Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w godzinę
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w 60 minut

Ten przepis na klasyczne szybkie, wiosenne ciasto z owocami to gwarantowany hit. Spróbujcie koniecznie.

Mistrzyni smakowitych przepisów Ania Starmach zawsze ma w zanadrzu pomysł na coś dobrego. Kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar i inne pyszne owoce, warto wykorzystać je do zrobienia ciasta ucieranego z przepisu Ani. Dodajcie do niego kruszonkę i wyjdzie idealne! 

Zamiast rabarbaru można użyć do niego innych owoców, jednak polecamy wykorzystać sezon i zrobić ciasto właśnie z rabarbarem. Jest pulchne, słodkie, ale z lekką, kwaskową nutą. Wypróbujecie?

Przepis na ciasto ucierane z owocami od Ani Starmach

Do przygotowania ciasta będą wam potrzebne ulubione owoce sezonowe - na przykład rabarbar - oraz poniższe składniki. Oto lista:

Składniki:

  • 400 g rabarbaru (lub innych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek albo brzoskwiń)

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka mąki

  • pół szklanki cukru

  • 50 g skrobi ziemniaczanej

  • 4 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g mąki

  • 60 g cukru pudru

  • 60 g masła

  • 60 g mielonych włoskich orzechów

Zobacz także
Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka. „Wszystko robię w jednej patelni"

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka z 1 dodatkiem: „Wszystko robię w jednej patelni"

Przygotowanie:

  1. Umyjcie rabarbar, obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie na patelnię, wsypcie 3 łyżki cukru i podgrzewajcie cały czas mieszając, aż rabarbar zmięknie, a na patelni zacznie powstawać syrop. 

  2. Po usmażeniu odsączcie rabarbar, by nie zaburzył struktury ciasta.

  3. Teraz czas na kruszonkę - połączcie wszystkie składniki i wymieszajcie dłońmi. Kruszonka powinna być lekko sypiąca. Odstawcie do lodówki. 

  4. Wsypcie do miski zwykły cukier, cukier waniliowy oraz masło i ucierajcie.

  5. Następnie, do osobnej miski przesypcie na sitku mąkę, skrobię i dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie.

  6. Mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawajcie powoli do cukru z masłem jajka oraz mąkę. 

  7. Gdy składniki się połączą, przełóżcie je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 

  8. Wyrównajcie wierzch ciasta i ułóżcie na nim odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Posypcie kruszonką.

  9. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut. Smacznego!

Źródło: aniastarmach.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Gotujmy.pl/dorota w
Newsy
Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Szukacie dobrego przepisu na ciasto z rabarbarem? Koniecznie wypróbujcie to szybkie ucierane ciasto. Jego smak zachwyca!

Sezon na rabarbar nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Możecie użyć go do pysznego kompotu z rabarbaru , który pasuje do tradycyjnych obiadów albo zapiec go pod słodką kruszonką , która zrównoważy kwaśny smak rabarbaru. Możliwości jest wiele, bo rabarbar jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Świetnie smakuje z niemal każdym rodzajem ciasta – drożdżowym, kruchym czy ucieranym. Jeśli macie truskawki to możecie dodać je do rabarbaru, doskonale smakują podane razem. Dziś dzielimy się prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem użytkowniczki gotujmy.pl. Dorota W. piecze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Przepis palce lizać! Jest bardzo łatwe do zrobienia, więc spokojnie zdążycie upiec je przed przyjściem gości. Świetnie smakuje podane do kawy. Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem Składniki na ciasto 200g mąki pszennej 2 duże jajka 100g miękkiego masła 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 400g rabarbaru Składniki na kruszonkę 4 czubate łyżki mąki pszennej 40g miękkiego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie Do miski wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajcie jajka i miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Ciasto przełóżcie do kwadratowej lub okrągłej formy. Rabarbar dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub krótkie kawałki. Ułóżcie rabarbar na wierzchu ciasta. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i miękkim masłem i utrzyjcie wszystko palcami, aż otrzymacie konsystencję kruszonki. Wysypcie kruszonkę na wierzch ciasta. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 30-35 minut....

Jak z podręcznika. Najsmaczniejsze ciasto ucierane z rabarbarem i z kruszonką. Smak tkwi w prostocie SEO: Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką. Smak tkwi w prostocie
Szukacie pomysłu na szybkie ciasto z rabarbarem? Mamy dla was smaczną i prostą propozycję.

