Dania gotowe i coraz powszechniej bardziej powszechne diety pudełkowe powodują, że przestajemy skupiać się na wyborze najlepszej jakości produktów, a następnie przyrządzać z nich zdrowe i smaczne potrawy w domu. Prezenterka programu śniadaniowego „Dzień dobry TVN” w tej dziedzinie życia, jaką jest odżywianie, nie podąża jednak za trendami. Woli gotować sama. Ma też ulubioną przyprawę.

Codzienne rytuały Agnieszki Woźniak-Starak

Dziennikarka w wywiadzie dla portalu „Plejada.pl” zdradziła, że nie zajmuje się szukaniem dla siebie tak modnych w dzisiejszych czasach diet pudełkowych. Uważa, że zdecydowanie mniej zachodu wymaga… gotowanie w domu:

- Wyeliminowałam z mojej diety sporo produktów, więc trudno mi trafić na dietę pudełkową, która spełniałaby moje oczekiwania, łatwiej przyrządzić mi coś w domu. Najzdrowsze jest proste jedzenie, jak najmniej przetworzone. Warzywa, owoce, kasza, ryby, jaja, ziarna, orzechy. (…)  Gdy tylko mogę, w pierwszej kolejności sięgam po dania wegańskie.

Żeby przyrządzić posiłki i wykonać wszystkie rytuały pielęgnacyjne, celebrytka wstaje codziennie bardzo wcześniej:

- Muszę się wymasować, wyszczotkować, zrobić swoje wszystkie napary przed wyjściem z domu. Strasznie lubię celebrować dzień, nie mieć poczucia, że się spieszę.

Co Agnieszka Woźniak – Starak znalazła w kurkumie?

43-latka szczególnie ceni jedną przyprawę, którą często dodaje do dań. Uważa, że pozytywnie wpływa na organizm, bo jest nawet uznawana za środek leczniczy. Chodzi o kurkumę.

Zobacz także:

Dziennikarka ma rację. Kurkuma jest zaliczana do najzdrowszych przypraw świata. Jej właściwości wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Stosowana jest też w kosmetologii.

Właściwości zdrowotne kurkumy:

  • Wzmacnia odporność
  • Chroni serce
  • Usprawnia pracę mózgu
  • Poprawia pracę układu trawienia i sprzyja odchudzaniu
  • Działa przeciwnowotworowo

Jeśli używacie kurkumy w kuchni pamiętajcie, że jej przyswajanie zwiększa się jeśli zawierający ją roztwór, np. sos lub zdrowotny napar, podawany jest na ciepło. Dobrze także używać jej w towarzystwie tłuszczy i pieprzu. Z tłuszczy najlepszy jest kokosowy, a pieprzu dlatego, że ma składzie ma piperynę, substancję, która wzmacnia wchłanianie się kurkuminoidów, składnika kurkumy.  

Źródło: plejada.pl, abczdrowie.pl