Agata Rubik podaje przepis na sernik ciotki Mirki: "Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk"
ONS.pl, Instagram/AgataRubik
Newsy

Agata Rubik podaje przepis na sernik ciotki Mirki: „Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk”

Prosty przepis na puszysty i lekki sernik. Najlepiej robić go z kimś z domowników.

Agata Rubik, zanim została żoną znanego kompozytora, Piotra Rubika, zajmowała się modelingiem. W jednej z edycji konkursu Miss Polonia została drugą wicemiss, a po konkursie, kompozytor zasiadający wówczas w jury, szybko został jej mężem. Dziś para wychowuje razem dwie córki. I to z jedną z nich – Helenką, modelka upiekła sernik wg przepisu cioci Mirki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Proste rozwiązanie — sernik na gotowych biszkoptach

Sernik na biszkoptach to ciasto, które w wielu domach króluje na niedzielnym stole. Ponieważ nie przygotowuje się osobno spodu, tylko wykorzystuje gotowe ciastka, pieczenie trwa krócej, jest łatwiejsze i daje sprawdzone rezultaty. 

Agata Rubik też piecze sernik na gotowych biszkoptach. Do tego robi to z córką, co też jest częstym zwyczajem w polskich domach. Wiemy to z ogólnopolskiego panelu badawczego „Ariadna” przeprowadzonego dla firmy „Delekta” - 88% respondentów odpowiedziało, że wspólne pieczenie łączy pokolenia.

- Na dworze pada, więc w ramach rozrywki pozaszkolnej, upiekłyśmy z Heleną najlepszy na świecie sernik na biszkoptach z przepisu mojej cioci Mirki. 

Przepis na sernik to rodzinna receptura Rubików. Modelka nie jest co prawda pewna, czy publikując go nie zdradza rodzinnego sekretu. Ma jednak na to radę:

- Zostawiam wam przepis poniżej, mam nadzieję, że ciocia nie będzie zła. Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk. Smacznego.

Zobacz także
Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik

Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik

Przepis na sernik cioci Mirki

Składniki:

  • 3/4 kostki masła extra
  • 1/2 małego masła roślinnego (125 g)
  • 12 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kg sera naturalnego na sernik
  • 400 g sera o smaku waniliowym
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 duże opakowanie biszkoptów

Przygotowanie:

  1. Utrzyjcie oba masła z cukrem i 12 żółtkami na puszystą masę.
  2. Dodajcie oba sery, suchy budyń i także utrzyjcie.
  3. Ubijcie 12 białek ze szczyptą soli, a gdy piana będzie sztywna, dodajcie porcjami do sernika.
  4. Masę sernikową wylejcie na dużą blaszkę wyłożoną biszkoptami. Można resztę pokruszyć i uzupełnić szparki.
  5. Wstawcie do zimnego piekarnika na 55 minut i ustawcie grzanie do 170 st. Celsjusza.
  6. Po upieczeniu zostawcie w piekarniku do ostygnięcia.

Źródło: Instagram/Agata Rubik, wirtualne media.pl

Agata Rubik zrzuciła 8 kg: "Jestem dumna, że osiągnęłam to zmianą podejścia, a nie dzięki dietom pudełkowym".
ONS.pl
Newsy
Agata Rubik zrzuciła 8 kg w 3 miesiące: „Schudłam, jedząc tylko to, co mi smakuje”
Nie wszyscy na wiosnę są tak dumni ze swojego wyglądu jak Agata Rubik. To dlatego, że żeby dziś cieszyć się szczupłą sylwetką, trzeba o tym myśleć już kilka miesięcy wcześniej. Ona tak zrobiła.

Agata Rubik z domu Paskudzka, od 14 lat jest żoną muzyka Piotra Rubika. I choć jest pomiędzy nimi duża różnica wieku - 19 lat, oboje zgodnie twierdzą, że to dla nich żaden problem. Zanim Agata Rubik związała się z muzykiem, zajmowała się modelingiem, a gdy w 2005 roku startowała w konkursie Miss Polonia, poznała swojego przyszłego męża, który zasiadał w jury. Ostatecznie modelka została II wicemiss i wkrótce potem żoną jurora. Agata Rubik schudła 8 kg w 3 miesiące Dzięki sławnemu mężowi i wzięciu udziału w show telewizyjnym „Power Couple” Agata Rubik staje się coraz bardziej rozpoznawalna. Fotografuje się z mężem na ściankach prasowych, magazyny dla kobiet chcą wiedzieć, jakie skończyła studia czy co gotuje mężowi na kolacje. Zgromadziła całkiem pokaźną grupę 150 tys. własnych fanów w serwisie Instagram, którzy chętnie komentują jej życie rodzinne, a w ostatnich miesiącach obserwują jej metamorfozę. A zmiana była duża. Na początku influencerka zaprezentowała zdjęcie, na którym widać, ze nie może dopiąć spodni: - Przyszła wiosna, a ja jestem z siebie dumna. Pomalutku realizuję sobie to, co zaplanowałam wraz z nadejściem nowego roku. Codziennie uczę się angielskiego i czytam. No i schudłam 8 kg, nadal jedząc tylko to, co mi smakuje. W wielu sprawach odpuściłam. Przestałam przejmować się rzeczami bez znaczenia i tymi, na które nie mam wpływu oraz zabiegać o to, co nie jest tego warte. Wszystko inne niezmiennie doceniam. Kulisy metamorfozy Agaty Rubik Przemiana rozpoczęła się pod koniec stycznia 2022 roku i nie ograniczała się jedynie do diety. Agata Rubik w czasie całej metamorfozy, prezentowała obserwatorom zdjęcia przedstawiające ją podczas ćwiczeń. W ostatnich dniach modelka zorganizowała na swoim Instagramie sesję pytań i odpowiedzi, w...

