Sernik Ani Starmach z 3 ledwie składników. Wychodzi puszysty i lekki jak chmurka
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Sernik Ani Starmach z ledwie 3 składników. Wychodzi puszysty i lekki jak chmurka

Co powiecie na ekspresowy sernik mini z owocami? Wypróbujcie niezawodny przepis Ani Starmach.

Czy upieczenie sernika jest trudne? Wcale nie! Tym bardziej, jeśli skorzystacie z przepisu Ani Starmach, która przyrządza to ciasto z zaledwie trzech składników i w ogóle nie korzysta z twarogu. Taki sernik przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest on lżejszy od tradycyjnej wersji tego ciasta.

Będzie idealny do kawy, na przyjęcie i każdą inną okazję, gdy macie ochotę na coś słodkiego! Udekorujcie później sernik cukrem pudrem i owocami, a będzie zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem. 

Przepis na sernik Ani Starmach z 3 składników

Sernik z tego przepisu jest bardzo prosty do przygotowania. Opiera się na pieczeniu go w kąpieli wodnej, czyli z dodatkiem gorącej wody w piekarniku. Dzięki temu ciasto jest miękkie, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli wasza forma do pieczenia nie jest zbyt szczelna, możecie ją dodatkowo owinąć z zewnątrz folią aluminiową. 

Składniki:

  • 4 jajka

  • 160 g białej czekolady

  • 160 g serka kremowego typu Philadelphia 

Dodatkowo:

  • masło (do posmarowania formy)

  • szklanka gorącej wody

  • cukier puder

  • ulubione owoce do dekoracji

Zobacz także
80-letnia Agnieszka Fitkau-Perepeczko to królowa befsztyków. Podaje je ze swoimi autorskimi "kartoflami walicowskimi"

Agnieszka Fitkau-Perepeczko to królowa befsztyków. Podaje je z autorskimi „kartoflami walicowskimi”

Moja mama zawsze tak robiła blok czekoladowy. Wsypcie garść, a będzie lepszy niż u innych gospodyń

Moja mama robi tak blok czekoladowy od zawsze. Wsypcie garść, a będzie lepszy niż u innych gospodyń

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę połamcie na kawałki i rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu wymieszajcie z serkiem.

  2. Oddzielcie żółtka od białek, a białka ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do czekolady z serkiem. Wymieszajcie delikatnie. 

  3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Formę o średnicy ok. 18 cm wysmarujcie masłem, a brzegi wyłóżcie papierem do pieczenia.

  4. Wlejcie ciasto do formy, a formę włóżcie do blachy do pieczenia. Na blachę wylejcie szklankę gorącej wody.

  5. Pieczcie przez 15 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszcie temperaturę do 160 stopni i pieczcie przez 20 minut. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale nie wyjmujcie ciasta! Zostawcie je w środku na 20 minut. 

  6. Gdy minie wyznaczony czas, delikatnie, stopniowo otwierajcie drzwiczki piekarnika, żeby sernik nie opadł. 

I gotowe! Na koniec udekorujcie ciasto cukrem pudrem i owocami. Dzięki kąpieli wodnej ciasto jest delikatne, puszyste i nie pęka.

Źródło: aniastarmach.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej ? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić! Jak piec sernik w kąpieli wodnej? Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa: Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem. Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową. Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok. Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Przepis na sernik w kąpieli wodnej Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g cukru 30 g cukru waniliowego 80 g masła 5 białek 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do sernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej Cukier puder do posypania Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Owińcie...

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Newsy
Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Mazurek to podstawa wśród wielkanocnych wypieków. Ten z przepisu Ani Starmach jest bardzo łatwy i robi się szybko. Koniecznie wypróbujcie!

Tradycyjny mazurek piecze się najczęściej z kruchego ciasta i nadziewa masą kajmakową, orzechową, czekoladową albo migdałową. Zazwyczaj używa się prostokątnej lub kwadratowej formy, ale zdarza się, że ciasto ma kształt owalny i przypomina jajko. Czasami wierzch dekoruje się tworząc wzór kratki z ciasta, ale znacznie częstsze jest posypywanie nadzienia posiekanymi migdałami, orzechami laskowymi i suszonymi owocami. Wiele osób lubi układać piękne wzory i napisy na powierzchni mazurka. Przepis na czekoladowego mazurka z orzechami Ani Starmach Składniki na ciasto 200g mąki 1 jajko 150g masła 70g cukru 100g zmielonych orzechów (włoskich albo laskowych) Szczypta soli  Składniki na nadzienie mazurka 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki) 150ml śmietany kremówki 150g śliwkowych powideł Opcjonalnie: orzechy lub migdały do dekoracji Przygotowanie Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie jajko, zimne masło w kawałkach oraz cukier i zmielone orzechy. Całość szybko zagniećcie i uformujcie w kształt kuli. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto i rozwałkujcie je. Przełóżcie do prostokątnej formy i uformujcie po bokach wyższy rant. Dno nakłujcie widelcem. Formę wstawcie do lodówki na 15-20 minut, aby ciasto ponownie się schłodziło. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni, wstawcie ciasto i pieczcie przez około 35-40 minut, aż wierzch i boki staną się złociste. Jeśli macie metalowe lub ceramiczne kulki możecie obciążyć nimi ciasto w trakcie pieczenia, aby zbytnio nie wyrosło. Ostudźcie ciasto przed nałożeniem nadzienia. Czekoladę połamcie na kawałki. W garnku podgrzejcie śmietankę i wrzućcie do niej...

