Rosół
Gotujmy.pl/Ilonar2301
Newsy

5 sposobów na intensywny smak rosołu. Już nigdy więcej nie sięgniecie po kostkę rosołową

Kostka rosołowa z pewnością nie raz uratowała smak waszej zupy - dzięki niej wywar nabrał odpowiedniego aromatu, a wy nie musieliście się głowić, czego jeszcze w nim brakuje. Sami jednak przyznacie, że dodawanie tego produktu do zupy nie należy do najzdrowszych rozwiązań. Nasze rady sprawią, że już nigdy nie sięgniecie po ten chemiczny dodatek.
Weronika Kępa
styczeń 14, 2021

Aby wasz rosół nabrał niezwykłego, intensywnego smaku nie musicie go ulepszać sklepową kostką rosołową. Wystarczy, że będziecie się trzymać kilku podstawowych zasad, a efekt i bez jej użycia będzie powalający. Zaufajcie nam, przyrządzenie idealnego bulionu nie należy do skomplikowanych. Wystarczy poświęcić mu trochę czasu. Bowiem nie zawsze droga na skróty jest tą odpowiednią.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jakie mięso do rosołu?

Wysokiej jakości mięso to klucz do udanego, esencjonalnego rosołu. Raczej nie znajdziecie go w supermarkecie. Poszukajcie więc w swojej okolicy zaufanych dostawców i wyspecjalizowanych sklepów. Najlepszy bulion wyjdzie wam z połączenia kaczki i kurczaka. Pamiętajcie by w garnku znalazła się tusza, szyjka, uda i skrzydełka.

Warzywa

Do gotowania rosołu zapewne najczęściej używacie warzyw w całości, to błąd. Lepiej będzie kiedy je pokroicie. Dzięki podzielonej na części marchewce, pietruszce, porowi, cebuli oraz selerowi zupa zyska słodszy, delikatniejszy i niesamowicie warzywny smak. Kostka rosołowa będzie wam wtedy zbędna.

Grzyby w rosole

Choć w tradycyjnym przepisie na rosół nie znajdziecie grzybów, warto je w nim umieścić. Bowiem, podobnie jak przypalana cebula, nadają niesamowitego i wyrazistego smaku. Nie bójcie się więc wrzucić do wywaru kilku kapeluszy podgrzybków czy borowików, najlepiej tych, które sami zebraliście.

Jak długo gotować rosół?

Gotowany w 40 minut rosół nigdy nie będzie dobry. Powinniście dać mu więcej czasu. Najlepiej smakuje po ok. 4 godzinach tak zwanego „pyrkania” czy jak kto woli „mrugania” na wolnym ogniu. Jeśli w tym czasie na jego powierzchni pojawi się szara piana, nie usuwajcie jej. Zdecydowanie lepiej będzie ją posolić, dzięki czemu opadnie na dno, a zupa zachowa wszystkie cenne wartości odżywcze.

Przyprawy

Nie ulega wątpliwości, że rosół nie miałby żadnego smaku gdyby nie przyprawy. To one nadają mu finalnego wyrazu. Dlatego nie strońcie od nich. Umieśćcie w wywarze sól oraz pieprz, ale także czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, koperek, a nawet lubczyk.

Komentarze
Rosół
Gotujmy.pl/Ilonar2301
Newsy Przenigdy nie gotujcie tak rosołu. Ten błąd sprawi, że straci swój wyjątkowy smak
Gotowanie rosołu może wydawać się banalne. Nic bardziej mylnego! Tylko przygotowany we właściwy sposób zachowa cenne właściwości i będzie cieszył podniebienia.
Aleksandra Jaworska
styczeń 06, 2021

Rosół to tradycyjna, polska zupa. W walce o popularność może konkurować tylko z pomidorową i schabowym. Rosół jak u babci Jeśli jeździliście na wieś do babci wiecie, że najlepszy rosół gotowała właśnie ona. Może nawet z tego powodu, od czasu do czasu, głównie jesienią i zimą, w wolną sobotę zabieracie się z nieskrywanym uśmiechem do przygotowania królowej polskich zup. Dobry domowy rosół bez dopalaczy w postaci kostek rosołowych czy innych veget to nie lada wyzwanie. Wystarczy, że wybierzecie na początek dobrej jakości mięso. W tym celu można podpytać lokalnego rzeźnika o polecenie porcji rosołowej, dzięki czemu wasza zupa zamieni się w prawdziwie pożywny posiłek. Porady dotyczące gotowania rosołu Rosół może być bardziej warzywny, jeżeli dodacie do niego więcej włoszczyzny. Może mieć bardziej mięsny aromat, jeżeli dodacie więcej mięsa. Mięso z rosołu nie należy do najsmaczniejszych, ale może być niezłą podstawą do innych dań, na przykład pasztetu. Sam rosół jest też świetną bazą dla innych zup. Możecie jednorazowo  ugotować dużą ilość rosołu, a następnie podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. W ten sposób można go przechowywać przez dłuższy czas. Jeżeli chcecie zebrać z powierzchni zupy tłuszcz, najłatwiej zrobić to, kiedy rosół jest chłodny i tłuszcz przybiera postać stałą. Jak ugotować idealny rosół? Najważniejsza do zapamiętania informacja dotyczy czasu gotowania rosołu. Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Jeżeli ma być jak u babci, nie można robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie, na dużym ogniu. Lepiej ustawcie mały...

Przeczytaj