koktajl
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1/ONS.pl
Newsy

68-letnia Grażyna Szapołowska temu koktajlowi z 2 składników zawdzięcza swój fenomenalny wygląd?

Grażyna Szapołowska doskonale wie, że wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w ludzkim organizmie. Ta kuracja to złoto.

Oczyszczanie wątroby jest ważną kwestią dla każdego, kto zmaga się z nadprogramowymi kilogramami. Ten organ jest odpowiedzialny m.in. za oczyszczanie krwi, przyspieszenie procesów metabolizmu czy wspomaganie trawienia tłuszczów. Dlatego tak ważne jest, aby o nią dbać.

Stosowanie nieodpowiedniej diety bądź niekorzystne warunki środowiskowe, mogą doprowadzić do pogorszenia stanu wątroby. Dobrze funkcjonujący organ jest w stanie oczyścić organizm ze zbędnych toksyn.

Odpowiednio zbilansowana dieta i koktajle odżywcze są kluczem do zdrowej wątroby. Właściwie dobrane w żywieniu napoje, powinny cechować się właściwościami odtruwającymi i leczniczymi, a przy okazji pomagać w pozbyciu się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Jakiś czas temu kuracji oczyszczającej wątrobę poddała się Grażyna Szapołowska. Wy również możecie zrobić sobie taką uzdrawiającą kurację, przyrządzając w domu napój z płatków owsianych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kuracja oczyszczająca wątrobę Grażyny Szapołowskiej

Kuracja Grażyny Szapołowkiej opiera się na koktajlu z płatków owsianych. Płatki owsiane dostarczają do organizmu sporą ilość potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Stanowią również znakomite źródło błonnika, który poprawia między innymi funkcjonowanie układu pokarmowego. Zapewniają również solidną porcję energii.

Zobacz także
Grażyna Wolszczak

63-letnia Grażyna Wolszczak przestała jeść TO i schudła 8 kg. Kilogramy znikały same

Maryla Rodowicz schudła 20 kilogramów

76-letnia Maryla Rodowicz na tej diecie schudła 20 kilogramów

Składniki na koktajl z płatków owsianych:

  • 1 łyżka płatków owsianych (około 30 g)
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalejcie wodą i odstawcie na około 7 godzin.
  2. Po upływie danego czasu, płatki odcedźcie oraz zmiksujcie z jedną szklanką wody.

Taki napój pijcie przynajmniej 3 razy w tygodniu. Jeśli chcecie, aby był słodszy, możecie dodać do niego odrobinę miód. W ciepłe dni możecie dorzucić do niego kilka kostek lodu by powstał orzeźwiający napój.

Jedzcie te 2 produkty, żeby wspomóc wątrobę. Szczególnie gdy bierzecie leki
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie te 2 produkty, żeby wspomóc wątrobę. Szczególnie gdy bierzecie leki
Jak w prosty sposób wspomagać wątrobę właściwie dobierając posiłki? Te produkty dodane do dań pomogą ją oczyszczać i zachować w zdrowiu.

Dzięki dobrze działającej wątrobie cały organizm może funkcjonować prawidłowo. Nie odczuwacie zmęczenia, jesteście mniej narażeni na stany depresyjne. Organ ten wspomaga też pamięć i koncentrację. Bierze udział w tak w wielu procesach życiowych i pełni tak wiele funkcji, że jak zaczyna chorować wątroba, cierpi cały organizm. Podpowiadamy co jeść, aby wzmocnić wątrobę. Które leki uszkadzają wątrobę? Nieprawidłowa dieta czy brane stale leki w znacznym stopniu mogą wpłynąć na kondycję tego ważnego organu. Lekarstwa, które przyjmujecie, na inne dolegliwości są niezbędne do likwidacji skutków chorób, obciążają jednak wątrobę.  Może to prowadzić do jej powiększenia lub stłuszczenia. W rezultacie wątrobę w trakcie życia może osłabić bardzo wiele substancji. Grupy leków najbardziej szkodzące: Antybiotyki Leki przeciwbólowe. Najbardziej toksycznym z popularnych leków przeciwbólowych i przeciw przeziębieniowych jest paracetamol Leki hormonalne, Leki obniżające poziom cholesterolu we krwi. Przy długotrwałym  ich przyjmowaniu, najlepiej poprosić lekarza o skierowanie na badanie wątroby. Produkty spożywcze wspomagające wątrobę Funkcje wątroby można na co dzień wspomagać, stosując odpowiednią dietę. Unikajcie tłustych potraw, fast foodów, alkoholu i słodyczy. Jedzcie regularnie i małymi porcjami. Lekarze zalecają jedzenie do 6 mniejszych posiłków dziennie. Jedzcie więc 5 do 6 mniejszych posiłków, zamiast 3 dużych. I wprowadźcie do diety więcej owoców i warzyw. Najlepiej oczyszczanie wątroby wspomagają burak i grejpfrut. Sałatka buraczano-grejpfrutowa to doskonała kolacja dla osób dbających o wątrobę. Możecie także wypić przed snem koktajl owocowo – warzywny z tych produktów. Nie bez znaczenia...

