Agata Rubik zatruła się w luksusowej restauracji. Dramat celebrytki na Hawajach
ONS.pl
Newsy

Agata Rubik zatruła się w luksusowej restauracji. Dramat celebrytki na Hawajach

Agata Rubik narzeka na kiepski stan zdrowia. Jej rodzinne święta na Hawajach skończyły się dla niej zatruciem.

Agata Rubik wypoczywa obecnie z mężem Piotrem i dwiema córeczkami, na Hawajach. W jej przypadku trudno jednak mówić o wypoczynku. Żona słynnego muzyka zatruła się jedzeniem i całe święta spędziła w łóżku. Co dokładnie się stało?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Agata Rubik zatruła się w luksusowej restauracji na Hawajach

Agata i Piotr Rubikowie są małżeństwem od ponad 10 lat. Para uwielbia egzotyczne podróże. Agata i Piotr regularnie odwiedzają odległe kraje, dokąd zabierają również swoje dwie córeczki: 12-letnią Helenę i 8-letnią Alicję.

Tegoroczne święta wielkanocne Agata i Piotr postanowili spędzić z dziećmi na Hawajach. Niestety, w jednej z tamtejszych restauracji, Agata zatruła się jedzeniem, przez co musiała spędzić całe święta w łóżku. Celebrytka opowiedziała o całej sytuacji na swoim Instagramie:

- Kolejny dzień na rajskich Hawajach spędzony na razie w łóżku. Jest przepiękna pogoda, Piotr z dziewczynkami w basenie, a ja walczę o życie. Dawno się tak nie strułam i wygląda na to, że coś mi zaszkodziło w jednej z najbardziej wyjątkowych restauracji na świecie - powiedziała na InstaStory Agata wyjaśniając, że doznała silnego zatrucia pokarmowego.

Zobacz także
Agata Rubik zrzuciła 8 kg: "Jestem dumna, że osiągnęłam to zmianą podejścia, a nie dzięki dietom pudełkowym".

Agata Rubik zrzuciła 8 kg w 3 miesiące: „Schudłam, jedząc tylko to, co mi smakuje”

Agata Rubik podaje przepis na sernik ciotki Mirki: "Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk"

Agata Rubik podaje przepis na sernik ciotki Mirki: „Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk”

Czym jest zatrucie pokarmowe i jakie daje objawy?

Zatrucia pokarmowe są dosyć częste, zwłaszcza w egzotycznych krajach. Leczenie zatrucia pokarmowego zazwyczaj zależy od źródła choroby (jeśli jest ono znane) oraz od nasilenia objawów.

Zatrucie pokarmowe to stan, który pojawia się po spożyciu żywności zawierającej bakterie, wirusy lub pasożyty. W większości przypadków choroba ustępuje bez leczenia w ciągu kilku dni, ale niektóre rodzaje zatruć pokarmowych mogą trwać dłużej a nawet wymagają hospitalizacji.

Główne objawy zatrucia pokarmowego obejmują:

  • Wymioty
  • Mdłości
  • Biegunkę
  • Ból brzucha
  • Gorączkę

Co zrobić w przypadku zatrucia jedzeniem?

Gdy zatruliśmy się jedzeniem, powinniśmy dużo odpoczywać, aby pomóc organizmowi wyleczyć się z zatrucia pokarmowego. Co jeszcze możemy zrobić?

  • Nie powinniśmy nic jeść ani pić przez kilka godzin po wystąpieniu objawów.
  • Następnie powinniśmy się nawadniać. Jednym z najczęstszych powikłań każdej choroby przenoszonej drogą pokarmową jest odwodnienie spowodowane biegunką i wymiotami. Brak płynów w organizmie może powodować zmęczenie, osłabienie, a czasem nawet nieregularne bicie serca. Uzupełnianie utraconych płynów jest niezwykle ważne. Minerały, takie jak sód, potas i wapń, które utrzymują równowagę płynów w organizmie — muszą zostać uzupełnione.
  • Dieta BRAT (z ang. Banana, Rice, Apple, Toast). Kiedy już zaczniemy jeść, powinniśmy stosować dietę BRAT. Dieta ta jest delikatna dla żołądka i składa się z bananów, ryżu, musu jabłkowego i tostów. Do tej diety można również włączyć klarowne buliony. Taka dieta zawiera pokarmy, które pomagają w ujędrnieniu stolca a także pomaga uzupełnić składniki odżywcze, które utraciliśmy podczas choroby. 

Źródło: Instagram, webmd.com

Piotr Rubik je 3 posiłki dziennie i pije tę wodę. Co jeszcze robi żeby tak wyglądać?
ONS.pl
Newsy
Piotr Rubik je 3 posiłki dziennie i pije pewien napój. Co jeszcze robi, żeby tak wyglądać?
Zrzucić 12 kg w pięć miesięcy to wielki wyczyn. Ale utrzymać wagę przez kolejne miesiące, to coś, co nie każdemu się udaje. Przyglądamy się diecie Piotra Rubika.

