gawryluk
ONS.pl
Newsy

54-letnia Ewa Gawryluk ma figurę modelki. Zdradziła przepis na kiszoną kapustę, która wspomaga odchudzanie

Przez lata wzdychali do nie mężczyźni. Ewa Gawryluk wciąż trzyma formę. Czyżby jej sekretem było naturalne odżywianie?

W latach 90. Ewa Gawryluk każdym swoim pojawieniem się na ekranie telewizora przyspieszała akcję serc męskiej populacji naszego kraju. Aktorka nie wstydziła się odważnych scen. Dzisiaj już wiedzie spokojne życie u boku męża, ale wciąż zachwyca wspaniałą figurą.

Zobacz także
Krystyna Loska ma głodową emeryturę. Czy można za to wyżyć i kupić jedzenie?

Krystyna Loska ma głodową emeryturę. Czy można za to wyżyć i kupić jedzenie?

Ile emerytury dostaje Krzysztof Cugowski z Budki Suflera? Kwota jest głodowa, jak się za to wyżywić?

Ile emerytury dostaje Krzysztof Cugowski z Budki Suflera? Kwota jest głodowa, jak się za to wyżywić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret urody Ewy Gawryluk

Co jest tajemnicą wyglądu 54-latki? Wielu powiedziałoby, że to na pewno kwestia genów, ale mamy co do tego wątpliwości. Dlaczego? Wszystko przez to, że aktorka wydaje się nie zostawiać niczego przypadkowi. Dba o siebie poprzez jedzenie naturalnych i zdrowych produktów.

Zobaczcie sami jakie są tego efekty. Ten filmik robi wrażenie...

Co takiego przygotowuje w domowym zaciszu Gawryluk? Jej popisowym numerem jest domowa kapusta kiszona. Gawryluk nie kupuje jej na targowisku, ani tym bardziej w sklepie. Aktorka od niedawna kisi kapustę we własnym zakresie.

Wszystko za sprawą przepisu zdobytego od swojej siostry Małgorzaty.  Oto jej sprawdzony przepis na smaczną i zdrową kiszonkę. Ta kapusta ma w sobie tak mało kalorii, że można ją jeść niemal bez ograniczeń. Oczywiście najlepiej na surowo.

 

Przepis na kapustę kiszoną Ewy Gawryluk

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 10 dag marchewki
  • 2 łyżki soli kamiennej do przetworów, niejodowanej
  • Opcjonalnie – szczypta kminku
Zobacz także
kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

jak zrobić ciasto drożdżowe

Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kapustę, odrzućcie zewnętrzne liście, wykrójcie głąb.
  2. Kapustę drobno poszatkujcie.
  3. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce, a potem dodajcie do kapusty.
  4. Trzykrotnie, co pół godziny ugniatajcie i mieszajcie składniki, by kapusta puściła soki.
  5. Przygotujcie słoiki na kapustę – powinny być wyparzone wrzątkiem.
  6. Wypełnijcie słoiczki kapustą do ¾ powierzchni. Kapustę należy sztywno ugnieść, by na powierzchni pojawił się sok.
  7. Zakręćcie słoiki nie za silnie – przez mikroszczeliny powinny wydzielać się gazy z fermentacji mlekowej.
  8. Odstawcie słoiki w bezpieczne, ciemne miejsce w kuchni.
  9. Kapusta powinna być gotowa po 1-2 tygodniach kiszenia.

Smacznego!

Ewa Wachowicz przepis na syrop
ons/Adobe Stock
Newsy
Syrop z przepisu Ewy Wachowicz idealnie wzmacnia odporność. Potrzebne są tylko 2 składniki
Ewa Wachowicz, znana między innymi z programu „Ewa gotuje” emitowanego na antenie Polsatu, zdradziła przepis na wzmacniający odporność syrop. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko czosnku i miodu!

