Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w godzinę
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w 60 minut

Ten przepis na klasyczne szybkie, wiosenne ciasto z owocami to gwarantowany hit. Spróbujcie koniecznie.

Mistrzyni smakowitych przepisów Ania Starmach zawsze ma w zanadrzu pomysł na coś dobrego. Kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar i inne pyszne owoce, warto wykorzystać je do zrobienia ciasta ucieranego z przepisu Ani. Dodajcie do niego kruszonkę i wyjdzie idealne! 

Zamiast rabarbaru można użyć do niego innych owoców, jednak polecamy wykorzystać sezon i zrobić ciasto właśnie z rabarbarem. Jest pulchne, słodkie, ale z lekką, kwaskową nutą. Wypróbujecie?

Przepis na ciasto ucierane z owocami od Ani Starmach

Do przygotowania ciasta będą wam potrzebne ulubione owoce sezonowe - na przykład rabarbar - oraz poniższe składniki. Oto lista:

Składniki:

  • 400 g rabarbaru (lub innych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek albo brzoskwiń)

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka mąki

  • pół szklanki cukru

  • 50 g skrobi ziemniaczanej

  • 4 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g mąki

  • 60 g cukru pudru

  • 60 g masła

  • 60 g mielonych włoskich orzechów

Zobacz także
Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka. „Wszystko robię w jednej patelni"

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka z 1 dodatkiem: „Wszystko robię w jednej patelni"

Przygotowanie:

  1. Umyjcie rabarbar, obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie na patelnię, wsypcie 3 łyżki cukru i podgrzewajcie cały czas mieszając, aż rabarbar zmięknie, a na patelni zacznie powstawać syrop. 

  2. Po usmażeniu odsączcie rabarbar, by nie zaburzył struktury ciasta.

  3. Teraz czas na kruszonkę - połączcie wszystkie składniki i wymieszajcie dłońmi. Kruszonka powinna być lekko sypiąca. Odstawcie do lodówki. 

  4. Wsypcie do miski zwykły cukier, cukier waniliowy oraz masło i ucierajcie.

  5. Następnie, do osobnej miski przesypcie na sitku mąkę, skrobię i dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie.

  6. Mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawajcie powoli do cukru z masłem jajka oraz mąkę. 

  7. Gdy składniki się połączą, przełóżcie je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 

  8. Wyrównajcie wierzch ciasta i ułóżcie na nim odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Posypcie kruszonką.

  9. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut. Smacznego!

Źródło: aniastarmach.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Gotujmy.pl/dorota w
Newsy
Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Szukacie dobrego przepisu na ciasto z rabarbarem? Koniecznie wypróbujcie to szybkie ucierane ciasto. Jego smak zachwyca!

Sezon na rabarbar nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Możecie użyć go do pysznego kompotu z rabarbaru , który pasuje do tradycyjnych obiadów albo zapiec go pod słodką kruszonką , która zrównoważy kwaśny smak rabarbaru. Możliwości jest wiele, bo rabarbar jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Świetnie smakuje z niemal każdym rodzajem ciasta – drożdżowym, kruchym czy ucieranym. Jeśli macie truskawki to możecie dodać je do rabarbaru, doskonale smakują podane razem. Dziś dzielimy się prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem użytkowniczki gotujmy.pl. Dorota W. piecze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Przepis palce lizać! Jest bardzo łatwe do zrobienia, więc spokojnie zdążycie upiec je przed przyjściem gości. Świetnie smakuje podane do kawy. Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem Składniki na ciasto 200g mąki pszennej 2 duże jajka 100g miękkiego masła 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 400g rabarbaru Składniki na kruszonkę 4 czubate łyżki mąki pszennej 40g miękkiego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie Do miski wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajcie jajka i miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Ciasto przełóżcie do kwadratowej lub okrągłej formy. Rabarbar dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub krótkie kawałki. Ułóżcie rabarbar na wierzchu ciasta. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i miękkim masłem i utrzyjcie wszystko palcami, aż otrzymacie konsystencję kruszonki. Wysypcie kruszonkę na wierzch ciasta. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 30-35 minut....