Piotr Rubik, polski muzyk, dyrygent i producent muzyczny, przeszedł dużą metamorfozę. Nie tylko zrzucił sporo kilogramów, ale także przestał farbować i prostować włosy. Zmienił się nie do poznania! Jednak najbardziej imponujące jest to, że tak znacząca przemiana trwa, pomimo upływu czasu. Muzyk w kolejnych TV Show, pokazuje się w niezmiennie doskonałej formie. Jak on to robi? Jaką dietę stosował Piotr Rubik? To żadna dieta cud. Tak powinien jeść każdy. W wywiadzie dla portalu Plotek.pl dyrygent zdradził, czemu zawdzięcza swoją przemianę. Nie stosuje żadnej wymyślnej diety. Po prostu odżywia się racjonalnie i stara się utrzymywać zrównoważony tryb życia. Nie doceniamy tego, a to często wystarcza, żeby, jak w  przypadku Rubika, zrzucić w kilka miesięcy aż 12 kilogramów. Zmianę przyzwyczajeń żywieniowych zaczyna od trzech regularnych posiłków, które jada o stałych porach. Jakie jeszcze zmiany wprowadził do jadłospisu? Całkowicie odrzucił słodycze. Od tej zasady robi jednak odstępstwa. Na Instagramie jego żony. można od czasu do czasu zobaczyć talerzyk z ciastem, stojący przed dyrygentem. Zrezygnował z kawy, choć jak przyznaje, zmiana tego przyzwyczajenia była dla niego szczególnie trudna. Nie jada mięsa, jada za to ryby i owoce morza. Zwiększył ilość warzyw. Nie pije alkoholu poza lampką czerwonego wina od czasu do czasu. Wszystko co je Rubik, jest przyrządzane w sposób dietetyczny. Składniki dania są blanszowane lub gotowane na parze, bez użycia soli i sztucznych przypraw! Pomiędzy posiłkami Rubik pije dużo wody. Zawsze wybiera tę wysoko mineralizowaną.         Wyświetl ten post na Instagramie.        ...

niezdrowe jedzenie skutki
Flickre
Newsy
Przez 5 dni odgrzewał sobie ten sam posiłek i polewał go keczupem. Kilka godzin później zmarł
Czy niezdrowe jedzenie może zabić? Niestety, przekonał się o tym młody mieszkaniec Belgii...

Określenia „studencka dieta” używa się do opisywania mało skomplikowanych, szybkich w przygotowaniu i niezbyt zdrowych dań. Wzięło się to oczywiście od pomysłów na dania wymyślane przez młodych ludzi, którzy mają bardzo małe albo w ogóle zerowe doświadczenie w gotowaniu. Wyprowadzka z domu, zarządzanie własnym budżetem, nauka i do tego gotowanie – dla niektórych to za wiele! Dlatego część studentów chętnie sięga po gotowe dania, które można kupić w supermarkecie, albo przyrządzają sobie samodzielnie niezbyt wyrafinowane, ale łatwe do zrobienia potrawy. Na pewno każdy student przynajmniej raz jadł jajecznicę z ryżem, makaron z serem czy kanapki z opiekacza! Może nie jest to kuchnia najwyższej klasy, ale nikt na nią nie narzeka. Dania są tanie, szybkie i łatwe. Oraz sycące! Dramatyczna śmierć Jednak studencka kuchnia bywa niezdrowa, a czasami wręcz zabójcza. Przekonał się o tym niestety pewien młody człowiek z Belgii. Mężczyzna pewnego dnia po powrocie do domu postanowił sobie odgrzać talerz makaronu z keczupem. Danie stało w lodówce już piąty dzień, ale nic nie wskazywało na to, by zaczęło się psuć. Jednak już po pół godzinie od zjedzenia makaronu dwudziestolatek bardzo źle się poczuł. Po tym, jak dostał bardzo silnych wymiotów i biegunki, wyczerpany położył się do łóżka i postanowił przespać zatrucie. Jednak 11 godzin później rodzice znaleźli go martwego w łóżku. Co było przyczyną śmierci? Przyczyna zgonu Sekcja zwłok młodego Belga wykazała, że przyczyną śmierci była ostra niewydolność wątroby. Spowodowana była ona ciężkim zatruciem pokarmowym, za które odpowiedzialne były bakterie laseczki woskowej (łac. „Bacillus cereus”). Bakterie te wywołują typowe objawy zatrucia pokarmowego, które może mieć...

