Andrzej Grabowski gotuje z pasją. O swoim popisowym bigosie: "to bardzo inny bigos od tego, jak sobie wyobrażamy "
ONS.pl
Newsy

Andrzej Grabowski chwali się swoim bigosem: „To bardzo inny bigos od tego, jaki sobie wyobrażamy"

Serialowy Ferdynand Kiepski w swoim domu wcale nie przesiaduje na fotelu z piwem w ręku. Uwielbia gotować i dużo czasu spędza w kuchni. Oto dla kogo i co gotuje w wolnych chwilach.

Aktor, który właśnie kończy 70 lat najbardziej znany jest z roli Ferdynanda Kiepskiego w telenoweli „Świat według Kiepskich”. Andrzej Grabowski jest także jurorem w telewizyjnym show „Taniec z gwiazdami" i autorem biograficznej książki „Jestem jak motyl". Ale przede wszystkim to doskonały aktor teatralny i filmowy, a prywatnie ojciec dwóch córek. Ma też troje wnucząt.

Grabowski udzielił dla magazynu Viva, w którym zdradził swoją pasję. Jest nią gotowanie.

Kotlety mielone

Andrzej Grabowski gotuje „po nic” i „dla nikogo”

Andrzej Grabowski był dwukrotnie żonaty, obecnie mieszka sam i nie ma potrzeby gotowania dla domowników. Jednak przygotowuje sporo jedzenia i na koniec musi coś z nim zrobić. Tak opowiada o tym, po co i dla kogo gotuje:

- Bardzo lubię gotować, a ponieważ mieszkam sam, gotuję dla nikogo, no dla siebie, ale że gotuję bardzo dużo to później to usiłuję rozdać: to córkom wożę, to sąsiadom daję. Czy to jest niepotrzebne? Prawdopodobnie potrzebne, bo oni to później skonsumują.

- Czasem to robię po nic. Po to, że mam czas i lubię, bo to też jest jakby twórcza praca.

Jeśli chcielibyście wiedzieć skąd aktor czerpie inspiracje na dania, to wiadomo jedno: nie bierze ich z książek kucharskich. Gotowanie uważa za twórczą pracę, nie odtwarza więc przepisów wymyślonych przez innych:

- Bo ja nie korzystam nigdy z przepisów tylko z wyobraźni. I bardzo to lubię.

Zobacz także
''Na szali leżało moje zdrowie". Andrzej Grabowski opowiada o swojej przemianie

Andrzej Grabowski zrzucił 40 kg dzięki diecie, o której śpiewał Młynarski. Teraz pomaga innym

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Koniecznie dodajcie do niego tę kiełbasę

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Robi go z 1 tylko gatunku kapusty i dodaje tę kiełbasę

Popisowe danie Andrzeja Grabowskiego to bigos. Jak go robi?

70-latek najchętniej piecze pasztety, ciasta i gotuje zupy. Ale jego absolutnie popisowym daniem jest bigos. Robi go trochę odmiennie niż moglibyście sobie wyobrażać.

Co prawda gotuje go tak długo jak należy, czyli po trochu, przez kilka dni. Choć może tu jednak trochę z tym czasem przesadza, bo receptury każą gotować bigosy 3-5 dni, a Grabowski pichci swój co najmniej tydzień. Aktor sam przyznaje, że jego bigos nie jest typowy:

- To bardzo inny bigos od tego, jak sobie wyobrażamy ten tradycyjny.

W bigosie Andrzeja Grabowskiego znajdziecie:

  • 2 rodzaje kapusty
  • Kilka rodzajów mięs w różnej wielkości kawałkach
  • Warzywa – aktor nie zdradza, jakie poza kapustą
  • Owoce – w tym jabłka czy śliwki
  • Grzyby

Patrząc na listę składników, wcale nie ma się wrażenia, że odbiegają od tej tradycyjnej. On jednak uważa, że jego bigos jest wyjątkowy:

– Te popisowe dania to trudne dania, ale typowo polskie. Na przykład bigos... On kojarzy się z kapustą i kiełbasą, prawda? A mój bigos zupełnie inaczej wygląda. To są różne rodzaje mięs, to jest przygotowywanie go co najmniej przez tydzień, to są warzywa, owoce w tym bigosie, takie jak jabłka czy śliwki; to są jeszcze grzyby i co najmniej dwa rodzaje kapusty, wagowo różne rodzaje mięs i wędlin.

Źródło: plejada.pl, viva.pl

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Koniecznie dodajcie do niego tę kiełbasę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Robi go z 1 tylko gatunku kapusty i dodaje tę kiełbasę
Czy jest coś lepszego niż tradycyjny, długo gotowany staropolski bigos? Zróbcie go z przepisu Roberta Makłowicza, a na długo zapamiętacie jego smak.

Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje tradycyjny staropolski bigos. Jaką dodaje do niego kapustę i mięso? A co z przyprawami i innymi dodatkami? Przepis na staropolski bigos Roberta Makłowicza Robert Makłowicz to wielki autorytet kulinarny w naszym kraju. Nie ma chyba osoby, która by nie znała Roberta Makłowicza! Jego programy, w których przemierza on różne zakątki świata i przygotowuje w nich tradycyjne dla danego regionu potrawy, biją rekordy popularności wśród Polaków. W jednym z dawnych odcinków swojego kulinarnego show, Makłowicz pokazał jak przygotowuje tradycyjny polski bigos. W przepisie wykorzystał on tylko jeden rodzaj kapusty – kiszoną. W bigosie Makłowicza znajdziemy za to kilka gatunków mięs, cebulę, kwaśne jabłka, śliwki oraz grzyby. Nie zapomniał on też oczywiście o aromatycznych przyprawach. Przygotujcie bigos z przepisu Makłowicza a nie będziecie chcieli robić go inaczej. Składniki: 2 kg – kiszonej kapusty 1kg – mieszanych pieczonych mięs 0,5 kg – wędlin 5 dag – słoniny 2 – łyżki smalcu 1 – duża cebula 5 dag – suszonych grzybów 2 – kwaśne jabłka kilka suszonych śliwek szklanka czerwonego wytrawnego wina kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego sól cukier pieprz Przygotowanie: Wrzućcie do garnka pokrojony surowy, wędzony boczek i podsmażcie go.  Dodajcie pokrojoną cebulę, kiszoną kapustę (wcześniej posiekajcie ją), pokrojone kawałki szynki z dzika. Dodajcie suszone, namoczone grzyby razem z wodą (najlepiej się sprawdzą prawdziwki) oraz polskie śliwki suszone, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, trochę węgrzyna. Wszystko razem gotujcie przez długi czas na małym ogniu przez trzy dni z przerwami na tak...

Kiszona kapusta do bigosu
Pixabay
Newsy
Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Tradycyjnie robiono go w ten 1 sposób
Bigos to kultowe danie! Okazuje się jednak, że Polacy przygotowują je w różny sposób! Zobacz, jaką kapustę na bigos najlepiej wybrać.

Szykujecie się do przygotowania bigosu i zastanawiacie się jaką kapustę wybrać? Czy oryginalna receptura na bigos to taka z kapustą kiszoną, czy świeżą? A może kapustę do bigosu trzeba najpierw opłukać? Sprawdzamy, jakie są różnice. Historia bigosu Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, ale potrawę podobną do bigosu przygotowują też na Litwie i na obecnych terenach Białorusi. W XVII i XVIII wieku przygotowywano bigos z naprawdę ekskluzywnych składników! Była to potrawa z siekanego mięsa ssaków, ale też ryb, a nawet raków. Do mięsa dodawało się zakwaszające produkty takie jak sok z cytryn lub ocet. Bigos, który znamy, w którym główną rolę odgrywa kapusta, powstał jako próba naśladownictwa tej ekskluzywnej potrawy. Zaczęto wymieniać wtedy drogie mięsa na tańszą i bardziej dostępną kapustę. Początkowo nazywano go więc „bigosem z kapustą”, gdyż samo powiedzenie „bigos” nie gwarantowało faktu, że w potrawie będzie obecna kapusta. Przepis jednak ewoluował przez lata i obecnie myśląc o bigosie, każdy z nas wyobraża sobie ciepłą potrawę z aromatyczną kapustą. Z jakiej kapusty powinno się robić bigos? Jedni twierdzą, że do bigosu należy dodawać jedynie kapustę kiszoną, inni robią to z mieszanką kapusty kiszonej i świeżej, aby zmniejszyć intensywność kwaśnego smaku. Według staropolskiej kuchni składnikami bigosu jest mieszanka szatkowanej kapusty świeżej i kiszonej. Mało kto będzie robił zwykły bigos jedynie z kapusty świeżej (poza letnim okresie gotowania tzw. bigosu z młodej kapusty). Prawie każda receptura zakłada dodanie kapusty kiszonej. Najlepiej zatem zrobić bigos z domowej kiszonej kapusty, ale jeśli jej nie macie, smaczny będzie też taki z wykorzystaniem tej kupnej. Wybierzcie kapustę dobrej jakości, najlepiej z beczki lub glinianego naczynia. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego...

wielkanocna szynka Andrzeja Grabowskiego
ONS/Adobe Stock
Newsy
Andrzej Grabowski na Wielkanoc przygotowuje pieczoną szynkę. Dodaje 2 składniki, które nadają jej wyjątkowego smaku
Pieczona szynka przygotowana samodzielnie nie ma sobie równych. Jest idealna na świąteczne śniadanie. Doskonale wie o tym Andrzej Grabowski, który co roku przyrządza ją na Wielkanoc.

