przyprawy
Pixabay
Newsy

7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni

Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.
Anna Borkowska
grudzień 04, 2020

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne. 

Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oto 7 najzdrowszych przypraw świata

Kurkuma

Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników.

Pieprz Cayenne

Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić.

Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to również świetny wzmacniacz metabolizmu, przyspieszający spalanie kalorii?

Naukowcy z Purdue University odkryli, że ludzie, którzy dodali pół łyżeczki tej zdrowej przyprawy do swojego dania, jedli o 70 kalorii mniej przy następnym posiłku i spożywali mniej tłustych i słonych potraw.

Cynamon

Kto z nas nie zna charakterystycznego smaku cynamonu? Ta popularna przyprawa bardzo często występuje w połączeniu z różnymi daniami, takimi jak ryż z jabłkami, kawa, herbata, koktajle, owsianka, naleśniki czy pieczone bułeczki.

Cynamon od lat wzbudza ogromne zainteresowanie naukowców ze względu na jego potencjał poprawy kontroli poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą a także jako naturalny środek zmniejszający poziom cholesterolu. Cynamon został powiązany z poprawą profilu cholesterolu u osób przyjmujących go jako suplement i podobnie jak wiele innych przypraw, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jak wykazały badania, wystarczy zaledwie 1/4 do 1/2 łyżeczki tej zdrowej przyprawy dziennie, aby obniżyć poziom cukru we krwi, złego cholesterolu LDL i trójglicerydów u osób z cukrzycą typu 2.

Goździki

Kolejną wartą uwagi przyprawą są goździki, które podobnie jak cynamon, mają zdolność do poprawiania poziomu insuliny. Goździki zawierają w sobie substancję przeciwzapalną zwaną eugenolem. Niektóre badania sugerują, że ta substancja chemiczna hamuje białko, które wywołuje stan zapalny, który powoduje ból i inne problemy zdrowotne. 

Kolendra

Kolendra to zioło, które bardzo często jest wykorzystywane w wielu kuchniach świata, m.in. w kuchni meksykańskiej, tajskiej, wietnamskiej i indyjskiej. Przyprawa ta ma wiele właściwości zdrowotnych. Przykładowo, działa jako środek wspomagający trawienie, a także ma potencjał łagodzenia bólu, jako środek uśmierzający migrenę i poprawiający zdrowie serca. Jeżeli dokucza ci zespół jelita drażliwego, warto zacząć jeść kolendrę. Jak wykazały badania, zioło to może być pomocne, ponieważ łagodzi skurcze jelit, które mogą prowadzić do biegunki.

Czosnek

Wszyscy dobrze znamy czosnek, jednak nie wszyscy lubią jego ostry i wyrazisty smak. Czy wiesz, że czosnek, poza tym, że doskonale wzmacnia wyrazistość naszych dań, ma również liczne właściwości zdrowotne? W wielu badaniach stwierdzono, że czosnek nie tylko świetnie chroni przed przeziębieniem, ale także obniża ciśnienie krwi i całkowity poziom cholesterolu. To lecznicze zioło może być również związane ze zmniejszonym ryzykiem raka.

Ciekawostka! Czy wiesz, co wyróżnia czosnek? To zawartość allicyny. Allicyna to związek, który jest uwalniany tylko wtedy, gdy ząbki czosnku są siekane lub miażdżone, więc jeśli to możliwe, należy spożywać go na surowo.

Imbir

Większość z nas doskonale zna smak imbiru. Korzeń ten ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Imbir od wieków odgrywa ważną rolę w medycynie azjatyckiej i indyjskiej, przede wszystkim jako środek wspomagający trawienie oraz służący do zwalczania stanów zapalnych. Imbir może być również przydatny w walce z migreną. Ale to nie wszystko! Jak wykazały badania, codzienne spożywanie imbiru może pomóc zmniejszyć ryzyko nadciśnienia. Ponadto, jest on powszechnym lekarstwem na nudności, wzdęcia i dolegliwości żołądkowo-jelitowe. 

Ciekawostka

Czy wiesz, że wiele osób myli zioła z przyprawami? Zioła zwykle pochodzą z liści i łodyg, a przyprawy z nasion, owoców i kory. Zioła i przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale także zwiększają ich wartość odżywczą. Włącz je do swojej diety. Naprawdę warto!