Ekspert od zatruć wymienił 6 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust! Unikajcie ich!
Pixabay
Newsy
Ekspert od zatruć wymienił 5 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust. Unikajcie ich!
Na pewno większości z was zdarzyło się kiedyś zatruć jedzeniem. Zatrucie pokarmowe jest najczęściej spowodowane spożyciem skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Przeczytajcie, przed czym kategorycznie nas ostrzega ekspert!

Zatrucie pokarmowe jest skutkiem spożywania skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Najczęstsze objawy obejmują nudności, wymioty i biegunkę. Mimo iż zatrucie pokarmowe może nam bardzo uprzykrzyć życie, zwykle nie to stan zagrażający życiu lub zdrowiu. Objawy zatrucia pokarmowego Do najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego zaliczamy: skurcze brzucha biegunkę wymioty utratę apetytu lekką gorączkę osłabienie nudności bóle głowy Jeśli biegunka utrzymuje się dłużej niż trzy dni i towarzyszy jej wysoka gorączka, trudności z widzeniem i objawy odwodnienia, takie jak suchość w ustach i skąpe oddawanie moczu, konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. Przyczyny zatrucia pokarmowego Co najczęściej powoduje zatrucia pokarmowe? Zwykle są to bakterie takie, jak E. coli, Listeria i Salmonella . Zatrucia pokarmowe są też wywoływane przez pasożyty przenoszone przez żywność, ale nie występują one tak często, jak zatrucia spowodowane bakteriami. Wśród przyczyn zatruć pokarmowych wymienia się także wirusy - norovirusy, sapowirusy, rotawirusy i astrowirusy. Wirus zapalenia wątroby typu A to poważna choroba, która także może być przenoszona przez żywność. Rady eksperta Amerykański prawnik Bill Marler, który od ponad 20 lat prowadzi sprawy sądowe dotyczące zatruć pokarmowych zdradził, czego nigdy w życiu nie weźmie do swoich ust. Mimo iż nie jest on lekarzem, widział naprawdę wiele i warto wziąć sobie do serca jego rady. Tych pokarmów lepiej jest unikać 1. Surowe ostrygi Marler przyznaje, że w ciągu ostatnich pięciu lat widział więcej przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową związanych ze spożyciem skorupiaków niż w ciągu ostatnich dwóch dekad. Głównym sprawcą jest ocieplenie wód. Gdy...

mięso
Search creative commons
Zdrowie
Czym może grozić zjedzenie zepsutego mięsa? Lepiej usiądź! 
Zepsute lub nieświeże mięso naraża nas na kontakt z niebezpiecznymi bakteriami oraz toksynami. W najlepszym wypadku skończy się to zatruciem pokarmowym, a w najgorszym poważnymi konsekwencjami. 

Po czym poznać, że mięso jest nieświeże?  Z łatwością można to sprawdzić za organoleptycznie. Zdradza je zarówno nieprzyjemny zapach, jak i wygląd. Co powinno wzbudzić podejrzenia? Kwaśny, gnilny aromat, dziwny, nienaturalny kolor (na przykład wyjątkowo ciemny, szarawy lub zielonkawy), lepka, mazista powierzchnia. Świeże mięso ma jędrną strukturę, która po naciśnięciu szybko się wyrównuje, natomiast jeśli tak się nie dzieje to znak, że produkt jest nieświeży i nie nadaje się do spożycia.  Jak unikać zepsutego mięsa?  Mięso powinno kupować się wyłącznie od sprawdzonych producentów i w dobrych, godnych zaufania miejscach. Należy również pamiętać o tym, by dokładnie sprawdzić termin ważności zakupionych produktów i przechowywać je w domu w lodówce lub w zamrażarce. Niestety, mięso po przekroczeniu daty ważności nie nadaje się do jedzenia, a jego spożycie grozi poważnymi chorobami.  Zatrucie pokarmowe  Co zrobić, gdy mimo środków ostrożności spożyjemy nieświeży produkt i się nim zatrujemy? Najprawdopodobniej skończy się to biegunką, wymiotami, wysoką gorączką i złym samopoczuciem. W takiej sytuacji warto zrezygnować z ciężkiego jedzenia i przejść na lekkostrawną dietę, pić dużo płynów, aby nie doszło do odwodnienia organizmu, oraz przyjmować elektrolity i probiotyki, aby odbudować florę bakteryjną. Sprawdzi się również przyjmowanie tabletek z węglem.  Co jeszcze nam grozi?  Nieświeże mięso często zawiera bakterie takie jak salmonella, listeria czy Escherichia coli (E.coli), a nawet larwy pasożytów, dlatego jeśli zatrucie pokarmowe przebiega w wyjątkowo intensywny i nagły albo bardzo nietypowy sposób konieczny jest kontakt z lekarzem.   Co jeszcze nam grozi? Na przykład zatrucie jadem kiełbasianym,...