zakupy za 50 zl
AdobeStock
Newsy

Jak przeżyć tydzień za 50 zł? Sprawdźcie. 10 jajek za 7 zł, chleb za 4 zł, Pierś z kurczaka za 18 zł...

Czy da się przeżyć za 50 złotych tygodniowo? Sprawdźcie, jakie potrawy można wyczarować z tanich produktów!

Coraz wyższe ceny w sklepach zmuszają Polaków do zaciskania pasa. Choć żywność drożeje, to pensje nie są wcale o wiele wyższe. Czy da się przeżyć tydzień wydając na zakupy zaledwie 50 złotych? Przekonajcie się!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego jedzenie jest coraz droższe?

Kto regularnie robi zakupy spożywcze, na pewno zwrócił uwagę na to, że trzeba płacić coraz więcej za podstawowe produkty. Dlaczego tak się dzieje? Powodem są wyższe opłaty oraz podatki, które siłą rzeczy wpływają na ostateczne ceny produktów znajdujących się na półkach.

Drożeje prąd, którym trzeba oświetlić sklep i zasilić lodówki oraz zamrażarki. Zaczyna drożeć paliwo, którym napędzane są ciężarówki dostarczające towary do sklepu. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że podwyższona została płaca minimalna – sklepy, by móc wypłacać pracownikom wyższe pensje, podnoszą ceny sprzedawanych towarów. A do tego wszystkiego doszła pandemia koronawirusa, która bardzo mocno uderzyła w gospodarkę i już się mówi o planach kolejnych podatków.

Zobacz także
Ile emerytury dostają księża w Polsce? Wystarcza na jedzenie i godne życie? Poznajcie dokładne kwoty

Ile emerytury dostają księża w Polsce? Wystarcza na jedzenie i godne życie? Poznajcie dokładne kwoty

Wielu Polakom nie starcza co miesiąc na jedzenie. Będzie podwyżka płacy minimalnej? Kwota robi wrażenie!

Wielu Polakom nie starcza co miesiąc na jedzenie. Będzie podwyżka płacy minimalnej? Kwota robi wrażenie!

Czy da się przeżyć tydzień za 50 złotych?

Ponieważ wszystko drożeje, wiele osób wraca do ścisłego planowania swojego budżetu oraz domowych posiłków tak, by nic się nie zmarnowało. Sprawdźcie, co możecie przygotować z podstawowych produktów spożywczych, które wcale nie kosztują dużo!

Chleb – 4 zł

Koszt jednego bochenka to około 4 złote. Wystarczy wam na 2-3 dni i możecie go wykorzystać do tego, by zrobić:

  • Kanapki
  • Tosty
  • Zapiekanki z piekarnika
  • Grzanki do zupy
  • Chleb w jajku

Płatki owsiane – 3 zł za 400 g

Płatki doskonale sprawdzą się jako sycące i pożywne śniadanie! 1 opakowanie spokojnie wystarczy wam na kilka dni. Możecie robić je na mleku, lub oszczędniej (i dietetyczniej) na wodzie. Z płatków zrobicie:

  • Owsiankę
  • Owsiane ciasteczka z piekarnika
  • Placki z płatków owsianych
  • Kluski z dodatkiem twarogu

Możecie też wykorzystać je jako gotową panierkę do kotletów albo ryby.

Jajka – 7 zł za 10 sztuk

Podana wyżej cena dotyczy najtańszych jajek, czyli tych z chowu klatkowego. Za jajka ściółkowe i z wolnego wybiegu, trzeba zapłacić odpowiednio więcej, jednak do tego zestawienia wybraliśmy najtańszą z możliwych opcji. Jajka dostarczają mnóstwo witamin, białka i są bardzo sycące, dlatego koniecznie powinny się znaleźć na liście oszczędnych zakupów. Z jajek zrobicie:

  • Jajecznicę
  • Omlet
  • Jaja na twardo
  • Jaja na miękko
  • Jaja faszerowane
  • Pastę jajeczną
  • Kotlety jajeczne z pieczarkami
  • Zapiekankę jajeczną

Tanie obiady za kilka-kilkanaście złotych

Poza ekonomicznym wykorzystaniem powyższych produktów, warto przemyśleć pomysły na obiad, które są tanie, ale zdrowe i sycące. Doskonale sprawdzą się poniższe dania:

  • Kotlety z piersi z kurczaka z ziemniakami: 12-15 złotych
  • Ryż z warzywami: 7-8 złotych
  • Potrawka z piersią z kurczaka i ryżem - 12-15 złotych
  • Schab na kotlety oraz pieczony (można go później zamrozić i dawać na kanapki zamiast szynki ze sklepu): cena półkilogramowego schabu to ok. 17-18 złotych
  • Placki ziemniaczane: maksymalnie 2 złote za kilogram ziemniaków i do tego olej do smażenia
  • Naleśniki: 5 złotych
  • Kluski śląskie z sosem: 7 złotych
fit kotlety mielone
patunia87/Gotujmy.pl
Newsy
Chrupiące i aromatyczne pieczone kotlety mielone. Dodajcie to do farszu. Dzięki niemu będą o niebo lepsze i zdrowsze
Czy da się smacznie jeść na diecie? Oczywiście! Zamiast smażyć kotlety, upieczcie je w piekarniku, a do farszu dodajcie smaczny dodatek który sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej.