Sezonowe ciasta mają zwykle dwie główne zalety. Na pierwszy plan wybija się oczywiście olśniewający, świeży smak owoców. Drugim wielkim plusem prostych placków , biszkoptów i innych ciast z wykorzystaniem truskawek , rabarbaru czy jabłek jest to, że nie wymagają zwykle dużych nakładów pracy. Nie inaczej jest z naszą dzisiejszą propozycją. W tym szybkim ucieranym placku z dodatkiem świeżego rabarbaru cała trudność zawiera się w ubiciu piany z białek, którą potem trzeba standardowo wymieszać z pozostałymi składnikami. Taki zabieg pozwala na uzyskanie oczekiwanej przez smakoszy delikatności i lekkości. Zachęceni? Nie pozostaje nic innego jak upolować na ogrodzie nieco rabarbaru. Do dzieła! Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką Składniki na ciasto: 5 jajek Ćwierć szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła lub margaryny (1 kostka) Szczypta soli Ok. 4 łodygi rabarbaru Składniki na kruszonkę: 50 g masła Pół szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki cukru 2 łyżki płatków migdałów – opcjonalnie Przygotowanie: Zacznijcie od… końca, czyli od kruszonki. Rozkruszcie miękkie masło, dodajcie do niego cukier i mąkę, a na koniec migdały. Wstawcie do lodówki. Rabarbar oczyśćcie, pokrójcie w małe kawałki i odstawcie. Przystąpcie do przygotowania ciasta ucieranego. Masło lub margarynę rozpuśćcie i odstawcie do lekkiego przestygnięcia. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijajcie mikserem pianę z białek i w trakcie ubijania dodawajcie kolejno do piany cukier, potem już na zmniejszonych obrotach miksera żółtka, masło, mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wylejcie gotowe ciasto do klasycznej formy 25x36...

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...

Efektowne ciasto maślankowe z truskawkami i rabarbarem. Podajcie je dziś do kawy SEO: Wieniec truskawkowy z rabarbarem. Przepis na ciasto na maślance
Gotujmy.pl/Eli
Newsy
Wieniec truskawkowy z rabarbarem. Przepis na ciasto na maślance
Super przepis na ciasto maślankowe z truskawkami. Pyszny sezonowy deser, który robi wrażenie na domownikach i gościach.

To pyszne ciasto na maślance ma naprawdę wielu zwolenników. Truskawki i rabarbar bardzo dobrze podkreślają jego smak. Zróbcie ten wieniec na maślance i dodajcie do niego sezonowe owoce. Smak jest obłędny. Ciasto na maślance jest miękkie, delikatne i wybornie smakuje. Ten wieniec dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis na wieniec na maślance z owocami Przygotujcie ten sezonowy deser do kawy. Jest wyborny i rozpływa się w ustach. Ciasto przygotowywane na maślance jest znacznie bardziej delikatne. Składniki na wieniec na maślance 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka maślanki 1 kostka margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g truskawek 300 g rabarbaru margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie wieńca maślankowego z truskawkami i rabarbarem Rabarbar umyjcie i obierzcie z włókien. Pokrójcie na kawałki wielkości 2 cm. Część rabarbaru znajdzie się w cieśnie, część będzie zużyta do posmarowania wieńca. Umyjcie truskawki. Usuńcie z truskawek szypułki . Zostawcie część truskawek do dekoracji. Margarynę lub masło roztopcie w mikrofalówce lub w rondlu i ostudźcie. Mąkę i proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko. Jajka rozbijcie i ubijcie z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajcie partiami mąkę i maślankę. Dodawajcie je bardzo powoli, cały czas ubijając. Dodawajcie je naprzemiennie: łyżka maślanki, łyżka mąki, dzięki temu będziecie kontrolować konsystencję ciasta. Wlejcie do masy rozpuszczoną margarynę lub masło. Formę wysmarujcie margaryną lub masłem. Wysypcie formę bułką tartą. Ciasto wlejcie do formy. Do ciasta powkładajcie truskawki i kawałki rabarbaru. Wykorzystajcie połowę rabarbaru, resztę zostawcie do stworzenia polewy. Pieczcie ciasto przez ok....