Mistrzyni smakowitych przepisów Ania Starmach zawsze ma w zanadrzu pomysł na coś dobrego. Kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar i inne pyszne owoce, warto wykorzystać je do zrobienia ciasta ucieranego z przepisu Ani. Dodajcie do niego kruszonkę i wyjdzie idealne!
Zamiast rabarbaru można użyć do niego innych owoców, jednak polecamy wykorzystać sezon i zrobić ciasto właśnie z rabarbarem. Jest pulchne, słodkie, ale z lekką, kwaskową nutą. Wypróbujecie?
Przepis na ciasto ucierane z owocami od Ani Starmach
Do przygotowania ciasta będą wam potrzebne ulubione owoce sezonowe - na przykład rabarbar, foremka do pieczenia 24x24 cm - oraz poniższe składniki. Oto lista:
Zobacz także:
Składniki:
-
400 g rabarbaru (lub innych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek albo brzoskwiń)
-
1 kostka masła
-
1 szklanka mąki
-
pół szklanki cukru
-
50 g skrobi ziemniaczanej
-
4 jajka
-
1 łyżka cukru waniliowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
-
120 g mąki
-
60 g cukru pudru
-
60 g masła
-
60 g mielonych włoskich orzechów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
-
Umyjcie rabarbar, obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie na patelnię, wsypcie 3 łyżki cukru i podgrzewajcie cały czas mieszając, aż rabarbar zmięknie, a na patelni zacznie powstawać syrop.
-
Po usmażeniu odsączcie rabarbar, by nie zaburzył struktury ciasta.
-
Teraz czas na kruszonkę - połączcie wszystkie składniki i wymieszajcie dłońmi. Kruszonka powinna być lekko sypiąca. Odstawcie do lodówki.
-
Wsypcie do miski zwykły cukier, cukier waniliowy oraz masło i ucierajcie.
-
Następnie, do osobnej miski przesypcie na sitku mąkę, skrobię i dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie.
-
Mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawajcie powoli do cukru z masłem jajka oraz mąkę.
-
Gdy składniki się połączą, przełóżcie je na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Wyrównajcie wierzch ciasta i ułóżcie na nim odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Posypcie kruszonką.
-
Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut. Smacznego!
Źródło: aniastarmach.pl