gawryluk
ONS.pl
Newsy

54-letnia Ewa Gawryluk ma figurę modelki. Zdradziła przepis na kiszoną kapustę, która wspomaga odchudzanie

Przez lata wzdychali do nie mężczyźni. Ewa Gawryluk wciąż trzyma formę. Czyżby jej sekretem było naturalne odżywianie?
Hubert Rój
luty 21, 2021

W latach 90. Ewa Gawryluk każdym swoim pojawieniem się na ekranie telewizora przyspieszała akcję serc męskiej populacji naszego kraju.

Aktorka nie wstydziła się odważnych scen. Dzisiaj już wiedzie spokojne życie u boku męża, ale wciąż zachwyca wspaniałą figurą.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sekret Gawryluk

Co jest tajemnicą wyglądu 54-latki? Wielu powiedziałoby, że to na pewno kwestia genów, ale mamy co do tego wątpliwości.

Dlaczego? Wszystko przez to, że aktorka wydaje się nie zostawiać niczego przypadkowi. Dba o siebie poprzez jedzenie naturalnych i zdrowych produktów.

Zobaczcie sami jakie są tego efekty. Ten filmik robi wrażenie...

Co takiego przygotowuje w domowym zaciszu Gawryluk? Jej popisowym numerem jest domowa kapusta kiszona.

Gawryluk nie kupuje jej na targowisku, ani tym bardziej w sklepie. Aktorka od niedawna kisi kapustę we własnym zakresie.

Wszystko za sprawą przepisu zdobytego od swojej siostry Małgorzaty.  Oto jej sprawdzony przepis na smaczną i zdrową kiszonkę.

Ta kapusta ma w sobie tak mało kalorii, że można ją jeść niemal bez ograniczeń. Oczywiście najlepiej na surowo.

 

Przepis na kapustę kiszoną Ewy Gawryluk

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 10 dag marchewki
  • 2 łyżki soli kamiennej do przetworów, niejodowanej
  • Opcjonalnie – szczypta kminku

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kapustę, odrzućcie zewnętrzne liście, wykrójcie głąb.
  2. Kapustę drobno poszatkujcie.
  3. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce, a potem dodajcie do kapusty.
  4. Trzykrotnie, co pół godziny ugniatajcie i mieszajcie składniki, by kapusta puściła soki.
  5. Przygotujcie słoiki na kapustę – powinny być wyparzone wrzątkiem.
  6. Wypełnijcie słoiczki kapustą do ¾ powierzchni. Kapustę należy sztywno ugnieść, by na powierzchni pojawił się sok.
  7. Zakręćcie słoiki nie za silnie – przez mikroszczeliny powinny wydzielać się gazy z fermentacji mlekowej.
  8. Odstawcie słoiki w bezpieczne, ciemne miejsce w kuchni.
  9. Kapusta powinna być gotowa po 1-2 tygodniach kiszenia.

Smacznego!

Komentarze
Ewa Wachowicz przepis na syrop
ons/Adobe Stock
Newsy Syrop z przepisu Ewy Wachowicz idealnie wzmacnia odporność. Potrzebne są tylko 2 składniki
Ewa Wachowicz, znana między innymi z programu „Ewa gotuje” emitowanego na antenie Polsatu, zdradziła przepis na wzmacniający odporność syrop. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko czosnku i miodu!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Ewa Wachowicz już od ponad 20 lat zajmuje się kulinariami. Wszystko zaczęło się od produkcji programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Potem już poszło jak z płatka.  W 2007 roku znana dziennikarka i prezenterka postanowiła rozpocząć emisję swojego autorskiego projektu pod nazwą „Ewa gotuje”. Gwiazda ma na koncie również wiele książek kulinarnych. Braku obycia z tematyką nie można jej więc zarzucić. Wachowicz zachęca do leczenia domowymi sposobami Od początku pandemii Wachowicz zachęca swoich fanów do robienia domowych, wzmacniających odporność przetworów. Według gwiazdy, ich regularne spożywanie, może realnie wpłynąć na nasze zdrowie. W lodówce zawsze mam taki syrop na wzmocnienie. Jeśli macie imbir, cytrynę i miód to przygotujcie tę zdrową i smaczną miksturę! (…) Dbamy o siebie i nie panikujmy – czytamy na Instagramie Wachowicz. Przepis na syrop z czosnku i miodu Prezenterka postanowiła również zdradzić swoim obserwatorom przepis na pyszny syrop na bazie 3 główek czosnku i 1 szklanki miodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że obierzecie ząbki czosnku, a następnie pokroicie je na plastry. Tak przygotowane powinniście umieścić w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku i zalać płynnym miodem. Całość należy dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy! Ewa Wachowicz zachęca do spożywania specyfiku codziennie rano, na czczo, po jednej łyżeczce. Produkt, oprócz tego, że wzmocni waszą odporność, to również skróci czas trwania każdej infekcji, doda sił, przyspieszy regenerację organizmu, a także wesprze procesy trawienne.         Wyświetl ten...

