Andrzej Grabowski gotuje z pasją. O swoim popisowym bigosie: "to bardzo inny bigos od tego, jak sobie wyobrażamy "
ONS.pl
Newsy

Andrzej Grabowski chwali się swoim bigosem: „To bardzo inny bigos od tego, jaki sobie wyobrażamy"

Serialowy Ferdynand Kiepski w swoim domu wcale nie przesiaduje na fotelu z piwem w ręku. Uwielbia gotować i dużo czasu spędza w kuchni. Oto dla kogo i co gotuje w wolnych chwilach.

Aktor, który właśnie kończy 70 lat najbardziej znany jest z roli Ferdynanda Kiepskiego w telenoweli „Świat według Kiepskich”. Andrzej Grabowski jest także jurorem w telewizyjnym show „Taniec z gwiazdami" i autorem biograficznej książki „Jestem jak motyl". Ale przede wszystkim to doskonały aktor teatralny i filmowy, a prywatnie ojciec dwóch córek. Ma też troje wnucząt.

Grabowski udzielił dla magazynu Viva, w którym zdradził swoją pasję. Jest nią gotowanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Andrzej Grabowski gotuje „po nic” i „dla nikogo”

Andrzej Grabowski był dwukrotnie żonaty, obecnie mieszka sam i nie ma potrzeby gotowania dla domowników. Jednak przygotowuje sporo jedzenia i na koniec musi coś z nim zrobić. Tak opowiada o tym, po co i dla kogo gotuje:

- Bardzo lubię gotować, a ponieważ mieszkam sam, gotuję dla nikogo, no dla siebie, ale że gotuję bardzo dużo to później to usiłuję rozdać: to córkom wożę, to sąsiadom daję. Czy to jest niepotrzebne? Prawdopodobnie potrzebne, bo oni to później skonsumują.

- Czasem to robię po nic. Po to, że mam czas i lubię, bo to też jest jakby twórcza praca.

Jeśli chcielibyście wiedzieć skąd aktor czerpie inspiracje na dania, to wiadomo jedno: nie bierze ich z książek kucharskich. Gotowanie uważa za twórczą pracę, nie odtwarza więc przepisów wymyślonych przez innych:

- Bo ja nie korzystam nigdy z przepisów tylko z wyobraźni. I bardzo to lubię.

Zobacz także
''Na szali leżało moje zdrowie". Andrzej Grabowski opowiada o swojej przemianie

Andrzej Grabowski zrzucił 40 kg dzięki diecie, o której śpiewał Młynarski. Teraz pomaga innym

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Koniecznie dodajcie do niego tę kiełbasę

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Robi go z 1 tylko gatunku kapusty i dodaje tę kiełbasę

Popisowe danie Andrzeja Grabowskiego to bigos. Jak go robi?

70-latek najchętniej piecze pasztety, ciasta i gotuje zupy. Ale jego absolutnie popisowym daniem jest bigos. Robi go trochę odmiennie niż moglibyście sobie wyobrażać.

Co prawda gotuje go tak długo jak należy, czyli po trochu, przez kilka dni. Choć może tu jednak trochę z tym czasem przesadza, bo receptury każą gotować bigosy 3-5 dni, a Grabowski pichci swój co najmniej tydzień. Aktor sam przyznaje, że jego bigos nie jest typowy:

- To bardzo inny bigos od tego, jak sobie wyobrażamy ten tradycyjny.

W bigosie Andrzeja Grabowskiego znajdziecie:

  • 2 rodzaje kapusty
  • Kilka rodzajów mięs w różnej wielkości kawałkach
  • Warzywa – aktor nie zdradza, jakie poza kapustą
  • Owoce – w tym jabłka czy śliwki
  • Grzyby

Patrząc na listę składników, wcale nie ma się wrażenia, że odbiegają od tej tradycyjnej. On jednak uważa, że jego bigos jest wyjątkowy:

– Te popisowe dania to trudne dania, ale typowo polskie. Na przykład bigos... On kojarzy się z kapustą i kiełbasą, prawda? A mój bigos zupełnie inaczej wygląda. To są różne rodzaje mięs, to jest przygotowywanie go co najmniej przez tydzień, to są warzywa, owoce w tym bigosie, takie jak jabłka czy śliwki; to są jeszcze grzyby i co najmniej dwa rodzaje kapusty, wagowo różne rodzaje mięs i wędlin.

Źródło: plejada.pl, viva.pl

Andrzej Grabowski schudł 40 kg i jest nie do poznania. Stosował dietę, którą zalecał i chwalił Wojciech Młynarski
ONS.pl
Newsy
Andrzej Grabowski schudł 40 kg i jest nie do poznania. Stosował dietę, którą zalecał i chwalił Wojciech Młynarski
Andrzej Grabowski zachwyca publiczność swoją przemianą. Aktor przeszedł na dietę i dziś może cieszyć się zdecydowanie mniejszą wagą. Efekt jest zdumiewający patrząc na wiek aktora.