sernik anastazji
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji. O smaku zadecyduje to, ile razy zmieliliście ser
Kto jak kto, ale siostra Anastazja zna się na wypiekach. Sprawdźcie, jaki jest jej przepis na udany sernik z rodzynkami.

71-letnia siostra Anastazja Pustelnik niejedno już ciasto w życiu upiekła. Jej wypieki z zasady muszą być więc do bólu konserwatywne i tradycyjne. Nic w tym jednak złego! Pieczenie ciast tym różni się od gotowania obiadów, że mniej w nich miejsca na eksperymenty i odstępstwa od przepisów. Nie inaczej jest w przypadku przepisu siostry Anastazji na sernik z rodzynkami. Musicie trzymać się żelaznych zasad zakonnicy, by wyszedł taki, jak należy. Ile razy powinno się mielić twaróg na sernik? Pierwszą, podstawową i najważniejszą zasadą przy pieczeniu ciast z twarogu, jest właśnie wybranie odpowiedniego kawałka białego sera. Niestety, ale zakup wiaderka z gotowym serem twarogowym na sernik, to pójście na skróty. Nie tędy droga! Gotowe wiaderka są przesłodzone, nieciekawe w smaku, a dodatkowo po upieczeniu, mają często zbyt rzadką konsystencję. Nie ma to jak klasyczny twaróg, koniecznie przemielony w maszynce przynajmniej 2 razy, a najlepiej 3. To właśnie sekret sernikowej perfekcji siostry Anastazji. Oprócz tego, ważny jest spód. Siostra Anastazja poleca „ucieraną klasykę”. Przepis na sernik siostry Anastazji Składniki na spód: 10 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10 dag mąki 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pozostałe: 1,5 kg sera białego 12 jaj 40 dag cukru kryształu Kostka margaryny lub masła – 25 dag 3 budynie waniliowe 0,5 l mleka Spora garść rodzynek Przygotowanie: Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Utrzyjcie tłuszcz na ciasto, stopniowo dodawajcie cukier, żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. 2 budynie zagotujcie na mleku i wystudźcie. Margarynę na sernik utrzyjcie z cukrem, potem dodawajcie żółtka, a na końcu ser z dodatkiem 1 budyniu w proszku i rodzynki. Białka ubijcie na...

Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Jeżeli po przekrojeniu sernika widzicie, że wszystkie dodane do niego rodzynki opadły lub skumulowały się w jednym miejscu, mamy dla was radę - dzięki niej unikniecie wpadki przy kolejnym pieczeniu sernika.

Jeżeli sernik, to tylko z rodzynkami - zgadzacie się z tym? Ten kontrowersyjny dodatek nierzadko dzieli Polaków przy wspólnym stole. Jedni rodzynki w serniku uwielbiają, inni nie mogą wprost zrozumieć, jak w ogóle można dodawać je do tego pysznego ciasta. Jeśli jednak należycie do tej pierwszej grupy, z pewnością nie raz zdarzyło się wam, że po upieczeniu sernika wszystkie rodzynki opadły na dno. Takie ciasto nie prezentuje się zbyt ładnie - co więc można zrobić, by zapobiec opadaniu owoców? Poznajcie stary, sprawdzony trik.  Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadły na dno? Jeśli po upieczeniu sernika rodzynki opadają na dno albo skupiają się w jednym miejscu, wystarczy zrobić prostą rzecz - jeszcze przed pieczeniem. Zanim dodacie rodzynki do masy serowej, najpierw je sparzcie, ostudźcie, a na sam koniec posypcie szczyptą mąki pszennej. Tak przygotowane rodzynki możecie wsypać do masy na sernik, delikatnie wymieszać i piec. Dzięki dodaniu mąki,  nie powinny zmienić swojej „pozycji” w cieście.  Przepis na sernik z rodzynkami Polecamy wam sprawdzony przepis na smaczny, klasyczny sernik z rodzynkami, z receptury przesłanej przez jedną z naszych czytelniczek.  Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/3 miękkiego masła 3 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 6-7 dużych jaj 250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 200 ml tłustej śmietany 36% sok i skórka z cytryny rodzynki cukier puder do posypania...

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu
Flickr
Newsy
Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina
Na pewno nikogo nie cieszy widok popękanego sernika. By zapobiec takiej katastrofie, pamiętajcie o jednej rzeczy podczas przygotowywania tego ciasta.

Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami.  Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu? Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury.  By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy.  Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia. Przepis na sernik, który nigdy nie pęka Składniki: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1 kostka masła 6 jajek 80 g cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim.  Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. ...