Woda owsiana: cudowny sposób na odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Woda owsiana: cudowny sposób na odchudzanie
Woda owsiana ma wiele właściwości. Można ją pić, żeby schudnąć, ale pomaga też na inne schorzenia. Do przygotowania wody owsianej wystarczą płatki owsiane, woda i cynamon. Sprawdźcie, jak woda owsiana pomaga w odchudzaniu i jakie są jej inne właściwości.

Woda owsiana jest od niedawna szeroko polecana jako sposób na skuteczne odchudzanie. Jej dużą zaletą jest to, że taką wodę na odchudzanie bardzo łatwo przygotować i stosować. Woda owsiana jest też niezwykle tania. Zrobienie wody owsianej nie zajmie wam więcej niż kilka minut. Woda owsiana na odchudzanie Woda owsiana zasłynęła szczególnie jako dobry specyfik na odchudzanie. To prawda, niektórzy twierdzą, że regularne picie wody owsianej pomogło im w pozbyciu się kilogramów. Poleca się szczególnie picie wody owsianej na pusty żołądek, ale można równie dobrze popijać ją przez cały dzień. Dlaczego woda owsiana jest polecana na odchudzanie? Woda owsiana przede wszystkim jest niskokaloryczna, a powoduje uczucie sytości. Pomaga w pozbyciu się chęci podjadania i sięgania po niezdrowe przekąski. Możecie pić ją pomiędzy posiłkami, aby łatwiej powstrzymywać się przed podjadaniem i kontrolować swój apetyt. To właśnie podstawowa właściwość wody owsianej, dzięki której można schudnąć. Oprócz tego, woda owsiana dostarcza też trochę błonnika w formie rozpuszczalnych beta-glukanów. To związki niezwykle korzystne dla zdrowia jelit. Wspomagają ich pracę i odżywiają florę jelitową oraz komórki jelit – enterocyty. Jak zrobić wodę owsianą? Przepis By przygotować wodę owsianą, przygotujcie: Szklankę płatków owsianych górskich Ok. 8 szklanek wody Cynamon Opcjonalnie: wanilię Przygotowanie wody owsianej Do dużej miski dodajcie płatki owsiane. Wymieszajcie je z cynamonem i zalejcie dwoma szklankami wody. Odstawcie mieszaninę na ok. 30 minut. Przełóżcie płatki do blendera. Dodajcie ziarna wanilii, jeśli jej używacie. Dodajcie do blendera resztę wody. Miksujcie płatki z wodą przez kilka minut. Możecie dodać...

Płatki owsiane wcale nie takie zdrowe? Wykryto w nich metale ciężkie, toksyny i inne groźne związki
Flickr
Newsy
Metale ciężkie w płatkach owsianych. Producenci się bronią i zarzucają badaczom manipulację!
Owsianka to podstawowe śniadanie wielu Polaków. Zyskała popularność jako smaczny i zdrowy posiłek w sam raz dla osób dbających o formę i zdrowie. Nic więc dziwnego, że informacje o potencjalnej szkodliwości tego produktu wywołały w branży burzę.

