Jedzenie
Adobe Stock
Newsy

5 produktów, których nie należy jeść częściej niż raz w tygodniu. Szkodzą bardziej niż myślicie

Podobno od przybytku głowa nie boli. Nic bardziej mylnego. Uważajcie na te zdrowe produkty, które w nadmiarze mogą wam zaszkodzić!
Hubert Rój
styczeń 19, 2021

Niemiecki uczony Paracelsus już niemal 500 lat temu zdał sobie sprawę, że wszystko jest trucizną – decyduje tylko dawka.

Podobnie jest niestety nawet ze zdrową żywnością. Wydawałoby się, że dla zdrowia trzeba robić wszystko, co tylko możliwe.

Tymczasem lekarze i dietetycy ostrzegają, by nie przesadzać. I by po prostu nie przedobrzyć ze zdrowymi produktami.

Poniżej zaprezentujemy wam 5 rzeczywiście zdrowych produktów, które w zbyt dużych dawkach nie przyniosą waszym organizmom nic dobrego…

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Głowa zaboli od przybytku

Zacznijmy od soków owocowych. Napitki na bazie owoców dzielą się w naszych sklepach z grubsza na trzy-cztery rodzaje.

Soki wyciskane z owoców, soki z koncentratu, nektary i napoje o smaku owocowym. I właśnie w tej kolejności łatwo możemy przedstawić ich wartość.

Najgorsze dla organizmu człowieka są dosładzane napoje i nektary. Ich spożycie powinno się ograniczyć. W dobie wprowadzenia podatku cukrowego powinno to być nawet łatwiejsze, niż można byłoby się spodziewać…

Inaczej rzecz ma się z sokami. Teoretycznie zawierają one dużo witamin, a poprzez naturalne cukry dostarczają organizmowi energii.

Jednak fakt, że są niemal zupełnie pozbawione błonnika dyskwalifikuje je z codziennego, częstego picia. Tego się wystrzegajcie. Brak błonnika sprawia, że cukry wchłaniają się do organizmu zdecydowanie zbyt szybko. A to równie szybka droga do problemów z wagą.

Dlatego też zamiast soków owocowych, lepiej wybrać słodkie owoce, takie jak pomarańcza, mandarynka, czy nawet banan i po prostu jabłka.

Ryba wpływa na wszystko

Polacy lubią jeść ryby nie tylko przy wigilijnym stole, ale także choćby raz w tygodniu. Zważywszy na to, jakim produktem dysponują nasze sklepy, taka dawka wydaje się odpowiednia.

Nawet zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w dobrych rybach w większych dawkach mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Mogą powodować nadmierne rozrzedzanie krwi.

Uważać powinno się także na poszczególne gatunki ryb, takie jak choćby popularny tuńczyk. Ta ryba zawiera w sobie znacznie ilości metylortęci groźnej dla organizmu.

Groźna egzotyka

Warto uważać z nadmiarem dwóch popularnych przypraw. Po pierwsze cynamon – korzenny zapach, piękny aromat i wspaniały smak. A oprócz tego mała doza kumaryny. Ta tajemnicza substancja zawarta w cynamonie, może powodować marskość wątroby. Dlatego nie należy przesadzać z doprawianiem potraw cynamonem.

Podobnie z gałką muszkatołową. Zawarta w niej mirystycyna w większych dawkach może wywoływać efekty psychoaktywne. Nadmierne spożycie gałki, może skończyć się omdleniem albo nawet zbyt dużą sennością.

Coraz bardziej popularne w naszym kraju stają się egzotyczne orzechy na czele z orzechami brazylijskimi. Duże, smaczne, pożywne. Sęk w tym, że bardzo bogate w selen.

Zjedzenie dziennie 4-5 orzechów brazylijskich to maksymalna dawka dla dorosłej osoby. Selen w większych dawkach może być dla człowieka toksyczny.