Przeczytaj
Kapusta kiszona na zimę
Swietłana Moniakowa/Adobe Stock, WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy Marynowana kapusta jak marzenie. Ten sposób znają tylko nasze babcie
Jesień i zima to pora na wszelkiego rodzaju kiszonki. Oprócz tradycyjnego kiszenia kapusty, warto spróbować ten przepis.
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Kiedy nie dysponujemy już świeżymi sezonowymi warzywami, czas postawić na stare, dobre kiszonki i różnego rodzaju marynowane warzywa w occie. Kiszone ogórki, kiszona kapusta – te domowe wyroby to świetne źródło witamin. Jednak oprócz nich w książkach kucharskich znajdziemy wiele ciekawych przepisów, które urozmaicą nam zimowe obiady. O potrzebie jedzenia kiszonej kapusty wiedzieli o tym już setki lat temu – w rejsy dookoła świata zabierano całe beczki kiszonej kapusty – wszystko to po to, by marynarze nie nabawili się szkorbutu, wywoływanego brakiem witamin. Dzisiaj mamy już większą świadomość w tym zakresie, a także znacznie większy zakres dostępnych źródeł witaminy C i innych mikroelementów. Nie jesteśmy skazani jak marynarze na kapustę kiszoną, warto spróbować przygotować ją na nieco inny sposób. Być może jedliście już kapustę z tego przepisu przygotowaną przez wasze babcie. Ten prosty sposób na marynowaną kapustę wykorzystywali nie tylko nasi przodkowie. Do dzisiaj tak przygotowana kapusta jest nieodłącznym dodatkiem w azjatyckich barach szybkiej obsługi. Przepis na marynowaną w occie kapustę Składniki: 2 kg szatkowanej kapusty 2 cebule 3-4 marchewki 1 czerwona papryka (opcjonalnie) Półtorej szklanki octu Pół szklanki oleju Ok. ¾ szklanki cukru 2 łyżki soli Pieprz Szczypta chili Przygotowanie: Do poszatkowanej kapusty dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i olej, dodajemy cukier, sól, pieprz i chilli. Zagotowujemy, by składniki mogły się połączyć. Warzywa mieszamy i składamy do słoiczków. Następnie zalewamy słoiki naszą mieszanką octową. Zakręcamy i odstawiamy...

