Ania Starmach do gotowania ziemniaków nie używa nawet jednej kropli wody. Zaskakujący sposób
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Ania Starmach do gotowania ziemniaków nie używa nawet jednej kropli wody. Zaskakujący sposób

Wierzycie, że da się ugotować ziemniaki bez wody? Ania Starmach udowadnia, że to możliwe i podaje swój sposób na to danie.

Przepisy gwiazd polskiej sceny kulinarnej mogą czasami zaskakiwać. Jednak o gotowaniu ziemniaków bez wody chyba jeszcze nikt nie słyszał... Właśnie w taki sposób proponuje przyrządzić je Ania Starmach, gwiazda Master Chef, Master Chef Junior oraz autorka książek kulinarnych i bloga. 

Sekret tak ugotowanych ziemniaków nie tkwi wcale w technice - nie „gotuje” się ich w mikrofali czy piekarniku, lecz tradycyjnie w garnku. Jak więc można to zrobić bez wody?

Starmach proponuje przepis na ziemniaki gotowane w mleku kokosowym - produkcie zdobywającym popularność w polskich domach. Mleczko kokosowe można już kupić w większości sklepów i warto się do niego przekonać, ponieważ potrawy z tym składnikiem odznaczają się dużą delikatnością i wspaniałą  kremową konsystencją. Poznajcie przepis Ani Starmach na ziemniaki gotowane nie w wodzie, a mleczku kokosowym z aromatycznymi przyprawami. 

Przepis Ani Starmach na ziemniaki w mleku kokosowym

Sposób na gotowanie ziemniaków bez wody jest całkiem prosty - należy zastąpić ją aromatycznym mleczkiem kokosowym. Dodajcie do tego kilka przypraw i zdrowych dodatków, a dostaniecie arcypyszne danie w hinduskim stylu!

Do przyrządzenia ziemniaków tą metodą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków

  • pół litra mleczka kokosowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 papryczki chili

  • kawałek świeżego korzenia imbiru

  • 2 cebule szalotki

  • kolendra

  • kurkuma

Zobacz także
Ania Starmach zapieka aromatyczne jabłka pod maślaną kruszonką. Poleca do tego 1 odmianę

Przepis na zapiekane jabłka pod maślaną kruszonką Ani Starmach. Idealnie sprawdzi się ta 1 odmiana

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ponacinajcie.

  2. Obierzcie kawałeczek imbiru, ząbki czosnku, a papryczki chili i cebulę pokrójcie drobno.

  3. Wszystkie te składniki zmielcie dokładnie na pastę z dodatkiem kurkumy - na przykład za pomocą blendera. 

  4. Do gotowej pasty wlejcie mleczko kokosowe i wymieszajcie. Całość wlejcie do garnka, postawcie na kuchence i zagotujcie. Gotujcie przez kwadrans.

  5. Po tym czasie do garnka z mleczkiem i przyprawami wrzućcie ziemniaki. Przykryjcie garnek i gotujcie przez około 40 minut. 

  6. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i gotujcie, aż cały płyn odparuje. 

  7. I gotowe! Ugotowane w ten sposób ziemniaki podawajcie posypane świeżą kolendrą.

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

czy można dodać mleko kokosowe do naleśników
Adobe Stock
Newsy
Jakie mleko do ciasta na naleśniki? To doda mu cudownego smaku
Marzą wam się naleśniki jak z rajskiej wyspy? Wcale nie będzie to trudne do zrobienia. Po dodaniu tego mleka do ciasta, nie opędzicie się od próśb o dokładkę!

Zazwyczaj ciasto na naleśniki przygotowuje się z mleka, mąki i jajek. Ostatnio w modzie jest także mieszanie mleka z gazowaną wodą. Gazowana woda lub piwo sprawiają, że ciasto naleśnikowe zyskuje na delikatności. Nie jedliście jeszcze jednak tak delikatnego ciasta naleśnikowego, jak to zrobione z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleko kokosowe to coraz popularniejszy produkt w polskich kuchniach. Przybyło z dalekiej Azji, ale coraz częściej wykorzystywane jest do różnych dań obiadowych i deserów. Niekoniecznie azjatyckich. Tak jest właśnie z naleśnikami. Kremowe mleczko kokosowe jest wręcz stworzone do naleśników. Odrobina mleczka wystarczy, by uzyskać maksymalny efekt puszystości. Jak wybrać dobre mleczko kokosowe do naleśników? O smaku lepiej nie będziemy mówić, by przedwcześnie nie pociekła wam ślinka. Pamiętajcie tylko o jednym szczególe. Chodzi o wybór odpowiedniego rodzaju mleczka kokosowego. Powinniście nabyć mleczko o jak największej procentowej zawartości ekstraktu kokosowego. Dobre mleczka zawierają ponad 80% ekstraktu. Dzięki temu są gęste i przede wszystkim smaczne, bez metalicznego posmaku. Mleczko nie powinno mieć też zbyt długiego składu. W najlepszych mleczkach zawarty jest wyłącznie ekstrakt z miąższu kokosa, woda i ewentualnie stabilizator w postaci gumy guar. Przepis na naleśniki na mleku kokosowym Składniki 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (powyżej 80% ekstraktu z kokosu) 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej Półtorej szklanki mąki pszennej Łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka Masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wymieszajcie razem mleko i jajka. Dodajcie następnie mąkę, wodę i cukier i wszystko razem wymieszajcie trzepaczką, rózgą lub zmiksujcie mikserem lub blenderem. Rozgrzejcie na patelni odrobinę masła...

