Michel Moran przyznał, że nigdy nie był na diecie. „Zawsze jadłem, co chciałem i nigdy nie przytyłem”
ONS.pl
Newsy

56-letni Michel Moran nigdy nie był na diecie: „Zawsze jadłem, co chciałem i nigdy nie przytyłem”

Zawsze uśmiechnięty, o nienagannej sylwetce i sympatycznym usposobieniu. Poznajcie sekret doskonałej formy słynnego kucharza, Michela Morana.

Powiedzmy sobie szczerze. Michel Moran wygląda świetnie jak na swój wiek i jak na swój fach. Mimo iż jest kucharzem, od lat udaje mu się utrzymać smukłą linię i godne podziwu ciało. W czym tkwi sekret jego doskonałej firmy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Michel Moran?

Michel Moran urodził się w 1956 roku w Paryżu, ale od 22 lat mieszka w Polsce. To francuski restaurator pochodzenia hiszpańskiego. Polscy widzowie znają go z roli jurora polskiej edycji takich programów, jak „MasterChef" i „MasterChef Junior" emitowanych w TVN.

Moran ukończył szkołę hotelarstwa Jean Drouant. Fachu kucharza uczył się m.in. w pięciogwiazdkowym hotelu Royal Monceau w Paryżu oraz w restauracji „Le Jardin" oznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin.

W latach 2004-2020, Michel prowadził własną restaurację „Bistro de Paris", zlokalizowaną w budynku warszawskiej Opery Narodowej, która otrzymała rekomendacje od Michelina w 2012 roku. Obecnie Moran jest właścicielem restauracji „Ma Maison" w podwarszawskich Laskach.

Zobacz także
10-latka z MasterChefa z ciętą ripostą do Ani Starmach. Wytknęła jej brak umiejętności

10-latka z MasterChefa z ciętą ripostą do Ani Starmach. Wytknęła jej brak umiejętności

Dzieci z MasterChef Junior musiały przyrządzić surf&turf. Wiecie, co to za danie?

Dzieci z MasterChef Junior musiały przyrządzić surf&turf. Wiecie, co to za danie?

Sekret doskonałej formy Michela Morana

Michel Moran przyznał, że nigdy nie był na diecie i je wszystko, na co ma ochotę, tylko w rozsądnych ilościach:

- Jadam często i bardzo regularnie. Tak zostałem nauczony i tak je cała Francja. Zawsze jadłem to, co chciałem, nie w nadmiarze i nigdy nie przytyłem - mówi.

Jakie jest jego ulubione danie?

Michel Moran od ponad dwóch dekad mieszka w Polsce, wraz z żoną, która jest obywatelką naszego kraju. Kucharz nie ukrywa, że bardzo mu posmakowały polskie potrawy. Najbardziej lubi zrazy, kaszę, żurek oraz sernik. 

Podczas jednego z wywiadów Michel stwierdził, że kuchnia każdego regionu jest związana z klimatem, bogactwem urodzaju, historią kraju, trybem życia oraz z programami telewizyjnymi, które pokazują różne dania. Moran postrzega polską kuchnię jako sycącą kuchnię zimową, obfitującą w ciepłe dania takie jak bigos, zrazy, schabowy i pierogi.

Gwiazdor prowadzi na co dzień z żoną restaurację. Co ciekawe, dzieci Michela wcale nie poszły w jego ślady. Co zatem robią? 

- Moja córka Solene studiuje psychologię, a syn został rolnikiem. Mieszka w Nowej Kaledonii, hoduje bydło. Mam z nimi świetny kontakt - powiedział Moran. 

Źródło: pomponik.pl

Michel Moran z "Masterchef" wytknął błąd Polaków przy gotowaniu makaronu. Wielu z nas tak robi
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Michel Moran z „Masterchef" wytknął błąd Polaków przy gotowaniu makaronu. Wielu z nas tak robi
Znany juror „Masterchef” Michel Moran przyznał, jaki jego zdaniem błąd często popełniamy w kuchni. Każdemu z nas co najmniej raz się to przydarzyło.