Ewa Wachowicz już od ponad 20 lat zajmuje się kulinariami. Wszystko zaczęło się od produkcji programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Potem już poszło jak z płatka.  W 2007 roku znana dziennikarka i prezenterka postanowiła rozpocząć emisję swojego autorskiego projektu pod nazwą „Ewa gotuje”. Gwiazda ma na koncie również wiele książek kulinarnych. Braku obycia z tematyką nie można jej więc zarzucić. Wachowicz zachęca do leczenia domowymi sposobami Od początku pandemii Wachowicz zachęca swoich fanów do robienia domowych, wzmacniających odporność przetworów. Według gwiazdy, ich regularne spożywanie, może realnie wpłynąć na nasze zdrowie. W lodówce zawsze mam taki syrop na wzmocnienie. Jeśli macie imbir, cytrynę i miód to przygotujcie tę zdrową i smaczną miksturę! (…) Dbamy o siebie i nie panikujmy – czytamy na Instagramie Wachowicz. Przepis na syrop z czosnku i miodu Prezenterka postanowiła również zdradzić swoim obserwatorom przepis na pyszny syrop na bazie 3 główek czosnku i 1 szklanki miodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że obierzecie ząbki czosnku, a następnie pokroicie je na plastry. Tak przygotowane powinniście umieścić w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku i zalać płynnym miodem. Całość należy dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy! Ewa Wachowicz zachęca do spożywania specyfiku codziennie rano, na czczo, po jednej łyżeczce. Produkt, oprócz tego, że wzmocni waszą odporność, to również skróci czas trwania każdej infekcji, doda sił, przyspieszy regenerację organizmu, a także wesprze procesy trawienne.         Wyświetl ten...

Kapusta kiszona na zimę
Swietłana Moniakowa/Adobe Stock, WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy
Marynowana kapusta do słoików jak marzenie. Ten sposób znają tylko nasze babcie
Jesień i zima to pora na wszelkiego rodzaju kiszonki. Oprócz tradycyjnego kiszenia kapusty, warto spróbować ten przepis.

Kiedy nie dysponujemy już świeżymi sezonowymi warzywami, czas postawić na stare, dobre kiszonki i różnego rodzaju marynowane warzywa w occie. Kiszone ogórki, kiszona kapusta – te domowe wyroby to świetne źródło witamin. Jednak oprócz nich w książkach kucharskich znajdziemy wiele ciekawych przepisów, które urozmaicą nam zimowe obiady. O potrzebie jedzenia kiszonej kapusty wiedzieli o tym już setki lat temu – w rejsy dookoła świata zabierano całe beczki kiszonej kapusty – wszystko to po to, by marynarze nie nabawili się szkorbutu, wywoływanego brakiem witamin. Dzisiaj mamy już większą świadomość w tym zakresie, a także znacznie większy zakres dostępnych źródeł witaminy C i innych mikroelementów. Nie jesteśmy skazani jak marynarze na kapustę kiszoną, warto spróbować przygotować ją na nieco inny sposób. Być może jedliście już kapustę z tego przepisu przygotowaną przez wasze babcie. Ten prosty sposób na marynowaną kapustę wykorzystywali nie tylko nasi przodkowie. Do dzisiaj tak przygotowana kapusta jest nieodłącznym dodatkiem w azjatyckich barach szybkiej obsługi. Przepis na marynowaną w occie kapustę Składniki: 2 kg szatkowanej kapusty 2 cebule 3-4 marchewki 1 czerwona papryka (opcjonalnie) Półtorej szklanki octu Pół szklanki oleju Ok. ¾ szklanki cukru 2 łyżki soli Pieprz Szczypta chili Przygotowanie: Do poszatkowanej kapusty dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i olej, dodajemy cukier, sól, pieprz i chilli. Zagotowujemy, by składniki mogły się połączyć. Warzywa mieszamy i składamy do słoiczków. Następnie zalewamy słoiki naszą mieszanką octową. Zakręcamy i...

sonia bohosiewicz schudła
ONS
Newsy
Sonia Bohosiewicz schudła dzięki popularnej diecie. Pochwaliła się płaskim brzuchem już po 4 dniach
To właśnie tej lubianej wśród w diecie Sonia Bohosiewicz zawdzięcza genialną figurę. Sprawdźcie, co stosuje!

