anna lewandowska barszcz wigilijny
ONS / AdobeStock
Newsy

Ania Lewandowska do świątecznego barszczu dodaje bardzo nietypowy składnik. To on sprawia, że zupa jest obłędna

Ania Lewandowska znana jest ze wspaniałych i zdrowych przepisów. Sprawdźcie, co dodaje do swojego wigilijnego barszczu!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Sportsmenka, żona wybitnego piłkarza i zapracowana mama nie przestaje nas zaskakiwać świetnymi pomysłami na pyszne i zdrowe dania! Ania Lewandowska poza rozwijaniem własnej marki, wychowywaniem dzieci i wspieraniem Roberta w karierze piłkarskiej jest bardzo aktywna na własnej stronie internetowej, gdzie regularnie udostępnia autorskie dania. Ania wymyśla przepisy na zupy, przekąski, desery i inne pyszności, a do tego wszystkie muszą spełniać jeden wymóg – mają być bardzo zdrowe, ponieważ zarówno ona, jak i jej mąż dbają o to, by mieć dużo siły i nienaganną sylwetkę!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Barszcz wigilijny Ani Lewandowskiej

Gwiazda ma własny sposób na wszystko – także na wigilijny barszczyk! Dzięki dodaniu odrobiny soku jabłkowego i suszonych jabłek jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Przekonajcie się sami! Aby przygotować to danie, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 – 2,5 kg buraków
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 4 śliwki suszone
  • 3 suszone jabłka
  • 3 suszone gruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 l soku jabłkowego
  • Sok z cytryny
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do dwóch osobnych garnków wsypcie suszone owoce i grzyby. Zalejcie oba garnki wodą i odstawcie na kilka godzin.
  2. Buraki podzielcie na kilka części. Jedną ugotujcie (bez obierania), a drugą obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie razem z grzybami – w tej samej wodzie, w której się namoczyły. Trzecia posłuży wam na sam koniec – obrane buraki należy zetrzeć do gotowego barszczu.
  3. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklijcie na oliwie z oliwek i dodajcie do wywaru. Gotujcie przez dwie godziny.
  4. Po tym czasie za pomocą sitka przecedźcie barszcz do drugiego garnka. Zagotujcie, dodajcie sok z cytryny, sok jabłkowy i przyprawy. Gotujcie przez pół godziny. Smacznego!
Komentarze
barszcz swiateczny
Adobe Stock
Newsy Kupujecie barszcz w torebce albo kartonie? Lepiej sprawdźcie opakowanie zanim go użyjecie
Stawiacie w tym roku na gotowe rozwiązania? Sprawdźcie koniecznie, jaki barszcz jest zdrowszy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Chociaż wiele osób stawia sobie za punkt honoru przygotować całe święta od A do Z samodzielnie, często jest to zadanie niemożliwe do wykonania. Obowiązki zawodowe i rodzinne nie pozwalają zrobić wszystkiego samemu i trzeba się posiłkować gotowymi rozwiązaniami. Z tego powodu część z was na pewno zdecyduje się na barszcz z gotowego zakwasu lub torebki. Zupę na bazie tych produktów przyrządza się zdecydowanie szybciej niż domowy zakwas, który potrzebuje kilku dni zanim będzie gotowy. Ale czy sprawdziliście kiedyś skład tych produktów podany na opakowaniu? Moglibyście się zdziwić, co zawierają! Barszcz w kartonie czy z torebki? To chyba najczęściej wybierany gotowy sposób na świąteczny barszczyk. Jest to dosłownie gotowy barszcz, który wystarczy doprawić wedle uznania i dodać do niego ulubione dodatki. Na Wigilię należy dodać do niego jedynie uszka lub przygotować krokiety i będzie gotowy! Stanowi też świetną bazę pod barszcz ukraiński – należy wcześniej podgotować warzywa, fasolę i dolać do nich gotowy barszcz. Do tego ugotowane jajko i obiad z głowy! Ale czy wiecie, co znajduje się w takim barszczu? Spokojnie – jego skład nie stanowi zagrożenia dla życia, ale spożycie niektórych zawartych w nim składników może być szkodliwe dla zdrowia. Ekstrakt drożdżowy – to wzmacniacz smaku. Jest uznany za bezpieczny, jednak niektórzy ludzie mogą wykazywać nadwrażliwość lub alergię na ten ekstrakt. Sód – niewskazany w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie i choroby nerek. Mimo to, barszcz z kartonu jest całkiem zdrowym rozwiązaniem, jeśli nie macie czasu przygotować wcześniej domowego zakwasu z buraków. Dostępne na rynku produkty nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. W większości składają się z zagęszczonego soku z...

Przeczytaj