Karol Strasburger: "wiem, co to jest drożyzna, bywam na targu". Tymi cenami martwi się najbardziej
ONS.pl
Newsy

Karol Strasburger: „Wiem, co to jest drożyzna, bywam na targu". Tymi cenami martwi się najbardziej

Aktor uważa, że ceny rosną błyskawicznie, bo zakupy, za które niedawno płacił 100 zł, teraz kosztują 200 zł. Też to widzicie?

Jak poinformował Główny Urząd Statystyczny, inflacja w grudniu wyniosła w Polsce 8,6 %. Ekonomiści tempo inflacji nazywają „brutalnym” i powtarzają, że ceny nie rosły tak szybko od połowy lat 90. Wzrostem cen żywności i produktów codziennego użytku, martwią się nie tylko zwykli ludzie. Coraz głośniej sytuację w sklepach komentują osoby publiczne i gwiazdy show-biznesu. Reporter „Faktu” rozmawiał na temat rosnących cen z prowadzącym „Familiadę" - Karolem Strasburgerem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karol Strasburger o cenach: „To rzecz niedopuszczalna"

Rozmówca „Faktu" bardzo źle ocenił sytuację rynkową i inflację, która panuje w Polsce:

- Wiem, co to jest drożyzna, bywam na targu. Jest drogo, wszędzie jest drogo, wszystko bardzo dużo kosztuje i budzi to moje obawy.

Zobacz także
Masło nie tylko jest droższe, ale też mniejsze. Sprawdźcie, jak nie dać się oszukać

Masło nie tylko jest droższe, ale też mniejsze. Sprawdźcie, jak nie dać się oszukać w sklepie

Polacy bardziej boją się wzrostu cen żywności niż... wojny! Inflacja dobije konsumentów?

Polacy bardziej boją się wzrostu cen żywności niż... wojny! Inflacja dobije konsumentów?

Aktor, który dwa lata temu, w wieku 72 lat został ojcem, zdradził wzrost, których cen najbardziej go martwi:

- A największe obawy budzi to, że muszę mieć środki na to, by moje dziecko było uśmiechnięte i szczęśliwe, bo nie może mu nic brakować. A problemem staje się również pójście do apteki po najdrobniejsze leki dla dziecka, wydajemy 200 zł i nie wiemy, kiedy... To rzecz niedopuszczalna, biorąc pod uwagę to, co się w tej chwili dzieje. Bo wydajemy 100, 200 proc. więcej. To źle.

Karol Strasburger o cenach masła

Jeśli podobnie jak aktor, dotychczas kupowaliście droższe masło, takie po 7-9 zł, to nic dziwnego, że jak on możecie dziś nie być pewni, które produkty drożeją szybciej, a które wolniej:

- Zawsze starałem się kupować masło takie droższe za 7 zł, no, są ciągle jeszcze masła za 3-4 zł, więc może to droższe nie podrożało aż tyle.

Karol Strasburger dotychczas nie przyglądał się cenom pojedynczych produktów. Zaskakuje go jednak koszt całych zakupów, który musi ponosić. Tu wyraźnie widzi zmianę i nawet uważa, że wyniosła ona nie 10% czy 20%, ale 100%, bo zakupy, za które dotychczas płacił 100 zł, teraz kosztują go 200 zł.:

- Ale ja nigdy nie liczyłem, że, powiedzmy, kartofle 2,50 zł, a teraz 4,50 zł, tylko patrzę globalnie na rachunek. Idę do sklepu i kiedyś wydawałem 100 zł na zakupy, a teraz wydaję 200 zł na to samo, co kupowałem jeszcze pół roku temu.

Źródło: Plejada.pl, 300gospodarka.pl, telemagazyn.pl, Instagram/Viva.pl

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?
Adobe Stock
Newsy
Mleko będzie coraz droższe. Już teraz ma rekordowo wysokie ceny. Ostatnio tak drogo było 7 lat temu
Główny Urząd Statystyczny porównał wzrosty cen mleka na przestrzeni ostatnich lat. Jak się okazuje, bardzo wiele się zmieniło. i nie jest to, niestety, powód do radości

