99% z was używa codziennie tego przedmiotu w kuchni. Naukowcy twierdzą, że może was podtruwać!
Pixabay
Newsy

99% z was używa codziennie tego przedmiotu w kuchni. Naukowcy twierdzą, że może was podtruwać!

Nie mamy dobrych informacji. Ten kuchenny przedmiot jest prawdziwym siedliskiem niebezpiecznych bakterii.

Jest jeden przedmiot kuchenny, który jest siedliskiem wielu bakterii. Mimo wszystko prawie każdy z was korzysta z niego codziennie i każdego dnia roznosi nim bakterie na naczynia, talerze, kubki, garnki i kieliszki, które w teorii powinny być sterylne i czyste. Domyślacie się już o co chodzi? Tym razem wieści te potwierdzają naukowcy, które przyjrzeli się bliżej temu problemowi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kuchenne siedlisko bakterii

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Maurtitusie potwierdziły niekorzystne informacje. Korzystanie ze ścierek kuchennych może przyczyniać się do powstawania zakażeń pokarmowych. W raporcie ze swoich badań, naukowcy używają dość ostrych słów.

Używanie ścierek kuchennych na co dzień potencjalnie naraża całe rodziny na zakażenia pokarmowe.

Badanie ścierek kuchennych

Naukowcy przez miesiąc badali ścierki kuchenne pod kątem występujących na nich bakterii. Wykorzystano 100 ścierek. Okazało się, że na 49 ze 100 ścierek wykorzystanych w eksperymencie, wykryte zostały bakterie E.coli.

Zobacz także
Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób

Czym wyczyścić lodówkę z uporczywych zabrudzeń? Ten babciny sposób to hit

Czym wyczyścić lodówkę z uporczywych zabrudzeń? Ten babciny sposób to hit

Które ścierki kuchenne były największym siedliskiem bakterii?

Badanie wykazało nie tylko, że ścierki mogą stanowić zagrożenie pod względem zawartości bakterii. Wysnuto w nim też inne interesujące wnioski. Okazało się, że nie wszystkie gospodarstwa domowe mają taką samą ilość bakterii na swoich ścierkach. Rezultaty są bardzo ciekawe:

  • Więcej bakterii było na ścierkach, które zostawiano mokre, bez dobrego rozwieszenia do wyschnięcia.
  • Więcej bakterii typu coli i gronkowców złocistych znajdowało się na ścierkach z gospodarstw, w których stosowano dietę mięsną w porównaniu do tych w których stosuje się dietę wegetariańską.
  • Większe rodziny miały bardziej zanieczyszczone bakteriami ścierki kuchenne.
  • Rodziny z niższym dochodem miały statystycznie więcej bakterii na swoich ścierkach kuchennych.

Jak czyścić naczynia?

Naukowcy alarmują, aby jak najczęściej wymieniać kuchenne ścierki lub wykorzystywać w celu czyszczenia i suszenia naczyń, jednorazowe papierowe ręczniki. Jeśli macie wrażliwy żołądek lub ktoś z waszej rodziny często cierpi na zatrucia, koniecznie przyjrzyjcie się tej sprawie.

Czytaj także:

Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Gromadzi się na nich najwięcej zarazków
Adobe Stock
Newsy
Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Gromadzi się na nich najwięcej zarazków
Kuchnia to główne pomieszczenie w domu. Jak się okazuje jest również miejscem ze sporą ilości zarazków, które gromadzą się na pewnych elementach.

