W życiu każdego pojawiają się zakręty. Jednak od tego, w jaki sposób podchodzi do trudności, tragedii czy chorób, zależy jak szybko i w jakiej kondycji wyjdzie na tzw. prostą. Aktorka Małgorzata Pieńkowska w wielu wywiadach opowiadała o doświadczeniu ciężką chorobą. Jak jej się udało wyjść z trudnych momentów w życiu zachowując dobry wygląd i pogodną naturę?

„Ważna byłam tylko ja, to fenomenalne uczucie”

Małgorzata Pieńkowska zasłynęła rolą Marii Rogowskiej w serialu „M jak miłość”. Przede wszystkim jest jednak aktorka teatralną. W najtrudniejszym momencie życia, gdy pojawiła się choroba nowotworowa, a jednocześnie zakończyło się jej małżeństwo, aktorka nie załamała się. O tamtych doświadczeniach opowiedziała  w wywiadzie dla Gazety.pl:

- Poczułam, że absolutnie nie ma w życiu rzeczy stałych. Na pewno zobaczyłam też, jaka jestem silna i… mądra.

Jej sposobem na przetrwanie było poświęcenie całej uwagi… samej sobie:

- To są rzeczy niedające się opowiedzieć. Każdy, kto przeżył doświadczenie ocierające się o ostateczne, wie, że tak właśnie jest. Życie odczuwa się mocniej. I powiem pani, że w chorobie mój kontakt ze sobą był wyjątkowy. Świat zewnętrzny nie miał na mnie wpływu. Nikt i nic. Ważna byłam tylko ja. To jest fenomenalne uczucie!

Złota zasada dziadka zielarza: zielone to zdrowe

Małgorzata Pieńkowska dziś wygląda pięknie i młodzieńczo. Zasługą tego jest to, że żyje aktywnie, pracuje, a także od pewnego czasu tańczy. Przyznaje też, że bardzo świadomie jada. Posiłki komponuje zgodnie ze złotą zasadą dziadka, który był zielarzem. A zasada mówi, że to, co jest zielone, jest zdrowe. Co na to pani Małgosia?

Zobacz także:

- Właśnie przed chwilą zjadłam zieloną zupę - opowiadała w wywiadzie.

Dieta polegająca na jedzeniu produktów o zielonym kolorze jest polecana przez dietetyków pod jednym warunkiem. Nie może być dietę eliminacyjną, z której usuwa się wszystko, co nie jest zielone, tylko włączającą do jadłospisu produkty w tym kolorze.

Chodzi o to, żeby posiłki przygotowywać na bazie zieleniny, uwzględniając w każdym posiłku zielone warzywa lub owoce, jednak uwzględniać też składniki bogate w błonnik, dodawać do dań nabiał czy chude mięso oraz ryby. Ważne jest też, żeby pić 2 l płynów dziennie, najlepiej w postaci wody średnio i wysoko zmineralizowanej, soków z zielonych owoców i warzyw czy herbaty.

Zielone składniki dań to żywność bogata w chlorofil. Taka dieta ma właściwości oczyszczające, a z racji niskiej kaloryczności zielonych warzyw i owoców, jednocześnie jest sposobem odżywiania sprzyjającym utrzymaniu szczupłej sylwetki. Dzięki sposobowi odżywiania i aktywnemu stylowi życia nawet po ciężkiej chorobie można wyglądać kwitnąco jak Małgorzata Pieńkowska.

Źródło: gazeta.pl, zajadam.pl