karp
Gotujmy.pl
Newsy

Alergia na karpia. Jakie są jej objawy? Tych symptomów lepiej nie lekceważyć

Po zjedzeniu karpia czujecie mdłości, ból brzucha, a na drugi dzień dostajecie wysypki? To może być alergia pokarmowa! Sprawdźcie, kiedy jest niebezpieczna.

Z alergią pokarmową nie ma żartów! Jeżeli macie szczęście, to objawy alergii na różne pokarmy mogą mieć u was postać wysypki, bólu brzucha lub napadów kichania. Jednak u niektórych osób reakcje alergiczne są bardzo niebezpieczne i mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia. Czy karp może uczulać? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uczulenie na ryby

Choć na hasło „alergia pokarmowa” większości z was pewnie przychodzą do głowy orzeszki ziemne czy laktoza będące jednymi z najpopularniejszych alergenów, to wbrew pozorom ryby również bardzo często uczulają. Co więcej, jeśli stwierdzono u was alergię na jeden gatunek ryby, to bardzo prawdopodobne jest, że uczuleni jesteście na jeszcze kilka innych. Ryby bowiem zawierają białko o nazwie parwalbumina, który jest popularnym alergenem. Możecie być raczej spokojni w kwestii owoców morza, ponieważ białka znajdujące się w nich są nieco inaczej zbudowane i nie uczulają tak, jak te zawarte w rybach.

Objawy alergii na karpia

Jeśli jesteście uczuleni na karpia i spożyjecie danie przygotowane z tej ryby, to zauważycie u siebie objawy typowe dla innych alergii pokarmowych. Są to m.in.:

  • Ból brzucha
  • Biegunka
  • Mdłości
  • Pokrzywka
  • Wysypka
  • Obrzęk okolicy ust

Objawy u każdego będą inne i może wystąpić tylko jeden z nich, kilka, a nawet wszystkie. Nie są one bardzo groźne dla zdrowia, a jedynie mocno uciążliwe. Niebezpieczny jest obrzęk Quinckego oraz wstrząs anafilaktyczny. W przypadku wystąpienia tych objawów trzeba natychmiast pojechać do szpitala, gdzie lekarz poda lek antyhistaminowy w zastrzyku. Wstrząs anafilaktyczny w ciągu kilku minut wywołuje ciężkie problemy z krążeniem i oddychaniem. Występuje on dość rzadko, ale stanowi duże zagrożenie dla życia, dlatego ważna jest bardzo szybka reakcja.

Jak się zabezpieczyć?

Należy pamiętać o tym, że alergia pokarmowa na karpia nie oznacza tylko, że osoby nią dotknięte nie mogą zjeść karpia w Wigilię. Nie wolno im także spożywać niczego, co miało kontakt z tą rybą lub zawiera jej nawet niewielkie ilości, jak np. pasta rybna albo olej po smażeniu. U szczególnie wrażliwych mogą wystąpić objawy nawet po wdychaniu pary wytworzonej podczas przygotowywania karpia! Najlepiej całkowicie wykluczyć wtedy tę rybę ze swojej diety.

pilne
Newsy
Znany sklep wycofuje popularną przekąskę. Sprawa jest pilna. Odkryto w niej...
Niemiecka sieć dyskontów spożywczo-przemysłowych, Aldi, wycofała ze sprzedaży chipsy o smaku wasabi od marki Feurich. Okazało się, że produkt jest zanieczyszczony popularnym alergenem. Jego spożycie może być bardzo groźne dla niektórych osób.