Pandemia nie sprzyja społeczności. Zamknięte siłownie, obiekty sportowe, a także ograniczone wyjścia z domu. Wówczas wiele osób rezygnuje ze zdrowych nawyków na rzecz bardziej przetworzonego jedzenia. Nic dziwnego, że po czasie kwarantanny większość ludzi jest na zdecydowanym plusie kilogramowym, a ubrania stają się zbyt ciasne. Taka sytuacja motywuje do zadbania o siebie i poprawienie sylwetki. Andrzej Grabowski w roli jurora tanecznego To samo tyczy się Andrzeja Grabowskiego. Znany przede wszystkim z roli Ferdynanda Kiepskiego w serialu „Świat wg Kiepskich”. Aktor wziął się za siebie jednak już jakiś czas temu. Grabowski zasiadał także w gronie jury programu „Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami”. W pełnym blichtru świecie tańca nie wypadało wyróżniać się z tłumu zanadto korpulentną sylwetką. Wiedział o tym Grabowski i w krótkim czasie zdołał zrzucić aż 40 kg. Przez wiele lat zmagał się z nadwagą. Ta z kolei doprowadziła do problemów z biodrami. Jak schudł Andrzej Grabowski? W końcu jednak pan Andrzej postanowił zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na pewno pomogła także operacja zmniejszenia żołądka . Jak przyznał 68-latek w jednym z wywiadów, taki zabieg sprawił, że po wilczym apetycie nie było już śladu. Aktor nie owijał w bawełnę i otwarcie przyznał: – Jestem po operacji zmniejszenia żołądka i jem niedużo. W sumie zrzuciłem 42 kg, ale nadal ważę sto kilo. Jak widać, sprawdza się dieta zalecana kiedyś przez Wojciecha Młynarskiego: mniej żryć. Zobaczcie sami, jak prezentuje się ostatnio Andrzej Grabowski:         Wyświetl ten post na Instagramie.                ...

Marzena Kipiel-Sztuka
ONS
Newsy
W końcu będzie miała za co jeść i żyć. Marzena Kipiel-Sztuka otrzymała nieoczekiwaną pomoc od…
Pandemia pozbawiła ją jedynego źródła dochodu. Miesiąc temu Marzena Kipiel-Sztuka wyznała, że nie ma za co żyć. Po tych słowach, ku zdziwieniu aktorki, wiele osób wyciągnęło pomocną dłoń. Wśród nich znalazł się… Andrzej Grabowski.

Wskutek pandemii ucierpieli nie tylko przedsiębiorcy i branża gastronomiczna. Sytuacja finansowa polskich artystów i aktorów, również nie napawa optymizmem. Zamknięte kina, teatry, filharmonie i plany filmowe – to wszystko sprawia, że kultura stoi w miejscu, a ludzie, którzy się z niej utrzymują żyją w nędzy. Kipiel-Sztuka pozbawiona środków do życia Znana przede wszystkim z roli Halinki, Marzena Kipiel-Sztuka, również nie pławi się w luksusach. Wręcz przeciwnie. Nieco ponad miesiąc temu wiele polskich portali rozpisywało się na temat jej fatalnej sytuacji finansowej. Gwiazda „Świata według Kiepskich” wyznała wówczas, że skończyły się jej wszystkie oszczędności i nie ma nawet za co kupić jedzenia. Pomoc od nieznajomej Ta informacja poruszyła zarówno jej fanów, jak i bliskich przyjaciół. Ku zdziwieniu aktorki, pomocną dłoń jako pierwsza wyciągnęła do niej… pewna starsza kobieta. Zaoferowała, że podzieli się z nią rosołem, a w święta przyniesie barszcz i krokiety. Ten gest niesamowicie wzruszył serialową Halinkę. Związek Artystów Scen Polskich zatroszczył się o gwiazdę Na kolejny akt dobroci nie trzeba było długo czekać. Pod koniec grudnia do aktorki odezwali się przedstawiciele Związku Artystów Scen Polskich. Stowarzyszenie przekazało kobiecie pieniądze, dzięki którym mogła opłacić rachunki i kupić jedzenie. Na tym jednak nie koniec. Andrzej Grabowski również wyciągnął pomocną dłoń Trudna sytuacja Marzeny Kipiel-Sztuki wzruszyła również jej serialowego męża, a prywatnie dobrego przyjaciela, Andrzeja Grabowskiego. Aktor postanowił pomóc kobiecie wyjść na prostą.  Od czego są przyjaciele? Właśnie od tego, że kiedy masz sytuację kryzysową, oni po prostu są – skomentował w rozmowie z...

wielkanocna szynka Andrzeja Grabowskiego
ONS/Adobe Stock
Newsy
Andrzej Grabowski na Wielkanoc przygotowuje pieczoną szynkę. Dodaje 2 składniki, które nadają jej wyjątkowego smaku
Pieczona szynka przygotowana samodzielnie nie ma sobie równych. Jest idealna na świąteczne śniadanie. Doskonale wie o tym Andrzej Grabowski, który co roku przyrządza ją na Wielkanoc.

