Przepis na mielonkę z szynkowaru
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na domową mielonkę z szynkowaru. Nie obędzie się bez dodania tego 1 składnika

Uwielbiacie mielonkę? Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Smak was bardzo zaskoczy

Mielonką najczęściej określa się konserwę mięsną z mielonym mięsem, którą często zwie się też konserwą turystyczną. Jej główną zaletą jest to, że można ją długo przechowywać, ale niektórzy uwielbiają też jej smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto zrobić własną mielonkę?

Oczywiście, w trakcie wyjazdów, wycieczek w góry lub podczas awaryjnych sytuacji warto ratować się mielonką. Nie jest to jednak najzdrowszy wybór do stosowania na co dzień. Mięso w sklepowych konserwach mielonych naprawdę nie cechuje się najwyższą jakością.

Oprócz tego mielonka zawiera dużo saletry i azotynów, które wykazują właściwości rakotwórcze. Duża zawartość soli i tłuszczu także nie poprawiają zdrowotnej sławy mielonki. Nie jest to najzdrowszy wybór, szczególnie dla osób z nadwagą, nadciśnieniem lub problemami z poziomem cholesterolu. Jeśli uwielbiacie jednak jej smak, mamy alternatywę!

Zobacz także
pieczeń rzymska przepis

Taniutki i nieziemski w smaku mięsny klops. Podkreślicie jego smak 1 dodatkiem

Ten idealnie doprawiony salceson skradnie wasze serca. Pamiętajcie o 1 rzeczy podczas parzenia

Ten idealnie doprawiony salceson skradnie wasze serca. Pamiętajcie o 1 rzeczy podczas parzenia

Jak działa szynkowar?

Do tej receptury będziecie potrzebowali szynkowaru. To przyrząd kuchenny, który naprawdę potrafi ułatwić i przyśpieszyć gotowanie! To urządzenie wykorzystywane do parzenia różnego rodzaju szynek, mielonek i mięs.

Swoim wyglądem przypomina garnek, jego budowa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Jest w nim między innymi płytka dociskowa, która odpowiada za wygląd i strukturę mięsa. Nasza receptura zakłada wykorzystanie tego przyrządu, gdyż mielonka przygotowana w szynkowarze jest najbliższa oryginałowi i bardzo smaczna.

Domowa mielonka z szynkowaru

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki żelatyny (jest konieczna dla otrzymania właściwej konsystencji) 
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soli do peklowania
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Dodajcie do mięsa wodę, wymieszajcie dokładnie.
  3. Do masy dodajcie żelatynę, cukier puder, sól peklową, pieprz i odrobinę soli.
  4. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
  5. Zostawcie mięsną masę w lodówce na ok. 2 doby.
  6. Wyciągnijcie mięso z lodówki, wyróbcie jeszcze raz dokładnie.
  7. Włóżcie mięso do woreczka z szynkowaru i szczelnie go zamknijcie.
  8. Szynkowar włóżcie do garnka z wodą, wypełnionego do 2/3 wysokości. Woda powinna przez cały czas lekko bulgotać, a nie aktywnie się gotować. Wykorzystajcie do tego mały palnik kuchenki.
  9. Parzcie mielonkę przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmijcie szynkowar, ostudźcie go i włóżcie mielonkę do lodówki.

Podawajcie mielonkę z kromkami chleba i świeżymi warzywami.

Kurczak w tej nietypowej przyprawie to prawdziwy hit. Sprawdziliśmy, wychodzi palce lizać
Adobe Stock
Newsy
Kurczak w tej nietypowej przyprawie to prawdziwy hit. Sprawdziliśmy, wychodzi palce lizać
Choć w polskich domach kurczaka przyrządza się naprawdę bardzo często, niewiele osób marynuje go w… przyprawie do pizzy. To duży błąd. W takiej wersji smakuje naprawdę niesamowicie!

W skład przyprawy do pizzy wchodzi między innymi sól, papryka, bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki oraz chili. I choć taką mieszankę moglibyście przyrządzić samodzielnie, gotowa zawiera naprawdę wszystko czego potrzebujecie. W połączeniu z keczupem, miodem i musztardą, tworzy rewelacyjną marynatę. Naprawdę trudno jej się oprzeć. Przepis na kurczaka w przyprawie do pizzy Składniki:  500 gramów udek lub skrzydełek z kurczaka 3 ząbków czosnku 2 łyżki keczupu 1 łyżkę musztardy 1 łyżeczkę miodu 1 łyżeczkę masła Oliwy Przypraw: 2 łyżeczek przyprawy do pizzy (robi ją chociażby Prymat i Kamis), 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, pieprzu i soli Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane udka lub skrzydełka natrzyjcie solą oraz pieprzem i odstawcie. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do małej miseczki. Umieśćcie w niej również keczup, musztardę, oliwę, miód, mieloną słodką paprykę oraz przyprawę do pizzy. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Przyprawionego kurczaka obtoczcie w powstałej marynacie, umieśćcie w szklanym naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do rękawa do pieczenia. Zanim go zamknięcie umieśćcie w środku trochę masła. Tak przygotowanego kurczaka włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 1 godzinę. Pamiętajcie jednak by 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, dzięki temu mięso nabierze kolorów. Gotowe!

Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie
Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki naszemu jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste. Mielone mogą być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość i poziom jego tłustości. Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu. Kotlety mielone z dodatkiem musztardy Jako się rzekło, kotlety mielone są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania. Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne. Ten smak zdecydowanie podkreśli smak wieprzowiny czy też innego rodzaju mięsa, nada kotletom charakteru i wyrazistości, a wkońcu podbije wasze kubki smakowe! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Różnica w smaku będzie zauważalna już po jednym kęsie. Przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy Składniki: ½ kg mięsa mielonego (dość tłustego) 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki musztardy sarepskiej  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:  Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę...

Mięso na kiełbasę domową
Gotujmy.pl/Siedlce
Newsy
Robiąc domową kiełbasę swojską, zawsze zmieszajcie te 2 mięsa. Jej smak jest wtedy nie do opisania
Nic nie zastąpi smaku własnoręcznie robionej, swojskiej kiełbasy. Koniecznie zróbcie ją z tego przepisu!

Macie ochotę na pyszną kiełbasę, a sklepowe wyroby nie spełniają waszych oczekiwań smakowych? Nic dziwnego. Jeśli choć raz próbowaliście prawdziwej, swojskiej kiełbasy to wiecie, że nie ma sobie równych smakiem. Ten przepis jest naprawdę doskonały! Zmielone mięso lub podroby, dodatki smakowe i zioła. To wszystko wtłoczone do jelita lub osłonki, składa się na kiełbasę. Kiełbasy bardzo często poddaje się potem procesowi wędzenia, ale nie jest to konieczne. Niezwykły smak swojskiej kiełbasy Oczywiście nie każda swojska kiełbasa smakuje tak samo! Na smak kiełbasy składa się przede wszystkim: Rodzaj wybranego mięsa Stopień rozdrobnienia mięsa Zawartość tłuszczu w wykorzystywanym mięsie Dodatki smakowe np. zioła i przyprawy Proces obróbki kiełbasy po przygotowaniu (np. uwędzenie, suszenie, sparzenie wrzątkiem) Jak widzicie, naprawdę istotną rolę w kształtowaniu saku kiełbasy, odgrywa rodzaj wykorzystanego mięsa. Sprawdźcie, jakie najlepiej się nada. Jakie mięso na swojską kiełbasę?  Najczęściej wykorzystywanym mięsem w produkcji kiełbas jest wieprzowina. Warto dodać do kiełbasy dwa rodzaje mięsa. Proponujemy, by zmieszać ze sobą mieloną karkówkę i łopatkę wieprzową. Zmieszajcie ze sobą mięsa w proporcji 1 do 2, czyli na każdy kilogram karkówki wybierzcie 2 kilo łopatki wieprzowej. Składniki na kiełbasę swojską: 1 kg karkówki 2 kg łopatki wieprzowej Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 4 ząbki czosnku Jelito 2 łyżki soli Pół łyżeczki saletry Przygotowanie kiełbasy swojskiej:  Mięso umyjcie i zmielcie w maszynce. Zamiast tego łopatkę możecie pokroić w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajcie rozgnieciony pieprz i ziele angielskie. Połączcie składniki. Wlejcie do...

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
oddaszfartucha/Instagram, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
Przepisy Tomasza Strzelczyka nie mają sobie równych, jednak ten przebija wszystko. Przygotowanie tej mięsnej rolady wymaga trochę cierpliwości, ale uwierzcie - naprawdę warto.

Nie ma to jak domowe wędliny - nie dość, że wychodzą taniej niż te ze sklepu, to swoim smakiem biją na głowę wszystko inne. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi swoją roladę z karkówki z mięsnym farszem. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, ale możecie też zrobić ją „ot tak” jak mówi Tomasz, gdy przyjdzie wam ochota na domową wędlinę na kanapki. Zrobicie ją z poniższego przepisu, który serdecznie polecamy.  Przepis na mięsną roladę Tomasza Strzelczyka Składniki: ok. 2,5 kg karkówki pół kilograma udźca z indyka 300g żołądków z indyka  450g udziec z indyka  1 bułka kajzerka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki musztardy sól pieprz Na glazurę: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Zacznijcie od rozpłatowania karkówki. Należy ciąć ją na cienkie płaty, ostrym nożem, ale bez odcinania - mięso powinno pozostać w jednym kawałku.  Tak przygotowaną karkówkę rozłóżcie na stolnicy, przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem. Możecie odciąć zewnętrzne fragmenty mięsa, by je nieco wyrównać. Teraz posypcie karkówkę solą oraz świeżo roztartym pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso. Następnie złóżcie karkówkę i odstawcie na bok, by się „przegryzła”. Teraz czas na farsz. Weźcie żołądki oraz udziec z indyka. Usuńcie chrząstki, kości, błonki i inne niepożądane elementy. Tomasz sugeruje, by nie wyrzucać kości - mogą się wam jeszcze przydać do ugotowania mięsnego wywaru. Pokrójcie mięso na kawałki tak, by zmieściło się do maszynki do mięsa. Zmielcie na grubych oczkach....