Ani żadna mikstura, ani żaden inny produkt nie pomoże w zaparciach lepiej niż to. Zapamiętajcie!
Adobe Stock
Newsy

Ani żadna mikstura, ani żaden inny produkt nie pomoże w zaparciach lepiej niż to. Zapamiętajcie!

Najprostszy i jednocześnie największy sekret walki z zaparciami. Bez tej czynności, wszystkie inne nie zadziałają.

Cierpicie na zaparcia? To bardzo powszechny problem zdrowotny. Brak możliwości wypróżnienia dotyczy wielu Polaków. Zaparcia skutecznie utrudniają życie i powodują ogromny dyskomfort. Oprócz tego mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Regularne wypróżnianie się jest konieczne dla zachowania zdrowego organizmu. Na szczęście jest wiele naturalnych metod, które mogą pomóc w walce z zaparciami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co na zaparcia?

Jeśli cierpicie na zaparcia, nie rozpoczynajcie poszukiwania rozwiązania waszego problemu od różnorodnych mikstur. Żadna z nich nie zadziała odpowiednio, jeśli nie wykonacie tej czynności. Chodzi o picie wody. Brak nawodnienia to jedna z częstszych przyczyn zaparć. Bez odpowiednio dużej codziennej dawki płynów organizm nie może prawidłowo funkcjonować.

Powinniście więc zacząć przede wszystkim od zwiększenia codziennej podaży wody i innych płynów. Możecie pić czystą wodę mineralną, wodę gazowaną, ale też lekkie, niesłodzone soki owocowe i warzywne. W pulę płynów wliczają się też herbaty ziołowe, napary, a nawet kawa.

Zobacz także
Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze

Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze

Cierpicie na zaparcia? Zjedzcie wieczorem ten owoc, a rano wypróżnicie się bez problemu (kiwi, przez zawartość polioli)

Cierpicie na zaparcia? Zjedzcie wieczorem ten owoc, a rano wypróżnicie się bez problemu

Dlaczego woda jest dobra na zaparcia?

Podstawowym produktem, który poleca się przy zaparciach jest błonnik. Błonnik działa jak „miotła dla jelit”, pozbywając się produktów przemiany materii i ułatwiając wypróżnianie dzięki zwiększeniu masy kałowej.

Błonnik pobiera jednak bardzo dużo wody gdy pęcznieje. Możecie wyobrazić to sobie na przykład na przykładzie płatków owsianych. W trakcie gotowania płatków, pobierają one płyn i pęcznieją. W ten sam sposób działa błonnik. Jeśli nie dostarczycie odpowiedniej ilości wody innych płynów, błonnik zadziała zupełnie odwrotnie. Zamiast pomóc się wam wypróżnić, „zatka” was i może jeszcze bardziej spotęgować problem.

Jeśli zaczynacie stosować jakiekolwiek specyfiki i mikstury na zaparcia, zadbajcie zawsze od odpowiednią podaż wody. Dobrze sprawdzi się też:

  • Świeży sok jabłkowy
  • Sok z kiszonych buraków
  • Sok z kiszonych ogórków
  • Świeży sok z kapusty
  • Sok z buraków
  • Świeżo wyciskany sok marchewkowy z selerem i jabłkiem
Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze
AdobeStock
Newsy
Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze
Poznajcie ten niezawodny sposób na zaparcia, który pomógł już wielu osobom. Kilka dni kuracji i pozbędziecie się problemu zaparć.