Większość Polaków zna Michela z udziału w programie TVN „Masterchef”, gdzie od 10 lat pełni rolę jurora. Ale nie tylko tam miał szansę poznać polskie smaki. Kucharz mieszka w Polsce już od blisko 20 lat. W 2004 roku otworzył swoją restaurację Bistro de Paris w Warszawie, która niestety musiała zostać zamknięta w 2020 r. z powodu pandemii. Michel skupia się teraz na swojej karierze telewizyjnej, wydał książkę, a w mediach społecznościowych często podaje swoje przepisy na różne dania. Ostatnio podzielił się spostrzeżeniami na temat błędu, jaki Polacy czasami popełniają w kuchni.  Michel Moran o tym, co Polacy robią źle w kuchni Portal cozatydzien.tvn.pl opublikował krótki wywiad z jurorem „Masterchef”, gdzie ten opowiedział nieco o tym, co sądzi o polskiej kuchni. Pierwsze pytanie dotyczyło błędów, jakie zdarzają się Polakom podczas gotowania. Okazuje się, że wcale nie jest tak źle: – Coraz mniej jest błędów w gotowaniu. Jedyny może, trochę karygodny nawet może być, to czasami rozgotujemy wszystko za mocno. Czy warzywa, makarony, mięso, ryba - wszystko powinno być traktowane bardziej delikatne. Mniej rozgotowania, więcej chrupkości, ale poza tym jest coraz mniej błędów, poważnie. Ja popełniam więcej błędów mówiąc po polsku, niż Polacy gotując – przyznał Michel Moran w rozmowie z cozatydzien.tvn.pl.  Ulubione polskie potrawy Michela Moran Juror „Masterchef” powiedział też, jakie są jego ulubione polskie potrawy. Jest ich całkiem sporo - Michel uwielbia zupy, kasze, zrazy, a najbardziej bigos. Koniecznie ten ugotowany przez żonę! Przyznał jednak, że dziś, po tylu latach mieszkania w Polsce, potrawy polskiej kuchni są już dla niego czymś naturalnym i bardzo je lubi: – Po 20 latach ta polska kuchnia jest też trochę we mnie, jest dla mnie czymś normalnym, to...

Anna Mucha ocenia kunszt kulinarny uczestników "MasterChef". "Danie jest brzydkie i nieapetyczne"
ONS.pl
Newsy
Anna Mucha surowo ocenia kunszt kulinarny uczestników „MasterChefa". „Brzydkie i nieapetyczne"
Tym razem to Anna Mucha zasiadła w roli jurorki w programie „MasterChef” i oceniała dania uczestników. Nie wszystkie jej opinie były niestety pochlebne.

Znana z kontrowersyjnych i boleśnie szczerych wypowiedzi na temat jedzenia Anna Mucha nie zaskarbiła sobie sympatii fanów takimi wyznaniami. Jednak innego zdania musiała być chyba ekipa programu „MasterChef”, która zaprosiła aktorkę do jednego z odcinków, gdzie wystąpiła w roli eksperta i oceniała dania wraz z Magdą Gessler, Michelem Moranem i Anią Starmach. I tym razem Mucha nie szczędziła słów krytyki.  Anna Mucha w roli ekspertki kulinarnej  Daniem, które nie spodobało się aktorce była ryba dorada podana z warzywami. Członkowie jury na widok tego, co dostali na talerzu nie wiedzieli, jak zareagować. Magda Gessler wypaliła „o masakra!” i głośno zapłakała nad talerzem. Michel Morano dopytał uczestniczkę i autorkę dania, czy rzeczywiście mieszka nad morzem, po czym śmiał się głośno wraz z resztą jury. Gdy jurorzy w końcu się uspokoili, pierwsza zabrała głos Anna Mucha: – Zosiu, Zosieńko… Nie jest dobrze. To danie jest porażająco niedbale zaserwowane. Brzydkie. Nie jest apetyczne. Puree jest niedobre. Warzywa niedobre. To, co jest dobre to fakt, że ten produkt, jako ryba, jest bardzo dobra. Magda Gessler dodała: – Zosia, ty zabiłaś randkę. Ona (ryba - przyp. red.) wygląda naprawdę tak, że randka rzeczywiście byłaby cudowna, bo zajmowalibyśmy się tylko sobą, a nie jedzeniem Na te słowa Michel Moran ponownie wybuchnął śmiechem, choć uczestnice raczej do śmiechu nie było.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Anna Mucha (@taannamucha) Anna Mucha nie pierwszy raz ocenia dania...

