nie zaliczyli poprawnej odpowiedzi w familiadzie
ons/Adobe Stock
Newsy

Ale wpadka w Familiadzie. Poradzilibyście sobie z pytaniem o cynamon?

Emitowana na antenie TVP od 27 lat „Familiada” to niezawodne źródło mało śmiesznych żartów prowadzącego, Karola Strasburgera i bardzo zabawnych odpowiedzi uczestników. Mimo że teleturniej rzadko zaskakuje, tego co wydarzyło się w 2678 odcinku nikt się nie spodziewał.
Weronika Kępa
styczeń 02, 2021
Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zasady gry Familiada

Oparta na amerykańskim formacie „Familiada” towarzyszy Polakom już od 27 lat. Do każdego odcinka teleturnieju zgłaszają się 2 drużyny, z których każda liczy 3 osoby (liczba ta została zmniejszona przez pandemię). Mogą to być zarówno członkowie rodziny, przyjaciele, jak i znajomi o wspólnych zainteresowaniach.

Gra polega na odgadywaniu odpowiedzi udzielonych przez ankietowanych wcześniej ludzi i składa się z pierwszego etapu i finału. Każdej z odpowiedzi przypisana jest inna ilość punktów. Przegrana drużyna otrzymuje kwotę pieniężną równą liczbie zdobytych punktów z kolei drużyna, która wygra finał otrzymuje 25 tysięcy złotych.

Śmieszne wpadki uczestników

Można więc powiedzieć, że gra jest warta świeczki, a każda poprawna odpowiedź na wagę złota. Nie od dziś jednak wiadomo, że pod wpływem stresu i ograniczonego czasu uczestnicy nierzadko udzielali zabawnych odpowiedzi. Jedna pani stwierdziła kiedyś, że więcej niż jedno zwierzę to… lama! Inny uczestnik uznał, że podczas jazdy samochodem zmienia się… koła!

W 2678 odcinku nie pojawiły się tego typu odpowiedzi, wręcz przeciwnie, większość z nich była bardzo trafiona. Niestety prowadzący teleturniej, Karol Strasburger, jest surowym sędzią i nie uznaje tych, które są zbliżone, a niekoniecznie doprecyzowane. Tak było i tym razem.

Kulinarna wpadka w "Familiadzie"

W ostatnim odcinku „Familiady” pojawiło się pytanie o cynamon, które dokładnie brzmiało: do czego używamy cynamonu? Drużyna Antosi zgadła aż 5 z 6 odpowiedzi. Zgodnie z przekonaniami ankietowanych i odczuciami graczy, przyprawy można użyć do szarlotki, kawy, grzańca, ciasteczek cynamonowych i piernika. Wciąż jednak brakowało jednej odpowiedzi.

Inicjatywę przejęła rodzina Poldków, która zgodnie stwierdziła, że ostatnią pozycją będzie „ryż ze śmietaną i cynamonem”. Niestety, w studio rozbrzmiał dźwięk oznaczający udzielenie błędnej odpowiedzi, a w zamian tego na tablicy pojawił się napis „ryż z jabłkami”.

Rodzina była zdegustowana. W końcu to właśnie ryż z jabłkami, śmietaną i cynamonem mieli na myśli. Prowadzący stwierdził jednak, że odpowiedzi nie można zaliczyć, bowiem nie pojawiły się w niej jabłka. 

A wy co o tym myślicie?

Komentarze
Najtrudniejsze pytania kulinarne z Milionerów
Pixabay
Newsy Te pytania rozwaliły na łopatki uczestników "Milionerów"! Znasz odpowiedź?
Niektóre pytania teleturniejów są uczestników nie lada wyzwaniem. Mówi wam coś tajemnicze pojęcie żulienka albo co wchodzi w skład likieru Maraskino?
Aleksandra Jaworska
listopad 03, 2020

Jedne w najbardziej wymagających polskich teleturniejów to “Wielka Gra”, czy “Jeden z dziesięciu. Teleturniejem, po którym Wikipedia i wyszukiwarka Google odnotowują największe wzrosty wyszukiwań są jednak popularni “Milionerzy”. W programie często padają pytania kulinarne, między innymi takie właśnie padło 10 kwietnia 2019 roku w odcinku “Milionerów”, podczas którego uczestniczka programu usłyszała pytanie: “Żulienka to warzywa” oraz cztery możliwe odpowiedzi: 1. warzywa zmielone na miałko, 2. warzywa ogolone na zapałkę, 3. warzywa pokrojone na zapałkę, 4. warzywa pokrojone w gruba kostkę. Co oznacza Żulienka? Warzywa “julienne” , nazywane inaczej “żulienka”, to pokrojone to pokrojone na długie, cienkie i równe słupki paski, przypominające wyglądem zapałki. W taki sposób można pokroić ziemniaki, marchew, czy selera. To także pojęcie, które znajdziemy w książkach kucharskich i przepisach kulinarnych.  W marcu 2020 roku padło pytanie bardziej potoczne, które również nie doczekało się prawidłowej odpowiedzi. Chodziło o sposób na skórkę papryki, dzięki któremu usuwa się ją najłatwiej. Oczywiście skórę papryki najłatwiej usunąć, gdy upieczesz ją w piekarniku albo nad ogniem kuchenki gazowej. Gdy papryka sczernieje, należy włożyć ją do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i potrząsać przez chwilę, dzięki czemu skórka bez problemu odejdzie. O krok od miliona W 2009 roku Panią Marzenę od miliona dzieliło tylko jedno pytanie. Brzmiało  “Odmianą jakiego owocu jest maraska, z której robi się likier maraskino" . Do wyboru jak zwykle były cztery odpowiedzi: Wiśni Jabłoni Figi Gruszy Pytanie za milion dotyczy...

Przeczytaj