 

Komentarze
Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!
Anna Borkowska
listopad 09, 2020

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

Przeczytaj
co jeść żeby nie chorować
Adobe Stock
Zdrowie Jedz codziennie te rzeczy, a przeziębienie będzie się trzymać od ciebie z daleka
Jeśli chcesz uchronić swój organizm przed kolejnym przeziębieniem koniecznie postaw na profilaktykę. Spożywanie między innymi ostrych przypraw z pewnością szybko wzmocni twój układ odpornościowy.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

W okresie jesienno-zimowym twój organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. Dzieje się tak, ponieważ temperatura na zewnątrz cały czas ulega znacznym zmianom, a ty nie zawsze jesteś przecież prawidłowo ubrana. Po tygodniu na minusie, nagle wychodzi słońce, a ciebie rozkłada choroba. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by zapobiec jej rozwojowi. Przyprawy i zioła Przed przeziębieniem nic nie chroni tak dobrze jak rozgrzewające przyprawy. Z pewnością większość z nich masz w swojej kuchni. To najlepszy czas, by po nie sięgnąć. Jedną z wielu korzystnie wpływających na zdrowie przypraw jest oczywiście chili, które nie tylko rozgrzewa, ale również wspaniale oczyszcza drogi oddechowe. Na tym jednak nie koniec. Właściwości przeciwwirusowe wykazuje również mielony imbir, kurkuma, a nawet cynamon, który tak chętnie dodajesz do różnych wypieków. Warzywa i owoce Aby jak najrzadziej chorować powinnaś włączyć do swojej codziennej diety warzywa i owoce. Zawarte w nich witaminy oraz kwas foliowy sprawiają, że organizm z łatwością pokonuje wszelkie infekcje. Niezbędnych składników odżywczych dostarczą ci cytrusy, banany, jabłka, pomidory, ale również brokuły czy szpinak.  Olej Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego twój organizm potrzebuje również kwasów omega-3. Te znajdziesz w różnego typu olejach – lnianym, rzepakowym, słonecznikowym, a nawet sojowym. Cenne tłuszcze występują także w niektórych produktach spożywczych, takich jak orzechy włoskie, owoce morza oraz ryby (łosoś, halibut czy śledź). Czosnek i miód Niewiele osób wie, że regularne spożywanie miodu wspomaga regenerację organizmu. Produkt ten działa również rozgrzewająco, a nawet wzmacnia serce. Z kolei czosnek działa...

Przeczytaj
Cynamon
Pixabay/Couleur
Newsy Ta przyprawa obniża ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie - dodawajcie ją codziennie do...
Gotowanie bez przypraw wydaje się dziś niemożliwe. Niektóre z nich przydadzą się również w celach leczniczych. Poznajmy kilka cennych właciwości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Niektóre przyprawy mają szczególne, sezonowe zastosowanie. Prawdopodobnie jesienią lub zimą używasz częściej jednej z nich, która ma aromatyczny zapach i działa na organizm w rozgrzewający sposób. Nietypowe latte Kawy lubią towarzystwo przypraw. Szczególnie pachnących i wyczuwalnych już przy pierwszym łyku. Znacznie urozmaicają kawowe smaki, które najczęściej potrzebują odrobiny kulinarnego dopieszczenia. Jedną z takich przypraw jest cynamon , który ma także wiele właściwości leczniczych. Sprawdzony środek Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. To potwierdzony opiniami środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Możecie go stosować w popularnym obecnie okresie przeziębień i przy wystąpieniu przykrych dolegliwości żołądkowych. Intensywny smak i zapach Cynamon kojarzymy słusznie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Przydaje się podczas przygotowywania tradycyjnych ciast. Oprócz intensywnego smaku i zapachu cynamon ma wpływ na zdrowie i warto wykorzystywać go częściej niż przy okazji tworzenia świątecznych potraw.  Przyprawa zawiera wiele cennych związków takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Można go połączyć z ciastem z dyni, gorącym latte, a nawet aromatyczną herbatą w stylu zimowym. Cynamon pasuje idealnie do gorących naparów! Wpływ na zdrowie Poznajcie kilka korzyści, jakie posiada w sobie cynamon. Gwarantujemy, że sięgniecie po niego choćby dziś! Antybakteryjny i przeciwzapalny przeciwutleniacz. Cynamon w skuteczny sposób wzmacnia odporność i ma właściwości, które pomogą w walce z rakiem i chorobami serca.  Cynamon obniża poziom cukru we krwi. To z pewnością przyprawa dla cukrzyków. Poprawia poziom insuliny i...

Przeczytaj
Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...

Przeczytaj