Największą popularność przyniosła jej rola w serialu „Złotopolscy". Czym się dziś zajmuje i jak wygląda Renata Gabryjelska?
Kim jest Renata Gabryjelska?
Renata Gabryjelska urodziła się w 1972 w Olsztynie. To polska modelka, aktorka i reżyserka filmowa, a także wicemiss Miss Polonia 1993 roku.
Renata Gabryjelska studiowała prawo na Uniwersytecie Warszawskim. Ukończyła też studia w Warszawskiej Szkole Filmowej na wydziale reżyserii oraz w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy na wydziale dokumentu i fabuły.
W 1995 roku zadebiutowała na ekranie rolą kobiecą w filmie „Girl Guide" Juliusza Machulskiego. Była także reporterką telewizji Polsat i prowadziła program „Pop Planeta" dla Atomic TV.
Zobacz także:
Największą rozpoznawalność przyniosła jej rola Ewy Kowalskiej w serialu „Złotopolscy". W latach 90. była związana z paryską agencją modelek Metropolitan i Elite Models. Jej zdjęcia pojawiły się na łamach takich magazynów, jak: „Cosmopolitan", „Madame Figaro", „3Suisses" czy „Molton".
W 2002 roku zamieszkała w Krakowie, a już w 2003 wycofała się z życia publicznego. Obecnie Renata realizuje krótkometrażowe filmy dokumentalne.
W 2017 roku wyjechała w Himalaje, gdzie zrealizowała ośmioodcinkowy serial „Moc dziewuch". W 2019 roku nakręciła anglojęzyczny film fabularny „Safe Inside", który zdobył m.in. nagrodę za najlepszy thriller na międzynarodowym festiwalu filmowym w San Diego. Jesteście ciekawi w czym tkwi sekret jej doskonałej formy?
Dieta Renaty Gabryjelskiej
W jednym z wywiadów Renata opowiedziała o swojej diecie. Przyznała, że odżywia się normalnie i nie tyje, bo ma dobrą przemianę materii:
- Nie żywię się, jak to się wielu osobom kojarzy z dietą modelki, jedynie niegazowaną wodą mineralną, owocami i sałatkami. I nie tyję, ponieważ mam znakomitą przemianę materii, a w dodatku żyję w biegu, nie mam czasu na leżenie do góry brzuchem. Nigdy nie miałam nadwagi, ani nie odchudzałam się - powiedziała.
Renata zdradziła, że nie wyobraża sobie życia bez śniadania:
- Jadam tradycyjnie: śniadania, obiady, kolacje. Jeśli musiałabym na pewien czas zrezygnować z któregoś posiłku, a jego wybór należy do mnie, to nie jadłabym obiadu. Nigdy nie zrezygnowałabym ze śniadania. Rano muszę się solidnie najeść - powiedziała gwiazda.
Gabryjelska dodała, że jej dieta zależy od pory roku, jej nastroju i od... tego, co akurat znajduje się w jej lodówce. Na śniadanie lubi zjeść coś świeżego i zdrowego, na przykład biały ser ze szczypiorkiem i śmietaną:
- Potem gotuję jeszcze jajko. Dość długo i intensywnie pracuję, więc śniadanie jest dla mnie żywieniową podstawą. Czasami się zdarza, że obiad jem łącznie z kolacją. Ale nigdy nie później niż o 6 po południu - przyznała.
Przykładowa dieta Renaty Gabryjelskiej:
Śniadanie:
- duża filiżanka herbaty lub słabej kawy, odtłuszczone mleko
- jedno jajko ugotowane na miękko albo 60 g chudej szynki, albo 60 g białego mięsa upieczonego bez tłuszczu w folii lub na grillu
- jedna kromka pełnoziarnistego chleba (20 g) albo jedna chrupiąca bułka
- pół grejpfruta lub jedno kiwi, 125 g truskawek
W południe:
- jedna kromka pełnoziarnistego chleba (20 g), 40 g chudego żółtego sera
Obiad:
- chude mięso z grilla (100-150 g) albo pieczony drób (bez skórki), albo ryba panierowana
- dowolna ilość surowych warzyw, najlepiej zielonych (zblanszowany szpinak, zielona fasolka, koper włoski, endywia, mogą być też inne - marchew, kalafior, pomidory)
- jogurt lub deser bez cukru może być ze słodzikiem
Kolacja:
- danie z dowolnych świeżych warzyw (200-250 g) albo duży talerz zupy jarzynowej (bez ziemniaków), albo sałatka ze świeżych warzyw gotowanych lub surowych do tego mała porcja masła odtłuszczonego lub 1 płaska łyżeczka półtłustej śmietany lub 1 łyżeczka niskokalorycznego sosu winegret
- 200 g chudego białego sera lub 2 jogurty (naturalne, najlepiej bez cukru, ale mogą być ze słodzikiem)
Źródło: odzywianie.info.pl