Gessler: dzieci często gotują lepiej od dorosłych, a dorośli bywają głupi i uparci
ONS.pl
Newsy
Mateusz Gessler powiedział, co naprawdę myśli o gotujących dzieciach. Odważna wypowiedź!
Jakimi kucharzami są dzieciaki? Swoje zdanie na temat uczestników dziecięcego programu kulinarnego MasterChef Junior przedstawił w jednej z rozmów juror konkursu, czyli Mateusz Gessler.

Rusza kolejna edycja kulinarnego show dla dzieci „MasterChef Junior”. W mediach trwa więc promocja programu telewizyjnego nadawanego w TVN. Młodych adeptów sztuki kulinarnej można oglądać w akcji już od 2016 roku. Kto by pomyślał, że w ciągu tych kilku lat udało się przeprowadzić już sześć edycji zabawy dla młodych kuchcików. Sukces programu oparty jest przede wszystkim na kulinarnej inwencji i niezwykłej pomysłowości, a także umiejętnościach dzieci. To jednak nie wszystko. Show nie miałby swojego klimatu, gdyby nie grono jurorów. Kim jest juror „MasterChef Junior” Mateusz Gessler? Jurorzy to znamienity tercet ekspertów: francuski mistrz kuchni Michel Moran, uwielbiana przez telewidzów Ania Starmach, która niedawno została mamą , i młody restaurator Mateusz Gessler.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Mateusz Gessler (@mateuszgessler) Syn innego przedstawiciela rodu restauratorów, Adama Gesslera, jest właścicielem trzech restauracji w Warszawie. Oprócz tego ma na swoim koncie kilka wydanych książek kucharskich. Swoją kulinarną edukację zdobywał w Szwajcarii. Co Mateusz Gessler sądzi o młodych kucharzach z „MasterChef Junior”? 40-latek nie owijał w bawełnę. Pełny podziwu i uznania dla młodych kucharzy restaurator przy okazji wymierzył prawdziwy cios w dorosłych gotujących: – Dzieci gotują czasami lepiej niż dorośli. Znam wielu dorosłych, którzy nie potrafią gotować, a wydaje im się, że jest inaczej – powiedział Mateusz Gessler w jednym z wywiadów....

Małgorzata Socha upichciła „danie dla ukochanego” pod okiem Gessler: „Żeby nie zabrakło mu wigoru”
ONS.pl
Newsy
Małgorzata Socha upichciła „danie dla ukochanego” pod okiem Gessler: „Żeby nie zabrakło mu wigoru”
Aktorka musiała się nieźle nauwijać przy kuchence - do garnków zaglądała jej słynąca z niezwykle wysokich kulinarnych standardów Magda Gessler!

Nagrania do lubianego kulinarnego show „MasterChef” już ruszyły. Podobnie jak promocja programu w telewizji i w serwisach internetowych. Gościem jednej z takich promocyjnych audycji była aktorka Małgorzata Socha. 41-latka, doceniana przez widzów między innymi za rolę Violetty Kubasińskiej z dwóch sezonów serialu „Brzydula”, bardzo lubi gotowanie. Nieraz dawała temu dowód na swoim profilu w serwisie społecznościowym Instagram. Co lubi gotować Małgorzata Socha? Pewnego razu pochwaliła się swoim fanom przepisem na rewelacyjne ciasto czekoladowe, którego nie powstydziłby się sam Michel Moran z grona jury „MasterChefa”. Niestety napięty grafik pełny kolejnych dni zdjęciowych i innych obowiązków aktorskich nie pozwala pani Małgosi na ciągłe przebywanie w kuchni i gotowanie dla swojej całej rodziny złożonej z trojga dzieci i męża. Na początku Socha zamawiała dla siebie jedzenie z cateringu, zgodnie z modą w polskim show-biznesie na dietę pudełkową. W końcu aktorka uznała jednak, że nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanego posiłku – choćby z rana. Dlatego też 41-latka stawia na pożywne śniadania, takie jak na przykład jajecznica z boczkiem i z awokado. Swoje umiejętności kucharskie Socha mogła ostatnio zaprezentować światu w studiu „MasterChefa”. Co Małgorzata Socha gotowała w „MasterChefie”? Pani Małgosia gotowała swoją ulubioną i sprawdzona jajecznicę pod okiem samej Magdy Gessler i Michela Morana. Sądząc po zadowolonych minach jurorów „MasterChefa”, gościnna wizyta Sochy nie skończyła się rzucaniem talerzami i przewracaniem stołów!         Wyświetl ten post na Instagramie.        ...