sernik oreo
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Puszysty i obłędnie delikatny sernik Oreo. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Wszyscy będą się nim zajadać
Obok delikatnego, a jednocześnie wilgotnego sernika, nikt nie przejdzie obojętnie. Ten przygotowany z dodatkiem ciasteczek Oreo, z pewnością zachwyci waszych bliskich.

Na hasło „sernik Oreo” ślinka już sama cieknie. Ciasta na bazie twarogu są niezwykle delikatne i aromatyczne. Nie ma osoby, która przeszłaby obok takiego deseru obojętnie. Tym bardziej, kiedy jest on wzbogacony o kakaowe ciasteczka z kremem. Taki sernik idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy bądź jako samodzielny deser. Sekretny składnik sernika Ciasto z twarogiem samo w sobie jest dość smaczne, ale dodatek ekstraktu z wanilii dodatkowo podkręca cały aromat deseru. Dzięki niemu ser zyskuje na pięknym zapachu po upieczeniu, a także wyjątkowym smaku, którego nie da się niczym innym podrobić. Całość sernika uzupełniają ciasteczka Oreo. Stanowią one spód całego ciasta.  Przepis na dwukolorowy sernik Oreo z ekstraktem z wanilii Składniki: 350 g ciastek oreo 70 g masła 1 kg twarogu w wiaderku lub zmielonego ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 12% 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopcie i ostudźcie. Do kielicha blendera przełóżcie ciastka oreo, pozostawiając 4 sztuki. Zmiksujcie je wraz z roztopionym masłem do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24x24 cm lub większą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełóżcie masę ciasteczkową i całość równomiernie rozmieśćcie. Twaróg przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość utrzyjcie za pomocą miksera. W międzyczasie do miski wlejcie śmietankę. Później stale mieszając do masy twarogowej wbijajcie po jednym jajku. Na koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość delikatnie. Obie...

Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Doskonały lekki sernik na bazie sera i bitej śmietany z owocami. Świetnie smakuje podany do kawy albo na deser po niedzielnym obiedzie.

Ciasta bez pieczenia robi się szybko, są łatwe i wychodzą nawet osobom bez większego doświadczenia w kuchni. Ciastem, które zawsze robi furorę, jest delikatna napoleonka , polecamy również kolorowy i słodki galaretkowiec oraz ciasto Kinder Country . Posmakują wszystkim łasuchom! Sernik bez pieczenia z przepisu monikiT83, użytkowniczki gotujmy.pl, jest przepyszny! Przepis na sernik z owocami bez pieczenia Składniki na spód 165g ciastek zbożowych, kakaowych lub maślanych herbatników 85g gorzkiej czekolady Składniki na masę serową i wierzch 250g sera białego 200g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody do żelatyny 4 nektarynki 1 szklanka borówek 2 łyżeczki dżemu Przygotowanie Ciastka zmielcie w blenderze, połamcie i rozdrobnijcie palcami albo wałkiem – muszą mieć konsystencję piasku. W międzyczasie rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszajcie rozdrobnione ciastka z czekoladą i wylejcie do formy o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównajcie dno i wstawcie formę do lodówki, aby całość stężała. Ser zmielcie w maszynce do mielenia mięsa; jeśli używacie sera z wiaderka, nie musicie tego robić. Przez maszynkę przepuśćcie również nektarynkę i połączcie ją z serem. Jeśli nie macie maszynki, możecie użyć blendera. Żelatynę namoczcie w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dobrze wymieszajcie, żeby nie było grudek. Namoczoną żelatynę dodajcie do masy serowej i wymieszajcie. Śmietankę ubijcie na sztywno, pod koniec ubijania dodajcie cukier puder. Do masy serowej dodajcie pokrojone w drobną kostkę 2 nektarynki i większość borówek. 1 nektarynkę i garść borówek zostawcie do dekoracji. Masę serowo-owocową wymieszajcie...