karp
Gotujmy.pl
Newsy

Alergia na karpia. Jakie są jej objawy? Tych symptomów lepiej nie lekceważyć

Po zjedzeniu karpia czujecie mdłości, ból brzucha, a na drugi dzień dostajecie wysypki? To może być alergia pokarmowa! Sprawdźcie, kiedy jest niebezpieczna.

Z alergią pokarmową nie ma żartów! Jeżeli macie szczęście, to objawy alergii na różne pokarmy mogą mieć u was postać wysypki, bólu brzucha lub napadów kichania. Jednak u niektórych osób reakcje alergiczne są bardzo niebezpieczne i mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia. Czy karp może uczulać? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uczulenie na ryby

Choć na hasło „alergia pokarmowa” większości z was pewnie przychodzą do głowy orzeszki ziemne czy laktoza będące jednymi z najpopularniejszych alergenów, to wbrew pozorom ryby również bardzo często uczulają. Co więcej, jeśli stwierdzono u was alergię na jeden gatunek ryby, to bardzo prawdopodobne jest, że uczuleni jesteście na jeszcze kilka innych. Ryby bowiem zawierają białko o nazwie parwalbumina, który jest popularnym alergenem. Możecie być raczej spokojni w kwestii owoców morza, ponieważ białka znajdujące się w nich są nieco inaczej zbudowane i nie uczulają tak, jak te zawarte w rybach.

Objawy alergii na karpia

Jeśli jesteście uczuleni na karpia i spożyjecie danie przygotowane z tej ryby, to zauważycie u siebie objawy typowe dla innych alergii pokarmowych. Są to m.in.:

  • Ból brzucha
  • Biegunka
  • Mdłości
  • Pokrzywka
  • Wysypka
  • Obrzęk okolicy ust

Objawy u każdego będą inne i może wystąpić tylko jeden z nich, kilka, a nawet wszystkie. Nie są one bardzo groźne dla zdrowia, a jedynie mocno uciążliwe. Niebezpieczny jest obrzęk Quinckego oraz wstrząs anafilaktyczny. W przypadku wystąpienia tych objawów trzeba natychmiast pojechać do szpitala, gdzie lekarz poda lek antyhistaminowy w zastrzyku. Wstrząs anafilaktyczny w ciągu kilku minut wywołuje ciężkie problemy z krążeniem i oddychaniem. Występuje on dość rzadko, ale stanowi duże zagrożenie dla życia, dlatego ważna jest bardzo szybka reakcja.

Jak się zabezpieczyć?

Należy pamiętać o tym, że alergia pokarmowa na karpia nie oznacza tylko, że osoby nią dotknięte nie mogą zjeść karpia w Wigilię. Nie wolno im także spożywać niczego, co miało kontakt z tą rybą lub zawiera jej nawet niewielkie ilości, jak np. pasta rybna albo olej po smażeniu. U szczególnie wrażliwych mogą wystąpić objawy nawet po wdychaniu pary wytworzonej podczas przygotowywania karpia! Najlepiej całkowicie wykluczyć wtedy tę rybę ze swojej diety.

Pilne
Gotujmy.pl
Newsy
Pilne ostrzeżenie. GIS wycofuje popularny produkt dla dzieci. Może wywołać niepożądaną reakcję
Niektóre produkty znikają z półek szybciej niż w oka mgnieniu. Na straży poprawności ich składu stoi Główny Inspektorat Sanitarny.