Groźny alergen w chipsach Z oficjalnego komunikatu wynika, że Aldi wycofał ze sprzedaży aż 5 partii chipsów o smaku wasabi. W przekąsce odkryto bowiem gorczycę , która jest jednym z najpopularniejszych produktów wywołujących alergię pokarmową. Informujemy, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofaliśmy już ze sprzedaży ww. artykuł. Jednocześnie zapewniamy, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów marki FEURICH oraz pozostałych produktów producenta INTERSNACK POLAND Sp. z o.o. – czytamy w oficjalnym komunikacie sieci Aldi. Objawy alergii na gorczycę Objawy alergii zależą od ilości spożytego produktu. Im mniej, tym będą łagodniejsze . U dorosłych pojawiają się niemal natychmiast – od kilku minut do kilku godzin od dostarczenia organizmowi alergenu. Do najczęściej wymienianych objawów alergii pokarmowych, zalicza się między innymi wymioty, biegunki, pieczenie i szczypanie w okolicach jamy ustnej oraz obrzęk warg, atopowe zapalenie skóry, zapalenie spojówek, zaburzenia ciśnienia krwi, atak astmy oskrzelowej oraz wstrząs anafilaktyczny. Ostatni objaw jest bardzo groźny. Bowiem bez natychmiastowej pomocy medycznej, osoba uczulona na dany produkt lub składnik,  może nawet umrzeć. Dlatego tak ważne jest ich pomijanie w codziennej diecie.  Zwróćcie te chipsy! Aldi apeluje do klientów o zwracanie felernych chipsów. Nawet, jeśli nie posiadacie paragonu, sklep i tak odda wam należność. Takie zachowanie wydaje się bardzo rozsądne, tym bardziej, że wiele osób może nawet nie mieć pojęcia, iż jest uczulonych na gorczycę. Do wycofanych partii zalicza się chipsy z kodem kreskowym 28021025 i datą przydatności do spożycia 24 lutego, 17 marca, 7 kwietnia, 20 maja oraz 1 lipca 2021 roku. Koniecznie...

pasożyty w śledziach
Adobe Stock
Newsy
Ostrzegamy. Tych śledzi nie kupujcie na święta. Mogą w nich być pasożyty
Okazuje się, że śledź, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie wigilijnej kolacji, może być szkodliwy dla zdrowia. Bowiem wiele jego odmian z natury zawiera pasożyty zwane nicieniami. Ich spożycie może prowadzić do groźnych chorób, w tym glistnicy.

We wszystkich poławianych gatunkach śledzi występuje wiele pasożytów, zarówno tych szkodliwych dla organizmu człowieka, jak i tych nieszkodliwych. Do pierwszej grupy zalicza się między innymi nicienie . Ich odmiana, Anisakis , jest naprawdę groźna. Bowiem wywołuje anisakidozę. Objawy anisakidozy Anisakidoza to choroba atakująca głównie żołądek i jelita. Jej pierwsze objawy mogą wystąpić nawet kilka godzin po spożyciu larw nicieni. Do najczęściej wymienianych dolegliwości należy ostry ból brzucha, wymioty, nudności , ale również wysypka skórna oraz pokrzywka.  Wywołana spożyciem niewłaściwie przygotowanych śledzi choroba powoduje stany zapalne, które mogą stanowić przyczynę martwicy ścian układu pokarmowego. I choć z czasem dolegliwości powinny ustąpić, zdarza się, że pasożyta trzeba usuwać chirurgicznie. Magda Gessler krytykuje polskie śledzie Prawidłowo obrobiony i co najważniejsze bezpieczny dla zdrowia śledź powinien być umieszczony w beczce, dobrze zasolony, z dodatkiem ikry lub mleka. Tak przygotowane śledzie to rzadkość w polskich sklepach. Nawet jeśli je spotkacie z pewnością wybierzecie te z wiaderka. Bowiem na każdym kilogramie możecie w ten sposób oszczędzić ok. 7 złotych. „Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduję w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia” – stwierdza znana restauratorka, Magda Gessler, w jednym ze swoich filmików na Instagramie. Jak uratować śledzie z pudełka? Jeśli jednak jest już za późno i w waszych domach pojawiły się śledzie z...

Karp
Pixabay/ aranhaverde
Newsy
Co mówi o karpiu kolor jego brzucha? Nigdy go nie kupujcie, jeśli nie jest żółty. Dlaczego?
Karpia podacie z pewnością na Wigilię. Bez tej wyjątkowej ryby święta nie przypominają tradycji. Jak wybrać odpowiedniego?

