Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem
ONS
Newsy

Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem

Agnieszka Maciąg od lat zachwyca fenomenalną figurą i doskonałym zdrowiem. Wydała kilka książek na temat zdrowego, szczęśliwego i spełnionego życia, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.

Agnieszka Maciąg swego czasu była jedną z topowych polskich modelek. Z czasem zaczęła jednak wzbogacać swój artystyczny dorobek o pracę na planie filmowym, a także w mediach. Od wielu lat słynie ze swojego zamiłowania do zdrowego odżywiania i szczęśliwego stylu życia, a także z wegetarianizmu. Teraz dzieli się swoimi kulinarnymi i życiowymi inspiracjami na łamach książek, magazynów i blogów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Agnieszka Maciąg – książki i przepisy

Modelka napisała aż kilkanaście książek poradnikowych m.in. „Pełnia życia”, „Twoja wewnętrzna moc. Jak żyć dobrze w niespokojnych czasach?”, „Menopauza. Powrót do esencji kobiecości” czy „Smak wiecznej młodości”. Prowadzi także bloga, w którym często dzieli się swoimi przemyśleniami, a także przepisami na zdrowe, pyszne i pełne wartości odżywczych dania.

Zobacz także
sałatka

Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe, jak wszyscy myśleliśmy

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Przez dłuższy czas modelka publikowała swoje przepisy w magazynie „Uroda Życia”. Były to nowe, autorskie receptury, ale także i te znane z jej innych książek. Do ulubionych i szybkich w wykonaniu dań Agnieszki należą szybkie zielone placuszki z młodym szpinakiem i świeżymi ziołami. To świetny pomysł na zdrowe i zrównoważone danie, które można przygotować już w 15-20 minut!

Przepis na szybkie zielone placuszki Agnieszki Maciąg

Ilość porcji: dla 3-4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka liści młodego szpinaku (1-2 garście)
  • garść liści bazylii, natki pietruszki, kolendry lub innych ulubionych świeżych ziół
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko ekologiczne
  • 1,5 szklanki ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • masło klarowane lub inny  ulubiony olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Listki szpinaku i ziół umyj i osusz na sicie. 
  2. Wrzuć je do miksera (końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. 
  3. Całość zmiksuj ze sobą.
  4. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj na rozgrzany tłuszcz ciasto. Smaż z obu stron na rumiano. 
  5. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby dokładanie usunąć nadmiar tłuszczu.
  6. Świetnie smakują z ziołowym pesto, chutney lub jogurtem bałkańskim. Smacznego!

Czytaj też:

Agnieszka Kotońska zdradziła, dlaczego schudła ponad 30kg. Pomogła jej w tym nie tylko dieta
Instagram/@agnieszkakotonska
Newsy
Agnieszka Kotońska zdradziła, jak schudła ponad 30kg. Pomogła jej w tym nie tylko dieta
Influencerce nie tylko udało się schudnąć, ale też utrzymać nową wagę. Dziś, śmieje się ze starych zdjęć.

Agnieszka Kotońska to uczestniczka programu „Googlebox”, który dał jej popularność i szeroką rozpoznawalność. „Googlebox. Przed telewizorem” to program telewizyjny emitowany na antenie programu TTV. Program polega na komentowaniu na żywo, przez grupę przyjaciół lub rodzinę, wydarzeń oglądanych na ekranach. Najczęściej omawiają oni programy rozrywkowe i reality show, ale oglądają czasem też seriale telewizyjne, paradokumenty, a nawet programy informacyjne czy wydarzenia sportowe. Cała formuła programu opiera się na oglądaniu innych programów telewizyjnych i komentowaniu ich.  Agnieszka Kotońska z „Googlebox" Jedną z popularniejszych uczestniczek programu jest Agnieszka Kotońska. 44-latka znana jest ze swojej spektakularnej metamorfozy. Schudła aż 30 kilogramów i zawdzięcza to swojej ciężkiej pracy. Jak sama mówi, zmianę wyglądu zawdzięcza udziałowi w programie telewizyjnym. Telewizja mnie zmieniła wizualnie, choć w środku zostałam tą samą osobą – mówi Agnieszka w rozmowie z tabloidem. Agnieszka Kotońska szybko zdobyła popularność i serca widzów. Chętnie udziela wywiadów i pokazuje się w mediach. Aktywnie prowadzi profil na Instagramie, który dzięki osiągniętej popularności, pozwala jej zarabiać. Jak przebiegała metamorfoza Agnieszki Kotońskiej? Niejedna osoba zazdrości Agnieszce nieprzeciętnej metamorfozy. Mimo iż jest po 40-tce, wygląda naprawdę świetnie. Okazuje się, że nie jest to tylko zasługa zmiany diety. Agnieszka Kotońska postanowiła zmodyfikować cały styl życia. Gwiazda zaczęła ćwiczyć i uprawiać sport.  Widziałam się w programie i mówię do męża: jestem szersza od ciebie. A on odpowiada, że tego nie widać, bo byłam przykryta poduszką albo kocem, żeby żadna fałdka się...

