anna lewandowska barszcz wigilijny
ONS / AdobeStock
Newsy

Ania Lewandowska do świątecznego barszczu dodaje bardzo nietypowy składnik. To on sprawia, że zupa jest obłędna

Ania Lewandowska znana jest ze wspaniałych i zdrowych przepisów. Sprawdźcie, co dodaje do swojego wigilijnego barszczu!

Sportsmenka, żona wybitnego piłkarza i zapracowana mama nie przestaje nas zaskakiwać świetnymi pomysłami na pyszne i zdrowe dania! Ania Lewandowska poza rozwijaniem własnej marki, wychowywaniem dzieci i wspieraniem Roberta w karierze piłkarskiej jest bardzo aktywna na własnej stronie internetowej, gdzie regularnie udostępnia autorskie dania. Ania wymyśla przepisy na zupy, przekąski, desery i inne pyszności, a do tego wszystkie muszą spełniać jeden wymóg – mają być bardzo zdrowe, ponieważ zarówno ona, jak i jej mąż dbają o to, by mieć dużo siły i nienaganną sylwetkę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Barszcz wigilijny Ani Lewandowskiej

Gwiazda ma własny sposób na wszystko – także na wigilijny barszczyk! Dzięki dodaniu odrobiny soku jabłkowego i suszonych jabłek jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Przekonajcie się sami! Aby przygotować to danie, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 – 2,5 kg buraków
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 4 śliwki suszone
  • 3 suszone jabłka
  • 3 suszone gruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 l soku jabłkowego
  • Sok z cytryny
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do dwóch osobnych garnków wsypcie suszone owoce i grzyby. Zalejcie oba garnki wodą i odstawcie na kilka godzin.
  2. Buraki podzielcie na kilka części. Jedną ugotujcie (bez obierania), a drugą obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie razem z grzybami – w tej samej wodzie, w której się namoczyły. Trzecia posłuży wam na sam koniec – obrane buraki należy zetrzeć do gotowego barszczu.
  3. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklijcie na oliwie z oliwek i dodajcie do wywaru. Gotujcie przez dwie godziny.
  4. Po tym czasie za pomocą sitka przecedźcie barszcz do drugiego garnka. Zagotujcie, dodajcie sok z cytryny, sok jabłkowy i przyprawy. Gotujcie przez pół godziny. Smacznego!
barszcz czerwony przepis
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz miał wyjątkowo głęboki czerwony kolor? Oto, co należy do niego dodać
Święta już za pasem! Niedługo będziemy lepić uszka i gotować barszcz na wigilijny wieczór. Co zrobić, by ta świąteczna zupa miała zawsze bogaty i intensywny kolor?

Barszcz z uszkami to nieodłączny element każdej Wigilii! W niektórych regionach Polski w Boże Narodzenie przyrządza się zupę z suszonych grzybów z dodatkiem fasoli, jednak większość rodaków w Wigilię je właśnie czysty, czerwony, jarski barszcz z uszkami. Podpowiadamy, jak go przygotować, by nie tracił koloru! Wigilijny barszcz Tradycyjny barszcz przygotowywany w Wigilię jest inny od tego, który gotujemy przez cały rok. Różnica polega na tym, że bożonarodzeniowy barszcz przyrządza się bez dodatku mięsa! Gotowany jest tylko na jarzynach i nie dodaje się do niego śmietany. Wigilijny barszcz powinien być przejrzysty i krwistoczerwony, z dodatkiem uszek wypełnionych grzybowym farszem. Dlaczego barszcz blednie? Buraki mają bardzo intensywny kolor, który z łatwością barwi nasze ubrania i obrusy i jak na złość trudno go sprać. Dlaczego więc tak trudno jest utrzymać jego mocną barwę w zupie? Wszystkiemu winna jest betanina, której buraki zawdzięczają swój kolor. Pod wpływem gotowania ten związek chemiczny zaczyna się rozpadać i właśnie przez to barszcz łatwo traci swoją barwę. Sposób na czerwony barszcz Kto próbował gotować same buraki ten się pewnie zdziwił, że woda z gotowania nie jest szkarłatnoczerwona. Ma ona niezbyt ładny, bury kolor. Co więc zrobić, by barszcz był czerwony? Jest na to kilka sposobów! Podczas gotowania buraków na barszcz, dodaj do wywaru około 100-150 ml octu winnego lub jabłkowego. Gdy zupa będzie już prawie gotowa, wrzuć do niej świeżo pokrojonego, ugotowanego buraka. Nada jej to lepszego koloru! Wyciśnij sok z dwóch cytryn i dodaj go do zupy. Staraj się nie przegotować warzyw! Gotujemy je tak długo, aż zmiękną i wyłączamy Zbyt długo gotowany barszcz będzie bledł i nie wyglądał zbyt smacznie. Nie doprowadzaj barszczu do...

