Sportsmenka, żona wybitnego piłkarza i zapracowana mama nie przestaje nas zaskakiwać świetnymi pomysłami na pyszne i zdrowe dania! Ania Lewandowska poza rozwijaniem własnej marki, wychowywaniem dzieci i wspieraniem Roberta w karierze piłkarskiej jest bardzo aktywna na własnej stronie internetowej, gdzie regularnie udostępnia autorskie dania. Ania wymyśla przepisy na zupy, przekąski, desery i inne pyszności, a do tego wszystkie muszą spełniać jeden wymóg – mają być bardzo zdrowe, ponieważ zarówno ona, jak i jej mąż dbają o to, by mieć dużo siły i nienaganną sylwetkę!
Barszcz wigilijny Ani Lewandowskiej
Gwiazda ma własny sposób na wszystko – także na wigilijny barszczyk! Dzięki dodaniu odrobiny soku jabłkowego i suszonych jabłek jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Przekonajcie się sami! Aby przygotować to danie, będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 2 – 2,5 kg buraków
- 10 dag suszonych grzybów
- 4 śliwki suszone
- 3 suszone jabłka
- 3 suszone gruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 l soku jabłkowego
- Sok z cytryny
- Łyżka oliwy z oliwek
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Tymianek
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Do dwóch osobnych garnków wsypcie suszone owoce i grzyby. Zalejcie oba garnki wodą i odstawcie na kilka godzin.
- Buraki podzielcie na kilka części. Jedną ugotujcie (bez obierania), a drugą obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie razem z grzybami – w tej samej wodzie, w której się namoczyły. Trzecia posłuży wam na sam koniec – obrane buraki należy zetrzeć do gotowego barszczu.
- Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklijcie na oliwie z oliwek i dodajcie do wywaru. Gotujcie przez dwie godziny.
- Po tym czasie za pomocą sitka przecedźcie barszcz do drugiego garnka. Zagotujcie, dodajcie sok z cytryny, sok jabłkowy i przyprawy. Gotujcie przez pół godziny. Smacznego!