Wykańczając mieszkanie, dba się nie tylko o ładny wygląd, ale również o praktyczność i funkcjonalność pomieszczeń. Szczególnie ważne jest to w przypadku kuchni, która często jest sercem domu. To właśnie tu przygotowuje się posiłki, spożywa je czy nieraz przyjmuje gości. Pomieszczenie powinno być dostosowane do wszelkich ewentualności. Najbrudniejsze miejsce w domu Wbrew powszechnym pozorom to nie łazienka jest głównym środowiskiem rozwoju bakterii. Jak się okazuje najwięcej brudu, kurzu oraz zarazków można znaleźć właśnie w kuchni. Sytuacja wynika z faktu, iż przebywa się w niej najwięcej, a także wykonuje się wiele czynności od gotowania, po jedzenie i różne spotkania. Takie czynności generują tworzenie się większego środowiska bakterii. Główne miejsca z zarazkami  Jako, iż kuchnia jest największym siedliskiem bakterii w domu, to jednak na jej powierzchni można wyróżnić kilka przedmiotów, które wręcz zbierają zarazki. Rzeczy ze sporą ilości bakterii to: gąbka do mycia naczyń - rzadko wymieniana zbiera szereg różnych zarazków, które podczas mycia naczyń przenoszą się na inne przedmioty, takie działanie może doprowadzić do poważnych zatruć, zlew - podobnie jak gąbka, jest jednym z częściej użytkowanych sprzętów; służy do zmywania, mycia owoców i warzyw czy odcedzania ugotowanych produktów, taka wszechstronność jest świetnym środowiskiem do szerzenia się bakterii, szafki kuchenne - rzadko sprzątane pokrywają się tłuszczem i kurzem, a w produktach spożywczych, które w nich przechowujemy, mogą rozwinąć się mole spożywcze, lodówka - to jeden z ważniejszych sprzętów w całym pomieszczeniu, dlatego powinna być cyklicznie dokładnie czyszczona, w innym przypadku stanie się idealnym miejscem do rozwoju...

Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Poznajcie ten szybki sposób na obranie marchewki. Sprawdza się w każdej sytuacji i jest banalny!

Jest wiele kuchennych trików, które ułatwiają gotowanie i usprawniają pracę w kuchni. Niektórych z nich może uczyliście się od swoich mam lub babć. Dzięki popularności sieci internetowej możecie dowiedzieć się o istnieniu innych sposobów, które wielu gospodyniom domowym wydają się banalne. Internet to niesamowite źródło wiedzy i inspiracji. Znacie już sposoby na wykorzystanie obierek warzyw , wiecie co zrobić z czerstwym chlebem , żeby można go było zjeść i potraficie szybko obrać ziemniaki . Dziś poznacie niesamowity trik na obieranie marchewki. Okazuje się, że nie potrzebujecie do tego obieraczki ani noża. Sposób jest banalny! Jak szybko obrać marchewkę? Ogólnie skórka marchewki jest jadalna. W teorii nie powinno być konieczne jej obieranie. Często jednak marchew sprzedawana w marketach lub na targach, jest przybrudzona lub przechowywyana przez całą zimę. Wtedy lepiej pozbyć się zewnętrznej warstwy, żeby uniknąć zakażenia. Jak to zrobić najlepiej? Jeśli wydawało się wam, że najlepszym sposobem jest skorzystanie ze specjalnej obieraczki do warzyw, mylicie się. Marchewkę obiera się najszybciej za pomocą druciaka – metalowej gąbki do mycia naczyń. Skórka marchewki, która jest bardzo delikatna, łatwo ulega starciu przy pomocy tego przedmiotu. Wystarczy, że wyszorujecie marchewkę ze wszystkich stron czystym druciakiem, a szybko pozbędziecie się zabrudzeń na skórce i przygotujecie marchewkę do jedzenia. Sposób ten możecie wykorzystywać praktycznie za każdym razem przy obieraniu marchewki . Druciak znajdzie zastosowanie też przy obieraniu innych warzyw: Pietruszki Młodego selera Buraka Ziemniaki, starsze selery i inne warzywa z twardą skórką, którą koniecznie trzeba obrać, lepiej potraktujcie tradycyjną obieraczką lub nożem....

Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? To duży błąd i nie chodzi o smugi na blacie.
Adobe Stock
Newsy
Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? Ten ogromny błąd popełnia większość Polaków
Gąbka kuchenna do naczyń powinna służyć tylko i wyłącznie do mycia naczyń. Sprzątanie w kuchni to zupełnie inna sprawa, wymagająca innych przyrządów. Oto co powinniście wiedzieć o gąbce.

