
Wśród polskich ciast prym wiedzie sernik, a zaraz za nim są uwielbiane przez wszystkich ciasta owocowe (drożdżowe, ucierane albo kruche - każdy wybierze coś dla siebie). A gdyby tak wymienić owoce na warzywa? W pierwszej chwili pomysł brzmi zaskakująco, ale przecież tak robi się popularne ciasto marchewkowe czy dyniowe. Nawet z cukinii da się zrobić przepyszne, mocno czekoladowe brownie.
Tym razem proponujemy wam przepis z wykorzystaniem zupełnie innego warzywa, czyli buraków. Można z nich zrobić bardzo smaczne, słodkie i mięciutkie ciasto czekoladowe. Naturalna słodycz buraków sprawdza się tutaj fantastycznie i dobrze komponuje z kakao. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się, jak pyszne jest ciasto z buraków.
Przepis na ciasto z buraka
Składniki na średnią blaszkę:
-
1 burak średniej wielkości
-
200 g mąki pszennej
-
150 g cukru drobnego
-
¾ kostki masła (150 g)
-
3 jajka
-
1,5 łyżki kakao
-
1 łyżeczka sody
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Przygotowanie:
-
Najpierw trzeba ugotować buraka, by można go było obrać ze skórki i wygodnie zetrzeć. Włóżcie go do garnka, zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia. Następnie pod przykryciem gotujcie go na małym ogniu przez około godzinę.
-
Wyjmijcie w tym czasie z lodówki wszystkie potrzebne składniki, by się ogrzały przed pieczeniem.
-
Po ostudzeniu obierzcie buraka ze skórki, a później zetrzyjcie go na tarce, na dużych oczkach.
-
Teraz do miski wbijcie jajka. Dodajcie masło, cukier i ubijajcie przez kilka minut.
-
Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wsypcie do masy jajecznej i wymieszajcie.
-
Odmierzcie 200 g ze startych buraków. Wrzućcie do miski z masą na ciasto i mieszajcie kilka chwil mikserem.
-
Teraz średniej wielkości blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie do niej ciasto i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczcie w termoobiegu przez 45-50 minut, aż do suchego patyczka.
-
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową. Smacznego!