Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne. Robi z czosnkiem 1 nietypową rzecz
Adam Małysz/Facebook, AdobeStock
Newsy

Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne. Robi z czosnkiem 1 nietypową rzecz

Sprawdźcie, jak zrobić ogórki małosolne po mistrzowsku, czyli z przepisu naszego narciarskiego mistrza, Adama Małysza. Trudno im się oprzeć!

Adam Małysz zrobił coś, co udało się niewielu Polakom - sprawił, że prawie wszyscy rodacy zainteresowali się sportem. A dokładniej skokami narciarskimi, które w czasie najwyższej popularności skoczka były oglądane w telewizji nieraz nawet częściej, niż mecze piłki nożnej.

Niebywałe sukcesy Adama były inspiracją dla młodych ludzi, którzy też chcieli zostać skoczkami narciarskimi i niektórym to się udało. Kamil Stoch czy Piotr Żyła nadal osiągają sukcesy na zawodach narciarskich i rozsławiają nasz kraj na całym świecie.

Małysz już dawno przeszedł na sportową emeryturę i zajmuje się innymi rzeczami. Jest teraz prezesem Polskiego Związku Narciarskiego. Jak przyznaje, początkowo praca za biurkiem stanowiła dla niego wyzwanie, ale zaczyna się do niej przyzwyczajać.

W wolnym czasie Małysz zwiedza ciepłe kraje, jeździ na rowerze oraz pichci w kuchni swoje ulubione potrawy. Ostatnio pochwalił się na Facebooku własnym przepisem na ogórki małosolne, za którymi przepada. Zobaczcie, jak robi je nasz mistrz! Zwróccie też uwagę, na to jak Adam podchodzi do kwestii czosnku do małosolnych.

Przepis na ogórki małosolne Adama Małysza

Do przygotowania takich „małyszolnych” ogórków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków

  • 3 łyżki soli

  • 1 cały czosnek

  • koper włoski

  • papryczka chili, jeśli lubicie ostrzejsze smaki

  • chrzan

Zobacz także
Adam Małysz jadł kiedyś kolację u króla Norwegii. Zabrał na nią kolegów. Jeden z nich popełnił przy stole gafę

Adam Małysz jadł kiedyś kolację u króla Norwegii. Zabrał na nią kolegów. 1 z nich popełnił przy stole gafę

Adam Małysz

Kuchnia Adama Małysza zrobi na każdym wrażenie. Możecie poczuć ukłucie zazdrości

Przygotowanie:

  1. Umyjcie dokładnie ogórki i zalejcie je zimną wodą. Odstawcie na 3 godziny.

  2. W garnku zagotujcie 3 litry wody. Wsypcie 3 łyżki soli, wymieszajcie. Zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie do ostudzenia.

  3. Obierzcie czosnek i część pokrójcie na kawałki, a część zostawcie w całości. 

  4. Do dużego słoika wkładajcie na przemian ogórki, koper włoski, czosnek, chrzan oraz opcjonalnie pokrojone papryczki chilli. 

  5. Całość zalejcie ostudzoną i osoloną wodą.

I gotowe! Tak przygotowane ogórki już po około 3 dniach będą gotowe do spożycia. Adam przyznaje jednak, że nie może się powstrzymać i zaczyna zajadać się ogórkami już na drugi dzień. 

Źródło: Adam Małysz/Facebook

Magda Gessler odpowiada na pytania

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem
ONS, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem porzeczki
Już niedługo zacznie się sezon na ogórki, a to idealna okazja do zrobienia ogórków małosolnych! Zróbcie je z przepisu Karola Okrasy.

Ogórki małosolne to klasyka polskiej kuchni. Warto je przyrządzać właśnie teraz, gdy robi się coraz cieplej, a drzewa i krzewy wypuszczają już pierwsze liście. To właśnie liście porzeczki, dębu lub wiśni idealnie podkreślają smak małosolnych ogórków i powinno się ich użyć do kiszenia. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy! Przepis na ogórki małosolne Karola Okrasy Do przygotowania ogórków małosolnych Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 2 baldachy kopru 5 korzeni chrzanu 7 liści porzeczki 4 ząbki czosnku Do zalewy: 5 litrów wody 7 łyżek soli 2 łyżki gorczycy Oraz zimna woda do zalania ogórków. Przygotowanie: Ogórki przed przygotowaniem włóżcie do bardzo dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie były nią przykryte. W garnku zagotujcie 5 litrów wody z solą i ostudźcie, by była lekko letnia. Karol zdradził, że to trik jego mamy – gdy ogórki zaleje się letnią wodą, to szybciej będą gotowe. Wówczas małosolne ogórki są zrobione już po dwóch dniach! Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajcie 2 duże łyżki gorczycy i namoczcie. Następnie wsypcie około 7 łyżek soli. Karol podaje idealne proporcje na wodę do ogórków, czyli 1,5 płaskiej łyżki soli na 1 litr wody. Korzenie chrzanu obierzcie i pokrójcie wzdłuż na cztery części. Ważne, by były surowe, ponieważ wtedy oddają one cały swój aromat. Umyjcie całe baldachy kopru oraz liście porzeczki. Okrasa przyznał, że on użył liści porzeczki dlatego, że akurat miał je pod ręką, ale zależnie od regionu Polski używa się różnych liści do ogórków małosolnych, np. liści młodego...

Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone
Adobe Stock
Newsy
Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone
Ile kisi się ogórki, żeby były małosolne, a nie kiszone? W odróżnieniu od ogórków kiszonych, małosolne mają delikatny słonawy smak, pachną aromatyczną zalewą, którą zostały zalane i apetycznie chrupią. Ważne więc, żeby nie kisić ogórków małosolnych zbyt długo, inaczej wyjdą wam zwykle ogórki kiszone.

Jedną z nielicznych wad ogórków małosolnych jest to, że dość szybko zmieniają się w ogórki kiszone . Jeśli chcecie podać ogórki małosolne jako przekąskę do grilla, musicie dobrze wyliczyć, kiedy zalać ogórki zalewą, aby małosolne były gotowe dokładnie w dzień imprezy grillowej. Jeśli nie zjecie ich wystarczająco szybko, ogórki małosolne zmienią się w kiszone. Dalej będą więc smaczne, ale to już nie ten sam smak i nie ta sama chrupkość, którą wielu uwielbia. Kiedy ogórki małosolne są gotowe? To kiedy ogórki małosolne są gotowe, zależy od tego, jaką wodą zalewacie ogórki . Prostym trikiem na przyspieszenie dojrzewania ogórków małosolnych jest zalanie ich gorącą solanką. Ogórki szybciej zmieniają się wtedy z surowych w małosolne. Można jeść je już po 2 dniach od zakiszenia. Jeśli zalewacie ogórki małosolne zimną wodą, spróbujcie ich po ok. 4 dniach od zakiszenia. Będą wtedy smakować amatorom bardzo delikatnego, słono-kwaskowego smaku. Im dłużej ogórki małosolne będą leżały w zalewie, tym bardziej kwaśne będą się robić. Jeśli lubicie, kiedy ich smak jest bardziej intensywny, jedzcie je po 6 dniach od zalania zimną zalewą, a po 3-4 dniach od zalania gorącą zalewą. Jaka jest najlepsza zalewa na małosolne ogórki? Kluczem do sukcesu ogórków małosolnych jest (oprócz właściwego czasu oczekiwania) przygotowanie smacznej zalewy. Dodajcie do niej: Litr wody odpowiedniej do ogórków małosolnych Łyżkę soli Koper razem z gałązkami Kilka ząbków czosnku Ziarna ziela angielskiego Liście laurowe Chrzan w korzeniu Ziarna pieprzu Czytaj także: Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem...

Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z pepperoni
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z papryką peperoni
Czy znacie kogoś, kto potrafi oprzeć się smakowi ogórków małosolnych? Jeżeli wy także jesteście ich fanami, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne inaczej. Dlaczego „inaczej”? Ponieważ występują one w duecie z ostrą papryczką peperoni!

Właśnie trwa sezon na ogórki małosolne . Przepis na takie ogórki jest dziecinnie prosty, a do ich wykonania wystarczy kilka składników, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. W tradycyjnym przepisie na ogórki małosolne znajdziemy młode ogórki gruntowe, wodę, sól oraz przyprawy – gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, korzeń chrzanu oraz liść czarnej porzeczki. A co powiecie na ogórki małosolne z dodatkiem... ostrej papryczki peperoni? Przepis na ogórki małosolne z peperoni Ogórki małosolne z dodatkiem ostrej papryczki peperoni to świetny pomysł na dodatek do kanapki czy obiadu, choć nie brakuje też takich, którzy lubią spożywać je solo – pamiętajcie, że nie wszyscy jednak mogą pałaszować ogórki małosolne do woli. Jak przygotować ogórki małosolne z ostrą papryczką? Zdradzamy najprostszy przepis. Przetestujcie go, naprawdę warto! Składniki: 3,6 kg ogórków gruntowych (niedużych, twardych) 4 litry wody 4 duże łyżki soli 1 ½ główki czosnku koper do kiszenia kawałek chrzanu (pokrojony w słupki albo plastry ) 10 dużych czerwonych peperoni Przygotowanie: Przygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy. żeby się rozpuściła. Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan pepperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy, żeby ogórki znajdowały się pod wodą. Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni. Po zakiszeniu wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy (przez sitko). Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden pepperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką. Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka...