Agnieszka Cegielska podała przepis na domowy napar na przeziębienie.  Idealny na katar
ONS/AdobeStock
Newsy

Agnieszka Cegielska podała przepis na domowy napar na przeziębienie. Idealny na katar

Znana pogodynka podzieliła się przepisem na napar. Pijcie go, a niestraszne wam będą żadne infekcje.

Nic tak nie sprawdza się w sezonie przeziębienia, jak domowej roboty napary i nalewki. Agnieszka Cegielska podała przepis na miksturę, która w mig pomoże wam rozprawić się z katarem. Jak ją przygotowuje?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Agnieszka Cegielska?

Agnieszka Cegielska urodziła się w 1979 roku w Malborku. To znana polska prezenterka, pogodynka TVN oraz autorka serii książek „Naturalnie poświęconych zdrowemu stylowi życia". Prywatnie jest szczęśliwą żoną oraz mamą 12-letniego syna Franciszka.

Agnieszka Cegielska poleca napar na odporność

Agnieszka Cegielska pojawiła się jakiś czas temu w studio „Dzień dobry TVN", w którym poleciła widzom prozdrowotny napar na odporność. Proponowana przez nią mikstura świetnie się sprawdzi również jako syrop dla dzieci i może być świetną alternatywą dla tradycyjnych syropów z apteki. I co najważniejsze – powstaje w 100% z naturalnych składników. Dlaczego warto pić napar z czystka?

Zobacz także
Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm

Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Właściwości zdrowotne czystka

Czystek posiada ogrom prozdrowotnych właściwości.

  • To cenione ziele oczyszczające, które jest jednym z największych źródeł polifenoli – związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierających układ odpornościowy człowieka.
  • Polifenole są to również związki, które neutralizują wolne rodniki, zapobiegają uszkodzeniom komórek DNA, zwiększając tym samym odporność.
  • Polifenole zawarte w czystku działają przeciwutleniająco. To skuteczna broń w leczeniu miażdżycy, nowotworów i stanów zapalnych.
  • Polifenole działają też przeciwwirusowo – niszczą wirusy jelitowe, wykazują działanie przeciwhistamiowe (ograniczają reakcje alergiczne) i opóźniają starzenie.
  • Czystek nie tylko chroni przed przeziębieniem i infekcjami, ale też, co udowodniono naukowo, usuwa metale ciężkie z organizmu i ma korzystny wpływ na skórę.

Agnieszka Cegielska poleca wszystkim przygotowanie domowego naparu z czystka:

- Są badania na to, że katar nieleczony i leczony trwa siedem dni. Z zieloną herbatą sześć dni a z czystkiem cztery. I naprawdę ten czystek fantastycznie działa przy wszelkiego rodzaju infekcjach górnych dróg oddechowych a szczególnie, gdy chodzi o zatoki i katar – powiedział Cegielska.

Napar z czystka z sokiem z kwiatów bzu - idealny na katar

Chcecie przygotować napar z czystka? Oto przepis polecany przez pogodynkę.

Składniki:

  • czystek ekologiczny – 1 łyżeczka
  • woda - litr
  • sok z kwiatów bzu - kilka łyżek

Przygotowanie:

  1. Zalejcie 1 łyżeczkę czystka litrem ugotowanej wody i zakryjcie naczynie, aby napar dobrze się zaparzył.
  2. Po ostudzeniu naparu dodajcie kilka łyżek soku z kwiatów bzu i wymieszajcie.

Agnieszka Cegielska ma pewną radę dla wszystkich, którzy chcą przygotować taki napar:

- Czy to jest sok malinowy, czy to jest sok z kwiatów bzu. Musimy pamiętać, o jednej podstawowej rzeczy – tam gdzie mamy witaminę C, nigdy nie dodajemy do wrzątku, bo stracimy wszystko – powiedziała.

Przekonała was do przygotowania takiego domowego syropu? 

Źródło: dziendobrytvn.pl, yhc.ie

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .
Adobe Stock
Newsy
Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy
Pachnące kwiaty i smaczne owoce czarnego bzu, mają właściwości lecznicze. O czym pamiętać, żeby faktycznie leczyły?

