Dorośli zwykle potrafią zadowolić się na przykład klasycznymi kanapkami z szynką, papryką konserwową i żółtym serem. Z młodszymi biesiadnikami jest zazwyczaj trochę trudniej. Najmłodsi na pewno nie będą grymasili, kiedy zobaczą na stole te kanapki.

Żywe, zielone kolory, apetyczne ciemne oliwki, przemycone pod warzywami mięso w postaci salami lub innej twardej kiełbasy – wszystko to razem to nie tylko prezencja, ale i smak i wartości odżywcze.

Co z pieczywem? Tutaj panuje dowolność. Jedni wolą kanapki na tradycyjnym, białym chlebie. Inni preferują wymyślne krakersy i inne suchary. My proponujemy zaś kompromisowe wyjście – a więc bułkę paryską.

Oprócz dość długiej pszennej bułki, przyda nam się także kilka niecodziennych składników. O salami już było, warto wspomnieć także o małych kukurydzach konserwowych – na pewno wzbudzą ciekawość waszych gości.

Zobacz także:

Kanapki na imprezę – przepis

Składniki

  • Kilka plasterków sera żółtego
  • Kilka plasterków salami lub kawałek innej, twardej kiełbasy
  • Opcjonalnie kilka plasterków szynki konserwowej
  • 1 ogórek
  • Kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • Kilka oliwek czarnych
  • Sałata zielona
  • Kilka małych kukurydz konserwowych
  • 1-2 bułki paryskie
  • Masło do smarowania

Przygotowanie

  1. Bułkę kroimy na małe plasterki.

  2. Smarujemy pieczywo cienką warstwą masła.

  3. Warzywa myjemy i suszymy. Na każdej kanapce układamy listek sałaty.

  4. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, podobnie przygotowujemy mięso i ser.

  5. Układamy na kanapkach ser, szynkę lub kiełbasę i warzywa.

  6. Wieńczymy kanapki pokrojonymi oliwkami

Źródło: gotujmy.pl