Agnieszka Cegielska podała przepis na domowy napar na przeziębienie.  Idealny na katar
ONS/AdobeStock
Newsy

Agnieszka Cegielska podała przepis na domowy napar na przeziębienie. Idealny na katar

Znana pogodynka podzieliła się przepisem na napar. Pijcie go, a niestraszne wam będą żadne infekcje.

Nic tak nie sprawdza się w sezonie przeziębienia, jak domowej roboty napary i nalewki. Agnieszka Cegielska podała przepis na miksturę, która w mig pomoże wam rozprawić się z katarem. Jak ją przygotowuje?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Agnieszka Cegielska?

Agnieszka Cegielska urodziła się w 1979 roku w Malborku. To znana polska prezenterka, pogodynka TVN oraz autorka serii książek „Naturalnie poświęconych zdrowemu stylowi życia". Prywatnie jest szczęśliwą żoną oraz mamą 12-letniego syna Franciszka.

Agnieszka Cegielska poleca napar na odporność

Agnieszka Cegielska pojawiła się jakiś czas temu w studio „Dzień dobry TVN", w którym poleciła widzom prozdrowotny napar na odporność. Proponowana przez nią mikstura świetnie się sprawdzi również jako syrop dla dzieci i może być świetną alternatywą dla tradycyjnych syropów z apteki. I co najważniejsze – powstaje w 100% z naturalnych składników. Dlaczego warto pić napar z czystka?

Zobacz także
Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm

Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Właściwości zdrowotne czystka

Czystek posiada ogrom prozdrowotnych właściwości.

  • To cenione ziele oczyszczające, które jest jednym z największych źródeł polifenoli – związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierających układ odpornościowy człowieka.
  • Polifenole są to również związki, które neutralizują wolne rodniki, zapobiegają uszkodzeniom komórek DNA, zwiększając tym samym odporność.
  • Polifenole zawarte w czystku działają przeciwutleniająco. To skuteczna broń w leczeniu miażdżycy, nowotworów i stanów zapalnych.
  • Polifenole działają też przeciwwirusowo – niszczą wirusy jelitowe, wykazują działanie przeciwhistamiowe (ograniczają reakcje alergiczne) i opóźniają starzenie.
  • Czystek nie tylko chroni przed przeziębieniem i infekcjami, ale też, co udowodniono naukowo, usuwa metale ciężkie z organizmu i ma korzystny wpływ na skórę.

Agnieszka Cegielska poleca wszystkim przygotowanie domowego naparu z czystka:

- Są badania na to, że katar nieleczony i leczony trwa siedem dni. Z zieloną herbatą sześć dni a z czystkiem cztery. I naprawdę ten czystek fantastycznie działa przy wszelkiego rodzaju infekcjach górnych dróg oddechowych a szczególnie, gdy chodzi o zatoki i katar – powiedział Cegielska.

Napar z czystka z sokiem z kwiatów bzu - idealny na katar

Chcecie przygotować napar z czystka? Oto przepis polecany przez pogodynkę.

Składniki:

  • czystek ekologiczny – 1 łyżeczka
  • woda - litr
  • sok z kwiatów bzu - kilka łyżek

Przygotowanie:

  1. Zalejcie 1 łyżeczkę czystka litrem ugotowanej wody i zakryjcie naczynie, aby napar dobrze się zaparzył.
  2. Po ostudzeniu naparu dodajcie kilka łyżek soku z kwiatów bzu i wymieszajcie.

Agnieszka Cegielska ma pewną radę dla wszystkich, którzy chcą przygotować taki napar:

- Czy to jest sok malinowy, czy to jest sok z kwiatów bzu. Musimy pamiętać, o jednej podstawowej rzeczy – tam gdzie mamy witaminę C, nigdy nie dodajemy do wrzątku, bo stracimy wszystko – powiedziała.

Przekonała was do przygotowania takiego domowego syropu? 

Źródło: dziendobrytvn.pl, yhc.ie

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

Podkręćcie walory zdrowotne swojej herbaty. Wystarczy, że dodacie do niej te… kwiatki
AdobeStock
Newsy
Podkręćcie walory zdrowotne swojej herbaty. Wystarczy, że dodacie do niej te… kwiatki
Herbata już sama w sobie jest zdrowa, ale możecie jeszcze bardziej wzmocnić jej działanie, dodając do niej... kwiatki. Wiecie, które kwiaty z powodzeniem możecie dodawać do swojego ulubionego napoju?

Herbata jest jednym z najczęściej pitych napojów świata. Liczne badania wykazały, że różne rodzaje herbaty mogą wzmacniać układ odpornościowy, zwalczać stany zapalne, a nawet zapobiegać rakowi i chorobom serca. A co, gdy dodamy do herbaty kwiaty? Dodawanie do herbaty jadalnych kwiatów nie tylko podkręci jej walory smakowe i poprawi jej zapach, ale także nada jej pięknego i estetycznego wyglądu. Ale to nie wszystko. Dodając do swojej herbaty kwiaty, możemy sprawić, że nasz napój będzie jeszcze zdrowszy. Jakie kwiaty można dodawać do herbaty? Do zaparzonej herbaty możecie dodać następujące kwiaty: kwiaty forsycji bratki stokrotki kwiaty drzew owocowych (np. jabłoni czy wiśni) kwiaty bzu fiołki jaśmin O czym należy pamiętać? Wybierając kwiaty do herbaty, nie zbierajcie ich „byle gdzie", ani nie kupujcie ich w kwiaciarni, ponieważ nie wiadomo, czym takie kwiaty były nawożone. Idealnie by było, gdybyście wybrali kwiatki dziko rosnące, najlepiej jak najdalej ruchliwych tras. Co dobrego kryją w sobie poszczególne kwiaty? Chcecie wzmocnić walory zdrowotne swojej herbaty dodając do niej kwiatki? Sprawdźcie, jakie działanie mają poszczególne z nich. Kwiaty forsycji podnoszą ogólną odporność organizmu uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne mają właściwości antyoksydacyjne, rozkurczowe, uspokajające i przeciwalergiczne Bratki mają silne właściwości moczopędne oczyszczają drogi moczowe z toksyn poleca się je przy zapaleniu pęcherza są stosowane przy zaburzeniach pracy nerek są wykorzystywane w kamicy nerkowej Stokrotki napar z ziela stokrotki obniża ciśnienie krwi przeciwdziała miażdżycy jest stosowany jako środek wykrztuśny w chorobach dróg...

