99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan (trzeba poziomo, a nie pionowo)
Adobe Stock
Newsy

99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan

Ser żółty jest bardzo często wykorzystywany w wielu domach. To lubiany przez dzieci składnik kanapek, a także świetny dodatek do pizzy, makaronów, zapiekanek, a nawet kotletów. Nikt jednak nie lubi samego procesu ścierania sera, który często naraża dłonie na okaleczenia. Zdradzamy, jak tego uniknąć!

Ser żółty, pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, bogaty jest w wapń, które doskonale wpływa między innymi na kości. Nabiał jest niezwykle istotnym źródłem białka – jednego z trzech kluczowych makroelementów diety (obok tłuszczy i węglowodanów). Ser może być podawany w plastrach, w drobnych kosteczkach lub w formie startej. Ścieranie jednak potrafi przysporzyć wielu problemów, a nawet okaleczeń!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo ścierać ser?

Większość Polaków nie zdaje sobie sprawy, że źle wykorzystuje tarkę do ścierania. Na logikę, aby ser szybko się ścierał, przesuwamy kostką w górę i w dół po pionowo stojącej tarce. Zwiększa to jednak ryzyko starcia naskórka czy paznokci, a także skutkuje znacznie większym bałaganem w kuchni. Jak wykonywać tę czynność w sposób szybki, efektywny i bezpieczny?

  1. Połóż tarkę poziomo!
    Tarka w pozycji poziomej umożliwia utrzymanie większej kontroli nad tarciem. Nie jeździ i nie przesuwa się, a także niweluje ryzyko uszkodzenia naskórka. Takie rozwiązanie powoduje też, że ser nie przykleja się do wewnętrznej ścianki narzędzia i jest znacznie łatwiejszy do przesypania.
     
  2. Ścieraj zamrożony ser
    Tarcie lekko zmrożonego sera może znacznie ułatwić cały proces, zwłaszcza jeśli jest on naturalnie miękki. Sery o mało twardej i zbitej konsystencji potrafią ścierać się nierówno i niekomfortowo. Często także rozmaślają się na powierzchni tarki. 
     
    Zobacz także
    ser żółty

    Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

    grzanki

    Uwielbiacie zapiekanki? Zróbcie je z serem halloumi. Są tak pyszne, że od razu zjecie je wszystkie na raz

  3. Posmaruj tarkę tłuszczem
    Aby ułatwić sobie sprzątanie, posmaruj tarkę odrobiną oliwy z oliwek, masła czy oleju. Dzięki temu ser nie będzie przyklejał się do narzędzia, a mycie tarki będzie znacznie szybsze. Tłuszcz nie sprawi, że ser zmieni smak i nie wpłynie na jego konsystencję. 

Czytaj też:

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Mamy dal was prawdziwy hit! Ten prosty trik ułatwi wam gotowanie. Koniecznie przeczytajcie.

Ser żółty jest składnikiem bardzo wielu chętnie przygotowywanych dań. Pewnie jecie go na kanapkach, może posypujecie nim domową pizzę, zapiekanki, a może nawet kotlety lub inne dania. Raczej niewielu z was pomyślało o tym, żeby włożyć go na kilka minut do zamrażalnika, a to błąd! Wyjaśniamy dlaczego następnym razem koniecznie musicie to zrobić. Ser żółty w zamrażarce Włóżcie ser żółty do zamrażarki dosłownie na kilka minut, jeśli macie zamiar go trzeć. Tarcie sera żółtego to niezbyt przyjemne zajęcie. Pod wpływem nacisku mięknie on, robi się gumowaty, przykleja się do tarki i sprawia czasem trudności. Lekkie zmrożenie sera powinno rozwiązać całkiem ten problem! Najlepiej trze się twardsze sery, ale dzięki zmrożeniu, nawet bardzo miękki ser żółty można zetrzeć bez frustracji. Jeśli wiecie, że kupujecie ser żółty tylko w celu jedzenia go w tartej formie, możecie zetrzeć go też bezpośrednio po zakupie i przechowywać w zamrażarce. Jeśli posypiecie dania zamrożonym serem, który potem i tak wyląduje w piekarniku, nie poczujecie nawet różnicy. Dobrym pomysłem jest też stałe przechowywanie w zamrażarce na przykład parmezanu. Włóżcie go tam, a jeśli będziecie chcieli posypać wierzch dania serem parmezan po prostu wyjmijcie kostkę i zetrzyjcie bezpośrednio na danie. To idealna opcja do makaronów. Jak ułatwić sobie tarcie sera? – wskazówki Już wiecie, że tarcie sera jest znacznie łatwiejsze, jeśli uprzednio włożycie ser żółty do zamrażarki. Mamy dla was jednak jeszcze inne wskazówki! Posmarujcie tarkę oliwą z oliwek przed tarciem sera - dzięki temu kawałki sera nie będą przylepiały się do tarki i proces tarcia będzie znacznie łatwiejszy. Wymieniajcie tarki – używanie tej samej tarki przez kilkadziesiąt lat, jest...

