
Ale pychotka. Unikalna receptura na domową mielonkę. Wspaniały, niezapomniany przysmak
Mielonką najczęściej określa się konserwę mięsną z mielonym mięsem, którą często zwie się też konserwą turystyczną. Jej główną zaletą jest to, że można ją długo przechowywać, ale niektórzy uwielbiają też jej smak.
Kupna mielonka – niekoniecznie zdrowy wybór
Oczywiście, w trakcie wyjazdów, wycieczek w góry lub podczas awaryjnych sytuacji warto ratować się mielonką. Nie jest to jednak najzdrowszy wybór do stosowania na co dzień. Mięso w sklepowych konserwach mielonych naprawdę nie cechuje się najwyższą jakością. Oprócz tego mielonka zawiera dużo saletry i azotynów, które wykazują właściwości rakotwórcze. Duża zawartość soli i tłuszczu także nie poprawiają zdrowotnej sławy mielonki. Nie jest to najzdrowszy wybór, szczególnie dla osób z nadwagą, nadciśnieniem lub problemami z poziomem cholesterolu. Jeśli uwielbiacie jednak jej smak, mamy alternatywę!
Szynkowar
Do tej receptury będziecie potrzebowali szynkowaru. To przyrząd kuchenny, który naprawdę potrafi ułatwić i przyśpieszyć gotowanie! To urządzenie wykorzystywane do parzenia różnego rodzaju szynek, mielonek i mięs. Swoim wyglądem przypomina garnek, jego budowa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Jest w nim między innymi płytka dociskowa, która odpowiada za wygląd i strukturę mięsa. Nasza receptura zakłada wykorzystanie tego przyrządu, gdyż mielonka przygotowana w szynkowarze jest najbliższa oryginałowi i bardzo smaczna.
Domowa mielonka z szynkowaru
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki soli peklowej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Mięso zmielcie w maszynce do mielenia mięsa.
- Dodajcie do mięsa wodę, wymieszajcie dokładnie.
- Do masy dodajcie żelatynę, cukier puder, sól peklową, pieprz i odrobinę soli.
- Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
- Zostawcie mięsną masę w lodówce na ok. 2 doby.
- Wyciągnijcie mięso z lodówki, wyróbcie jeszcze raz dokładnie.
- Włóżcie mięso do woreczka z szynkowaru i szczelnie go zamknijcie.
- Szynkowar włóżcie do garnka z wodą, wypełnionego do 2/3 wysokości. Woda powinna przez cały czas lekko bulgotać, a nie aktywnie się gotować. Wykorzystajcie do tego mały palnik kuchenki.
- Parzcie mielonkę przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmijcie szynkowar, ostudźcie go i włóżcie mielonkę do lodówki.
Podawajcie mielonkę z kromkami chleba i świeżymi warzywami.
Źródło: gotujmy.pl