Agnieszka Fitkau-Perepeczko nie wygląda na prawie 80 lat. Usunęła z diety ten 1 przysmak
ONS.pl
Newsy
80-letnia Agnieszka Fitkau-Perepeczko wygląda 30 lat młodziej. Zrezygnowała z 2 przysmaków 
Niewiele kobiet w wieku 80 lat może się pochwalić tak atrakcyjnym wyglądem i szczupłą sylwetką. Agnieszka Perepeczko zdradza, że u niej działają geny i dieta. Jaką dietę stosuje?

Aktorka i pisarka ma za sobą bardzo długą karierę. Grała w filmach i teatrze, w Polsce oraz poza nią. W ostatnich latach popularność przyniosła jej rola matki Stefana Mullera w serialu M jak miłość. Była redaktorką naczelną magazynu Magiczna Quchnia, a także jest autorką kilku książek. Gwiazda dużo gotuje i często opowiada o swojej kuchni, która pomaga jej utrzymać formę i młodzieńczy wygląd. Plejadzie zdradziła swoje żywieniowe sekrety. Jak nie podjadać przygotowując posiłki? Trik Agnieszki Fitkau-Perepeczko Pisząc książki o gotowaniu, nie uniknie się przebywania w kuchni. Spisując przepisy, należy je wcześniej sprawdzić, przygotować, przetestować. Czasem wymaga to przyrządzenia tego samego dania kilka razy. Opisując fascynacje kulinarne gwiazd, także ma się okazję do przebywania w otoczeniu smakołyków. Jak ograniczyć podjadanie, gdy pod ręką ma się tyle przysmaków? Agnieszka Fitkau-Perepeczko zdradza swój sprawdzony sposób. Kiedy zaczynam gotowanie, szykuję sobie miskę kapusty z marchewką oraz oliwą i to podjadam ręką.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Agnieszka Perepeczko (@agnieszkaperepeczko) Dieta po 50 wymaga rozsądku i dyscypliny Aktorka przyznaje, że uwielbia jeść i w zasadzie zawsze ma ochotę coś zjeść. Musi więc się pilnować. Z jadłospisu wykluczyła ziemniaki, z pewnym małym wyjątkiem. Je dużo sałaty z lekkimi sosami. Z mięs wybiera jagnięcinę, a z serów – kozi. Nie jem kartofli, chociaż te, które sama podaję, pieczone w ziołach, są takie pyszne, że wtedy się poddaję. Jem wszelkie...

80-letnia Agnieszka Fitkau-Perepeczko to królowa befsztyków. Podaje je ze swoimi autorskimi "kartoflami walicowskimi"
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Agnieszka Fitkau-Perepeczko to królowa befsztyków. Podaje je z autorskimi „kartoflami walicowskimi”
Państwo Perepeczko w latach 60. mieszkali na nowoczesnym wówczas warszawskim osiedlu „Za Żelazna Bramą”. To tam pani Agnieszka gościła znajomych podając im takie dania, że jeszcze do dziś aż ślinka leci.

