Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem
ONS
Newsy

Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem

Agnieszka Maciąg od lat zachwyca fenomenalną figurą i doskonałym zdrowiem. Wydała kilka książek na temat zdrowego, szczęśliwego i spełnionego życia, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.

Agnieszka Maciąg swego czasu była jedną z topowych polskich modelek. Z czasem zaczęła jednak wzbogacać swój artystyczny dorobek o pracę na planie filmowym, a także w mediach. Od wielu lat słynie ze swojego zamiłowania do zdrowego odżywiania i szczęśliwego stylu życia, a także z wegetarianizmu. Teraz dzieli się swoimi kulinarnymi i życiowymi inspiracjami na łamach książek, magazynów i blogów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Agnieszka Maciąg – książki i przepisy

Modelka napisała aż kilkanaście książek poradnikowych m.in. „Pełnia życia”, „Twoja wewnętrzna moc. Jak żyć dobrze w niespokojnych czasach?”, „Menopauza. Powrót do esencji kobiecości” czy „Smak wiecznej młodości”. Prowadzi także bloga, w którym często dzieli się swoimi przemyśleniami, a także przepisami na zdrowe, pyszne i pełne wartości odżywczych dania.

Zobacz także
sałatka

Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe, jak wszyscy myśleliśmy

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Przez dłuższy czas modelka publikowała swoje przepisy w magazynie „Uroda Życia”. Były to nowe, autorskie receptury, ale także i te znane z jej innych książek. Do ulubionych i szybkich w wykonaniu dań Agnieszki należą szybkie zielone placuszki z młodym szpinakiem i świeżymi ziołami. To świetny pomysł na zdrowe i zrównoważone danie, które można przygotować już w 15-20 minut!

Przepis na szybkie zielone placuszki Agnieszki Maciąg

Ilość porcji: dla 3-4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka liści młodego szpinaku (1-2 garście)
  • garść liści bazylii, natki pietruszki, kolendry lub innych ulubionych świeżych ziół
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko ekologiczne
  • 1,5 szklanki ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • masło klarowane lub inny  ulubiony olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Listki szpinaku i ziół umyj i osusz na sicie. 
  2. Wrzuć je do miksera (końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. 
  3. Całość zmiksuj ze sobą.
  4. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj na rozgrzany tłuszcz ciasto. Smaż z obu stron na rumiano. 
  5. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby dokładanie usunąć nadmiar tłuszczu.
  6. Świetnie smakują z ziołowym pesto, chutney lub jogurtem bałkańskim. Smacznego!

Czytaj też:

Ciasto czekoladowe
Gotujmy.pl
Przepisy
Genialny w swojej prostocie przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe. 3 minuty i gotowe
Czekoladzie trudno się oprzeć. Tym bardziej, jeśli podamy ją w wersji deserowej, na ciepło!

Wydawałoby się, że 3 minuty to czas, w którym o cieście można pomyśleć, ale nie ciasto zrobić. Jak się okazuje, nic bardziej mylnego! Kilka łatwo dostępnych składników i mikrofalówka wyczarują z czekolady przepyszny deser awaryjny. 3, 2, 1 odliczam Skłonność człowieka do gotowania ma kilka przyczyn. Może to być zainteresowanie kulinariami, wrodzony talent lub też ciekawość poznawania nowych smaków. Każdy opisany powód wymaga jednak czasu i nakładu pracy. W erze, w której tego czasu mamy coraz mniej, przepisy do zrealizowania w kilka minut cieszą się dużym zainteresowaniem. Szybkie dania przydadzą się nie tylko na kawową przerwę w pracy, ale i do zaskoczenia znajomego, który wpada z niezapowiedzianą wizytą. Szybkie ciasto Nie ważne czy zapomniałeś o urodzinach koleżanki, czy odczuwasz nagły spadek cukru. 3 minuty to idealny czas na przygotowania ciasta ze składników, po które najpewniej nie będziesz nawet musiała wychodzić do sklepu. Podpowiadamy! Składniki, jakie będą potrzebne to:  pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao 3  łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 jajko Jak się zabrać za awaryjne ciasto? Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki, w większym kubku lub misce. Dodajemy mleko i olej, łączymy miksturę. Na końcu wbijamy jajko i doprowadzamy całość do jednolitej masy. Gotową, czekoladową miksturę przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wyląduje w mikrofalówce. Ustawiamy moc 800 W, opcję “piecz” i czekamy 2,5 minuty. Po tym błyskawicznym czasie nasze ciasto nadaje się do spożycia. Możemy udekorować je kandyzowaną wiśnią lub gałką ulubionych lodów i gotowe! Czekolada...

Śledzie według Janka Kuronia
ONS/Gotujmy.pl, Igraszki Losu
Newsy
Lubicie śledzie? Te z przepisu Jaśka Kuronia są wyborne. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak
Śledzie muszą się znaleźć na wigilijnym stole. Nie trzeba ich jednak przygotowywać zawsze w tradycyjny sposób. Pewne smaki pasują do nich niemalże idealnie. Jesteście ciekawi jakie?

Świąteczny czas to okres oryginalnych przepisów na postne potrawy. Oprócz blogerów, podpowiedzi na danie wigilijne można znaleźć również na stronach gwiazd. Jan Kuroń jest na to najlepszym przykładem. Jan Kuroń cenionym w całej Polsce kucharzem Syn kucharza Macieja Kuronia poszedł w ślady swojego ojca. Został cenionym w Polsce kucharzem, który inspiruje do łączenia tradycji z nowoczesnością. Janka Kuronia możecie kojarzyć w dużej mierze z różnych programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Występował także w programie „Agent Gwiazdy”. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał w polskich restauracjach. Syn Macieja Kuronia miał okazję szkolić się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji czy Wielkiej Brytanii. Często powtarza, że w swojej kuchni ceni sezonowość i lokalność. Swoimi przepisami dzieli się na prowadzonym od lat Instagramie. Jaki składnik dodaje do świątecznych śledzi? Żurawina działa przeciwzapalne i przeciwalergiczne Owoce krzewu są bogate w proantocyjanidyny. Dzięki nim wasz organizm wolniej się starzeje, a także jest dodatkowo ochroniony przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Żurawina poprawia wzrok i przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu. Warto włączyć ją do codziennej diety. Jak smakuje ze śledziami? Musicie się przekonać. Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół. Przepis na śledzie z żurawiną Do śledzi oprócz cebuli warto dodać kilka rzeczy. Janek Kuroń zdecydował się na żurawinę, która dodaje nieco słodyczy i cierpkości. Intensywność śledziom zapewni z kolei liść laurowy i ziele angielskie. Składniki: 300 g śledzia matjas lub a'la matjas  2 duże cebule obrane i pokrojone w piórka 50 g...

Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy
Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....