Karp w galarecie, karp smażony, zupa rybna - to tylko część dań, które możecie zaserwować swoim bliskim podczas wigilijnej kolacji. Ponadto, grudzień to najlepszy czas na zakup tej świątecznej ryby.  Karp jako postna ryba chrześcijańska Ryba jest m.in. symbolem nowego życia i Jezusa Chrystusa. Karp religijnie wręcz idealnie wpisuje się w postną tradycję świąteczną. Ryba ta stała się dlatego wysoko cenionym źródłem białka w czasie dłuższych, wielodniowych postów, narzucanych przez religię chrześcijańską. Technikę jej hodowli udoskonalano z tego względu w klasztorach. Hodowcy od zawsze byli gotowi zachowywać najpiękniejsze okazy do celów reprodukcyjnych, dzięki czemu przeprowadzali selekcję genetyczną. Jednak nie wszystkie karpie są zdatne do jedzenia. Warto, byście to pamiętali! Obecnie powstałą rybę cechuje wytrzymałość, duża ilość mięsa i imponująca długowieczność, także na wolności. Dzisiaj, głównie w Europie Środkowej, karp nadal zajmuje ważne miejsce w tradycji gastronomicznej. Karpie są głównie podawane w czasie posiłków świątecznych na koniec roku. Kilka dni w czystej wodzie i mięso karpia traci mulisty smak Nie wszyscy potrafią przygotować karpia. To białe, nad wyraz zdrowe mięso, ma kilka kulinarnych pułapek. Najlepiej przed przygotowaniem ryby, trzymać ją przez jakiś czas w czystej wodzie. To pozwoli zniwelować mulisty smak karpia. Jaki smakuje najlepiej? W porcjach, świeży lub wędzony - na pewno znajdziecie coś dla siebie. Dlaczego kolor brzucha karpia jest tak ważny? Jedną z ważnych rzeczy, na którą warto zwrócić uwagę przy za kupie karpia na święta, jest kolor jego brzucha. Szczególnie dobry wybór karpia dotyczy koloru żółtego, nawet w jego ciemniejszych tonach. Kolor brzucha karpia i skrzeli...

Surowy karp
Pixabay/41330
Newsy
Świeżutki polski karp za mniej niż 1 zł? Znana sieć rozdaje ryby za bezcen
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Ta świąteczna ryba ma długą historię i niebagatelne, symboliczne znaczenie.

Karp jest jedną z najstarszych ryb hodowlanych. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. Karp synonimem ryby świątecznej dla Polaków Karp to prawdziwie naturalny mutant. Ryba szybko zadomowiła się w Rzymie, gdzie hodowano ją z dużym sukcesem. Stamtąd karp emigrował z zakonnikami do Europy Zachodniej. Do Polski trafił z Cystersami w XIII wieku. Od około 70 lat trudno wyobrazić sobie święta bez karpia.  Karp z łuską, czy karp królewski?  Ryby stanowiły ważny element diety, gdy okresy obowiązkowego postu wynosiły do 180 dni w roku. Karpia najczęściej pieczono lub gotowano w rosole. Polscy magnaci mieli największe stawy z karpiami, a domach magnackich Wigilia była prawdziwą ucztą. Składała się z licznych dań rybnych z karpiami na czele. Mięso karpia jest cenionym źródłem białka W karpiu znajdziemy mnóstwo dietetycznego białka, które swoją drogą w całkiem zasadny sposób konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Karp to ryba średnio tłusta. Mięso karpia zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz łatwo przyswajalne białko.  Mięso karpia to doskonałe źródło cennych witamin: B1, B6, B12, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Jeśli jesteście na diecie, możecie z pełnym przekonaniem sięgać po tę słodkowodną rybę. Odpowiedni sposób przygotowania zrobi z niej pyszne i sycące danie. Kaloryczność karpia W zależności od tego, jaki rodzaj obróbki ryby wybierzecie, tyle kalorii będzie w finalnej, rybnej potrawie. To pewne, że karp smażony w panierce, która nasiąka tłuszczem, będzie bardziej kaloryczny od karpia gotowanego na parze. Porcja 100 g karpia pieczonego ma 113 kalorii, a smażonego na oleju dwa razy tyle! Popularna sieć rozdaje...