co można mrozić
Adobe Stock
Newsy

5 produktów, o których nie wiedzieliście, że możecie zamrozić. Smakują tak samo dobrze, jak świeże

Mrożenie gotowych dań lub półproduktów to świetna metoda, która przede wszystkim zaoszczędzi wasz czas! W końcu nikt nie lubi stać w kuchni godzinami. Zdziwicie się, co możecie włożyć do zamrażalnika. Już nigdy więcej nie wyrzucicie niektórych rzeczy!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Odpowiednio zamrożona i przechowywana żywność w żaden sposób nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Możecie być również pewni, że jedzenie zachowa swoje cenne wartości odżywcze. Dlaczego więc nie skorzystać z tej metody? To zaoszczędzi wasz czas i pieniądze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół

Bulion przygotowany na bazie warzyw i mięsa to podstawa wielu polskich dań. Z rosołu możecie bowiem ugotować niemal każdą zupę, ale również stworzyć niesamowity sos, na przykład do mięsa. Z racji, że jego przyrządzenie wymaga wielu godzin, najlepiej zrobić go raz w dużej ilości. 

Po zjedzeniu niedzielnego obiadu i wystudzeniu zupy z powodzeniem możecie ją poporcjować i schować do zamrażalnika. To sprawi, że będziecie mieć go pod ręką zawsze, kiedy będziecie potrzebować.

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi to kolejny bardzo czasochłonny kulinarny wyrób. Właśnie dlatego idealnie jest przygotować go w większych ilościach i zamrozić na surowo. Jednak miejcie na uwadze, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt może stać się bardzo lepki. Wtedy należy podsypać go mąką i ponownie wyrobić. To jednak nie zajmie zbyt wiele czasu.

Zamrażanie białek

Często zdarza się, że do przyrządzenia jakiejś potrawy potrzebujecie tylko żółtek. Wiele osób nie ma pojęcia co w takiej sytuacji zrobić z białkami i wylewa je do zlewu. To błąd! 

Bowiem w polskiej kuchni nie brakuje przepisów, do których można z powodzeniem wykorzystywać białka. Dlatego też nie warto ich wyrzucać. Bardziej praktyczne będzie ich zamrożenie na „czarną godzinę”. Dodatkowo takie białka będą się lepiej ubijać!

Mleko kobiece

Mleko z piersi to najzdrowszy posiłek, jaki możecie zaserwować swojemu dziecku w pierwszych miesiącach życia. Jednak częstotliwość karmienia noworodka jest bardzo duża, a przecież nie zawsze jesteście w stanie być w jego pobliżu. 

W takim przypadku najlepiej będzie jeśli odciągniecie mleko, a następnie zamrozicie w specjalnych woreczkach. Dzięki temu świeżo upieczony tata świetnie da sobie radę podczas waszej nieobecności w domu.

Ciasta z kremem

Pozostałe z uroczystości rodzinnych ciasta z kremem i torty z powodzeniem możecie zamrozić. Wystarczy, że dokładnie owiniecie je folią spożywczą i schowacie z dala od mięs i ryb. Będą przepyszne!

