Aktorka, która w tym roku skończyła 54 lata, nadal może pochwalić się wyjątkowo szczupłą i zgrabną sylwetką. Chociaż gwiazda nigdy nie ukrywała, że korzystała z pomocy chirurgów plastycznych, jej ciało to także efekt ćwiczeń i zrównoważonej diety. Nawet najdroższe zabiegi medycyny estetycznej nie zastąpią dobrego odżywiania oraz ruchu – mogą jednak znacznie przyspieszyć ich efekty oraz wyrzeźbić najbardziej kłopotliwe partie ciała. 

Pamela Anderson znana jest przede wszystkim z chirurgicznej ingerencji w rozmiar biustu. Chociaż efekt nie był naturalny, Pamela stała się w dużej mierze dzięki temu ikoną lat 90., a jej zdjęcia w czerwonym kostiumie kąpielowym ze „Słonecznego patrolu” zdobiły okładki kolorowych magazynów przez wiele lat. Gwiazda po latach wyznała jednak, że żałuje wielu operacji, którym się poddała i deklaruje, że dopiero niedawno odkryła czym jest prawdziwe piękno: nie znajdziecie go w odbiciu w lustrze, ale w swoim wnętrzu, pewności siebie i akceptacji swojego prawdziwego ciała.

Jak wygląda dieta Pameli Anderson?

Kiedy gwiazda zrezygnowała z pomocy chirurga plastycznego, zaczęła dbać o naturalne metody utrzymania pięknego wyglądu. Zdecydowała się na dietę wegańską (bez żadnych składników pochodzenia zwierzęcego) i często sięga po „miski szczęścia”. To dania serwowane w miskach, które zawierają bardzo dużo warzyw, a także kasze, ryże czy makarony. W ulubionych wariantach aktorki znajduje się m.in. rukola i jarmuż – niesamowicie bogate w witaminy, przeciwutleniacze oraz minerały.

Pamela regularnie przyrządza także koktajle warzywno-owocowe, które zastępują jej niektóre posiłki, a jednocześnie dostarczają energii i masy korzystnych składników odżywczych. Jej dieta bogata jest również w sałatki, które urozmaica warzywami w różnej formie (grillowanej, duszonej, pieczonej, surowej, gotowanej) oraz smacznymi i wcale niekoniecznie tuczącymi sosami. Przemyślanemu jadłospisowi towarzyszy także regularny wysiłek fizyczny oraz odpowiednie ilości snu.

Zobacz także:

Dlaczego warto sięgać po składniki wysokiej jakości?

Pamela Anderson podkreśla, że warto czasem wydać więcej na wartościowe produkty, które zawierają znacznie więcej składników prozdrowotnych niż ich tanie zamienniki. Poleca, aby nie oszczędzać na oliwie z oliwek, świeżych ziołach czy ekologicznych warzywach. 

Wśród jej ulubionych produktów znajdują się suszone pomidory, chipsy czosnkowe (plasterki czosnku w formie suszonej czy pieczonej), sałaty z prażonymi orzeszkami pinii, a także płatki drożdżowe, która nadają wegańskim potrawom słonego, serowego smaku.  

Gwiazda zapewnia, ze zrównoważona dieta pozwala odzyskać równowagę psychiczną i emocjonalną. To dla niej szczególne ważne po wielu latach życia w ogromnej presji idealnego wyglądu. Dzisiaj wie już, że nie warto podążać za czyimiś oczekiwaniami i płacić zdrowiem i szczęściem za „perfekcyjny” wygląd.