Rosół
Gotujmy.pl/Ilonar2301
Newsy

5 sposobów na intensywny smak rosołu. Już nigdy więcej nie sięgniecie po kostkę rosołową

Kostka rosołowa z pewnością nie raz uratowała smak waszej zupy - dzięki niej wywar nabrał odpowiedniego aromatu, a wy nie musieliście się głowić, czego jeszcze w nim brakuje. Sami jednak przyznacie, że dodawanie tego produktu do zupy nie należy do najzdrowszych rozwiązań. Nasze rady sprawią, że już nigdy nie sięgniecie po ten chemiczny dodatek.
Weronika Kępa
styczeń 14, 2021

Aby wasz rosół nabrał niezwykłego, intensywnego smaku nie musicie go ulepszać sklepową kostką rosołową. Wystarczy, że będziecie się trzymać kilku podstawowych zasad, a efekt i bez jej użycia będzie powalający. Zaufajcie nam, przyrządzenie idealnego bulionu nie należy do skomplikowanych. Wystarczy poświęcić mu trochę czasu. Bowiem nie zawsze droga na skróty jest tą odpowiednią.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie mięso do rosołu?

Wysokiej jakości mięso to klucz do udanego, esencjonalnego rosołu. Raczej nie znajdziecie go w supermarkecie. Poszukajcie więc w swojej okolicy zaufanych dostawców i wyspecjalizowanych sklepów. Najlepszy bulion wyjdzie wam z połączenia kaczki i kurczaka. Pamiętajcie by w garnku znalazła się tusza, szyjka, uda i skrzydełka.

Warzywa

Do gotowania rosołu zapewne najczęściej używacie warzyw w całości, to błąd. Lepiej będzie kiedy je pokroicie. Dzięki podzielonej na części marchewce, pietruszce, porowi, cebuli oraz selerowi zupa zyska słodszy, delikatniejszy i niesamowicie warzywny smak. Kostka rosołowa będzie wam wtedy zbędna.

Grzyby w rosole

Choć w tradycyjnym przepisie na rosół nie znajdziecie grzybów, warto je w nim umieścić. Bowiem, podobnie jak przypalana cebula, nadają niesamowitego i wyrazistego smaku. Nie bójcie się więc wrzucić do wywaru kilku kapeluszy podgrzybków czy borowików, najlepiej tych, które sami zebraliście.

Jak długo gotować rosół?

Gotowany w 40 minut rosół nigdy nie będzie dobry. Powinniście dać mu więcej czasu. Najlepiej smakuje po ok. 4 godzinach tak zwanego „pyrkania” czy jak kto woli „mrugania” na wolnym ogniu. Jeśli w tym czasie na jego powierzchni pojawi się szara piana, nie usuwajcie jej. Zdecydowanie lepiej będzie ją posolić, dzięki czemu opadnie na dno, a zupa zachowa wszystkie cenne wartości odżywcze.

Przyprawy

Nie ulega wątpliwości, że rosół nie miałby żadnego smaku gdyby nie przyprawy. To one nadają mu finalnego wyrazu. Dlatego nie strońcie od nich. Umieśćcie w wywarze sól oraz pieprz, ale także czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, koperek, a nawet lubczyk.

Komentarze