Alicja Majewska sałatka krabowa
ONS.pl/gotujmy.pl
Newsy

Alicja Majewska zdradziła, co lubi gotować najbardziej. Ta sałatka to niebo w gębie

Gwiazda polskiej estrady pochwaliła się swoim niezawodnym przepisem. Podobno to danie wychodzi jej najlepiej!

„Odkryjemy miłość nieznaną” i „Być kobietą” – m.in. tymi utworami Alicja Majewska podbiła polską estradę ładnych już kilkadziesiąt lat temu.

Obecnie ta wielka dama polskiej piosenki przeżywa drugą młodość. Wszystko za sprawą aktywnego udziału w show TVP „The Voice Senior”.

72-letnia gwiazda znów jest na świeczniku. Jeszcze przed zaostrzeniem koronawirusowych restrykcji grała piękne, jubileuszowe koncerty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe jedzenie wg Majewskiej

Przyznacie sami, że czas dla Alicji Majewskiej jakby stoi w miejscu.  Warto więc może zaczerpnąć co nieco z jej zdrowego jadłospisu!

W jednym z wywiadów piosenkarka została zapytana o to, jak radzi sobie w kuchni. Pani Alicja skromnie odparła, że wcale nie jest tak utalentowaną kucharką, jak głosi jedna z plotek na jej temat.

Mimo wszystko Majewska zgodziła się podzielić ze swoimi fanami przepisem na swoją ulubioną sałatkę.

Paluszki krabowe, awokado, grejpfrut – tak brzmi początek listy składników tego dania. Czy to właśnie świeże i zdrowe składniki są sekretem wspaniałej formy 72-latki?

Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi

Składniki:

  • Opakowanie rukoli lub innej sałaty zielonej (ok. 20 dag)
  • 10 dag paluszków krabowych
  • Grejpfrut
  • Awokado
  • 1-2 pomidory
  • Łyżka majonezu
  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • Łyżka ketchupu
  • Łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki
  • Łyżka soku z cytryny
    Zobacz także
    Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

    Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

    rosół zdjecie

    Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

     

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania sosu. W misce lub w głębokim talerzu wymieszajcie majonez, jogurt, sok z cytryny i ketchup z łyżeczką cukru, szczyptą soli i pieprzu.
  2. Do sosu dodajcie także pokrojoną drobno natkę pietruszki.
  3. Sałatę umyjcie i porwijcie na małe kawałki.
  4. Grejpfrut obierzcie i „wyfiletujcie”. Pokrójcie owoc na mniejsze kawałki.
  5. Podobnie należy postąpić z awokado, które powinno być pokrojone na cienkie plasterki lub  w kostkę.
  6. Paluszki krabowe pokrójcie na 4 części, a pomidory w kostkę.
  7. Wymieszajcie wszystkie składniki.
  8. Przed samym podaniem doprawcie sałatkę przygotowanym sosem.
beata tyszkiewicz dieta
ONS
Newsy
Dama polskiego kina Beata Tyszkiewicz zdradziła jakie warzywo lubi jeść. To dzięki niemu świetnie się czuje i wygląda
Czy to sposób na świetny wygląd i samopoczucie po osiemdziesiątce? Sprawdźcie, jakie jest ulubione warzywo Beaty Tyszkiewicz!

Beacie Tyszkiewicz nie można odmówić klasy i szyku. Aktorka zawsze była bardzo elegancką kobietą, która dobrze wie jak o siebie zadbać i podkreślić własne atuty. Znana jest z tego, że ma swoje zdanie, którego nie zmieni. Była wielokrotnie krytykowana za uzależnienie od papierosów, z którym się szczególnie nie kryła. Zasłynęła kiedyś słowami „Dama pije, pali i przeklina”. Jednak po tym, jak kilka lat temu aktorka przeszła zawał serca, musiała pożegnać się z nałogiem. Lekarze zalecili jej całkowite odstawienie papierosów, ponieważ dalsze palenie mogłoby spowodować drugi zawał. Rzucenie palenia to nie jedyna zdrowa zmiana w stylu życia Beaty Tyszkiewicz! Sposób Beaty Tyszkiewicz na świetny wygląd Aktorka wyznała, że zaczęła zwracać uwagę na to, jak się odżywia. Nigdy szczególnie się nie przejadała, ale teraz  pilnuje, by w jej diecie znalazło się dużo warzyw. Najbardziej lubi szpinak i seler, które chętnie dodaje do sałatek. Nie zrezygnowała całkiem z jedzenia mięsa, ale je ograniczyła i przyrządza coś mięsnego góra dwa razy w tygodniu. Przepis na sałatkę ze szpinakiem, selerem i awokado Chcecie wyglądać w wieku 82 lat tak dobrze, jak Beata Tyszkiewicz? Warto zainspirować się dietą aktorki i spróbować jej ulubionej sałatki ze szpinakiem i selerem. Dodatek awokado sprawi, że danie będzie bardziej sycące. Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali poniższych składników: 3 garści świeżego szpinaku Pół awokado Pół świeżego ogórka 2 łodygi liści selera naciowego 2 łyżki sezamu Świeży koperek I do sosu: 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 garść szpinaku 3 łodyżki koperku Pół łyżeczki miodu Sól Pieprz Przygotowanie:...