Gąbka, która leży na zlewie służy wam do wszystkiego? Czasem umyjecie nią naczynia, a czasem wyszorujecie kuchenkę czy przetrzecie brudny blat? Nigdy już tak nie róbcie. To niebezpieczne dla zdrowia. Dlaczego nie można myć blatu gąbką do naczyń? Sprzątając kuchnie odruchowo sięgamy po gąbkę leżącą na zlewie i przecieramy nią wszystko: kuchenkę, piekarnik czy blat. Mamy wtedy wrażenie, że sprzątnęliśmy i rzeczywiście zebraliśmy okruszki i starliśmy większe plamy tłuszczu. Jednak zbieranie brudu z powierzchni, nie do końca czystym zmywakiem nie jest najlepszym sposobem sprzątania. Nawet na opłukanej gąbce pozostają drobiny tłuszczu i przecierając blat nie tylko rozprowadzamy po nim resztki tłuszczu, tworzymy smugi na powierzchni, ale możemy ją też zarysować i zniszczyć.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Zaklinaczka Smaku (@zaklinaczka_smaku) Żeby pozbyć się brudu z przedmiotów i mebli kuchennych, nie używajcie gąbki, która służy do mycia naczyń. Przygotujcie czystą, miękką ściereczkę oraz detergent przeznaczony do czyszczenia delikatnych powierzchni. Dopiero takie przetarcie blatów i innych powierzchni sprawi, że będą czyste, bez tłuszczu i bez smug. Ile bakterii jest na zmywaku do naczyń? Naukowcy z uniwersytetu Furtwangen w Schwarzwaldzie policzyli ilość bakterii mieszczących się na kuchennej gąbce. Żyje na niej 82 miliony bakterii z ponad 360 odmian. Jeden z nich powiedział nawet, że nie ma drugiego miejsca na ziemi, w którym żyłoby tak dużo mikroorganizmów. Z tego powodu gąbki nie należy używać do...

najbrudniejsze miejsca w kuchni
AdobeStock
Newsy
Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Większość Polaków zapomina o ich wyczyszczeniu. Wy też?
Gdzie gromadzi się najwięcej brudu w kuchni? Sprawdźcie, które miejsca wymagają najwięcej uwagi podczas sprzątania.

Nie ma co ukrywać – kuchnia nie należy do najczystszych miejsc w domu. Gotowanie i pieczenie generuje mnóstwo brudu, który później kumuluje się w trudno dostępnych zakamarkach. A tam już czają się insekty, które tylko czekają na to, by urządzić sobie ucztę na resztkach z jedzenia! Niechciani lokatorzy w formie moli i prusaków to nie jedyny problem. Jeżeli dużo smażycie, to tłuszcz osadza się dosłownie wszędzie . Nie jest najgorzej, jeśli wasza kuchnia jest osobnym pomieszczeniem w mieszkaniu. W takim wypadku brud, który przykleja się do cząsteczek tłuszczu, ogranicza się tylko do kuchni i nieco łatwiej jest nad nim zapanować. Ale jeżeli macie kuchnię połączoną z salonem… Lepiej zainwestować w porządny wyciąg i nauczyć się regularnego sprzątania! Dowiedzcie się, które miejsca w kuchni są najbardziej brudne. Aż włos się jeży! Najbrudniejsze miejsca w waszej kuchni Kto myślał, że najwięcej bakterii znajduje się na desce klozetowej, ten jest w ogromnym błędzie. Kuchnie aż roją się od niebezpiecznych zarazków, dlatego tak ważne jest mycie rąk przed jedzeniem i sprzątanie! Poniżej opisaliśmy najbardziej brudne miejsca w polskich kuchniach. Lodówka Przyznajcie się z ręką na sercu – jak często myjecie lodówkę? Brud na półkach i drzwiach lodówki nie jest tylko kwestią estetyki. Pełno jest w niej niebezpiecznych bakterii znajdujących się w otwartych opakowaniach z jedzeniem – dotyczy to przede wszystkim surowego mięsa! Nie mniej uwagi powinno się poświęcić uszczelkom, które zwykle są bardzo brudne i pełne okruszków i resztek jedzenia . Koniecznie pamiętajcie też o dokładnym wyczyszczeniu klamki . W końcu dotykacie jej kilkanaście razy dziennie rękami, na których znajdują się bakterie i wirusy. Zlew Myśleliście, że zlew...