Jeśli spełnicie ten jedyny warunek i zbierzecie odpowiednie owoce, ich leczniczymi właściwościami będziecie się cieszyć przez całą zimę. Podpowiadamy jak zrobić sok, który w największe mrozy nie tylko rozgrzeje, ale też pomoże w walce z przeziębieniem. Skąd się biorą opowieści o trującym czarnym bzie? Wszystko zaczęło się od doniesień, że po zjedzeniu przetworów z czarnego bzu ktoś poczuł się źle, ktoś miał bóle brzucha, a ktoś nawet wymioty. Specjaliści potwierdzają, że wystąpienie takich dolegliwości jest możliwe. Mają jednak miejsce wyłącznie wtedy, gdy zjemy niedojrzałe owoce rośliny. Wniosek z tego taki, że przetwory należy przygotowywać, gdy upewnimy się, że używamy dojrzałych jagód. Dodatkowo trzeba pamiętać, że owoce bzu, to twarde jagody, których nie jada się na surowo.  Dolegliwości po zjedzeniu niedojrzałych owoców czarnego bzu nie są bardzo silne, to raczej objawy niestrawności niż poważnego zatrucia, lepiej jednak ich unikać i cieszyć się wyłącznie zdrowotnym działaniem owoców tego krzewu.  Na co pomaga czarny bez? Właściwości zdrowotne tej rośliny są przydatne szczególnie jesienią. Przetwory z czarnego bzu nie tylko pomogą obniżyć gorączkę i złagodzić kaszel, ale dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, wzmocnią organizm i pozwolą szybciej zwalczyć infekcje. Właściwości lecznicze owoców czarnego bzu Owoce tej rośliny to prawdziwa roślinna apteczka. Zawierają szereg witamin, w tym: witaminę C i A, sole mineralne, w tym: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Ponadto, zawierają glikozydy, pektyny, garbniki i kwasy owocowe. Owoce czarnego bzu mają też działanie napotne i przeciwbólowe oraz moczopędne i lekko przeczyszczające. Powstają z nich preparaty doskonale oczyszczające z produktów...

Te owoce pomagają na żołądek i jelita, zmniejszają ryzyko zawału i udaru. Jedzcie je zimą
Adobe Stock
Newsy
Te niedoceniane owoce pomagają na żołądek i jelita. Zmniejszają ryzyko zawału i udaru
Jagody tej rośliny zbiera się późną jesienią. Są bardzo cierpkie w smaku, ale pozbędziemy się go, gdy zamrozimy owoce, lub zbierzemy je po pierwszych przymrozkach.

Jeśli tarnina kojarzy wam się z cierniowymi krzewami, to jest to bardzo trafne skojarzenie. W przeszłości była wykorzystywana do budowy zasieków i umocnień, z powodu gęstych i raniących gałęzi. Dziś można jeszcze zobaczyć nieprzebrane żywopłoty, chroniące dostępu do prywatnych posesji. Jednak tarnina ma też szerokie działanie prozdrowotne. Jak jej używać? Podpowiadamy. Jak przygotować napar i odwar z tarniny? Napar przygotowuje się z kwiatów tarniny.  1 łyżeczkę ususzonych kwiatów zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy do zaparzenia. Po około 10 minutach, napar jest gotowy. Odwar z kolei przygotowujemy z owoców tarniny.  1 łyżką stołową owoców zalewamy szklanką letniej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy wywar, studzimy przez 15 minut, a następnie rozcieńczamy ciepłą wodą w proporcji 1:1. Dlaczego mówimy naparze i odwarze? Czym się różnią, poza użyciem w powyższym przepisie  innych części roślin? Odwar, napar i macerat Wszystko zależy od ilości użytej wody, formy użytych owoców czy ziół i technologii przygotowania. Od tego jak przygotujemy syrop, zależą jego właściwości, czyli jakie substancje przenikną do roztworu i jaka będzie jego trwałość. W warunkach domowych, używając kwitnących wiosną kwiatów tarniny lub dojrzewających jesienią owoców, możemy przygotować każdy z trzech wymienionych syropów. Czym się różnią i jak je przyrządzić? Napar Aby przygotować napar, odmierzamy zaleconą w przepisie ilość owoców i zalewamy podaną ilością gorącej wody. Odstawiamy na 15 minut podtrzymując temperaturę, a następnie przecedzamy przez gazę. Odwar W tym przypadku używamy całych lub rozdrobnionych owoców i zalewamy je...

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...