jak często wymieniać tarkę do warzyw
AdobeStock
Newsy
Od lat używacie tej samej tarki? To błąd. Wiemy, co ile należy ją wymieniać
Nawet najlepsze narzędzia w końcu się zużywają. Sprawdźcie, jak często należy wymieniać tarkę do warzyw.

Dziś większość osób nie wyobraża sobie prac kuchennych bez tarki do warzyw! O dziwo wynalazek ten jest bardzo stary, ponieważ już w starożytnym Rzymie używano prymitywnych prototypów tego narzędzia. Jednak pierwszą „oficjalną” tarkę wynaleziono we Francji w XVI wieku i nie miała ona służyć do rozdrabniania warzyw, ale sera! W końcu Francuzi bez sera nie mogą żyć, więc nic dziwnego, że pierwsi wpadli na pomysł jak łatwiej ścierać ser używany do różnych dań. Dopiero kilkaset lat później pewien Amerykanin stworzył narzędzie najbardziej podobne do dzisiejszych tarek do warzyw. Wyobrażacie sobie jak dziś miałoby wyglądać gotowanie bez tego urządzenia? Wydaje się to nieprawdopodobne.   Jaka tarka jest najlepsza? Część z was na pewno na zakupach kieruje się głównie ceną. W niektórych przypadkach to błąd i dotyczy to właśnie tarki do warzyw. Im tańsza tarka, tym gorsze jest jej wykonanie. Ostrza szybciej się stępią, metal zacznie rdzewieć, a ponadto możecie nabawić się nieprzyjemnych dolegliwości powodowanych przez substancje znajdujące się w bardzo tanich tarkach niskiej jakości. Jedną z nich jest boisfenol A, który odpowiada za zaburzenia hormonalne u ludzi, otyłość, a nawet zwiększa ryzyko nowotworów. Warto oszczędzać na własnym zdrowiu? Zdecydowanie nie! Dlatego kupując tarkę zwróćcie przede wszystkim uwagę na materiał, z którego została wykonana. Najlepsza jest stal nierdzewna, która posłuży wam najdłużej. Jak często należy wymieniać tarkę? Nawet na najlepszej tarce z czasem pojawią się przebarwienia. Powodowane są przez składniki zawarte w różnych produktach spożywczych i chemię stosowaną do czyszczenia (płyny do naczyń i tabletki do zmywarki). Dlatego pamiętajcie o tym, że tarkę do warzyw należy wymieniać co około 5 lat. Zasada ta...

ser przywiera do tarki
Pixabay
Newsy
Co zrobić, żeby ser nie przywierał do metalowej tarki? Wystarczy, że...
Żółty ser pasuje do wielu dań! Jak poradzić sobie z resztkami sera, które przywarły do tarki? Rozwiązanie jest bardzo proste.

