Agata Rubik, zanim została żoną znanego kompozytora, Piotra Rubika, zajmowała się modelingiem. W jednej z edycji konkursu Miss Polonia została drugą wicemiss, a po konkursie, kompozytor zasiadający wówczas w jury, szybko został jej mężem. Dziś para wychowuje razem dwie córki. I to z jedną z nich – Helenką, modelka upiekła sernik wg przepisu cioci Mirki.

Proste rozwiązanie — sernik na gotowych biszkoptach

Sernik na biszkoptach to ciasto, które w wielu domach króluje na niedzielnym stole. Ponieważ nie przygotowuje się osobno spodu, tylko wykorzystuje gotowe ciastka, pieczenie trwa krócej, jest łatwiejsze i daje sprawdzone rezultaty. 

Agata Rubik też piecze sernik na gotowych biszkoptach. Do tego robi to z córką, co też jest częstym zwyczajem w polskich domach. Wiemy to z ogólnopolskiego panelu badawczego „Ariadna” przeprowadzonego dla firmy „Delekta” - 88% respondentów odpowiedziało, że wspólne pieczenie łączy pokolenia.

- Na dworze pada, więc w ramach rozrywki pozaszkolnej, upiekłyśmy z Heleną najlepszy na świecie sernik na biszkoptach z przepisu mojej cioci Mirki. 

Przepis na sernik to rodzinna receptura Rubików. Modelka nie jest co prawda pewna, czy publikując go nie zdradza rodzinnego sekretu. Ma jednak na to radę:

Zobacz także:

- Zostawiam wam przepis poniżej, mam nadzieję, że ciocia nie będzie zła. Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk. Smacznego.

Przepis na sernik cioci Mirki

Składniki:

  • 3/4 kostki masła extra
  • 1/2 małego masła roślinnego (125 g)
  • 12 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kg sera naturalnego na sernik
  • 400 g sera o smaku waniliowym
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 duże opakowanie biszkoptów

Przygotowanie:

  1. Utrzyjcie oba masła z cukrem i 12 żółtkami na puszystą masę.
  2. Dodajcie oba sery, suchy budyń i także utrzyjcie.
  3. Ubijcie 12 białek ze szczyptą soli, a gdy piana będzie sztywna, dodajcie porcjami do sernika.
  4. Masę sernikową wylejcie na dużą blaszkę wyłożoną biszkoptami. Można resztę pokruszyć i uzupełnić szparki.
  5. Wstawcie do zimnego piekarnika na 55 minut i ustawcie grzanie do 170 st. Celsjusza.
  6. Po upieczeniu zostawcie w piekarniku do ostygnięcia.

Źródło: Instagram/Agata Rubik, wirtualne media.pl