Zostały wam owoce z kompotu? Nie wyrzucajcie ich. Zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Zostały wam owoce z kompotu? Nie wyrzucajcie ich. Zróbcie z nich coś pysznego
Nie wiecie, co zrobić z owocami z kompotu? Poznajcie ciekawe i smaczne pomysły na ich wykorzystanie.

Uwielbiacie kompoty, ale nie macie pomysłu na to, co zrobić później z wykorzystanymi owocami? Żal je wyrzucić, dlatego lepiej użyć ich do zrobienia kolejnych smacznych deserów. Skorzystajcie z naszych propozycji - może któraś was zainspiruje? Jak wykorzystać owoce z kompotu? Owoce, których użyliście do zrobienia kompotu, można jeszcze wykorzystać na przykład do zrobienia: farszu do pierogów na słodko - wystarczy odsączyć i wymieszać z twarogiem owocowego koktajlu - wymieszajcie owoce z zimnym mlekiem za pomocą miksera czy blendera. Opcjonalnie, możecie dodać do niego jeszcze lody  przetworów owocowych - idealny pomysł na zapasy na zimę słodkiego musu do naleśników - zblendujcie owoce z dodatkiem cukru i gotowe galaretki - wystarczy zanurzyć owoce w galaretce, by otrzymać pyszny deser kisielu - dodajcie owoce, trochę cukru, wody i mąki ziemniaczanej ciasta z owocami i kruszonką  Przepis na ciasto z owocami z kompotu Do przygotowania ciasta z wykorzystaniem owoców, jakie wam zostały z kompotu, będą potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kefiru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce z kompotu Na kruszonkę: 50 g masła pół szklanki mąki łyżka cukru pudru Przygotowanie: Do jednej miski wsypcie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wymieszajcie.  W drugiej misce połączcie ze sobą mokre składniki, czyli olej, kefir i jajka. Następnie wymieszajcie dokładnie suche i mokre składniki. Najlepiej robić to łyżką, bez użycia miksera. Formę o wielkości 20x30 cm wyłóżcie papierem do...

Jak z podręcznika. Najsmaczniejsze ciasto ucierane z rabarbarem i z kruszonką. Smak tkwi w prostocie SEO: Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką. Smak tkwi w prostocie
Szukacie pomysłu na szybkie ciasto z rabarbarem? Mamy dla was smaczną i prostą propozycję.

Sezonowe ciasta mają zwykle dwie główne zalety. Na pierwszy plan wybija się oczywiście olśniewający, świeży smak owoców. Drugim wielkim plusem prostych placków , biszkoptów i innych ciast z wykorzystaniem truskawek , rabarbaru czy jabłek jest to, że nie wymagają zwykle dużych nakładów pracy. Nie inaczej jest z naszą dzisiejszą propozycją. W tym szybkim ucieranym placku z dodatkiem świeżego rabarbaru cała trudność zawiera się w ubiciu piany z białek, którą potem trzeba standardowo wymieszać z pozostałymi składnikami. Taki zabieg pozwala na uzyskanie oczekiwanej przez smakoszy delikatności i lekkości. Zachęceni? Nie pozostaje nic innego jak upolować na ogrodzie nieco rabarbaru. Do dzieła! Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką Składniki na ciasto: 5 jajek Ćwierć szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła lub margaryny (1 kostka) Szczypta soli Ok. 4 łodygi rabarbaru Składniki na kruszonkę: 50 g masła Pół szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki cukru 2 łyżki płatków migdałów – opcjonalnie Przygotowanie: Zacznijcie od… końca, czyli od kruszonki. Rozkruszcie miękkie masło, dodajcie do niego cukier i mąkę, a na koniec migdały. Wstawcie do lodówki. Rabarbar oczyśćcie, pokrójcie w małe kawałki i odstawcie. Przystąpcie do przygotowania ciasta ucieranego. Masło lub margarynę rozpuśćcie i odstawcie do lekkiego przestygnięcia. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijajcie mikserem pianę z białek i w trakcie ubijania dodawajcie kolejno do piany cukier, potem już na zmniejszonych obrotach miksera żółtka, masło, mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wylejcie gotowe ciasto do klasycznej formy 25x36...

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...