Agnieszka Maciąg swego czasu była jedną z topowych polskich modelek. Z czasem zaczęła jednak wzbogacać swój artystyczny dorobek o pracę na planie filmowym, a także w mediach. Od wielu lat słynie ze swojego zamiłowania do zdrowego odżywiania i szczęśliwego stylu życia, a także z wegetarianizmu. Teraz dzieli się swoimi kulinarnymi i życiowymi inspiracjami na łamach książek, magazynów i blogów.

Agnieszka Maciąg – książki i przepisy

Modelka napisała aż kilkanaście książek poradnikowych m.in. „Pełnia życia”, „Twoja wewnętrzna moc. Jak żyć dobrze w niespokojnych czasach?”, „Menopauza. Powrót do esencji kobiecości” czy „Smak wiecznej młodości”. Prowadzi także bloga, w którym często dzieli się swoimi przemyśleniami, a także przepisami na zdrowe, pyszne i pełne wartości odżywczych dania.

Przez dłuższy czas modelka publikowała swoje przepisy w magazynie „Uroda Życia”. Były to nowe, autorskie receptury, ale także i te znane z jej innych książek. Do ulubionych i szybkich w wykonaniu dań Agnieszki należą szybkie zielone placuszki z młodym szpinakiem i świeżymi ziołami. To świetny pomysł na zdrowe i zrównoważone danie, które można przygotować już w 15-20 minut!

Przepis na szybkie zielone placuszki Agnieszki Maciąg

Ilość porcji: dla 3-4 osób

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 szklanka liści młodego szpinaku (1-2 garście)
  • garść liści bazylii, natki pietruszki, kolendry lub innych ulubionych świeżych ziół
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko ekologiczne
  • 1,5 szklanki ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • masło klarowane lub inny  ulubiony olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Listki szpinaku i ziół umyj i osusz na sicie. 
  2. Wrzuć je do miksera (końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. 
  3. Całość zmiksuj ze sobą.
  4. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj na rozgrzany tłuszcz ciasto. Smaż z obu stron na rumiano. 
  5. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby dokładanie usunąć nadmiar tłuszczu.
  6. Świetnie smakują z ziołowym pesto, chutney lub jogurtem bałkańskim. Smacznego!

Czytaj też: