Mistrzyni smakowitych przepisów Ania Starmach zawsze ma w zanadrzu pomysł na coś dobrego. Kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar i inne pyszne owoce, warto wykorzystać je do zrobienia ciasta ucieranego z przepisu Ani. Dodajcie do niego kruszonkę i wyjdzie idealne! 

Zamiast rabarbaru można użyć do niego innych owoców, jednak polecamy wykorzystać sezon i zrobić ciasto właśnie z rabarbarem. Jest pulchne, słodkie, ale z lekką, kwaskową nutą. Wypróbujecie?

Przepis na ciasto ucierane z owocami od Ani Starmach

Do przygotowania ciasta będą wam potrzebne ulubione owoce sezonowe - na przykład rabarbar, foremka do pieczenia 24x24 cm - oraz poniższe składniki. Oto lista:

Zobacz także:

Składniki:

  • 400 g rabarbaru (lub innych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek albo brzoskwiń)

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka mąki

  • pół szklanki cukru

  • 50 g skrobi ziemniaczanej

  • 4 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g mąki

  • 60 g cukru pudru

  • 60 g masła

  • 60 g mielonych włoskich orzechów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Umyjcie rabarbar, obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie na patelnię, wsypcie 3 łyżki cukru i podgrzewajcie cały czas mieszając, aż rabarbar zmięknie, a na patelni zacznie powstawać syrop. 

  2. Po usmażeniu odsączcie rabarbar, by nie zaburzył struktury ciasta.

  3. Teraz czas na kruszonkę - połączcie wszystkie składniki i wymieszajcie dłońmi. Kruszonka powinna być lekko sypiąca. Odstawcie do lodówki. 

  4. Wsypcie do miski zwykły cukier, cukier waniliowy oraz masło i ucierajcie.

  5. Następnie, do osobnej miski przesypcie na sitku mąkę, skrobię i dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie.

  6. Mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawajcie powoli do cukru z masłem jajka oraz mąkę. 

  7. Gdy składniki się połączą, przełóżcie je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 

  8. Wyrównajcie wierzch ciasta i ułóżcie na nim odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Posypcie kruszonką.

  9. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut. Smacznego!

Źródło: aniastarmach.pl