Znana polska aktorka dosłownie niknie w oczach! Sonia Bohosiewicz udowadnia, że po czterdziestce można wyglądać na dwadzieścia lat mniej i zachwycać fenomenalną sylwetką. Jak ona to zrobiła, że udało jej się tak spektakularnie schudnąć? Gwiazda uchyliła rąbka tajemnicy i zdradziła, jakiej diecie zawdzięcza swoją niesamowitą przemianę. W jaki sposób odchudzają się gwiazdy? Już od kilku lat aktorce udaje się utrzymać zgrabną figurę. W 2017 roku przyznała, że po powrocie z wakacji postanowiła zadbać o siebie. Sonia chciała nie tylko schudnąć, ale przede wszystkim zadbać o swoje zdrowie i oczyścić organizm, by po prostu lepiej się czuć. Wybrała lubianą przez gwiazdy dietę zwaną postem dr Dąbrowskiej. To właśnie na tej diecie Karolina Szostak schudła kilkadziesiąt kilogramów! Na czym ta dieta polega? Dieta dr Dąbrowskiej to tak naprawdę rodzaj postu, który polega na jedzeniu surowych warzyw i owoców. Trwa on 6 tygodni, a spożywane codziennie posiłki nie powinny łącznie przekraczać 600-800 kalorii. To bardzo mało, dlatego dieta jest nazywana właśnie postem i zaleca się stosować ją pod nadzorem lekarza. Post dr Ewy Dąbrowskiej Na tej diecie oczyszczającej dozwolone są poniższe warzywa: Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, buraki; Kapustne: kalafior i brokuł; Liściaste: sałaty i zioła; Cebulowe: por i cebula; Dyniowate: cukinie i ogórki; Psiankowate: wszystkie z wyłączeniem ziemniaków. Lista dozwolonych owoców jest o wiele krótsza. Na poście Dąbrowskiej można jeść jedynie: Cytryny Jagody Jabłka Grejpfruty Co ważne, warzywa mogą być spożywane tylko pieczone lub gotowane na parze, a najlepiej surowe. Nie wolno stosować żadnych przypraw poza ziołami. Przemiana Soni Bohosiewicz To właśnie dzięki zastosowaniu powyższej...

Katarzyna Cichopek
ons
Newsy
Kasia Cichopek piecze pierniki i narzeka na tegoroczne święta: „Mąż zawsze kupował mi biżuterię”
Na Instagramie Kasi Cichopek czuć już świąteczną atmosferę. Gwiazda „M jak Miłość” podzieliła się z obserwatorami fotografią uwieczniającą rodzinne dekorowanie pierniczków. Mimo iż na jej twarzy maluje się szeroki uśmiech, aktorka przyznaje, że w tym roku jednej tradycji nie stanie się zadość.

Cichopek w świątecznym wydaniu Znane polskie gwiazdy od pierwszych dni grudnia dzielą się ze swoimi fanami pomysłami na świąteczny wystrój mieszkania, prezenty, stylizacje, a także wigilijne dania i wypieki.  Kasia Cichopek również wpadła w wir świątecznych przygotowań. Rozpoczęła je tradycyjnie – od upieczenia pierniczków przygotowanych wraz ze swoimi dziećmi - Helenką i Adasiem.  Sezon świąteczny uważam za otwarty. Kochamy wspólnie z dziećmi piec i ozdabiać pierniczki. To nasza rodzinna tradycja – czytamy na Instagramie aktorki. Na dodanym przez gwiazdę zdjęciu, oprócz pięknej dekoracji stołu, uwagę przyciągają również różnokolorowe przysmaki. Wśród nich można znaleźć uśmiechnięte bałwanki i ludziki, ale także serduszka i jednorożce. Fani docenili twórczość Cichopek i kreatywność jej dzieci. „Wyglądają apetycznie”, „Ale piękne pierniczki”, „Mistrzostwo świata”, „Pierniczki wyglądają przepysznie i mam nadzieję, że moje też takie będą. Pozdrawiam całą Twoją rodzinę”, „Ale wspaniale i słodko i pysznie, a dzieci się świetnie bawią”. Problem z prezentami Jednak święta to nie tylko wypieki. Trzeba przecież zadbać również o prezenty dla najbliższych. Aktorka przyznaje, że o ile z upominkami dla dzieci nie będzie żadnego problemu, wybór niespodzianki dla niej i męża sprawi w tym roku niemałą trudność. „W tym roku to jest duży problem. Mój mąż, kiedy wystartowała moja marka biżuteryjna, powiedział, że strzeliłam mu w kolano. Zawsze kupował mi biżuterię, teraz mam własną markę, więc ten segment jest już zagospodarowany” - zdradziła w wywiadzie dla portalu „Jastrząb Post”. Jak się okazuje, gwiazda nie jest zwolenniczką...