Dorośli zwykle potrafią zadowolić się na przykład klasycznymi kanapkami z szynką, papryką konserwową i żółtym serem. Z młodszymi biesiadnikami jest zazwyczaj trochę trudniej. Najmłodsi na pewno nie będą grymasili, kiedy zobaczą na stole te kanapki.
Żywe, zielone kolory, apetyczne ciemne oliwki, przemycone pod warzywami mięso w postaci salami lub innej twardej kiełbasy – wszystko to razem to nie tylko prezencja, ale i smak i wartości odżywcze.
Co z pieczywem? Tutaj panuje dowolność. Jedni wolą kanapki na tradycyjnym, białym chlebie. Inni preferują wymyślne krakersy i inne suchary. My proponujemy zaś kompromisowe wyjście – a więc bułkę paryską.
Oprócz dość długiej pszennej bułki, przyda nam się także kilka niecodziennych składników. O salami już było, warto wspomnieć także o małych kukurydzach konserwowych – na pewno wzbudzą ciekawość waszych gości.
Zobacz także:
Kanapki na imprezę – przepis
Składniki
- Kilka plasterków sera żółtego
- Kilka plasterków salami lub kawałek innej, twardej kiełbasy
- Opcjonalnie kilka plasterków szynki konserwowej
- 1 ogórek
- Kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
- Kilka oliwek czarnych
- Sałata zielona
- Kilka małych kukurydz konserwowych
- 1-2 bułki paryskie
- Masło do smarowania
Przygotowanie
-
Bułkę kroimy na małe plasterki.
-
Smarujemy pieczywo cienką warstwą masła.
-
Warzywa myjemy i suszymy. Na każdej kanapce układamy listek sałaty.
-
Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, podobnie przygotowujemy mięso i ser.
-
Układamy na kanapkach ser, szynkę lub kiełbasę i warzywa.
-
Wieńczymy kanapki pokrojonymi oliwkami
Źródło: gotujmy.pl