Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem
ONS
Newsy

Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem

Agnieszka Maciąg od lat zachwyca fenomenalną figurą i doskonałym zdrowiem. Wydała kilka książek na temat zdrowego, szczęśliwego i spełnionego życia, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 11, 2021

Agnieszka Maciąg swego czasu była jedną z topowych polskich modelek. Z czasem zaczęła jednak wzbogacać swój artystyczny dorobek o pracę na planie filmowym, a także w mediach. Od wielu lat słynie ze swojego zamiłowania do zdrowego odżywiania i szczęśliwego stylu życia, a także z wegetarianizmu. Teraz dzieli się swoimi kulinarnymi i życiowymi inspiracjami na łamach książek, magazynów i blogów.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Agnieszka Maciąg – książki i przepisy

Modelka napisała aż kilkanaście książek poradnikowych m.in. „Pełnia życia”, „Twoja wewnętrzna moc. Jak żyć dobrze w niespokojnych czasach?”, „Menopauza. Powrót do esencji kobiecości” czy „Smak wiecznej młodości”. Prowadzi także bloga, w którym często dzieli się swoimi przemyśleniami, a także przepisami na zdrowe, pyszne i pełne wartości odżywczych dania.

Zobacz także

Przez dłuższy czas modelka publikowała swoje przepisy w magazynie „Uroda Życia”. Były to nowe, autorskie receptury, ale także i te znane z jej innych książek. Do ulubionych i szybkich w wykonaniu dań Agnieszki należą szybkie zielone placuszki z młodym szpinakiem i świeżymi ziołami. To świetny pomysł na zdrowe i zrównoważone danie, które można przygotować już w 15-20 minut!

Przepis na szybkie zielone placuszki Agnieszki Maciąg

Ilość porcji: dla 3-4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka liści młodego szpinaku (1-2 garście)
  • garść liści bazylii, natki pietruszki, kolendry lub innych ulubionych świeżych ziół
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko ekologiczne
  • 1,5 szklanki ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • masło klarowane lub inny  ulubiony olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Listki szpinaku i ziół umyj i osusz na sicie. 
  2. Wrzuć je do miksera (końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. 
  3. Całość zmiksuj ze sobą.
  4. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj na rozgrzany tłuszcz ciasto. Smaż z obu stron na rumiano. 
  5. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby dokładanie usunąć nadmiar tłuszczu.
  6. Świetnie smakują z ziołowym pesto, chutney lub jogurtem bałkańskim. Smacznego!

Czytaj też:

Komentarze