W kwietniu tego roku cena mleka wzrosła zaledwie o 0,5 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca. Jednak kiedy spojrzy się na wyniki sprzed roku, kwiecień 2021 wypada prawie o 15 proc. drożej w stosunku do kwietnia 2020! Dlaczego tak się dzieje? Ceny mleka rosną Obecne ceny mleka sięgnęły już niemalże poziomu historycznego rekordu z grudnia 2013. To właśnie wtedy odnotowano najwyższe ceny w porównaniu do poprzednich lat. Dzisiaj kwoty, które trzeba zapłacić za mleko, są jedynie o 1 proc. niższe od tych sprzed 8 lat. Ceny żywności stale idą do góry i dotyczy to wielu gałęzi rynku spożywczego. Ostatnie analizy wykazują, że faktycznie obecne ceny w sklepach są najwyższymi od 10 lat . Skąd takie podwyżki cen mleka? Producenci tłumaczą, że znacząco wzrosły koszty produkcji obejmujące pasze dla zwierząt, nawozy, a także części do maszyn. Ich ceny skoczyły nawet o 50 proc. Jeśli producent zatrudnia pracowników, jego koszty wzrosły jeszcze bardziej, gdyż także płaca minimalna poszła w górę . Sytuację tę zauważa także dyrektor Polskiej Izby Mleka – Agnieszka Maliszewska. „Trend wzrostowy w cenach mleka widzimy już od jakiegoś czasu i faktycznie ceny te uznać można za historycznie wysokie. Ale widzimy także ogromnie rosnące koszty produkcji. Można tu w zasadzie wymienić wzrost cen w każdym obszarze produkcji i przetwórstwa mleka. Po pierwsze ceny nawozów i produkcji roślinnej i zwierzęcej poszybowały bardzo wysoko i o tym już od kilku miesięcy wyraźnie mówią producenci mleka” – wyjaśniła Maliszewska. Eksperci rynku zaznaczają jednak, że w najtrudniejszej sytuacji mogą być małe zakłady produkcyjne, które będą musiały bardzo podnieść ceny swoich produktów, a co za tym idzie – zapewne stracić wielu klientów. „O ile...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Newsy
Kotlety tańsze od ziemniaków! Warzywa coraz droższe, wędlina tańsza. Co tu się dzieje?
Ceny żywności w Polsce stale rosną. Doszło do tego, że warzywa takie jak np. ziemniaki stały się… droższe od mięsa!

W ciągu ostatnich 14 dni ceny ziemniaków poszły w górę aż o 8 proc. W tej samej chwili minimalnie spadły ceny mięsa. W wyniku tych zmian ziemniaki stały się droższe od mięsa! Jak do tego doszło? Ceny warzyw znowu rosną Analizę najnowszych cen podstawowych produktów spożywczych przeprowadziła redakcja „Faktu”. Okazuje się, że największy wzrost zanotowały ceny warzyw , a także ryżu czy kawy. Spadły za to ceny mięsa, z którego przygotowuje się kotlety: zarówno te drobiowe, jak i wieprzowe. Tańsze są też wędliny. Wzrosły jednak ceny najpopularniejszych warzyw takich jak: Ziemniaki Pomidory Marchew Wyjątkowo drogie są w tym roku także wszelkie warzywa sezonowe. Informowaliśmy o tym w zeszłym tygodniu (czytaj: Nowalijki w zastraszających cenach ). Wiele warzyw w tym roku sprzedawanych jest po znacznie wyższych cenach niż rok temu. Przykładowo, rabarbar kosztował w zeszłym roku ok. 4 zł za kilogram – w tym momencie jest to koszt rzędu 8-9 zł za kg. Szokujący jest także fakt, ile kosztują polskie szparagi  czy fasolka szparagowa. O tej samej porze w 2020 roku pęczek szparagów kosztował ok. 10-12 zł. W tym trzeba już zapłacić za niego nawet 18-19 zł. Wśród niezależnych, małych sprzedawców, którzy skupują warzywa od lokalnych farmerów, ceny fasolki szparagowej sięgają nawet 69 zł za kilogram! Dla porównania, w zeszłym roku cena ta o tej porze wynosiła dokładnie połowę: 35 zł. Na wzrost cen nowalijek mają wpływ przede wszystkim przedłużająca się zima, ale także inflacja.  Wielu ekspertów finansowych przeanalizowało ceny produktów spożywczych, ale także usług, odzieży czy transportu – okazuje się, że Polacy mogą sobie pozwolić na coraz mniej wydatków w granicach tej samej pensji.  Czytaj...

''Na szali leżało moje zdrowie". Andrzej Grabowski opowiada o swojej przemianie
ONS
Newsy
Andrzej Grabowski zrzucił 40 kg dzięki diecie, o której śpiewał Młynarski. Teraz pomaga innym
Problem nadmiernej wagi, to narastający problem społeczny. Coraz więcej Polaków ma nadwagę lub już jest otyła. Oto co aktor, cierpiący kiedyś na otyłość olbrzymią, proponuje rodakom.

Gdy pojawił się na planie ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, zaszokował wszystkich swoją przemianą. Aktor, znany z roli Ferdka w serialu „Świat według Kiepskich”, zrzucił 42 kilogramy. Od tamtej pory trzyma się poprzednich postanowień i utrzymuje niższą wagę. Było mnie za dużo, zacząłem tracić nad tym kontrolę. Tak zaczyna swój apel do wszystkich tych, którzy mają nadwagę i chcieliby coś z tym zrobić. Kampania społeczna pod patronatem Rzecznika Praw Pacjenta Dziś popularny aktor teatralny i filmowy przyłącza się do kampanii na rzecz leczenia otyłości „W Nowym Kształcie”, organizowanej przez Stowarzyszenie Instytut Człowieka Świadomego. Kampania skierowana jest do osób zmagających się z otyłością, a jej celem jest zachęcenie do leczenia i starań o odzyskanie normalnej wagi . Andrzej Grabowski wraz z ambasadorami kampanii, pokazuje jak zmiana wagi wpływa na odzyskanie chęci życia, poprawę komfortu życia i powrót do aktywności, z których nadmierna waga wyklucza. Co się stało, że odważyłem się na życie w nowym kształcie? Na szali leżało moje zdrowie, a ja, może to głupie, chciałem żyć pełnią życia. Cieszyć się każdym dniem i być z siebie dumnym. Tak jak oni. Tu pokazuje na ambasadorów, którzy dzielą się swoimi osiągnięciami. Moje ciało jest lżejsze o 150 kostek masła (Dorota, ambasadorka akcji – 29 kg). Kiedyś miałem 6XL, teraz mam 2XL, jest to różnica straszna (Paweł, -67 kg). W końcu mogę robić to, co zawsze chciałem, a nie mogłem, bo mnie ograniczała tusza (Piotr –55 kg). Ja, lubię takie pytanie czy żałujesz, że to zrobiłaś? Tak, żałuję, że tak późno (Ania – 79 kg).        ...

Gessler, Korcz,Szyc, Adamczyk prowadzą restauracje. Gdzie najtaniej kupicie pierogi i barszcz? Kto nieziemsko zdziera?
ONS.pl
Newsy
Święta w restauracjach Gessler, Korcz, Szyca i Adamczyka. U Korcz najtaniej, a u kogo najdrożej?
Przeglądamy świąteczne dania na wynos w czterech restauracjach celebrytów. Jest drogo czy tanio? Oceńcie sami.

Przyszły takie czasy, że niemal każdy chce mieć restaurację. Jednak programy „Magdy Gessler z serii „Kuchenne rewolucje" pokazują, że nie każdy powinien się zabierać za taki biznes. Ludzie marzą o tym, żeby zostać restauratorami, nie mając pojęcia jak planować pracę w lokalu, układać menu, czy zarządzać ludźmi. W rezultacie klientów jest za mało, żeby biznes mógł dobrze funkcjonować. Nie dotyczy to restauracji celebrytów. Tam klientów zawsze jest dużo, a przyciąga ich nie menu, ale sława właściciela. Przyglądamy się świątecznym cateringom trójki z nich i porównujemy menu oraz ceny z restauracjami Magdy Gessler. Sprawdzamy gdzie jest najtaniej, a gdzie najdrożej. Gdzie iść na świąteczny obiad do aktorów? Anna Korcz, aktorka teatralna, znana także z ról filmowych, np. „Na Wspólnej” prowadzi kawiarnię i sklep z wypiekami „Moje smaki”. Na co dzień można wypić u niej kawę, kupić pasztety, wędliny i ciasta. Borys Szyc, aktor znamy z wielu ról filmowych, m.in. „Testosteron”, „Piłsudski” „Listy do M”, „Planeta singli” czy „Zimna wojna”, otworzył na warszawskim Mokotowie restaurację „Akademia”. Miejsce specjalizuje się w wyszukanej kuchni polskiej. W stałym menu znajduje się na przykład antrykot z polędwicy wołowej za 112 zł porcja.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Piotra Adamczyka znacie z głośnej roli „Karol. Człowiek, który został...