast kupować ją w sklepie, zróbcie ją sami w domu!

Chałka to kulinarna pamiątka po wielu stuleciach pobytu na ziemiach polskich społeczności żydowskiej. To właśnie z języka hebrajskiego wzięła się nazwa tego wypieku. Mało tego – o chałce są wzmianki nawet w Biblii! Różnice między polską a żydowską chałką Polacy jadają chałkę bez okazji, zaś dla wyznawców judaizmu stanowi ona ważny element świętowania szabatu. Ponadto chałkę żydzi pieką także na Święto Paschy. Obecnie różnica w „polskiej” i „żydowskiej” chałce dotyczy niemal wyłącznie rozmiaru i posypki. Chałki pieczone przez polskie panie domu są zwykle znacznie mniejsze, niż te tradycyjne, świąteczne ciasta żydowskie. U nas króluje bardziej słodka wersja z kruszonką, a w Izraelu i w społecznościach żydowskich rozsianych po świecie, preferuje się posypkę z sezamu lub zupełny jej brak. Przepis na chałkę z kruszonką Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki drożdży 2 jajka Pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki masła 5 łyżek wody 3 łyżki cukru Pół łyżeczki soli Składniki na kruszonkę: 2-3 łyżki zimnego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Wymieszajcie składniki i odstawcie powstały zaczyn do podrośnięcia na 15 minut. Do miski lub innego dużego naczynia wsypcie mąkę, cukier i sól. Do mąki dodajcie zaczyn. W innym naczyniu roztrzepcie jajko z wodą i następnie dodajcie je do mąki. Rozpuśćcie masło w kąpieli wodnej i zacznijcie wyrabiać ciasto. Dodajcie rozpuszczone masło pod koniec wyrabiania ciasta. Ciasto na chałkę powinno być elastyczne, sprężyste i dość miękkie – uważajcie z dosypywaniem do niego dużych ilości...