Agnieszka Fitau-Perepeczko przez wiele lat żyła w cieniu swojego słynnego męża, Marka Perepeczko, znanego z głównej roli w filmowych przygodach góralskiego zbójnika. I choć dla fanów przez wiele lat była „żoną Janosika”, sama jest wziętą aktorką, modelką, pisarką, a dla znajomych — doskonałą kucharką.
Kulinarne pasje Agnieszki Fitkau-Perepeczko
Para Agnieszka i Marek poznali się w kolejce do dziekanatu uczelni, na której oboje studiowali. To Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna, dziś Akademia Teatralna w Warszawie. Dla 19-letniej Agnieszki, studia na tej uczelni były marzeniem:
- Czułam, że ten kolorowy świat jest dla mnie, że tam się odnajdę - powiedziała po latach aktorka.
Po ślubie w 1966 roku z aktorem, o którego karierę troszczyła się potem znacznie bardziej niż o swoją własną, zamieszkała na warszawskim osiedlu „Za Żelazną Bramą”. To miejsce, choć znane z malutkich mieszkań, do dziś zadziwia rozmachem, ogromnymi klatkami schodowymi, które przypominają dzisiejsze apartamentowce oraz oknami francuskimi, które w tych czasach były nowością.
W tym mieszkanku często odwiedzali aktorską parę znajomi, bywał tam nawet Wojciech Młynarski, a pani Agnieszka z ochotą serwowała im swoje smakołyki.
Zobacz także:
To wtedy znajomi nazwali ją królową befsztyków, które podawała z „ziemniaczkami walicowskimi”. Nazwa tego autorskiego kartoflanego dania gospodyni pochodziła od nazwy ulicy, przy której znajdował się blok. Chodzi o ulicę Waliców w Warszawie.
Będziecie zaskoczeni jak nowoczesne w latach 60. było sztandarowe danie panie Agnieszki. Oto krótki przepis na obiad jak u Perepeczków:
- Polędwicę wołową posmarujcie z obu stron musztardą i smażcie bez tłuszczu na bardzo gorącej patelni.
- Podawajcie z sosem ze śmietany i zielonego pieprzu.
- Do tego przygotujcie „ziemniaczki walicowskie” oraz sałatę Przepis na ziemniaki znajdziecie poniżej.
Znacie kogoś, u kogo w domu jeszcze tak się jadało w tamtych czasach?
„Ziemniaki walicowskie”, autorski przepis Agnieszki Fitau-Perepeczko
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- ½ szklanki mąki
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- W dużym foliowym woreczku zmieszajcie mąkę, przetarty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy.
- Obrane, umyte, nadal wilgotne po myciu ziemniaki włóżcie do woreczka z mąką i przyprawami.
- Zawiążcie torebkę i mocno nią potrząsajcie, żeby ziemniaki obtoczyły się w mącznej otulince.
- Wyłóżcie ziemniaki z torebki na blachę i pieczcie w bardzo gorącym piecu (180-200 st. Celsjusza), przez około 1 godzinę, do momentu aż staną się odpowiednio miękkie,
Źródło: Plejada.pl, zmiksowani.pl, Instagram/Agnieszka Perepeczko