Mamy tu miłośników serów? Chyba ciężko sobie wyobrazić wiele potraw bez tego pysznego dodatku! Starty ser to element obowiązkowy szczególnie we włoskiej kuchni. Jakiego sera najczęściej się używa i do jakich potraw on pasuje? I najważniejsze – co zrobić, by nie przywierał do tarki? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie w poniższym artykule! Rodzaje serów Popularne określenie „ser żółty” to bardzo ogólna nazwa, która za wiele nie mówi. Gatunków sera jest bowiem mnóstwo i bardzo się między sobą różnią! To bardzo istotne w przypadku wielu dań, ponieważ każdy gatunek sera jest nieco inny i nie każdy do wszystkiego pasuje. Sprawdźcie, czy znaliście te sery: Gouda – bardzo łagodny i delikatny w smaku. Doskonale nadaje się do kanapek oraz koreczków. Parmezan – niezbędny w kuchni włoskiej! Lekko pikantny i bardzo wyrazisty w smaku świetnie pasuje do spaghetti, zapiekanek i sałatek. Mozzarella – najczęściej wykorzystywana do pizzy ze względu na delikatny smak i fakt, że łatwo się roztapia. Jest bardzo smaczna również na zimno, podawana ze świeżymi pomidorami, oliwą, octem balsamicznym i bazylią. Emmentaler – to typowy ser szwajcarski. Duże dziury i charakterystyczny smak i zapach to jego znaki rozpoznawcze! Cheddar – ser angielski. Długo dojrzewający, kruchy i dość słony będzie fantastycznym dodatkiem do makaronów i zapiekanek. Ser przywiera do tarki? Można już kupić w sklepach starty parmezan lub mozzarellę, dzięki czemu nie trzeba tracić czasu na ścieranie sera i mycie tarki. Jednak kupując takie sery nigdy nie będziecie stuprocentowo pewni co do ich jakości, dlatego lepiej kupować je w sprawdzonych miejscach w formie krojonych plastrów lub najlepiej bloczków. Ale gdy trzecie taki ser na...

Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, co wpływa na kolor sera? Odpowiedź jest banalnie prosta!

Jaki kolor ma ser? Pewnie większość z was od razu odpowie, że żółty. Ale przecież są różne rodzaje serów! Niektóre są zupełnie białe albo kremowe. Z kolei żółte sery też różnią się od siebie odcieniem! Mogą być bladożółte albo mieć bardzo intensywną barwę, która wchodzi już w odcień pomarańczowy. Od czego to zależy? Jakie są rodzaje serów i ich kolory? Sprawdźcie! Od czego zależy kolor sera? Każdy mistrz serowarstwa wam powie, że ser swój kolor zawdzięcza głównemu składnikowi, z którego jest zrobiony. A jest nim oczywiście mleko! Na barwę sera ma więc wpływ nie tyle rodzaj mleka, ale rodzaj pokarmu, który pałaszowało zwierzę dające to mleko. W zależności od gatunku sera będzie to krowa, owca albo koza. Na przykład barwa sera zrobionego z mleka od krowy, która gryzła trawę na pastwisku w trakcie wiosny i lata będzie bardziej intensywna. Zawdzięcza to beta-karotenowi, który zawarty jest w trawie, którą jedzą krowy! Z kolei ser wyprodukowany z mleka od krowy, która jadła głównie siano (czyli jesienią i zimą) będzie znacznie bledszy. Pamiętajcie, że żółty ser powstaje tylko z mleka krowiego. Nie ma takiej możliwości, żeby ser owczy lub kozi był żółty! Jeśli się z takim spotkacie, możecie mieć pewność, że był barwiony. Dlaczego? Te zwierzęta nie przyswajają bowiem w ogóle beta-karotenu z pożywienia. Rodzaje serów Sery można podzielić ze względu na technologię ich produkcji i teksturę oraz rodzaj skórki: Sery świeże Mozarella Twaróg Ricotta Feta Sery miękkie Brie Camembert Gorgonzola Bryndza Sery półtwarde Cheddar Tylżycki Gouda Sery twarde Parmezan Pecarino Romano...