Chęć zgubienia dodatkowych kilogramów często wymaga wielu wyrzeczeń. Wiedzą o tym doskonale osoby, które miały okazję się odchudzać! Ale czy przejście na dietę, zawsze musi oznaczać zrezygnowanie z ulubionych potraw i żywienie się monotonnymi posiłkami? Wcale nie! Nawet wydawałoby się tuczące dania można tak zmodyfikować, by były zarówno smaczne, jak i dietetyczne. Nie inaczej jest z kotletami mielonymi! Przygotowywane tradycyjnie mają bardzo dużo kalorii dzięki panierce i smażeniu w głębokim tłuszczu. Dlatego warto przygotować wersję znacznie bardziej dietetyczną i równie (a może nawet bardziej) smaczną. Przede wszystkim, tych kotletów nie smaży się na patelni, tylko piecze w piekarniku! Dzięki temu są znacznie mniej kaloryczne, ponieważ nie używa się do nich ani grama oleju. Drugą różnicą jest sposób przygotowania. Do fit kotletów mielonych nie używa się w ogóle panierki! Zamiast tego, do farszu dodajcie sycące płatki owsiane oraz lekką kaszę kuskus. Wspaniale wzbogacą smak kotletów! Przepis na fit kotlety mielone Do przygotowania smacznych i zdrowszych kotletów mielonych, potrzebne wam będą składniki podane poniżej: Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 80 g płatków owsianych 80 g kaszy kuskus 3 łyżki sosu sojowego Suszona pietruszka Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Kaszę kuskus wsypcie do miski i zalejcie gorącym bulionem. Odstawcie, by napęczniała. Do miski włóżcie mięso mielone, wsypcie płatki owsiane, dodajcie cebulę, trzy jajka, 3 łyżki sosu sojowego i przyprawy oraz ostudzoną kaszę kuskus. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie na kilka minut. Blachę wyłóżcie folią aluminiową. Z mięsnej...

Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Adobe Stock
Newsy
Szybkie, chrupiące i bardzo zdrowe placki ziemniaczane. Dodajcie 1 składnik a rodzina na pewno poprosi o dokładkę
Te placki ziemniaczane podbiją wasze serca. Ich sekret tkwi w… płatkach owsianych. Polane sosem na bazie gęstego jogurtu, smakują wybornie.

Placki ziemniaczane to danie, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Przepyszne, chrupiące i niesamowicie sycące z pewnością często goszczą w waszym jadłospisie. Ich jedyną wadą są dosyć tuczące składniki. Na szczęście istnieje receptura, która czyni je o wiele zdrowszymi. Zdrowe placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Chcą przygotować placki ziemniaczane z pewnością sięgacie po ziemniaki, jajka oraz mąkę. Okazuje się jednak, że te składniki z łatwością można wzbogacić lub zamienić na nieco bardziej zdrowe. W tym celu zamiast mąki sięgnijcie po płatki owsiane, a same ziemniaki zmieszajcie ze stratą marchewką. Sukces murowany. Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Odwzorowanie receptury nie powinno wam sprawić żadnego problemu. Jest naprawdę banalna i niewiele różni się od tej, według której dotychczas gotowaliście.  Będziecie potrzebować: Warzyw: 700 gramów ziemniaków, 5 marchewek, 2 cebul 3 łyżek płatków owsianych 200 gramów gęstego jogurtu (na przykład typu greckiego) 250 gramów sera feta 1 pęczku świeżego koperku 2 jajek Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki oraz marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i umieśćcie w dużej misce (pamiętajcie, by odcisnąć je z wody). Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i przesypcie do miski z warzywami. Do masy dodajcie również płatki owsiane, jajka oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika...

Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
AdobeStock
Newsy
Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie. Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Dowiedzcie się, czego można użyć do panierowania schabowych. Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych . Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść. Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu! Panierka z płatków owsianych do schabowych Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze. Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta. Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć bardzo drobno...

Tradycyjne kotlety wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze.
Instagram/Tomasz Strzelczyk / Adobe Stock
Newsy
Tradycyjne kotlety mielone wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze
Czy w mistrzostwach polski na tradycyjne kotlety mielone, te Tomasza Strzelczyka trafiłyby na podium? Sprawdźmy.

Każdy kucharz ma własny przepis na najlepsze kotlety mielone. To klasyczne danie kuchni polskiej, które jest u nas przyrządzane od pokoleń. Nic więc dziwnego, że w każdym domu gospodynie dobrze wiedzą, jak usmażyć te najlepsze. Tradycyjne kotlety powinny być duże. Mają podłużny kształt i są lekko spłaszczone. Te klasyczne smaży się na smalcu, a największymi sekretami dobrej masy na mielone jest długie, staranne wyrabianie i lepienie kotletów mokrymi rękami. Dzięki temu nie tylko masa nie klei się do rąk, ale też lepiej przywiera do niej bułka i nie obsypuje się podczas smażenia. Tomasz Strzelczyk do swoich tradycyjnych mielonych dodaje jeszcze jeden składnik, który sprawia, że kotlety są soczyste i smakują jeszcze lepiej. Chodzi o płatki owsiane zamoczone w mleku i dodane do masy mięsnej. Przepis na tradycyjne kotlety mielone Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg skrawków karkówki, boczku i innych mięs (lub mięso mielone wieprzowe) 3 małe cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 80 g grubych płatków owsianych 100 ml mleka 1 pęczek natki pietruszki Szklanka bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka smalcu do smażenia Miska z wodą do moczenia rąk podczas lepienia kotletów. Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy żeby zmiękły i spęczniały. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce, przed końcem mielenia dodajemy 3 niewielkie cebule i czosnek, po czym kończymy mielić mięso. Jeżeli używamy mięsa mielonego, cebule ścieramy na drobnych oczka tarki. Przyprawiamy i wyrabiamy mięso. Do mięsa dodajemy jajka, sól i pieprz oraz lekko odsączone z mleka płatki owsiane, a także drobno posiekana natkę.  Wyrabiamy masę na kotlety. Robimy to dość długo, żeby wszystkie...