Największą popularność przyniosła jej rola w serialu „Złotopolscy". Czym się dziś zajmuje i jak wygląda Renata Gabryjelska?

Kim jest Renata Gabryjelska?

Renata Gabryjelska urodziła się w 1972 w Olsztynie. To polska modelka, aktorka i reżyserka filmowa, a także wicemiss Miss Polonia 1993 roku.

Renata Gabryjelska studiowała prawo na Uniwersytecie Warszawskim. Ukończyła też studia w Warszawskiej Szkole Filmowej na wydziale reżyserii oraz w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy na wydziale dokumentu i fabuły.

W 1995 roku zadebiutowała na ekranie rolą kobiecą w filmie „Girl Guide" Juliusza Machulskiego. Była także reporterką telewizji Polsat i prowadziła program „Pop Planeta" dla Atomic TV.

Zobacz także:

Największą rozpoznawalność przyniosła jej rola Ewy Kowalskiej w serialu „Złotopolscy". W latach 90. była związana z paryską agencją modelek Metropolitan i Elite Models. Jej zdjęcia pojawiły się na łamach takich magazynów, jak: „Cosmopolitan", „Madame Figaro", „3Suisses" czy „Molton".

W 2002 roku zamieszkała w Krakowie, a już w 2003 wycofała się z życia publicznego. Obecnie Renata realizuje krótkometrażowe filmy dokumentalne.

W 2017 roku wyjechała w Himalaje, gdzie zrealizowała ośmioodcinkowy serial „Moc dziewuch". W 2019 roku nakręciła anglojęzyczny film fabularny „Safe Inside", który zdobył m.in. nagrodę za najlepszy thriller na międzynarodowym festiwalu filmowym w San Diego. Jesteście ciekawi w czym tkwi sekret jej doskonałej formy?

Dieta Renaty Gabryjelskiej

W jednym z wywiadów Renata opowiedziała o swojej diecie. Przyznała, że odżywia się normalnie i nie tyje, bo ma dobrą przemianę materii:

- Nie żywię się, jak to się wielu osobom kojarzy z dietą modelki, jedynie niegazowaną wodą mineralną, owocami i sałatkami. I nie tyję, ponieważ mam znakomitą przemianę materii, a w dodatku żyję w biegu, nie mam czasu na leżenie do góry brzuchem. Nigdy nie miałam nadwagi, ani nie odchudzałam się - powiedziała.

Renata zdradziła, że nie wyobraża sobie życia bez śniadania:

- Jadam tradycyjnie: śniadania, obiady, kolacje. Jeśli musiałabym na pewien czas zrezygnować z któregoś posiłku, a jego wybór należy do mnie, to nie jadłabym obiadu. Nigdy nie zrezygnowałabym ze śniadania. Rano muszę się solidnie najeść - powiedziała gwiazda.

Gabryjelska dodała, że jej dieta zależy od pory roku, jej nastroju i od... tego, co akurat znajduje się w jej lodówce. Na śniadanie lubi zjeść coś świeżego i zdrowego, na przykład biały ser ze szczypiorkiem i śmietaną:

- Potem gotuję jeszcze jajko. Dość długo i intensywnie pracuję, więc śniadanie jest dla mnie żywieniową podstawą. Czasami się zdarza, że obiad jem łącznie z kolacją. Ale nigdy nie później niż o 6 po południu - przyznała.

Przykładowa dieta Renaty Gabryjelskiej:

Śniadanie:

  • duża filiżanka herbaty lub słabej kawy, odtłuszczone mleko
  • jedno jajko ugotowane na miękko albo 60 g chudej szynki, albo 60 g białego mięsa upieczonego bez tłuszczu w folii lub na grillu
  • jedna kromka pełnoziarnistego chleba (20 g) albo jedna chrupiąca bułka
  • pół grejpfruta lub jedno kiwi, 125 g truskawek

W południe:

  • jedna kromka pełnoziarnistego chleba (20 g), 40 g chudego żółtego sera

Obiad:

  • chude mięso z grilla (100-150 g) albo pieczony drób (bez skórki), albo ryba panierowana
  • dowolna ilość surowych warzyw, najlepiej zielonych (zblanszowany szpinak, zielona fasolka, koper włoski, endywia, mogą być też inne - marchew, kalafior, pomidory)
  • jogurt lub deser bez cukru może być ze słodzikiem

Kolacja:

  • danie z dowolnych świeżych warzyw (200-250 g) albo duży talerz zupy jarzynowej (bez ziemniaków), albo sałatka ze świeżych warzyw gotowanych lub surowych do tego mała porcja masła odtłuszczonego lub 1 płaska łyżeczka półtłustej śmietany lub 1 łyżeczka niskokalorycznego sosu winegret
  • 200 g chudego białego sera lub 2 jogurty (naturalne, najlepiej bez cukru, ale mogą być ze słodzikiem)

Źródło: odzywianie.info.pl