Aktorka i pisarka ma za sobą bardzo długą karierę. Grała w filmach i teatrze, w Polsce oraz poza nią. W ostatnich latach popularność przyniosła jej rola matki Stefana Mullera w serialu M jak miłość.

Była redaktorką naczelną magazynu Magiczna Quchnia, a także jest autorką kilku książek.

Gwiazda dużo gotuje i często opowiada o swojej kuchni, która pomaga jej utrzymać formę i młodzieńczy wygląd. Plejadzie zdradziła swoje żywieniowe sekrety.

Jak nie podjadać przygotowując posiłki? Trik Agnieszki Fitkau-Perepeczko

Pisząc książki o gotowaniu, nie uniknie się przebywania w kuchni. Spisując przepisy, należy je wcześniej sprawdzić, przygotować, przetestować. Czasem wymaga to przyrządzenia tego samego dania kilka razy. Opisując fascynacje kulinarne gwiazd, także ma się okazję do przebywania w otoczeniu smakołyków.

Zobacz także:

Jak ograniczyć podjadanie, gdy pod ręką ma się tyle przysmaków? Agnieszka Fitkau-Perepeczko zdradza swój sprawdzony sposób.

Kiedy zaczynam gotowanie, szykuję sobie miskę kapusty z marchewką oraz oliwą i to podjadam ręką.

Dieta po 50 wymaga rozsądku i dyscypliny

Aktorka przyznaje, że uwielbia jeść i w zasadzie zawsze ma ochotę coś zjeść. Musi więc się pilnować.

Z jadłospisu wykluczyła ziemniaki, z pewnym małym wyjątkiem. Je dużo sałaty z lekkimi sosami. Z mięs wybiera jagnięcinę, a z serów – kozi.

Nie jem kartofli, chociaż te, które sama podaję, pieczone w ziołach, są takie pyszne, że wtedy się poddaję. Jem wszelkie sałaty z sosem, który sama robię, ale bez śmietany. Z mięs cenię jagnięcinę. Z serów zwłaszcza kozi.

Młodzieńczej sylwetki nie da się utrzymać, zajadając się słodyczami. Autorka książki „Śniadania w łóżku i innych rozkoszy... kulinarnych” przyznaje, że przestała jeść słodycze. Choć tu też dopuszcza pewien wyjątek.

Nie dotykam ciasta! Chociaż są wyjątki. Wąskiego paska pysznego sernika i odrobiny bezowego tortu Geslerowej nie potrafię sobie odmówić.

Siadając do pisania, autorka przygotowuje sobie mocną, czarną herbatę i kawałek gorzkiej czekolady.

Źródło: Plejada.pl, Instagram/ Agnieszka Perepeczko