przyprawy
Pixabay
Newsy

7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni

Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne. 

Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oto 7 najzdrowszych przypraw świata

Kurkuma

Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników.

Pieprz Cayenne

Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić.

Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to również świetny wzmacniacz metabolizmu, przyspieszający spalanie kalorii?

Naukowcy z Purdue University odkryli, że ludzie, którzy dodali pół łyżeczki tej zdrowej przyprawy do swojego dania, jedli o 70 kalorii mniej przy następnym posiłku i spożywali mniej tłustych i słonych potraw.

Cynamon

Kto z nas nie zna charakterystycznego smaku cynamonu? Ta popularna przyprawa bardzo często występuje w połączeniu z różnymi daniami, takimi jak ryż z jabłkami, kawa, herbata, koktajle, owsianka, naleśniki czy pieczone bułeczki.

Cynamon od lat wzbudza ogromne zainteresowanie naukowców ze względu na jego potencjał poprawy kontroli poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą a także jako naturalny środek zmniejszający poziom cholesterolu. Cynamon został powiązany z poprawą profilu cholesterolu u osób przyjmujących go jako suplement i podobnie jak wiele innych przypraw, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jak wykazały badania, wystarczy zaledwie 1/4 do 1/2 łyżeczki tej zdrowej przyprawy dziennie, aby obniżyć poziom cukru we krwi, złego cholesterolu LDL i trójglicerydów u osób z cukrzycą typu 2.

Goździki

Kolejną wartą uwagi przyprawą są goździki, które podobnie jak cynamon, mają zdolność do poprawiania poziomu insuliny. Goździki zawierają w sobie substancję przeciwzapalną zwaną eugenolem. Niektóre badania sugerują, że ta substancja chemiczna hamuje białko, które wywołuje stan zapalny, który powoduje ból i inne problemy zdrowotne. 

Kolendra

Kolendra to zioło, które bardzo często jest wykorzystywane w wielu kuchniach świata, m.in. w kuchni meksykańskiej, tajskiej, wietnamskiej i indyjskiej. Przyprawa ta ma wiele właściwości zdrowotnych. Przykładowo, działa jako środek wspomagający trawienie, a także ma potencjał łagodzenia bólu, jako środek uśmierzający migrenę i poprawiający zdrowie serca. Jeżeli dokucza ci zespół jelita drażliwego, warto zacząć jeść kolendrę. Jak wykazały badania, zioło to może być pomocne, ponieważ łagodzi skurcze jelit, które mogą prowadzić do biegunki.

Czosnek

Wszyscy dobrze znamy czosnek, jednak nie wszyscy lubią jego ostry i wyrazisty smak. Czy wiesz, że czosnek, poza tym, że doskonale wzmacnia wyrazistość naszych dań, ma również liczne właściwości zdrowotne? W wielu badaniach stwierdzono, że czosnek nie tylko świetnie chroni przed przeziębieniem, ale także obniża ciśnienie krwi i całkowity poziom cholesterolu. To lecznicze zioło może być również związane ze zmniejszonym ryzykiem raka.

Ciekawostka! Czy wiesz, co wyróżnia czosnek? To zawartość allicyny. Allicyna to związek, który jest uwalniany tylko wtedy, gdy ząbki czosnku są siekane lub miażdżone, więc jeśli to możliwe, należy spożywać go na surowo.

Imbir

Większość z nas doskonale zna smak imbiru. Korzeń ten ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Imbir od wieków odgrywa ważną rolę w medycynie azjatyckiej i indyjskiej, przede wszystkim jako środek wspomagający trawienie oraz służący do zwalczania stanów zapalnych. Imbir może być również przydatny w walce z migreną. Ale to nie wszystko! Jak wykazały badania, codzienne spożywanie imbiru może pomóc zmniejszyć ryzyko nadciśnienia. Ponadto, jest on powszechnym lekarstwem na nudności, wzdęcia i dolegliwości żołądkowo-jelitowe. 

Ciekawostka

Czy wiesz, że wiele osób myli zioła z przyprawami? Zioła zwykle pochodzą z liści i łodyg, a przyprawy z nasion, owoców i kory. Zioła i przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale także zwiększają ich wartość odżywczą. Włącz je do swojej diety. Naprawdę warto!

 

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich. Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne. Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości...

Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm
AdobeStock
Newsy
Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach naparu z szanty? Pijcie go regularnie a na pewno poczujecie różnicę.

Szanta zwyczajna to zioło, które od tysięcy lat jest wykorzystywane do produkcji leków. Napar z szanty doskonale się sprawdza przy problemach trawiennych, w tym przy utracie apetytu, niestrawności, wzdęciach, gazach, biegunce, zaparciach oraz dolegliwościach ze strony wątroby i woreczka żółciowego. Jest również stosowany w przypadku problemów z płucami i oddychaniem, w tym przy kaszlu, objawach krztuśca, astmy, gruźlicy, zapalenia oskrzeli i obrzęku dróg oddechowych. Dlaczego warto pić napar z szanty? Właściwości zdrowotne naparu z szanty Szanta zwyczajna (Marrubium vulgare) to mało popularne w Polsce zioło o licznych walorach zdrowotnych. Ekstrakty z szanty zwyczajnej są wykorzystywane jako środki wykrztuśne w syropach na kaszel i pastylkach do ssania. Zioło to pomaga również przy bolesnych i nieregularnych miesiączkach oraz wzmacnia osłabiony organizm. Szanta to skuteczny środek na: Problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym Zaparcia Jadłowstręt (zwiększa łaknienie) Poprawę pracy układu moczowego (działa moczopędnie) Zatrzymanie płynów (obrzęk) Niestrawność Wzdęcia Gazy Kaszel i przeziębienie (wspomaga wydzielanie zalegającej wydzieliny i podnosi odporność) Uszkodzenie skóry Rany Cukrzycę (jak wykazały badania, picie herbaty przygotowanej z szanty przed posiłkami, oprócz przyjmowania leków na cukrzycę, przez trzy tygodnie nieznacznie obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2) Jak przygotować napar z szanty?  Susz z szanty możecie kupić w aptece. Jak go zaparzyć? Wsypcie 1 łyżkę zioła i zalejcie niepełną szklanką wrzącej wody. Przykryjcie napar talerzykiem i pozostawcie go na 20-30 minut. Odcedźcie napar i pijcie go (najlepiej drobnymi łyczkami...

Dlaczego ludzie tak bardzo lubią keczup? Naukowcy znają odpowiedź na to pytanie
AdobeStock
Newsy
Dlaczego ludzie tak bardzo lubią keczup? Naukowcy znają odpowiedź na to pytanie
Keczup jest jednym z najchętniej spożywanych sosów świata. Dlaczego aż tak go uwielbiamy?

Dodajemy go do frytek, zapiekanek, sosów, mięs i makaronów. Świetnie też komponuje się z tostami, kanapkami, a nawet z warzywami. Keczup, bo o nim mowa, to jeden z najczęściej spożywanych sosów świata. Dlaczego tak bardzo go kochamy? Sprawdźmy, co mówi o tym nauka. Z czego robi się keczup? Keczup to sos, który powstaje z połączenia pomidorów, cukru, octu, soli i różnych przypraw. Przyprawy dodawane do keczupów są różne, ale zwykle obejmują cebulę, ziele angielskie, kolendrę, goździki, kminek, czosnek i musztardę, a czasem nawet seler, cynamon oraz imbir. Liderem na rynku w Stanach Zjednoczonych (60% udział w rynku) i Wielkiej Brytanii (82%) jest Heinz Tomato Ketchup. Keczup ten jest również bardzo popularny w Polsce. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ludzie tak bardzo lubią keczup? Dlaczego uwielbiamy keczup? Gretchen Rubin, ekspertka z „New York Timesa" twierdzi, że keczup dopieszcza nasz mózg: - W rzeczywistości, ketchup jest jednym z niewielu produktów, które trafiają we wszystkie pięć smaków. Jest słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami - mówi Gretchn Rubin. Keczup rzeczywiście pobudza wszystkie smaki i nadaje niebywałego charakteru naszym daniom. Ale czy ma on jakieś korzyści dla naszego zdrowia? Korzyści zdrowotne keczupu Spożywanie niewielkich ilości dobrego jakościowo keczupu, może mieć pewne korzyści dla naszego zdrowia. Zwłaszcza w przypadku mężczyzn. Zmniejsza ryzyko raka prostaty. Spożywanie sosu pomidorowego dwa lub więcej razy w tygodniu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty o około 20 procent, według amerykańskich badań z 2002 r. obejmujących 47 tys. mężczyzn. Z kolei, wcześniejsze badania sugerowały, że to likopen, przeciwutleniacz znajdujący się w pomidorach, zmniejsza ryzyko...

Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący
AdobeStock
Newsy
Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący. Lepiej uważajcie
To zioło znane jest od wieków i ma wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, że niewłaściwie stosowane może być niebezpieczne.

Piołun zwyczajny to zioło z rodzaju artemisia, występujące naturalnie na terenach Europy, Ameryki Północnej i Syberii. Ma charakterystyczne szarobiałe, puszyste liście i żółte pąki kwiatowe. Piołun zwykle rośnie jako chwast wzdłuż ogrodzeń i poboczy dróg. Największy rozgłos zyskał dzięki jednemu z jego aktywnych składników – absintolu, który jest używany do produkcji wysokoprocentowego trunku – absyntu. Zioło to ma też długą historię prozdrowotną, sięgającą starożytnej Grecji i czasów Hipokratesa. Najczęściej piołun wykorzystywano do wypędzania z organizmu pasożytów, ale był on też znany dzięki swoim zdolnościom do leczenia bólu menstruacyjnego, żółtaczki, anemii i reumatyzmu. Korzyści zdrowotne piołunu Zaparzony piołun ma wiele korzyści zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Poprawia trawienne. Piołun poprawia trawienie dzięki temu, że wpływa na gorzkie kubki smakowe. To gorzkie w smaku zioło wysyła sygnały do mózgu, które stymulują cały układ trawienny (ślinienie, wytwarzanie kwasu żołądkowego, ruchy przewodu pokarmowego). Piołun wspiera także uwalnianie żółci z wątroby, magazynowanie żółci w woreczku żółciowym i innych wydzielinach z gruczołów jelitowych, dzięki czemu poprawia zdolność organizmu do trawienia pokarmu. Ma działanie przeciwpasożytnicze. Piołun skutecznie neutralizuje przeróżne robaki, zwłaszcza glisty i owsiki. Warto dodać, że wykorzystuje się w tym celu również goździki i czarnego orzecha włoskiego. Te trzy produkty razem wzięte przerywają cykl życiowy pasożyta, zabijając w ten sposób infekcję. Ma działanie przeciwzapalne. Piołun zawiera fitochemikalia, które mają silne działanie przeciwzapalne, które może zapewnić ulgę od...