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...

Karp według Pascala Brodnickiego. W ten sposób zwalczycie w rybie posmak mułu i podacie coś innego
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Karp według Pascala Brodnickiego. W ten sprytny sposób usuniecie z ryby posmak mułu
Jak zrobić aromatycznego karpia z fasolką, miętą i kolendrą? Potrafi to Pascal Brodnicki.

Pascal Brodnicki to francuski kucharz polskiego pochodzenia, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich. Znany jest z programów telewizyjnych „Pascal. Po prostu gotuj” i „Smakuj świat z Pascalem”. Kucharz najczęściej proponuje dania kuchni międzynarodowej. Dziś gotuje karpia po laotańsku, pełnego aromatów ziół i bez śladu zapachu mułu. Dlaczego karp pachnie mułem? Na zapach i smak ryb ma wpływ kilka czynników: Jakość wody, w której żyją. Wiele polskich gospodarstw hodowlanych jest zasilana wodami z rzek, a rzeki nie zawsze są czyste Jakość oraz rodzaj paszy, którą są karmione Warunki, w których są przetrzymywane przed sprzedażą   To, czy po sprzedaży ryby są zabite, czy żywe i noszone w reklamówce Wg portalu gospodarstworybne.pl smak mułu jest wywoływany przez kwas mlekowy, który odkłada się w rybach, które miały złe warunki przechowywania podczas sprzedaży. Miały za mało tlenu, były z ciasno ułożone i trzymane w niezmienianej, niewystarczająco natlenionej wodzie. Zawsze zwracajcie uwagę, w jakich warunkach trzymane są karpie w sklepach. Coraz więcej sklepów rezygnuje ze sprzedaży żywych ryb i wy także nie kupujcie takich.  Karp po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego Składniki: 2 małe lub 1 duży karp, oczyszczone z łusek, wypatroszone i wyfiletowane 6 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki 20 dag zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki 1 kłącze galangalu lub zwykłego imbiru – drobno pokrojone 3 ostre papryczki chili bez pestek 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę Listki z 1 pęczka mięty Listki z 1 pęczka kolendry Sok z jednej limonki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego  Tłuszcz do smażenia Prażony sezam do...

szarpana wołowina przepis
AdobeStock
Newsy
Macie ochotę na coś pysznego? Zróbcie szarpaną wołowinę rozpływającą się w ustach
Choć szarpana wołowina jest czasochłonnym daniem, to jej smak wynagradza długie przygotowanie. Coś pysznego!

Mamy tutaj mięsożerców? Jeżeli lubicie mięso wołowe, to danie z poniższego przepisu po prostu powali was na kolana. Tak przygotowana szarpana wołowina pachnie nieziemsko i smakuje jeszcze lepiej! Czas przygotowania jest dość długi, ale uwierzcie – warto! Gotowe mięso doskonale nadaje się do kanapek i ciepłych bułeczek w stylu burgerów z dodatkiem świeżych warzyw i sosu majonezowego. Przepis na szarpaną wołowinę Składniki: 1,2 kg mięsa wołowego bez kości 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego Pół szklanki octu jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki papryczki chili suszonej (lub ostrej papryki mielonej) Przygotowanie: Do miski wlejcie pół szklanki octu jabłkowego i dwie duże łyżki miodu. Wsypcie 2 łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki chili i dokładnie zamieszajcie. Jeżeli przyrządzacie wołowinę z myślą o dzieciach, to możecie nie dodawać ostrej papryki – mięso nadal będzie smaczne! Następnie umyjcie wołowinę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso solą i pieprzem ze wszystkich stron. Rozgrzejcie duży rondel i bez użycia tłuszczu podsmażcie szybko wołowinę z każdej strony i wyjmijcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie w talarki i podsmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu tak, by zmiękła. Następnie do tego samego rondla wlejcie przygotowaną w misce mieszankę octu z miodem i przyprawami. Podgrzejcie i gdy całość zacznie wrzeć zmniejszcie ogień i gotujcie, aż część wody wyparuje. Do powstałego sosu włóżcie wołowinę. Wlejcie dwie szklanki warzywnego bulionu i zagotujcie. Kiedy całość się zagotuje, przykryjcie rondel pokrywką, zmniejszcie ogień i duście mięso przez 6-8 godzin. Po ugotowaniu powinno być bardzo miękkie...