Spożycie niektórych produktów może przynieść opłakane konsekwencje dla waszego zdrowia. Żeby temu zapobiec, warto śledzić na bieżąco komunikaty GIS. Tym razem wycofywany jest produkt dla dzieci. GIS ostrzega przed kupowaniem produktów niezdatnych do konsumpcji Główny Inspektorat Sanitarny ma za zadanie strzec poprawności składu produktów i w porę wycofywać je z rynku. Szczególnie te, których spożywanie może grozić waszemu zdrowiu. Jak się okazuje, nie jest ich wcale tak mało. Do listy produktów wykluczonych dochodzą wciąż nowe pozycje. Popularny produkt dla dzieci może wywoływać niepożądaną reakcję Alergia to dolegliwość, której znaczenie pochodzi od greckich wyrazów allos i ergon. Można je przetłumaczyć jako inne działanie. Alergia oznacza więc nadwrażliwość, oznaczającą nadmierną reakcję organizmu przy kontakcie z alergenami. Mogą być nimi bakterie, wirusy, środki chemiczne, pokarmy i leki. Alergia jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Niemożliwe jest trwałe i całkowite wyleczenie niektórych jej postaci. To niewłaściwa reakcja układu odpornościowego człowieka na alergeny, które dosyć licznie występują w środowisku. U zdrowych osób alergeny nie powodują żadnych objawów ani uczulenia. Układ odpornościowy odpowiedzialny jest za kontrolowanie, czy obce cząsteczki mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i podejmuje ewentualne działania, aby chronić organizm. W Polsce najczęściej uczulają cytrusy, pyłki roślin, sierść psów, kurz, jad pszczół, ale i jajka, ryby, orzechy oraz krowie mleko. Na szczęście rynek spożywczy oferuje dużo zastępników klasycznych produktów, które w żaden sposób nie pozbawią was przyjemności konsumowania, nie narażając jednocześnie na alergię. Rodzaje alergii...

5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł miód wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł go wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Jak to możliwe, że wielokrotnie jecie jakiś produkt i dobrze go tolerujecie, a nagle wszystko się zmienia i pojawia się uczulenie? Jest kilka powodów.

Mały chłopiec z północy Włoch jadł miód, który bardzo lubił. Nagle źle się poczuł. Najpierw zaczął mieć duszności, na jego ciele pojawiła się pokrzywka, a już po chwili miał poważne problemy z oddychaniem. Tak objawia się wstrząs anafilaktyczny. Gdyby dziecko nie zostało szybko dowiedzione do szpitala, mogłoby umrzeć. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Skąd jednak tak gwałtowna reakcja alergiczna u chłopca, który wcześniej wielokrotnie jadł miód? Nie był przecież uczulony na ten produkt. Zagadkę rozwiązali lekarze. Wysoka jakość miodu mogła być przyczyną alergii Miód, który jadł włoski chłopiec to wysokiej jakości, staranie wytworzony produkt z rzemieślniczej pasieki. Pszczelarz przywiązywał dużo uwagi do jakości swoich wyrobów. Tego typu produkty zwykle są uważane za bardziej wartościowe niż miody produkowane w dużych partiach, sprzedawane w supermarketach, przetworzone i pasteryzowane. I faktycznie miody rzemieślnicze zawierają więcej składników odżywczych. Ten konkretny miał większe stężenie pyłku kwiatowego. I to właśnie ta duża zawartość pyłku była przyczyną wstrząsu wywołanego u pięciolatka. Alergia na pyłek kwiatowy nie jest częsta. Zdarza się najczęściej u osób, które biorą suplementy z dodatkiem pyłku, bo w nich stężenie alergenu jest wysokie. Z kolei tego typu uczulenie po zjedzeniu miodu u małego dziecka, zdarzyło się po raz pierwszy. Przypadek włoskiego chłopca został więc opisany w branżowej prasie medycznej. Stężenie alergenów przesądza o wystąpieniu uczulenia Na co dzień stykamy się z bardzo wieloma produktami, które uczulają. Nazywane są alergenami. Najbardziej popularne alergeny to: Pyłki roślin. Roztocza kurzu domowego  Sierść i naskórek zwierząt  Zarodniki pleśni...

Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
AdobeStock
Newsy
Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
U części osób truskawki mogą wywoływać objawy bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Lepiej sprawdźcie, czy was również to dotyczy.