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .
Adobe Stock
Newsy
Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy
Pachnące kwiaty i smaczne owoce czarnego bzu, mają właściwości lecznicze. O czym pamiętać, żeby faktycznie leczyły?

Jeśli spełnicie ten jedyny warunek i zbierzecie odpowiednie owoce, ich leczniczymi właściwościami będziecie się cieszyć przez całą zimę. Podpowiadamy jak zrobić sok, który w największe mrozy nie tylko rozgrzeje, ale też pomoże w walce z przeziębieniem. Skąd się biorą opowieści o trującym czarnym bzie? Wszystko zaczęło się od doniesień, że po zjedzeniu przetworów z czarnego bzu ktoś poczuł się źle, ktoś miał bóle brzucha, a ktoś nawet wymioty. Specjaliści potwierdzają, że wystąpienie takich dolegliwości jest możliwe. Mają jednak miejsce wyłącznie wtedy, gdy zjemy niedojrzałe owoce rośliny. Wniosek z tego taki, że przetwory należy przygotowywać, gdy upewnimy się, że używamy dojrzałych jagód. Dodatkowo trzeba pamiętać, że owoce bzu, to twarde jagody, których nie jada się na surowo.  Dolegliwości po zjedzeniu niedojrzałych owoców czarnego bzu nie są bardzo silne, to raczej objawy niestrawności niż poważnego zatrucia, lepiej jednak ich unikać i cieszyć się wyłącznie zdrowotnym działaniem owoców tego krzewu.  Na co pomaga czarny bez? Właściwości zdrowotne tej rośliny są przydatne szczególnie jesienią. Przetwory z czarnego bzu nie tylko pomogą obniżyć gorączkę i złagodzić kaszel, ale dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, wzmocnią organizm i pozwolą szybciej zwalczyć infekcje. Właściwości lecznicze owoców czarnego bzu Owoce tej rośliny to prawdziwa roślinna apteczka. Zawierają szereg witamin, w tym: witaminę C i A, sole mineralne, w tym: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Ponadto, zawierają glikozydy, pektyny, garbniki i kwasy owocowe. Owoce czarnego bzu mają też działanie napotne i przeciwbólowe oraz moczopędne i lekko przeczyszczające. Powstają z nich preparaty doskonale oczyszczające z produktów...

Herbata z kwiatów tego krzewu oczyszcza wątrobę i regule ciśnienie. Kwiatostany zbierajcie wieczorem
Adobe Stock
Newsy
Herbata z kwiatów tego krzewu oczyszcza wątrobę i reguluje ciśnienie. Zbierajcie je wieczorem
Lilak pospolity, czyli po prostu bez, rośnie dziko i jest uprawiany w ogródkach. Nie czekajcie aż przekwitnie, tylko zbierzcie go by zrobić zdrową herbatkę.

Poznajecie te kwiaty? Mogą występować w kilku kolorach, ale to co przyciąga uwagę przechodniów, to nie tylko piękne kwiaty, tworzące ogromne kwiatostany, ale oszałamiający zapach. Jeśli komuś nie kwitną wiosną koło domu, to chętnie zrywa dziko rosnące gałązki i stawia w wazonie na stole. Na te kwiaty nie warto jednak tylko patrzeć, warto także je… pić. Podpowiadamy jak zrobić napar, kluczowy jest czas zbiorów. Przepis na przygotowanie naparu z bzu Lilak pospolity to oczywiście popularny w naszym kraju bez. Zanim przygotujecie z niego zdrowotną herbatkę, musicie odpowiednio zebrać i spreparować płatki. W tym celu na zbiory udajcie się o określonej porze dnia, a kwiaty suszcie w podany sposób: Zbiory kwiatostanów zaplanujcie na późne popołudnie lub wieczór. Poobrywajcie kwiaty z gałązek i włóżcie do słoika same kwiaty, upychając je ciasno. Słoiki zakręćcie i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni Celsjusza na 3 godziny. Zbrązowiałe kwiaty wyjmijcie ze słoika, rozłóżcie jedną warstwą na papierze do pieczenia i pozostawcie do całkowitego wyschnięcia. Przygotowanie naparu i dawkowanie: 1 łyżeczkę suszonych kwiatów bzu zalejcie szklanka gorącej, ale nie wrzącej wody. Pozostawcie do zaparzenia na 5-7 minut, po tym czasie odcedźcie i pijcie. Herbatkę można pic nawet 2-3 razy dziennie. Na co stosować napar z bzu? Herbatkę z bzu można pić dla przyjemności lub przyjmować w przypadku nadciśnienia, biegunki,  problemów z wątrobą czy w obliczu ataku kaszlu. Jak widać działanie jest bardzo szerokie i tak stosowano go w medycynie ludowej. A na co poleca się do dziś? Kwiaty bzu zawierają syringinę – aktywny składnik biochemiczny, o leczniczych właściwościach, który pomaga w oczyszczaniu...