Andrzej Grabowski w jednym z wywiadów przyznał, że uwielbia gotować i przed Wielkanocą to on, a nie żona, wiedzie prym w kuchni. Według aktora to właśnie on gotuje o wiele lepiej. Jego specjalnością jest pieczona szynka z dodatkiem aromatycznego miodu i goździków. Te dwa składniki nadają mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. W domu Andrzeja Grabowskiego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również domowych specjałów takich jak biała kiełbasa, pasztet czy pyszne mazurki. Aktor z radością przyznaje, że jego pasztety nie mają sobie równych i co roku zbierają mnóstwo pochwał. Grabowski został obdarzony nie tylko talentem aktorskim, ale i kulinarnym. Tak przygotowana szynka smakuje doskonale na ciepło z puree ziemniaczanym albo na zimno, pokrojona w cienkie plastry i podana jako wędlina na świąteczne śniadanie lub jako przystawka przed obiadem. Nie zawiera żadnych konserwantów ani zbędnych dodatków, tak dobrej nie kupicie w żadnym sklepie. Gwarantujemy, że rodzina i zaproszeni goście będą pod wielkim wrażeniem, gdy spróbują tak przyrządzonej szynki. Przepis na pieczoną szynkę w miodzie z goździkami Składniki 2,5-3kg wieprzowej szynki Duża łyżka miodu Szklanka soku pomarańczowego Pół szklanki brandy Garść goździków Przyprawa do wieprzowiny Oliwa do smażenia Przygotowanie Szynkę umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.  Szynkę ponakłuwajcie ostrym nożem od góry, a w dziurki włóżcie całe goździki. Posypcie mięso przyprawą do wieprzowiny. W garnku podgrzejcie sok pomarańczowy, ale nie zagotowujcie go. Dodajcie brandy i miód i dobrze wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Szynkę przełóżcie na patelnię i podsmażcie na złoto na rozgrzanym oleju....

Kiszona kapusta do bigosu
Pixabay
Newsy
Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Zdania Polaków są mocno podzielone
Bigos to kultowe danie! Okazuje się jednak, że Polacy przygotowują je w różny sposób! Zobacz, jaką kapustę na bigos najlepiej wybrać.

Szykujecie się do przygotowania bigosu i zastanawiacie się jaką kapustę wybrać? Czy oryginalna receptura na bigos to taka z kapustą kiszoną, czy świeżą? A może kapustę do bigosu trzeba najpierw opłukać? Sprawdzamy, jakie są różnice. Bigos historycznie Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, ale potrawę podobną do bigosu przygotowują też na Litwie i na Białorusi. W XVII i XVIII wieku przygotowywano bigos z naprawdę ekskluzywnych składników! Była to potrawa z siekanego mięsa ssaków, ale też ryb, a nawet raków. Do mięsa dodawało się zakwaszające produkty takie jak sok z cytryn lub ocet. Kapusta w bigosie dawniej Bigos, który znamy, w którym główną rolę odgrywa kapusta, powstał jako próba naśladownictwa tej ekskluzywnej potrawy. Zaczęto wymieniać wtedy drogie mięsa na tańszą i bardziej dostępną kapustę. Początkowo nazywano go więc „bigosem z kapustą”, gdyż samo powiedzenie „bigos” nie gwarantowało faktu, że w potrawie będzie obecna kapusta. Przepis jednak ewoluował przez lata i obecnie myśląc o bigosie, każdy z nas wyobraża sobie ciepłą potrawę z aromatyczną kapustą. Jaka kapusta w bigosie? Jedni twierdzą, że do bigosu należy dodawać jedynie kapustę kiszoną, inni robią to z mieszanką kapusty kiszonej i świeżej, aby zmniejszyć intensywność kwaśnego smaku. Według staropolskiej kuchni składnikami bigosu jest mieszanka szatkowanej kapusty świeżej i kiszonej. Mało kto będzie robił bigos jedynie z kapusty świeżej, prawie każda receptura zakłada dodanie kapusty kiszonej. Najlepiej zrobić bigos z domowej kiszonej kapusty, ale jeśli jej nie macie, smaczny będzie też taki z wykorzystaniem kupnej. Wybierzcie kapustę dobrej jakości, najlepiej z beczki lub glinianego naczynia. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego bigosu, możecie wypłukać kapustę kiszoną...