Przepisy gwiazd polskiej sceny kulinarnej mogą czasami zaskakiwać. Jednak o gotowaniu ziemniaków bez wody chyba jeszcze nikt nie słyszał... Właśnie w taki sposób proponuje przyrządzić je Ania Starmach, gwiazda Master Chef, Master Chef Junior oraz autorka książek kulinarnych i bloga. 

Sekret tak ugotowanych ziemniaków nie tkwi wcale w technice - nie „gotuje” się ich w mikrofali czy piekarniku, lecz tradycyjnie w garnku. Jak więc można to zrobić bez wody?

Starmach proponuje przepis na ziemniaki gotowane w mleku kokosowym - produkcie zdobywającym popularność w polskich domach. Mleczko kokosowe można już kupić w większości sklepów i warto się do niego przekonać, ponieważ potrawy z tym składnikiem odznaczają się dużą delikatnością i wspaniałą  kremową konsystencją. Poznajcie przepis Ani Starmach na ziemniaki gotowane nie w wodzie, a mleczku kokosowym z aromatycznymi przyprawami. 

Zobacz także:

Przepis Ani Starmach na ziemniaki w mleku kokosowym

Sposób na gotowanie ziemniaków bez wody jest całkiem prosty - należy zastąpić ją aromatycznym mleczkiem kokosowym. Dodajcie do tego kilka przypraw i zdrowych dodatków, a dostaniecie arcypyszne danie w hinduskim stylu!

Do przyrządzenia ziemniaków tą metodą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków

  • pół litra mleczka kokosowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 papryczki chili

  • kawałek świeżego korzenia imbiru

  • 2 cebule szalotki

  • kolendra

  • kurkuma

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ponacinajcie.

  2. Obierzcie kawałeczek imbiru, ząbki czosnku, a papryczki chili i cebulę pokrójcie drobno.

  3. Wszystkie te składniki zmielcie dokładnie na pastę z dodatkiem kurkumy - na przykład za pomocą blendera. 

  4. Do gotowej pasty wlejcie mleczko kokosowe i wymieszajcie. Całość wlejcie do garnka, postawcie na kuchence i zagotujcie. Gotujcie przez kwadrans.

  5. Po tym czasie do garnka z mleczkiem i przyprawami wrzućcie ziemniaki. Przykryjcie garnek i gotujcie przez około 40 minut. 

  6. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i gotujcie, aż cały płyn odparuje. 

  7. I gotowe! Ugotowane w ten sposób ziemniaki podawajcie posypane świeżą kolendrą.

Źródło: o2.pl