Agnieszka Fitau-Perepeczko przez wiele lat żyła w cieniu swojego słynnego męża, Marka Perepeczko, znanego z głównej roli w filmowych przygodach góralskiego zbójnika. I choć dla fanów przez wiele lat była „żoną Janosika”, sama jest wziętą aktorką, modelką, pisarką, a dla znajomych — doskonałą kucharką. Kulinarne pasje Agnieszki Fitkau-Perepeczko Para Agnieszka i Marek poznali się w kolejce do dziekanatu uczelni, na której oboje studiowali. To Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna, dziś Akademia Teatralna w Warszawie. Dla 19-letniej Agnieszki, studia na tej uczelni były marzeniem: - Czułam, że ten kolorowy świat jest dla mnie, że tam się odnajdę - powiedziała po latach aktorka. Po ślubie w 1966 roku z aktorem, o którego karierę troszczyła się potem znacznie bardziej niż o swoją własną, zamieszkała na warszawskim osiedlu „Za Żelazną Bramą”. To miejsce, choć znane z malutkich mieszkań, do dziś zadziwia rozmachem, ogromnymi klatkami schodowymi, które przypominają dzisiejsze apartamentowce oraz oknami francuskimi, które w tych czasach były nowością. W tym mieszkanku często odwiedzali aktorską parę znajomi, bywał tam nawet Wojciech Młynarski, a pani Agnieszka z ochotą serwowała im swoje smakołyki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Agnieszka Perepeczko (@agnieszkaperepeczko) To wtedy znajomi nazwali ją królową befsztyków, które podawała z „ziemniaczkami walicowskimi”. Nazwa tego autorskiego kartoflanego dania gospodyni pochodziła od nazwy ulicy, przy...

Justyna Żyła zdradziła przepis na placuszki bananowe. Danie wygląda obłędnie
ONS.pl
Newsy
Justyna Żyła zdradziła przepis na placuszki bananowe. Danie wygląda obłędnie
Przygotujcie placuszki z tego przepisu, są naprawdę pyszne!

Justyna Żyła to celebrytka, która popularność zyskała głównie poprzez huczne i gwałtowne rozstanie ze znanym skoczkiem narciarskim Piotrem Żyłą. Po rozwodzie, kobieta postanowiła nie odcinać się od mediów. Chętnie występuje przed kamerami. Brała też udział w kilku programach rozrywkowych. Justyna często i chętnie odwiedza także różnorodne bankiety i imprezy dla celebrytów. Justyna Żyła prowadzi też aktywnie swój profil na Instagramie, gdzie obserwuje ją dokładnie 100 tysięcy osób. Niedawno świętowała okrągłą liczbę fanów na swoim koncie. Justyna dzieli się tam swoim życiem i chętnie pokazuje przygotowywane przez siebie posiłki. Żyła aspiruje do miana influencerki kulinarnej. Prowadzi też na YouTube kanał „UwaŻyła”, gdzie prezentuje przepisy w formie wideo. Wiele osób ceni jej dania za prostotę i łatwość przygotowania. Tym razem Żyła podzieliła się przepisem na InstaStory. Zrobiła placuszki z bananami. Przepis na placuszki bananowe Justyny Żyły Składniki: 4 dojrzałe banany Pół szklanki mąki pszennej Pół szklanki oleju rzepakowego Jajko Przygotowanie Obierzcie banany. Banany muszą być jak najbardziej słodkie, dobrze żeby były już nawet lekko brązowe. Rozgniećcie dokładnie banany widelcem, by były bardzo gładkie. Wymieszajcie banany w misce. Dodajcie do nich mąkę i jajko. Wymieszajcie dokładnie składniki. Jeśli masa jest zbyt gęsta możecie dodać jeszcze jedno jajko. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajcie więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy. Smażcie placuszki na oleju rzepakowym z dwóch stron aż będą rumiane. Podawanie placuszków bananowych Justyna zaserwowała placuszki z cukrem pudrem i w towarzystwie truskawek. Możecie podać je z dowolnymi świeżymi owocami. Dobrze smakować...