Na temat zdrowotności płatków owsianych i ich zbawiennego wpływu choćby w czasie odchudzania, napisano już długie epopeje. Nic w tym dziwnego – dietetycy wręcz cmokają z zachwytu nad właściwościami owsianki we wszelkich postaciach. Owsianka na śniadanie , owsianka przyrządzona bez gotowania nocą , a nawet całe diety owsiankowe – na bazie tego produktu opracowano już tysiące przepisów. Fundacja Pro-test opublikowała jednak szokujące wyniki badań, które rzuciły zupełnie inne światło na zdrowotne właściwości owsianki... Co badacze odkryli w składzie płatków owsianych? Specjaliści od spraw żywienia spod znaku Fundacji Pro-test wzięli pod lupę 12 różnych rodzajów płatków owsianych dostępnych w polskich sklepach. Płatki owsiane błyskawiczne, górskie, łamane, pełnoziarniste , a także te z etykietką BIO – wszystkie te rodzaje uwielbianych przez miliony Polaków płatków owsianych zostały przebadane przez specjalistów, a opinię publiczną natychmiast obiegły informacje o zawartości substancji takich jak: Nikiel – rakotwórczy pierwiastek, uznawany za jeden z metali ciężkich, odkryto we wszystkich rodzajach badanych płatków owsianych. To jednak nie szokuje najbardziej. Okazało się bowiem, że największa obecność niklu stwierdzono w płatkach z tak zwanych upraw BIO… Mikoksyny – tego rodzaju toksyny o rakotwórczych właściwościach, będące pochodną wystąpienia pleśni, wykryto w trzech badanych rodzajach płatków. Glifosat – groźny dla ludzkiego zdrowia składnik takich pestycydów jak owiany czarną legendą Roundup odnaleziono także w trzech rodzajach płatków owsianych. Światowa Organizacja Zdrowia upatruje w glifosacie czynnik zachorowania na m.in. na raka trzustki, wątroby i pęcherza…...

karol okrasa kotlety mielone
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa używa nietypowej panierki do kotletów mielonych. Dzięki niej są wyjątkowo pyszne i chrupiące
Na hasło tradycyjne polskie danie, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlet mielony. Jest znany i uwielbiany przez wszystkich. Karol Okrasa proponuje użycie innej panierki, która zdecydowanie poprawi smak dania oraz sprawi, że mielone będą jeszcze bardziej soczyste i chrupiące. Sprawdźcie ten patent!

Kotlet mielony zna każdy. Jest uwielbiany zarówno przez Polaków, jak i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza prostym składnikom, które idealnie łączą się i tworzą niezwykle aromatyczne danie. Karol Okrasa nieco modyfikuje tradycyjny przepis, proponując zamianę składników panierki. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące z wierzchu. Okrasa modyfikuje klasyczne przepisy Karol Okrasa jest jednym ze słynniejszych kucharzy w Polsce. Znany jest ze swoich autorskich programów kulinarnych, a w ostatnim czasie jako ekspert Kuchni Lidla. Uwielbia polskie dania, które często przyrządza na kanale internetowym dyskontu spożywczego. Charakteryzuje się skłonnością do modyfikacji tradycyjnych polskich dań, jak i w tym przypadku nie mogło być inaczej. Modyfikacja tradycyjnego kotleta mielonego Okrasa mimo iż ceni polską kuchnię, to często również stara się wprowadzać swoje urozmaicenia w klasycznych potrawach. Ostatnio postanowił zrewolucjonizować popularnego kotleta mielonego. Polegała ona konkretnie na zmianie jednego ze składników panierki, a dokładniej bułki tartej. Kucharz postanowił wymienić ją na płatki owsiane. Dzięki nim mielone po smażeniu będą jeszcze bardziej soczyste w środku, a panierka złocista i bardziej chrupiąca. To być może niewielka zmiana, ale mająca spory wpływ na ostateczny smak dania. Przepis na kotlety mielone w panierce z płatków owsianych Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 1 szklanka płatków owsianych sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone przełóżcie do miski.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia się. Później dodajcie ją do mięsa wraz...