W sezonie na truskawki bardzo trudno jest oprzeć się tym owocom! Nie dość, że są przepyszne, to zawierają mnóstwo witamin. Jednak nie wszyscy mogą je jeść – truskawki są bowiem dość częstym alergenem. Objawy uczulenia na truskawki mogą być na tyle łagodne, że nawet nie zwrócicie na nie uwagi. Czasami jednak alergia na te owoce bywa tak silna, że stanowi zagrożenie dla życia! Sprawdźcie, czy nie pojawiają się u was takie dolegliwości po zjedzeniu truskawek. Objawy uczulenia na truskawki Najczęściej objawy alergii na truskawki widoczne są na skórze i w okolicach jamy ustnej, ale mogą się pojawić także objawy ze strony układu oddechowego – te są najbardziej niebezpieczne. Częste oznaki uczulenia na truskawki to: Wysypka Swędzenie skóry Pokrzywka Atopowe zapalenie skóry Bóle brzucha Biegunka Wymioty Duszności Mrowienie języka Mrowienie ust, podniebienia, uczucie pieczenia w ustach Obrzęki twarzy, ust, gardła i języka Warto wiedzieć, że najmocniej uczulają świeże truskawki. Jeżeli więc odczuwacie lekkie objawy alergii po zjedzeniu świeżych owoców, to możecie spróbować jedzenia np. dżemów truskawkowych lub pieczonych ciast z truskawkami . Dzięki obróbce termicznej owoce te znacznie mniej uczulają. Co zrobić, gdy wystąpią objawy alergii na truskawki? W przypadku łagodnych objawów uczulenia nie należy się przesadnie martwić – wystarczy, że odstawicie truskawki. Jeżeli jednak pojawią się duszności, poty, silne zaczerwienienie twarzy i klatki piersiowej czy kołatanie serca, to należy jak najszybciej wezwać pogotowie ratunkowe. Takie objawy mogą bowiem świadczyć o wystąpieniu wstrząsu anafilaktycznego , bardzo silnej reakcji alergicznej, która pozbawiona odpowiedniej reakcji może skończyć się śmiercią....

pilne
Newsy
Znany sklep wycofuje popularną przekąskę. Sprawa jest pilna. Odkryto w niej...
Niemiecka sieć dyskontów spożywczo-przemysłowych, Aldi, wycofała ze sprzedaży chipsy o smaku wasabi od marki Feurich. Okazało się, że produkt jest zanieczyszczony popularnym alergenem. Jego spożycie może być bardzo groźne dla niektórych osób.

Groźny alergen w chipsach Z oficjalnego komunikatu wynika, że Aldi wycofał ze sprzedaży aż 5 partii chipsów o smaku wasabi. W przekąsce odkryto bowiem gorczycę , która jest jednym z najpopularniejszych produktów wywołujących alergię pokarmową. Informujemy, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofaliśmy już ze sprzedaży ww. artykuł. Jednocześnie zapewniamy, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów marki FEURICH oraz pozostałych produktów producenta INTERSNACK POLAND Sp. z o.o. – czytamy w oficjalnym komunikacie sieci Aldi. Objawy alergii na gorczycę Objawy alergii zależą od ilości spożytego produktu. Im mniej, tym będą łagodniejsze . U dorosłych pojawiają się niemal natychmiast – od kilku minut do kilku godzin od dostarczenia organizmowi alergenu. Do najczęściej wymienianych objawów alergii pokarmowych, zalicza się między innymi wymioty, biegunki, pieczenie i szczypanie w okolicach jamy ustnej oraz obrzęk warg, atopowe zapalenie skóry, zapalenie spojówek, zaburzenia ciśnienia krwi, atak astmy oskrzelowej oraz wstrząs anafilaktyczny. Ostatni objaw jest bardzo groźny. Bowiem bez natychmiastowej pomocy medycznej, osoba uczulona na dany produkt lub składnik,  może nawet umrzeć. Dlatego tak ważne jest ich pomijanie w codziennej diecie.  Zwróćcie te chipsy! Aldi apeluje do klientów o zwracanie felernych chipsów. Nawet, jeśli nie posiadacie paragonu, sklep i tak odda wam należność. Takie zachowanie wydaje się bardzo rozsądne, tym bardziej, że wiele osób może nawet nie mieć pojęcia, iż jest uczulonych na gorczycę. Do wycofanych partii zalicza się chipsy z kodem kreskowym 28021025 i datą przydatności do spożycia 24 lutego, 17 marca, 7 kwietnia, 20 maja oraz 1 lipca 2021 roku. Koniecznie...