Coraz wyższe ceny w sklepach zmuszają Polaków do zaciskania pasa. Choć żywność drożeje, to pensje nie są wcale o wiele wyższe. Czy da się przeżyć tydzień wydając na zakupy zaledwie 50 złotych? Przekonajcie się!

Dlaczego jedzenie jest coraz droższe?

Kto regularnie robi zakupy spożywcze, na pewno zwrócił uwagę na to, że trzeba płacić coraz więcej za podstawowe produkty. Dlaczego tak się dzieje? Powodem są wyższe opłaty oraz podatki, które siłą rzeczy wpływają na ostateczne ceny produktów znajdujących się na półkach.

Drożeje prąd, którym trzeba oświetlić sklep i zasilić lodówki oraz zamrażarki. Zaczyna drożeć paliwo, którym napędzane są ciężarówki dostarczające towary do sklepu. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że podwyższona została płaca minimalna – sklepy, by móc wypłacać pracownikom wyższe pensje, podnoszą ceny sprzedawanych towarów. A do tego wszystkiego doszła pandemia koronawirusa, która bardzo mocno uderzyła w gospodarkę i już się mówi o planach kolejnych podatków.

Czy da się przeżyć tydzień za 50 złotych?

Ponieważ wszystko drożeje, wiele osób wraca do ścisłego planowania swojego budżetu oraz domowych posiłków tak, by nic się nie zmarnowało. Sprawdźcie, co możecie przygotować z podstawowych produktów spożywczych, które wcale nie kosztują dużo!

Zobacz także:

Chleb – 4 zł

Koszt jednego bochenka to około 4 złote. Wystarczy wam na 2-3 dni i możecie go wykorzystać do tego, by zrobić:

  • Kanapki
  • Tosty
  • Zapiekanki z piekarnika
  • Grzanki do zupy
  • Chleb w jajku

Płatki owsiane – 3 zł za 400 g

Płatki doskonale sprawdzą się jako sycące i pożywne śniadanie! 1 opakowanie spokojnie wystarczy wam na kilka dni. Możecie robić je na mleku, lub oszczędniej (i dietetyczniej) na wodzie. Z płatków zrobicie:

  • Owsiankę
  • Owsiane ciasteczka z piekarnika
  • Placki z płatków owsianych
  • Kluski z dodatkiem twarogu

Możecie też wykorzystać je jako gotową panierkę do kotletów albo ryby.

Jajka – 7 zł za 10 sztuk

Podana wyżej cena dotyczy najtańszych jajek, czyli tych z chowu klatkowego. Za jajka ściółkowe i z wolnego wybiegu, trzeba zapłacić odpowiednio więcej, jednak do tego zestawienia wybraliśmy najtańszą z możliwych opcji. Jajka dostarczają mnóstwo witamin, białka i są bardzo sycące, dlatego koniecznie powinny się znaleźć na liście oszczędnych zakupów. Z jajek zrobicie:

  • Jajecznicę
  • Omlet
  • Jaja na twardo
  • Jaja na miękko
  • Jaja faszerowane
  • Pastę jajeczną
  • Kotlety jajeczne z pieczarkami
  • Zapiekankę jajeczną

Tanie obiady za kilka-kilkanaście złotych

Poza ekonomicznym wykorzystaniem powyższych produktów, warto przemyśleć pomysły na obiad, które są tanie, ale zdrowe i sycące. Doskonale sprawdzą się poniższe dania:

  • Kotlety z piersi z kurczaka z ziemniakami: 12-15 złotych
  • Ryż z warzywami: 7-8 złotych
  • Potrawka z piersią z kurczaka i ryżem - 12-15 złotych
  • Schab na kotlety oraz pieczony (można go później zamrozić i dawać na kanapki zamiast szynki ze sklepu): cena półkilogramowego schabu to ok. 17-18 złotych
  • Placki ziemniaczane: maksymalnie 2 złote za kilogram ziemniaków i do tego olej do smażenia
  • Naleśniki: 5 złotych
  • Kluski śląskie z sosem: 7 złotych