Lewandowska barszcz
Paweł Kibitlewski/ons.pl, Adobe Stock
Newsy
Nie uwierzycie, co proponuje dodać do wigilijnego barszczu Anna Lewandowska. Przesadziła?
Barszcz czerwony czy zupa grzybowa? W większości domów na wigilię przyrządza się zupę z buraków czerwonych. Podobnie jest w domu państwa Lewandowskich.

Chudy barszcz czerwony z dodatkiem octu, a do niego uszka lub pierogi z grzybami i kapustą kiszoną. Tak prezentuje się wigilijny standard dla większości Polaków. Anna Lewandowska, żona piłkarza reprezentacji Polski i Bayernu Monachium Roberta, nie byłaby sobą, gdyby nie wprowadziła w wigilijnym barszczu pewnej innowacji. Buraki nie tylko od święta Pani Ania słynie z tego, że dba z całych sił o jak najzdrowsze odżywianie swojego męża i całej rodziny. Dieta bezglutenowa, małe ilości cukrów, słowem – samo zdrowie na talerzu. Tymczasem do świątecznego barszczu Anna Lewandowska postanowiła dodać coś zupełnie nieoczekiwanego. O czym mowa? Chodzi tutaj o czerwone wino! Zanim przejdziemy do sposobu przyrządzania barszczu byłej zawodniczki karate, warto dodać słówko o jej żywieniowych przyzwyczajeniach. Lewandowska na swoim kulinarnym blogu zachęcała do zdrowego gotowania także w trakcie wigilii. Żona słynnego sportowca reklamowała buraki, które ze względu na swoje zdrowotne właściwości są podobno jej ulubionymi.  Dwa wywary i wino Celebrytka proponuje dość specyficzny sposób gotowania barszczu. Zamiast gotować wszystko w jednym garnku, pani Ania wybiera w swoim domu gotowanie wywaru warzywnego i buraczanego w dwóch osobnych garnkach. Dopiero później łączy zawartość obu naczyń i dodaje przyprawy i między innymi wino. Oprócz tego, zamiast octu Lewandowska dolewa do barszczu sok z cytryny i dosładza go miodem. Chcielibyście wypróbować przepis Anny Lewandowskiej na barszcz czerwony? Czy jednak dodawanie tak luksusowych dodatków do postnych, wigilijnych potraw to już przesada? Nasz przepis na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony znajdziecie klikając w ten link: KLIK!  

barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy
Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...

gessler barszcz
ONS/Adobe Stock
Newsy
Poznaj tajemnicę idealnego wigilijnego barszczu. Ten od Magdy Gessler nie ma sobie równych
Już za trzy tygodnie Wigilia! Warto w tym czasie zapoznać się z ciekawymi przepisami na wigilijne potrawy - takie, jak barszcz Magdy Gessler!

Uwielbiamy przepisy Magdy Gessler! Są niepowtarzalne i wychodzą z nich naprawdę pyszne i wyjątkowe dania. Do tego ciekawie jest wypróbować przepisy osoby, która jest prawdziwym ekspertem w kwestii gotowania i prowadzenia restauracji. Gessler posiada ogromne doświadczenie kulinarne, dlatego warto zaufać jej recepturom. Może w tym roku przygotujecie barszcz na Wigilię z przepisu znanej restauratorki? Tradycja barszczu wigilijnego Wiecie, czym różni się barszcz przygotowywany na wigilię od tego, który podaje się przez cały rok? Wigilijny barszcz z uszkami to zupa postna – oznacza to, że gotowana jest jedynie na bazie włoszczyzny, suszonych grzybów i buraków. Nie ma w niej w ogóle mięsa! Barszcz podaje się z uszkami, czyli małymi pierożkami wypełnionymi farszem z grzybów. Przepis na wigilijny barszcz Magdy Gessler 3 kg buraków Mały seler 2 pietruszki (korzeń) 2 cebule 4 jabłka kwaśne 1 por 75 ml octu 2 ząbki czosnku Suszone borowiki Ziele angielskie Liść laurowy Cukier Goździki Sól Pieprz Przygotowanie Połowę z trzech kilogramów buraków zawijamy w aluminiową folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Resztę kroimy lub trzemy na tarce. Do garnka dodajemy buraki oraz pokrojony na ćwiartki seler, dwie cebule i korzenie pietruszki. Lejemy tyle wody, by przykryła warzywa. Gdy wywar się zagotuje, dodajemy ocet, ziele angielskie, pieprz, cukier i goździki. Kiedy warzywa już zmiękną, przelewamy wywar do startych buraków upieczonych wcześniej w piekarniku. Gotujemy na małym ogniu tak, by zupa się nie zagotowała. Wlewamy wywar z prawdziwków. Na koniec dodajemy czosnek, pieczone w piecu cebule i skórki z kwaśnych jabłek. Odstawiamy barszcz na całą noc.