Sposobów na zaparcia jest całkiem dużo. Większość z nim opiera się o różnorodne mikstury , które należy pić na czczo, do śniadania lub przed snem. Na zaparcia cierpi bardzo wiele osób, a problem ten nasila się wraz z wiekiem. Na szczęście zdrowa dieta i odpowiedni styl życia są w stanie ograniczyć zaparcia  i znacznie zwiększyć komfort życia. Jeśli zawiodły was wszystkie bardziej popularne sposoby na zaparcia , wypróbujcie tę metodę. Jest niezawodna. Niezawodny sposób na zaparcia Chodzi o picie zakwasu buraczanego. Pół szklanki zakwasu wypijane codziennie na czczo sprawi, że wypróżnicie się bez problemu. Zakwas buraczany jest od tego zdrowy też pod wieloma innymi względami. Wspiera odporność Poprawia trawienie Pomaga uporać się z niskim poziomem żelaza we krwi Wiele osób twierdzi też, że zakwas buraczany jest po prostu pyszny. Smakuje trochę podobnie do barszczu czerwonego, ale jest kwaśniejszy. Jeśli chcecie poprawić jego smak, możecie dodać do niego czosnek, majeranek i podgrzać go przed spożyciem. Dalej będzie dobrze działał i może bardziej wam posmakuje. Jak zrobić zakwas buraczany? Zakwas buraczany możecie kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, na targach, a często też w hipermarketach. Jeśli chcecie zrobić go w domu z buraków, to też jedna z opcji. Składniki na zakwas buraczany 2 kg buraków Ok. 10 ząbków czosnku Łyżka soli na litr wody 2,5 litra wody Świeży imbir: ok. 2,5 cm Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka liści laurowych Przygotowanie zakwasu buraczanego Buraki umyjcie i pokrójcie na grube plastry. Włóżcie plastry do dużego słoika, dodajcie przyprawy i ząbki czosnku. Zalejcie całość ciepłą wodą z solą. Odstawcie przykryty...

błyskawiczna mikstura na zaparcia
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura upora się z zaparciami w 15 minut! Wystarczy pić ją raz w tygodniu, a problem zniknie
Czy wiedzieliście, że zaparcia są dolegliwością tak powszechną, że apteczne środki na przeczyszczenie są drugim najczęściej kupowanym środkiem leczniczym, zaraz po lekach przeciwbólowych? Ta mikstura działa lepiej i jest w pełni naturalna!

Po 65. roku życia problem zaparć narasta, dane statystyczne mówią o 40 proc. starszych ludzi cierpiących z powodu obstrukcji. Dlaczego tak się dzieje? Zaparcia są efektem nie tyle upływu czasu, ile diety ubogiej w błonnik i braku ruchu. W dużej mierze powodują je też zażywane leki lub występujące choroby: neurologiczne i metaboliczne, ale też m.in. choroby serca lub depresja. Czasem w ogóle nie można dociec przyczyny problemu - wtedy mówimy o zaparciach idiopatycznych (czynnościowych). Szacuje się, że na zaparcia cierpi nawet do 27 proc. światowej populacji. W Europie problem dotyka ok. 17 proc. społeczeństwa - częściej kobiet niż mężczyzn. Bez względu na powód, a także na to, czy cierpicie na zaparcia przewlekle lub tylko od czasu do czasu, najlepszym, co możecie dla siebie zrobić to zadbać o odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Wypijajcie tę miksturę raz w tygodniu, jej efekty odczujecie nie tylko po 15 minutach - jej cudowne działanie oczyszczające jelita ze złogów i toksyn utrzymuje się przez kolejne dni. Błyskawiczny domowy sposób na zaparcia Sprawdzone domowe sposoby na zaparcia powinny być zawsze pierwszym wyborem w walce z tą przykrą dolegliwością. Ten przepis na miksturę, która pomoże wam się pozbyć zaparć w zaledwie 15 minut zamieściła na YouTube użytkowniczka Samyuktha Diaries . Internauci nie kryli zachwytu, a ich komentarze dowodzą niezbicie, że mikstura jest tak skuteczna, jak zapewnia autorka. Przepis na miksturę na zaparcia Składniki Aby przygotować cudowną miksturę na zaparcia, przygotujcie: 250 ml wody 1 łyżeczkę nasion kopru włoskiego (zawiera dużo błonnika, pomaga też na wzdęcia)  1 łyżeczkę oleju rycynowego (działa przeczyszczająco) ¼ łyżeczkę soli himalajskiej (oczyszcza jelita ze złogów i toksyn) Przygotowanie...

koktajl na schudnięcie
Habibi & Cats
Zdrowie
Po 50-tce da się schudnąć. Ta wspaniała mikstura z 4 składników działa cuda. Przyspiesza trawienie jak szalona
Myślicie, że schudnięcie po 50-tce nie jest już możliwe? Faktycznie, może być trudniejsze, ale zdecydowanie się da! Pomóc może ta mikstura przyśpieszająca trawienie.

