kanapki impreza
plocia/gotujmy.pl
Newsy

Absolutny hit każdej imprezy - tak podane kanapki znikną ze stołu błyskawicznie

Sylwester, karnawał i wszelkiego rodzaju inne spotkania okolicznościowe. Żadna z tych imprez nie odbędzie się bez wystrzałowych kanapek.
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Dorośli zwykle potrafią zadowolić się na przykład klasycznymi kanapkami z szynką, papryką konserwową i żółtym serem. Z młodszymi biesiadnikami jest zazwyczaj trochę trudniej. Najmłodsi na pewno nie będą grymasili, kiedy zobaczą na stole te kanapki.

Żywe, zielone kolory, apetyczne ciemne oliwki, przemycone pod warzywami mięso w postaci salami lub innej twardej kiełbasy – wszystko to razem to nie tylko prezencja, ale i smak i wartości odżywcze.

Co z pieczywem? Tutaj panuje dowolność. Jedni wolą kanapki na tradycyjnym, białym chlebie. Inni preferują wymyślne krakersy i inne suchary. My proponujemy zaś kompromisowe wyjście – a więc bułkę paryską.

Oprócz dość długiej pszennej bułki, przyda nam się także kilka niecodziennych składników. O salami już było, warto wspomnieć także o małych kukurydzach konserwowych – na pewno wzbudzą ciekawość waszych gości.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kanapki na imprezę – przepis

Składniki

  • Kilka plasterków sera żółtego
  • Kilka plasterków salami lub kawałek innej, twardej kiełbasy
  • Opcjonalnie kilka plasterków szynki konserwowej
  • 1 ogórek
  • Kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • Kilka oliwek czarnych
  • Sałata zielona
  • Kilka małych kukurydz konserwowych
  • 1-2 bułki paryskie
  • Masło do smarowania

Przygotowanie

  1. Bułkę kroimy na małe plasterki.

  2. Smarujemy pieczywo cienką warstwą masła.

  3. Warzywa myjemy i suszymy. Na każdej kanapce układamy listek sałaty.

  4. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, podobnie przygotowujemy mięso i ser.

  5. Układamy na kanapkach ser, szynkę lub kiełbasę i warzywa.

  6. Wieńczymy kanapki pokrojonymi oliwkami

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Kanapki z jajkiem i awokado
azurita/Adobe Stock
Newsy Smakowita kanapka z jajkiem w zupełnie nowym wydaniu. Od teraz codziennie będziesz jeść ją na śniadanie
Jak sprawić, by jajko na śniadanie nie wiązało się z nudą i rutyną? Ten zielony owoc idealnie smakuje w połączeniu z jajkiem!
Hubert Rój
listopad 30, 2020

Mowa tu oczywiście o awokado. Moda na ten zielony owoc została zapoczątkowana przez wegan. Osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty odzwierzęce, zajadają się tym zielonym owocem, gdyż jest on niezwykle tłusty. Właśnie awokado jest dla nich ważnym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych. To prawda, awokado nie należy do najtańszych produktów. Jednak popyt na ten owoc wzrasta, w związku z tym w marketach awokado jest coraz tańsze. Tutaj nasza mała uwaga – niektórzy uważają, że awokado to jednak warzywo. Wiąże się to z jego neutralnym, niesłodkim smakiem. Nie będziemy rozstrzygać tego sporu. Ważne, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Jeżeli ktoś sądzi, że awokado powinni jeść tylko weganie, jest w błędzie. Ten zielony owoc świetnie komponuje się właśnie z gotowanymi jajami. Spróbujcie takiej wystrzałowej mieszanki na kanapkach. Efekt przekroczy wasze oczekiwania. Wystarczy dodać nieco oliwy, posypać delikatnie pieprzem i voilà! Kanapki z jajkiem i awokado – przepis: Składniki: Pieczywo (ciemne lub jasne – wybierzcie wasze ulubione) Jedno dojrzałe awokado (uważajcie, by nie kupić zepsutego – taki owoc może mieć na skórce plamki i brzydkie wypryski) 2-3 jaja ugotowane na półmiękko Nieco oliwy z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie: Jaja gotujemy na półmiękko, czyli około 2-3 minuty liczone od momentu aż woda zacznie wrzeć. Awokado rozcinamy na pół, w pestkę wbijamy nóż i okrężnym ruchem wyciągamy ją z owocu. Z awokado wydobywamy miąższ i przekładamy do miseczki lub moździerza. Dodajemy nieco oliwy z oliwek i soli do smaku i rozgniatamy delikatnie na coś w rodzaju pasty. Ugotowane jaja staramy się pokroić w ładne plasterki. Kromki chleba smarujemy najpierw pastą z awokado, a następnie...

Przeczytaj
pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie
Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.
Magda Borucińska
grudzień 05, 2020

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli.  To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku. Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni. Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę! Przepis na soczysty pieczony boczek Składniki 1,5 kg boczku 2 czubate łyżki musztardy 2 łyżki oleju np. rzepakowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki Kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Kilka owoców jałowca 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca). Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj. Włóż do lodówki na całą noc. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową....

Przeczytaj
niejadek sposoby
AdobeStock
Newsy Masz niejadka w domu? Gwarantujemy, że tak ozdobione kanapki znikną z talerza w mgnieniu oka
Twoje dziecko grymasi przy stole? Zapomnisz o tym problemie gdy zrobisz mu te zabawne i pyszne kanapki!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Niejadek w domu to prawdziwa zmora każdego rodzica. Serce nam pęka, gdy maluch chodzi zapłakany z głodu, jednak na każdą propozycję posiłku reaguje jeszcze większą histerią. Niektórzy zrezygnowani rodzice są gotowi dać dziecku jego ulubione słodycze, byleby coś nareszcie zjadło. Są jednak sposoby na to, by zachęcić dziecko do jedzenia – a my je znamy! Sprawdźcie koniecznie! Co robić, gdy dziecko nie je? Zjawisko odrzucania większości produktów jest u dzieci całkowicie normalne. Około drugiego roku życia następuje „bunt dwulatka”. Dziecko odkrywa wtedy swoją niezależność, zaczyna sprawdzać granice i chce samo o sobie decydować. Jednym z obszarów życia dotkniętych tym buntem są posiłki. Maluch poznając nowe smaki stwierdza, że nie wszystkie mu pasują i zaczyna grymasić przy stole. Zwykłe przekonywanie na nic się tutaj zda! Część rodziców ucieka się do podstępów i daje dziecku domowy przecier zapewniając, że to jego ulubiony „obiadek ze słoika” ze sklepu. Można też zacząć mówić językiem dziecka i zrobić z jedzenia zabawę! Przedstawiamy wam pomysł na wesołe kanapki „kotki” dla niejadków! Kanapki kotki dla niejadka Oczywiście te kanapki nie różnią się niczym od zwykłych, ale dla dzieci będą wyjątkowe dzięki temu, jak je udekorujesz! Przygotuj te składniki: 6 kromek chleba tostowego Masło Serek do smarowania Czarne oliwki 1 parówka 1 pomidor Szczypiorek Przygotowanie Za pomocą noża wytnij kanapki w kształt kociej głowy z uszkami. Każdą kanapkę posmaruj masłem i serkiem śmietankowym, a następnie zabierz się za ozdabianie! Oliwki pokrój w plastry i układaj po dwie na każdej kanapce – to będą oczy kota. Parówki pokrój na równe kawałki, po jednym na kromkę – to jest...

Przeczytaj