Magda Gessler znana jest z tego, że ma niewyczerpane pokłady energii i gwałtowny temperament. Jest jurorem w telewizyjnych show „Masterchef”, prowadzi „Kuchenne Rewolucje”, w których w każdym tygodniu jest w innym miejscu w Polsce.

Dzieli się też swoją wiedzą i kuchennymi trikami w programach telewizyjnych, ostatnio w „Sexy Kuchnia Magdy Gessler”. Jest znawczynią kuchni, prawdziwą smakoszką. O każdym daniu potrafi mówić rozbudzając kubki smakowe słuchaczy. Nic więc dziwnego, że jest osobą „przy kości”. A właściwie była, bo właśnie zrzuciła 10 kg. Jak to zrobiła?

Jak Magda Gessler schudła 10 kg?

Restauratorka zdradziła ostatnio Super Expresowi, że schudła, choć nie odchudzała się jakoś szczególnie. Największym sekretem jest mniej jeść:

- Jem mniejsze porcje. To żadne odkrycie, ale działa!

- Nigdy nie odchudzam się rygorystycznie. Nakazy i zakazy nie działają dobrze. Najważniejszy jest spokój, zaufanie sobie i zachowanie równowagi.

Restauratorka wylicza też co regularnie jada:

Zobacz także:

  • Dużo warzyw
  • Pomidory
  • Pieczone ziemniaki
  • Ryby

68-latka wspomina też, że w chudnięciu bardzo pomaga aktywny tryb życia, choć przez to pojawia się niebezpieczeństwo braku czasu. A cały czas trzeba przecież pamiętać o regularnych posiłkach. Osoby zapracowane często nie są w stanie wygospodarować czasu na obiad i jadają w biegu tak zwane byle co. A posiłki, jadane o stałych porach to jednak podstawa diety:

- Ale chyba mój sposób na dietę cud to intensywna praca! Ciągle jestem w biegu, ale jednocześnie staram się nie zapominać o regularności w jedzeniu.

Jak uniknąć efektu jo-jo podczas odchudzania?

Żeby trwale schudnąć, nie można być stale głodnym. Diety oparte na głodówkach czy cyklicznej zmianie sposobu odżywiania, są tak nieskuteczne właśnie dlatego, że nie zmieniają nawyków żywieniowych, tylko na krótki czas wprowadzają zmiany w jadłospisie. Po zakończeniu diety wracacie do starych przyzwyczajeń i ...starej wagi.

Z kolei zmniejszenie porcji, włączenie do jadłospisu sycących i niskokalorycznych produktów powoduje, że nie chodzicie głodni, jadacie to co lubicie, a jednocześnie dostarczacie sobie mniej kalorii.

Magda Gessler zdradziła na swoim Instagramie co jada, żeby czuć się dobrze i kontynuować zrzucanie wagi. Jest to kiszona kapusta:

- Co to jest ogromnie pyszne !!! Jadłam dziś na kolacje najpyszniejszą sałatę na świecie.

I restauratorka ma rację, że to bardzo dobry pomysł na kolacje gdy myśli się o schudnięciu.

100 g kiszonej kapusty, ma tylko 19 kalorii. Poza witaminami i minerałami, jakich dostarcza organizmowi, dobrze wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienne, sprzyja w ten sposób odchudzaniu. Wzmacnia też  odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, dobrze wpływa na układ krążenia i serce, a także poprawia kondycje skóry.

To dzięki temu restauratorka zebrała od fanów takie komplementy:

- Pani Magdo, wygląda Pani pięknie.

Źródło: Super Express, medonet.pl, Instagram/Magda Gessler