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Cukiereczek13/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym świetnie podkreśli smak pieczonych burgerów i karkówek, a także sprawdzi się jako odświeżająca potrawa pośród cięższych, mięsnych dań.

Chociaż pogoda na majówkę  może w tym roku nie dopisywać, okres ten nadal kojarzy się z grillem, a co za tym idzie - z aromatycznymi mięsami w marynacie, kiełbaskami oraz ziemniakami z ogniska. Z tego powodu łączy się grilla wyłącznie z ciężkostrawnymi, ciężkimi daniami – to jednak nieprawda! Dzisiaj coraz częściej serwuje się roślinne zamienniki mięsa, ale także grillowane sery czy warzywa. Obiady na świeżym powietrzu sprzyjają także wyszukiwaniu nowych przepisów na ciekawe sałatki! Lekka sałatka do mięs z grilla Warzywne sałatki odświeżają smak intensywnych mięs z grilla, a także sprawiają, że całość staje się zrównoważonym posiłkiem. Są też alternatywą dla osób na diecie, które liczą kalorie i nie mogą sięgać po karkówki, kiełbasy czy boczek z grilla. Jak przygotować niskokaloryczne sałatki? Unikajcie ciężkich sosów na bazie majonezu oraz wysokokalorycznych dodatków takich jak makaron, ziemniaki, bekon czy sery (np. sałatka z ziemniaków ),  Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym Świeża i zdrowa propozycja na grilla. Świetnie dopasuje się do grillowanego drobiu, szaszłyków, a także karkówek. Jest także w pełni bezpieczna dla osób na diecie wegańskiej – warto więc ją zapamiętać! Składniki: 1 sałata masłowa, 2 pomidory, 1 mała cebula, 1 puszka kukurydzy, Dressing: 1 pęczek pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę umyjcie, osuszcie i porwijcie na kawałki. Pomidora pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie w kostkę. Kukurydzę odsączcie. Składniki sałatki wymieszajcie ze sobą.  Z natki pietruszki zerwijcie listki....

Zielona sałatka zdrowa
Pixabay
Newsy
Ta zielona sałatka odchudza i usuwa toksyny. Jedzcie ją 3 razy w tygodniu, a szybko schudniecie w pasie
Koniecznie musicie włączyć ją do swojego jadłospisu! Jest pyszna, zdrowa i sprzyja odchudzaniu. A na dodatek przygotowuje się ją dosłownie w parę chwil.

Zdrowe odżywianie i odchudzanie, może sprawiać czasem wiele problemów. Wcale niełatwo połapać się w tym, które produkty są polecane, a które tylko powiększą problemy zdrowotne. Warto więc postawić na swego rodzaju pewniaki – dania, które na pewno są zdrowe i niskokaloryczne. Dobrze mieć kilka takich przepisów w swoim repertuarze, aby jeść i serwować domownikom zdrowe posiłki bez zastanowienia. Jednym z takich pomysłów jest ta zielona sałatka! Zielona sałatka odchudzająca Ta sałatka jest nie tylko zdrowa, ale też przepyszna! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i najlepiej włączyć ją na stałe do swojego jadłospisu. Składniki na zieloną sałatkę Pół awokado Świeży ogórek Pomidor 50 g (plaster) sera feta Łyżka siekanego koperku Łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki sezamu 2 łyżeczki nasion lnu łyżka nerkowców Czarny pieprz do smaku Przygotowanie zielonej sałatki: Awokado podzielcie na pół, usuńcie z niego pestkę. Awokado, ogórek, pomidor i ser feta pokrójcie w równą kostkę. Nasiona lnu zmiksujcie w młynku do kawy lub blenderze. Posypcie sałatkę nasionami, pestkami i orzechami, a na koniec polejcie oliwą z oliwek. Posypcie sałatkę koperkiem.  Sałatkę doprawcie czarnym pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny. Wartości odżywcze zielonej sałatki Mimo iż bardzo zdrowa, zielona sałatka nie jest wcale aż tak bardzo niskokaloryczna! W jej skład wchodzi dużo bardzo zdrowych pestek i ziaren. Są one niesamowicie bogate w składniki odżywcze i minerały, ale też wysokokaloryczne.  Jedzcie sałatkę śmiało zamiast któregoś z głównych posiłków, ale nie dodawajcie jej do jadłospisu bez rezygnacji z czegoś innego, bo nawet zdrowa zielona sałatka może...

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...