Wraz z wiekiem spada tempo zachodzenia wielu procesów w naszym organizmie. Wiele osób doświadcza po 50-tce pierwszych problemów z trawieniem i zaparć. Sprawne działanie układu pokarmowego jest konieczne dla zachowania zdrowia i bardzo ważne, jeśli zależy nam na schudnięciu. Mikstura, którą wam przedstawiamy, jest bogata w błonnik – składnik odpowiedzialny za jej skuteczne działanie.  Dlaczego błonnik jest tak ważny w procesie trawienia? Błonnikiem nazywamy wszystkie włókna roślinne, które nie są trawione i przechodzą przez nasz układ pokarmowy w niezmienionej formie. Czy to, że nie są trawione, znaczy, że nie są ważne? Zdecydowanie nie! Błonnik pokarmowy działa jak „miotła” dla jelit. Powoduje szybsze poruszanie się treści pokarmowej i usprawnia wypróżnianie. Pomaga to też w skutecznym schudnięciu. To szczególnie ważna cząsteczka w diecie po 50-tce. Inne właściwości błonnika pokarmowego Zdrowy układ trawienny to zdrowy organizm! Błonnik można podzielić na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten nierozpuszczalny jest odpowiedzialny za wspomniane wcześniej właściwości usprawniające trawienie, a błonnik rozpuszczalny ma jeszcze więcej prozdrowotnych funkcji! Wchłania on wiele toksyn przebywających w jelitach i pozwala na ich wydalenie. W niektórych wypadkach łączy się on też z tłuszczami i cholesterolem, pokazując im drogę na zewnątrz organizmu.  Dzięki tym właściwościom nierozpuszczalny błonnik chroni was przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, chorobami serca i układu krążenia, a nawet przed niektórymi typami nowotworów! Mikstura na przyspieszenie trawienia Ten koktajl jest idealną miksturą przyspieszającą trawienie i prawdziwą bombą błonnikową. Oto składniki: Pół szklanki płatków owsianych...

Jedzcie ten produkt codziennie, a zaparcia będą tylko przykrym wspomnieniem
Adobe/Unsplash
Newsy
Jedzcie ten produkt codziennie, a zaparcia będą tylko przykrym wspomnieniem
Posypujcie nimi potrawy, a rozprawicie się z zaparciami raz na zawsze! To skuteczny sposób na zaparcia.

Zaparcia to bardzo popularny problem . Zmaga się z nimi wiele osób. Potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Jeśli dotyczy was ten problem pewnie słyszeliście, że bardzo ważna jest właściwa dieta w zaparciach. Czy wiecie jednak, co dokładnie to oznacza? Okazuje się, że są produkty, które świetnie radzą sobie ze zwalczaniem tej dolegliwości. Dieta w zaparciach Jest jeden niesamowicie ważny składnik, na który trzeba zwracać uwagę, jeśli macie problem z zaparciami. Chodzi o błonnik. To substancja, którą spożywacie wraz z pokarmem roślinnym. Nie trawicie go, więc błonnik przedostaje się do jelit. Tam zostaje częściowo wykorzystany przez bakterie jelitowe, a częściowo jest wydalany. To właśnie błonnik jest jednym z głównych składników mas kałowych. Pierwszym krokiem do poradzenia sobie z zaparciami jest stosowanie diety bogato błonnikowej. Typy i role błonnika w organizmie Są dwa typy błonnika. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik nierozpuszczalny jest swego rodzaju „miotełką” dla jelit. Dobrze je oczyszcza i usprawnia wypróżnianie się. Błonnik rozpuszczalny tej jednak równie ważny. Znajdziecie go szczególnie w warzywach i owocach. Rolą błonnika rozpuszczalnego jest ułatwianie wydalania niektórych toksyn i oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Pożywia on też bakterie jelitowe. Jak stosować dietę bogato błonnikową? Dieta bogato błonnikowa to dieta, w której nie brakuje dwóch rodzajów błonnika. Powinno się jadać od 25 do ok 45 g błonnika dziennie. Niestety wiele osób nie spożywa nawet minimum. To przez to, że Polacy jedzą ogólnie mało warzyw i owoców . Produkt, który chroni przed zaparciami To najważniejszy produkt dla osób cierpiących na zaparcia. Chodzi o otręby....