
Czy upieczenie sernika jest trudne? Wcale nie! Tym bardziej, jeśli skorzystacie z przepisu Ani Starmach, która przyrządza to ciasto z zaledwie trzech składników i w ogóle nie korzysta z twarogu. Taki sernik przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest on lżejszy od tradycyjnej wersji tego ciasta.
Będzie idealny do kawy, na przyjęcie i każdą inną okazję, gdy macie ochotę na coś słodkiego! Udekorujcie później sernik cukrem pudrem i owocami, a będzie zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Przepis na sernik Ani Starmach z 3 składników
Sernik z tego przepisu jest bardzo prosty do przygotowania. Opiera się na pieczeniu go w kąpieli wodnej, czyli z dodatkiem gorącej wody w piekarniku. Dzięki temu ciasto jest miękkie, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli wasza forma do pieczenia nie jest zbyt szczelna, możecie ją dodatkowo owinąć z zewnątrz folią aluminiową.
Składniki:
-
4 jajka
-
160 g białej czekolady
-
160 g serka kremowego typu Philadelphia
Dodatkowo:
-
masło (do posmarowania formy)
-
szklanka gorącej wody
-
cukier puder
-
ulubione owoce do dekoracji
Przygotowanie:
-
Białą czekoladę połamcie na kawałki i rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu wymieszajcie z serkiem.
-
Oddzielcie żółtka od białek, a białka ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do czekolady z serkiem. Wymieszajcie delikatnie.
-
Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Formę o średnicy ok. 18 cm wysmarujcie masłem, a brzegi wyłóżcie papierem do pieczenia.
-
Wlejcie ciasto do formy, a formę włóżcie do blachy do pieczenia. Na blachę wylejcie szklankę gorącej wody.
-
Pieczcie przez 15 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszcie temperaturę do 160 stopni i pieczcie przez 20 minut. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale nie wyjmujcie ciasta! Zostawcie je w środku na 20 minut.
-
Gdy minie wyznaczony czas, delikatnie, stopniowo otwierajcie drzwiczki piekarnika, żeby sernik nie opadł.
I gotowe! Na koniec udekorujcie ciasto cukrem pudrem i owocami. Dzięki kąpieli wodnej ciasto jest delikatne, puszyste i nie pęka.
Źródło: aniastarmach.pl