Komentarze
dania które można przygotować przed wigilią
Adobe Stock
Newsy Te dania możecie przygotować kilka dni przed świętami. Dzięki temu zyskają więcej smaku
Jeszcze się taki nie urodził, co by zdążył przyrządzić całą wigilijną kolację jednego dnia. 12 potraw to przecież nie lada wyzwanie. Na szczęście większość z nich, między innymi śledzie i bigos, możecie przygotować z wyprzedzeniem. Kilka dni w lodówce podkręci ich smak!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Jeśli do przygotowania wigilijnej kolacji zatrudniacie całą rodzinę, to macie szczęście. W końcu córka z zięciem może zrobić sałatkę, ciocia z wujkiem ciasto, babcia z dziadkiem pierogi, a mama z tatą barszcz.  Gorzej, jeśli z całym tym galimatiasem zostajecie w pojedynkę. Wtedy musicie dobrze kombinować, aby zdążyć na czas. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest przygotowanie większości potraw na kilka dni przed Wigilią. Oto kilka naszych propozycji. Śledzie Przygotowanie śledzi możecie rozpocząć na 3 dni przed świąteczną kolacją. Bez względu na to, czy podajecie je w oleju, śmietanie i jabłkach, czy w grzybach, ryba powinna mieć czas, aby dobrze przesiąknąć składnikami i nabrać odpowiedniego smaku. Wstawione do lodówki zachowają swoją świeżość. Zakwas na barszcz czerwony Tej zupy nie warto przygotowywać na ostatnią chwilę z butelki zakupionej w sklepie. Bowiem najlepiej będzie smakować na zakwasie przygotowanym przez was samodzielnie. Za tę czynność należy się zabrać najpóźniej na 4 dni przed Wigilią. Wtedy buraczana mikstura będzie idealna! Pierogi z kapustą i grzybami Przygotowywanie ciasta i lepienie pierogów to nie lada wyzwanie. Na tej czynności naprawdę można spędzić cały dzień w kuchni. Właśnie dlatego nie zostawiajcie jej na ostatnią chwilę. Pierogi możecie przyrządzić nawet 2 tygodnie wcześniej i zamrozić! Odgrzane na patelni lub w wodzie będą smakować wybornie! Bigos Bigos również możecie zamrozić. Pichcenie przysmaku należy rozpocząć najwcześniej 5 dni przed Wigilią. W tym czasie idealnie się przegryzie. Postawiony na stole w mig zniknie z półmiska! Ciasta Pamiętajcie, że ciasta takie jak keks i piernik także możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem. Tym pierwszym zajmijcie się na 2 dni przed świętami, z kolei drugim nawet 3 tygodnie przed...

Przeczytaj
pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Pyszny farsz Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Aby przygotować te wyjątkowe pierogi, potrzebujesz: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie Farsz: Najlepiej za pomocą maszynki zmiel mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle, a następnie dodaj do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałuj pieprzu! Jeśli farsz jest twoim zdaniem zbyt suchy, to dodaj do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszaj. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiaj ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienko. Za pomocą szklanki powycinaj kółka, do których będziemy dodawać farsz. Łyżką układaj farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiaj. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Przeczytaj
Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne 6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

Przeczytaj
Garnki
Peruphotart/ Adobe Stock
Triki kulinarne Potrawy, których nigdy nie powinniście gotować w domu. Oszczędzicie czas i nerwy
Chcecie przygotować te dania w domu? Dobrze się zastanówcie - ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Ostatnio coraz więcej uwagi zwraca się na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie i przygotowywanie jedzenia samodzielnie w domu. Rzeczywiście – udowodniono, że przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i łatwiej się od niej tyje. Jednak mimo to nie warto całkowicie rezygnować z niektórych potraw, które można kupić już gotowe. Ich przygotowanie jest tak czasochłonne, że możecie stracić przy tym więcej nerwów i zdrowia niż jedząc gotowe dania ze sklepu. Przetworzona żywność – tak, czy nie? Można się spierać co do tego czy gotowe, pakowane w słoiki lub leżące w zamrażarkach jedzenie jest zdrowe. Przez sporą ilość zawartych w nich konserwantów mają gorszy wpływ na nasze zdrowie i mogą powodować alergie i zaparcia. Jednak nie każda przetworzona żywność jest zła! Grunt to nauczyć się kierować zdrowym rozsądkiem, ponieważ niektóre z przedstawionych niżej dań zabierają tyle czasu, że naprawdę lepiej jest je po prostu kupić. Pierogi Smaczne, tradycyjne danie w wielu kuchniach świata. Jednak ich przygotowanie zajmuje strasznie dużo czasu i nie zawsze macie gwarancję, że pierogi wam wyjdą! Trzeba przygotować farsz, ciasto, a potem spędzić długie godziny na mozolnym zawijaniu i lepieniu pierogów . I na koniec oczywiście je ugotować! My chyba jednak wolimy po prostu kupić gotowe pierogi u sprawdzonych sprzedawców. Pamiętajcie, że pierogi można kupować nie tylko w supermarketach! Warto przejść się do pierogarni lub restauracji serwującej polskie jedzenie – bardzo często oferują sprzedaż pierogów na kilogramy. Jeśli będziecie kupować to danie w takich miejscach, to macie gwarancję, że nie różni się ono niczym od wersji przygotowywanej w domu. Ciasto francuskie Croissanty, rogaliki i tarta – wszystkie te wypieki są przepyszne, ale wyobrażacie sobie robienie...

Przeczytaj