Przeczytaj
Katarzyna Cichopek
ons
Newsy Kasia Cichopek piecze pierniki i narzeka na tegoroczne święta: „Mąż zawsze kupował mi biżuterię”
Na Instagramie Kasi Cichopek czuć już świąteczną atmosferę. Gwiazda „M jak Miłość” podzieliła się z obserwatorami fotografią uwieczniającą rodzinne dekorowanie pierniczków. Mimo iż na jej twarzy maluje się szeroki uśmiech, aktorka przyznaje, że w tym roku jednej tradycji nie stanie się zadość.
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Cichopek w świątecznym wydaniu Znane polskie gwiazdy od pierwszych dni grudnia dzielą się ze swoimi fanami pomysłami na świąteczny wystrój mieszkania, prezenty, stylizacje, a także wigilijne dania i wypieki.  Kasia Cichopek również wpadła w wir świątecznych przygotowań. Rozpoczęła je tradycyjnie – od upieczenia pierniczków przygotowanych wraz ze swoimi dziećmi - Helenką i Adasiem.  Sezon świąteczny uważam za otwarty. Kochamy wspólnie z dziećmi piec i ozdabiać pierniczki. To nasza rodzinna tradycja – czytamy na Instagramie aktorki. Na dodanym przez gwiazdę zdjęciu, oprócz pięknej dekoracji stołu, uwagę przyciągają również różnokolorowe przysmaki. Wśród nich można znaleźć uśmiechnięte bałwanki i ludziki, ale także serduszka i jednorożce. Fani docenili twórczość Cichopek i kreatywność jej dzieci. „Wyglądają apetycznie”, „Ale piękne pierniczki”, „Mistrzostwo świata”, „Pierniczki wyglądają przepysznie i mam nadzieję, że moje też takie będą. Pozdrawiam całą Twoją rodzinę”, „Ale wspaniale i słodko i pysznie, a dzieci się świetnie bawią”. Problem z prezentami Jednak święta to nie tylko wypieki. Trzeba przecież zadbać również o prezenty dla najbliższych. Aktorka przyznaje, że o ile z upominkami dla dzieci nie będzie żadnego problemu, wybór niespodzianki dla niej i męża sprawi w tym roku niemałą trudność. „W tym roku to jest duży problem. Mój mąż, kiedy wystartowała moja marka biżuteryjna, powiedział, że strzeliłam mu w kolano. Zawsze kupował mi biżuterię, teraz mam własną markę, więc ten segment jest już zagospodarowany” - zdradziła w wywiadzie dla portalu „Jastrząb Post”. Jak się okazuje, gwiazda nie jest zwolenniczką...

Przeczytaj
ewa wachowicz
ONS
Newsy Oto sekretna mikstura Ewy Wachowicz na wzmocnienie odporności. Pije ją codziennie i nie choruje
Ewa Wachowicz wie, jak dbać o zdrowie! Poznajcie jej autorski przepis na domowy syrop na przeziębienie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Piękna Ewa Wachowicz doskonałą figurę i promienną cerę zawdzięcza między innymi odpowiedniej diecie. Zbilansowane żywienie to nie tylko sposób na smukłą sylwetkę, ale także na doskonałe zdrowie! Sposób Ewy na zdrowie Ewa Wachowicz chętnie dzieli się na portalach społecznościowych swoimi przepisami na różne potrawy, a także trikami kulinarnymi. Niedawno pochwaliła się fanom swoją własną miksturą na przeziębienie! Przepis szybko obiegł cały internet i stał się prawdziwym hitem. Modelka podkreśliła, że nie dodaje do niego cukru i to nie ze względu na dbanie o figurę! Cukier bowiem bardzo szkodzi w trakcie przeziębienia, ponieważ jest pożywką dla grzybów, bakterii i wirusów, które przecież chcemy zwalczać, a nie karmić. Do tego słodkie jedzenie i napoje osłabia układ odpornościowy. Jeżeli chcecie zrobić taki domowy syropek w domu, to sprawdźcie poniższy przepis! Przepis Ewy Wachowicz na miksturę na odporność Jeśli czujecie, że dopada was przeziębienie albo grypa, to przygotujcie ten syrop. Szybko postawi was na nogi! Składniki 700 ml octu jabłkowego 5-6 ząbków czosnku Pół cebuli Mały korzeń imbiru Około ¼ szklanki tartego chrzanu 2 papryczki chilli 1 łyżka kurkumy Przygotowanie Obierz czosnek, cebulę i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na małych oczkach. Papryczki umyj i pokrój w kostkę. Następnie wszystkie składniki umieść w dużej misce i zalej octem. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na dwie doby. Po dwóch dniach wyjmij miskę z lodówki i przecedź przez sitko. Gotowy, czysty płyn przelej do słoików lub szklanych buteleczek, mocno zakręć i trzymaj w lodówce. Sporządzone lekarstwo należy pić dwa razy dziennie, rozcieńczając 1 łyżkę w szklance wody.  ...

Przeczytaj