Adam Małysz zrobił coś, co udało się niewielu Polakom - sprawił, że prawie wszyscy rodacy zainteresowali się sportem. A dokładniej skokami narciarskimi, które w czasie najwyższej popularności skoczka były oglądane w telewizji nieraz nawet częściej, niż mecze piłki nożnej.

Niebywałe sukcesy Adama były inspiracją dla młodych ludzi, którzy też chcieli zostać skoczkami narciarskimi i niektórym to się udało. Kamil Stoch czy Piotr Żyła nadal osiągają sukcesy na zawodach narciarskich i rozsławiają nasz kraj na całym świecie.

Małysz już dawno przeszedł na sportową emeryturę i zajmuje się innymi rzeczami. Jest teraz prezesem Polskiego Związku Narciarskiego. Jak przyznaje, początkowo praca za biurkiem stanowiła dla niego wyzwanie, ale zaczyna się do niej przyzwyczajać.

Zobacz także:

W wolnym czasie Małysz zwiedza ciepłe kraje, jeździ na rowerze oraz pichci w kuchni swoje ulubione potrawy. Ostatnio pochwalił się na Facebooku własnym przepisem na ogórki małosolne, za którymi przepada. Zobaczcie, jak robi je nasz mistrz! Zwróccie też uwagę, na to jak Adam podchodzi do kwestii czosnku do małosolnych.

Przepis na ogórki małosolne Adama Małysza

Do przygotowania takich „małyszolnych” ogórków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków

  • 3 łyżki soli

  • 1 cały czosnek

  • koper włoski

  • papryczka chili, jeśli lubicie ostrzejsze smaki

  • chrzan

Przygotowanie:

  1. Umyjcie dokładnie ogórki i zalejcie je zimną wodą. Odstawcie na 3 godziny.

  2. W garnku zagotujcie 3 litry wody. Wsypcie 3 łyżki soli, wymieszajcie. Zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie do ostudzenia.

  3. Obierzcie czosnek i część pokrójcie na kawałki, a część zostawcie w całości. 

  4. Do dużego słoika wkładajcie na przemian ogórki, koper włoski, czosnek, chrzan oraz opcjonalnie pokrojone papryczki chilli. 

  5. Całość zalejcie ostudzoną i osoloną wodą.

I gotowe! Tak przygotowane ogórki już po około 3 dniach będą gotowe do spożycia. Adam przyznaje jednak, że nie może się powstrzymać i zaczyna zajadać się ogórkami już na drugi dzień. 

Źródło: Adam Małysz/Facebook