Czy upieczenie sernika jest trudne? Wcale nie! Tym bardziej, jeśli skorzystacie z przepisu Ani Starmach, która przyrządza to ciasto z zaledwie trzech składników i w ogóle nie korzysta z twarogu. Taki sernik przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest on lżejszy od tradycyjnej wersji tego ciasta.

Będzie idealny do kawy, na przyjęcie i każdą inną okazję, gdy macie ochotę na coś słodkiego! Udekorujcie później sernik cukrem pudrem i owocami, a będzie zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem. 

Przepis na sernik Ani Starmach z 3 składników

Sernik z tego przepisu jest bardzo prosty do przygotowania. Opiera się na pieczeniu go w kąpieli wodnej, czyli z dodatkiem gorącej wody w piekarniku. Dzięki temu ciasto jest miękkie, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli wasza forma do pieczenia nie jest zbyt szczelna, możecie ją dodatkowo owinąć z zewnątrz folią aluminiową. 

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 jajka

  • 160 g białej czekolady

  • 160 g serka kremowego typu Philadelphia 

Dodatkowo:

  • masło (do posmarowania formy)

  • szklanka gorącej wody

  • cukier puder

  • ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę połamcie na kawałki i rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu wymieszajcie z serkiem.

  2. Oddzielcie żółtka od białek, a białka ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do czekolady z serkiem. Wymieszajcie delikatnie. 

  3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Formę o średnicy ok. 18 cm wysmarujcie masłem, a brzegi wyłóżcie papierem do pieczenia.

  4. Wlejcie ciasto do formy, a formę włóżcie do blachy do pieczenia. Na blachę wylejcie szklankę gorącej wody.

  5. Pieczcie przez 15 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszcie temperaturę do 160 stopni i pieczcie przez 20 minut. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale nie wyjmujcie ciasta! Zostawcie je w środku na 20 minut. 

  6. Gdy minie wyznaczony czas, delikatnie, stopniowo otwierajcie drzwiczki piekarnika, żeby sernik nie opadł. 

I gotowe! Na koniec udekorujcie ciasto cukrem pudrem i owocami. Dzięki kąpieli wodnej ciasto jest delikatne, puszyste i nie pęka.

Źródło: aniastarmach.pl