Andrzej Grabowski w jednym z wywiadów przyznał, że uwielbia gotować i przed Wielkanocą to on, a nie żona, wiedzie prym w kuchni. Według aktora to właśnie on gotuje o wiele lepiej. Jego specjalnością jest pieczona szynka z dodatkiem aromatycznego miodu i goździków. Te dwa składniki nadają mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. W domu Andrzeja Grabowskiego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również domowych specjałów takich jak biała kiełbasa, pasztet czy pyszne mazurki. Aktor z radością przyznaje, że jego pasztety nie mają sobie równych i co roku zbierają mnóstwo pochwał. Grabowski został obdarzony nie tylko talentem aktorskim, ale i kulinarnym. Tak przygotowana szynka smakuje doskonale na ciepło z puree ziemniaczanym albo na zimno, pokrojona w cienkie plastry i podana jako wędlina na świąteczne śniadanie lub jako przystawka przed obiadem. Nie zawiera żadnych konserwantów ani zbędnych dodatków, tak dobrej nie kupicie w żadnym sklepie. Gwarantujemy, że rodzina i zaproszeni goście będą pod wielkim wrażeniem, gdy spróbują tak przyrządzonej szynki. Przepis na pieczoną szynkę w miodzie z goździkami Składniki 2,5-3kg wieprzowej szynki Duża łyżka miodu Szklanka soku pomarańczowego Pół szklanki brandy Garść goździków Przyprawa do wieprzowiny Oliwa do smażenia Przygotowanie Szynkę umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.  Szynkę ponakłuwajcie ostrym nożem od góry, a w dziurki włóżcie całe goździki. Posypcie mięso przyprawą do wieprzowiny. W garnku podgrzejcie sok pomarańczowy, ale nie zagotowujcie go. Dodajcie brandy i miód i dobrze wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Szynkę przełóżcie na patelnię i podsmażcie na złoto na rozgrzanym oleju....

''Na szali leżało moje zdrowie". Andrzej Grabowski opowiada o swojej przemianie
ONS
Newsy
Andrzej Grabowski zrzucił 40 kg dzięki diecie, o której śpiewał Młynarski. Teraz pomaga innym
Problem nadmiernej wagi, to narastający problem społeczny. Coraz więcej Polaków ma nadwagę lub już jest otyła. Oto co aktor, cierpiący kiedyś na otyłość olbrzymią, proponuje rodakom.

Gdy pojawił się na planie ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, zaszokował wszystkich swoją przemianą. Aktor, znany z roli Ferdka w serialu „Świat według Kiepskich”, zrzucił 42 kilogramy. Od tamtej pory trzyma się poprzednich postanowień i utrzymuje niższą wagę. Było mnie za dużo, zacząłem tracić nad tym kontrolę. Tak zaczyna swój apel do wszystkich tych, którzy mają nadwagę i chcieliby coś z tym zrobić. Kampania społeczna pod patronatem Rzecznika Praw Pacjenta Dziś popularny aktor teatralny i filmowy przyłącza się do kampanii na rzecz leczenia otyłości „W Nowym Kształcie”, organizowanej przez Stowarzyszenie Instytut Człowieka Świadomego. Kampania skierowana jest do osób zmagających się z otyłością, a jej celem jest zachęcenie do leczenia i starań o odzyskanie normalnej wagi . Andrzej Grabowski wraz z ambasadorami kampanii, pokazuje jak zmiana wagi wpływa na odzyskanie chęci życia, poprawę komfortu życia i powrót do aktywności, z których nadmierna waga wyklucza. Co się stało, że odważyłem się na życie w nowym kształcie? Na szali leżało moje zdrowie, a ja, może to głupie, chciałem żyć pełnią życia. Cieszyć się każdym dniem i być z siebie dumnym. Tak jak oni. Tu pokazuje na ambasadorów, którzy dzielą się swoimi osiągnięciami. Moje ciało jest lżejsze o 150 kostek masła (Dorota, ambasadorka akcji – 29 kg). Kiedyś miałem 6XL, teraz mam 2XL, jest to różnica straszna (Paweł, -67 kg). W końcu mogę robić to, co zawsze chciałem, a nie mogłem, bo mnie ograniczała tusza (Piotr –55 kg). Ja, lubię takie pytanie czy żałujesz, że to zrobiłaś? Tak, żałuję, że tak późno (Ania – 79 kg).        ...