Ani marchewka ani dynia. Nikt nie wierzył, że z innego warzywa zrobiłam tak mięciutkie ciasto
GettyImages
Newsy

Ani marchewka, ani dynia. Nikt nie wierzył, że z innego warzywa zrobiłam tak mięciutkie ciasto

Ciasta owocowe każdy zna, ale warzywne to wciąż dla wielu nowość. Wbrew pozorom są zwykle bardzo słodkie, a do tego idealnie wilgotne i miękkie. Zobaczcie, z jakiego taniego warzywa można zrobić pyszne ciasto czekoladowe.

Wśród polskich ciast prym wiedzie sernik, a zaraz za nim są uwielbiane przez wszystkich ciasta owocowe (drożdżowe, ucierane albo kruche - każdy wybierze coś dla siebie). A gdyby tak wymienić owoce na warzywa? W pierwszej chwili pomysł brzmi zaskakująco, ale przecież tak robi się popularne ciasto marchewkowe czy dyniowe. Nawet z cukinii da się zrobić przepyszne, mocno czekoladowe brownie.

Tym razem proponujemy wam przepis z wykorzystaniem zupełnie innego warzywa, czyli buraków. Można z nich zrobić bardzo smaczne, słodkie i mięciutkie ciasto czekoladowe. Naturalna słodycz buraków sprawdza się tutaj fantastycznie i dobrze komponuje z kakao. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się, jak pyszne jest ciasto z buraków. 

Przepis na ciasto z buraka

Składniki na średnią blaszkę:

  • 1 burak średniej wielkości 

  • 200 g mąki pszennej

  • 150 g cukru drobnego

  • ¾ kostki masła (150 g)

  • 3 jajka

  • 1,5 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Zobacz także
Mieszam serki homogenizowane i twaróg. Tak robię najlepszy sernik na zimno

Mieszam serki homogenizowane i twaróg. Tak robię najlepszy sernik na zimno

Zalewam śliwki ciastem, wkładam do piekarnika i już mnie nic nie obchodzi. Po chwili rumiane i puszyste ciasto gotowe

Zalewam śliwki ciastem, wkładam do pieca i już mnie nic nie obchodzi. Po chwili mam rumiane i puszyste ciasto 

Przygotowanie:

  1. Najpierw trzeba ugotować buraka, by można go było obrać ze skórki i wygodnie zetrzeć. Włóżcie go do garnka, zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia. Następnie pod przykryciem gotujcie go na małym ogniu przez około godzinę. 

  2. Wyjmijcie w tym czasie z lodówki wszystkie potrzebne składniki, by się ogrzały przed pieczeniem. 

  3. Po ostudzeniu obierzcie buraka ze skórki, a później zetrzyjcie go na tarce, na dużych oczkach.

  4. Teraz do miski wbijcie jajka. Dodajcie masło, cukier i ubijajcie przez kilka minut. 

  5. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wsypcie do masy jajecznej i wymieszajcie.

  6. Odmierzcie 200 g ze startych buraków. Wrzućcie do miski z masą na ciasto i mieszajcie kilka chwil mikserem. 

  7. Teraz średniej wielkości blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie do niej ciasto i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczcie w termoobiegu przez 45-50 minut, aż do suchego patyczka.

  8. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową. Smacznego!