Agata Rubik podaje przepis na sernik ciotki Mirki: "Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk"
ONS.pl, Instagram/AgataRubik
Newsy

Agata Rubik podaje przepis na sernik ciotki Mirki: „Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk”

Prosty przepis na puszysty i lekki sernik. Najlepiej robić go z kimś z domowników.

Agata Rubik, zanim została żoną znanego kompozytora, Piotra Rubika, zajmowała się modelingiem. W jednej z edycji konkursu Miss Polonia została drugą wicemiss, a po konkursie, kompozytor zasiadający wówczas w jury, szybko został jej mężem. Dziś para wychowuje razem dwie córki. I to z jedną z nich – Helenką, modelka upiekła sernik wg przepisu cioci Mirki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Proste rozwiązanie — sernik na gotowych biszkoptach

Sernik na biszkoptach to ciasto, które w wielu domach króluje na niedzielnym stole. Ponieważ nie przygotowuje się osobno spodu, tylko wykorzystuje gotowe ciastka, pieczenie trwa krócej, jest łatwiejsze i daje sprawdzone rezultaty. 

Agata Rubik też piecze sernik na gotowych biszkoptach. Do tego robi to z córką, co też jest częstym zwyczajem w polskich domach. Wiemy to z ogólnopolskiego panelu badawczego „Ariadna” przeprowadzonego dla firmy „Delekta” - 88% respondentów odpowiedziało, że wspólne pieczenie łączy pokolenia.

- Na dworze pada, więc w ramach rozrywki pozaszkolnej, upiekłyśmy z Heleną najlepszy na świecie sernik na biszkoptach z przepisu mojej cioci Mirki. 

Przepis na sernik to rodzinna receptura Rubików. Modelka nie jest co prawda pewna, czy publikując go nie zdradza rodzinnego sekretu. Ma jednak na to radę:

- Zostawiam wam przepis poniżej, mam nadzieję, że ciocia nie będzie zła. Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk. Smacznego.

Zobacz także
Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik

Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik

Przepis na sernik cioci Mirki

Składniki:

  • 3/4 kostki masła extra
  • 1/2 małego masła roślinnego (125 g)
  • 12 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kg sera naturalnego na sernik
  • 400 g sera o smaku waniliowym
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 duże opakowanie biszkoptów

Przygotowanie:

  1. Utrzyjcie oba masła z cukrem i 12 żółtkami na puszystą masę.
  2. Dodajcie oba sery, suchy budyń i także utrzyjcie.
  3. Ubijcie 12 białek ze szczyptą soli, a gdy piana będzie sztywna, dodajcie porcjami do sernika.
  4. Masę sernikową wylejcie na dużą blaszkę wyłożoną biszkoptami. Można resztę pokruszyć i uzupełnić szparki.
  5. Wstawcie do zimnego piekarnika na 55 minut i ustawcie grzanie do 170 st. Celsjusza.
  6. Po upieczeniu zostawcie w piekarniku do ostygnięcia.

Źródło: Instagram/Agata Rubik, wirtualne media.pl

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Prosty sernik gotowany z wiśniami świetnie się sprawdzi na niedzielę. Zróbcie go dziś i wstawcie do lodówki – jutro rano będzie wspaniale smakował!

Sernik gotowany to bardzo ciekawa wariacja na temat tego ciasta. Słyszeliście na pewno o serniku gotowanym w piekarniku – należy go piec tak, jak zwykle, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. W ten sposób masa serowa gotuje się w piekarniku, a po upieczeniu ciasto jest niesamowicie aksamitne. Ale czy wiedzieliście, że sernik można ugotować także na zimno? Przyrządza się go błyskawicznie! Wypróbujcie świetny przepis autorstwa Babeczka35, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik gotowany z wiśniami Do przygotowania tego smacznego sernika będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram twarogu na sernik z wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 3 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy Pół szklanki mleka 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Cukier do smaku 400 g herbatników Przygotowanie: Do miski wsypcie szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 200 g masła. Ucierajcie mikserem przez kilka minut. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodawajcie do miski po jednym jajku. Na sam koniec dodajcie twaróg z wiaderka i ucierajcie dokładnie. Gotową masę przełóżcie do dużego garnka i gotujcie ją przez 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej rózgą do jajek. W tym czasie rozpuśćcie budynie w mleku. Po ugotowaniu masy serowej wlejcie je do garnka i mocno wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek. Blachę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłóżcie folią aluminiową. Ułóżcie na spodzie warstwę z herbatników, a na to wyłóżcie część gorącej masy serowej. Ponownie wyłóżcie całość herbatnikami, na to masa serowa, znów herbatniki, masa serowa i na koniec wyłóżcie wierzch herbatnikami. Powinny wam...

sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy
Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 120 gramów cukru pudru 150 gramów zimnego masła 2 żółtek 1 łyżeczki proszku do pieczenia Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 300 gramów sera białego półtłustego 100 gramów sera śmietankowego 100 gramów ugotowanych ziemniaków 150 gramów cukru drobnego 1 opakowania cukru waniliowego 4 jajek 2 białek Dodatkowo będziecie potrzebować: 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta Świeżych owoców do dekoracji Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W...

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Przepis na zamiennik sernika na zimno
zufikowo/Gotujmy.pl
Newsy
Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Lekki i pyszny zamiennik sernika na zimno
Sernik na zimno z truskawkami to pozycja obowiązkowa w letnim menu deserowym. Możecie jednak zaskoczyć gości bardziej oryginalnym i jeszcze pyszniejszym deserem!

Pianka truskawkowa to świetny zamiennik sernika na zimno lub domowego „ptasiego mleczka”. Jest znacznie mniej kaloryczna niż klasyczny sernik i wiele innych deserów: zamiast dużych ilości cukru można dodać do niej zdrowy zamiennik cukru , czyli erytrytol, który jest naturalnym słodzikiem i nie zawiera żadnych kalorii. Przepis na piankę truskawkową Receptura została opracowana przez kulinarną gwiazdę i byłą Miss Polonia – Ewę Wachowicz. Miłośniczka kulinariów wymyśliła fenomenalny przepis, który pozwoli cieszyć się letnimi deserami wszystkim osobom przebywającym na diecie. Wystarczą truskawki, jogurt naturalny, odrobina soku z cytryny, żelatyna i erytrol.          Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz) Pianka truskawkowa z ciastkami owsianymi Aby zamienić tę słodkość w jeszcze bardziej pełnowartościowe danie, spróbujcie wykonać ją według przepisu użytkowniczki gotujmy.pl i sod zróbcie z ciastek owsianych bogatych w błonnik. Składniki: 300 ml gęstego jogurtu greckiego 250 ml śmietanki 30% erytrytol (naturalny słodzik) do smaku (4-5 łyżek) lub ok. 3 łyżek cukru pudru cukier waniliowy lub esencja waniliowa (płaska łyżeczka) 300 g truskawek 2 łyżki żelatyny Spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła Dekoracje: truskawki galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Rozpuśćcie masło w garnku i wsypcie do niego zmielone w blenderze ciasteczka. Wymieszajcie masę, aby uzyskała...