Sportsmenka, żona wybitnego piłkarza i zapracowana mama nie przestaje nas zaskakiwać świetnymi pomysłami na pyszne i zdrowe dania! Ania Lewandowska poza rozwijaniem własnej marki, wychowywaniem dzieci i wspieraniem Roberta w karierze piłkarskiej jest bardzo aktywna na własnej stronie internetowej, gdzie regularnie udostępnia autorskie dania. Ania wymyśla przepisy na zupy, przekąski, desery i inne pyszności, a do tego wszystkie muszą spełniać jeden wymóg – mają być bardzo zdrowe, ponieważ zarówno ona, jak i jej mąż dbają o to, by mieć dużo siły i nienaganną sylwetkę!

Barszcz wigilijny Ani Lewandowskiej

Gwiazda ma własny sposób na wszystko – także na wigilijny barszczyk! Dzięki dodaniu odrobiny soku jabłkowego i suszonych jabłek jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Przekonajcie się sami! Aby przygotować to danie, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 – 2,5 kg buraków
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 4 śliwki suszone
  • 3 suszone jabłka
  • 3 suszone gruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 l soku jabłkowego
  • Sok z cytryny
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do dwóch osobnych garnków wsypcie suszone owoce i grzyby. Zalejcie oba garnki wodą i odstawcie na kilka godzin.
  2. Buraki podzielcie na kilka części. Jedną ugotujcie (bez obierania), a drugą obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie razem z grzybami – w tej samej wodzie, w której się namoczyły. Trzecia posłuży wam na sam koniec – obrane buraki należy zetrzeć do gotowego barszczu.
  3. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklijcie na oliwie z oliwek i dodajcie do wywaru. Gotujcie przez dwie godziny.
  4. Po tym czasie za pomocą sitka przecedźcie barszcz do drugiego garnka. Zagotujcie, dodajcie sok z cytryny, sok jabłkowy i przyprawy. Gotujcie przez pół godziny. Smacznego!