 

 

Komentarze
Sok cukier
Adobe Stock
Newsy Ile cukru jest w popularnych napojach? Szokujące liczby
Jesteś tym, co jesz – głosi znane powiedzenie. A co z naszym piciem? Zobaczcie sami, ile cukru pochłaniamy pijąc popularne napoje.
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Święta Bożego Narodzenia, sylwester, a potem karnawał. Niekończącym się biesiadom zazwyczaj towarzyszą nie tylko napoje wyskokowe. Oprócz trunków, na stołach aż roi się od słodzonych napojów, którymi popijamy alkohol i pochłaniane w wielkich ilościach pokarmy. Niektórzy tak bardzo przywykli do picia coli czy słodkich soków owocowych, że popijają ją do obiadów przez cały rok. Gdy zobaczą te liczby, z pewnością zastanowią się, czy to dobre dla ich zdrowia. Ile cukru ma Coca-cola? Zacznijmy od prawdziwej, nomen omen, czarnej owcy w śród słodkich napojów. Chodzi oczywiście o colę. Mocno gazowany, zimny napój świetnie pasuje do słonych i tłustych dań. Niestety nie za bardzo nie pasuje cola naszym organizmom. W jednej puszcze coca-coli znajduje się aż 7 łyżeczek cukru (w jednej łyżeczce mieści się ok. 5 g. cukru). To prawdziwa bomba cukrowa, dlatego pijmy colę jedynie raz na jakiś czas. Podobnie w liczbach wyglądają także takie napoje jak Fanta, Mirinda, Sprite czy 7UP. Prawdopodobnie nie będzie to dla nikogo zbytnim zaskoczeniem. W szoku można się znaleźć za to, gdy na tapecie pojawią się soki przecierowe. Popularne napoje z marchwi, banana, pomarańczy czy brzoskwini to ulubiony napój najmłodszych. Mała ilość błonnika w tych napojach sprawia, że cukry w nich zawarte wchłaniają się bardzo szybko. Podobnie źle to wygląda w przypadku zwykłych soków wyciskanych z owoców Ile cukru jest w sokach owocowych? Zawierają one ok. 5 łyżeczek cukru w 250-ml szklance. Jeszcze więcej cukru zawierają  napoje owocowe i nektary, czyli soki z dodatkiem białego cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Na wspomnienie nie zasługują nawet napoje energetyczne. Popularne „energetyki” to nie tylko bomba kofeinowa, ale także mocny strzał cukrowy wymierzony...

Przeczytaj
Kac, energetyki
Pexels, Mental Health America/Pixabay, Menno de Jong
Newsy Pod żadnym pozorem nie pijcie tego na kaca. Możecie zrobić sobie krzywdę
Kac to silny objaw zatrucia organizmu alkoholem. To także pojęcie, które nie będzie wam zapewne obce w dniu po Sylwestrze.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Jeśli nie wiecie jak uchronić się przed kacem, podpowiadamy jak go nie pogłębiać. Niektóre nawyki, które mogłyby w przypadku kaca wydać się normalne, mogą wręcz szkodzić. Co mamy na myśli? Jeśli nie chcecie mieć kaca, uważajcie na ilość spożywanego alkoholu O tym czy będziecie mieć kaca, decyduje głównie ilość wypitego alkoholu i rozłożenie go na godziny. Można też wybrać zupełnie inny kierunek. Abstynencję, która jednak w Sylwestra ma szczególnie mało zwolenników. Jeśli decydujecie się posiedzieć z gośćmi przy stole około 6 godzin, wypity alkohol nie powinien przekraczać 1,5 grama na każdy kilogram ciała. Lampka szampana i tylko jeden drink Wystarczy niewielka ilość procentów, aby zaburzyć w ciele gospodarkę witamin i minerałów potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Alkohol z pewnością wypłucze was z magnezu i solidnie odwodni. Zamiast sięgać następnego dnia po napoje gazowane, weźcie pod uwagę wypicie dużej ilości wody. Przyda się przed spożyciem alkoholu, w jego trakcie, a także następnego dnia. Kac przypomni wam o sobie w bolesny sposób. Mogą pojawić się przykre bóle głowy, biegunka, złe samopoczucie, ból brzucha i nadwrażliwość na światło oraz nawet drobne hałasy.  Chcecie dojść do siebie dzień po? Unikajcie tych produktów Wiedza o tym, jak skutecznie zwalczyć kaca pomoże wam znacząco skrócić męki, na które narażacie swój organizm przy każdorazowym sięgnięciu po kieliszek chociażby wina. Proces wyjścia z matni może przebiegać długo i nieprzyjemnie. Oto spis spożywczych rzeczy, które nie służą byciu na kacu: Kawa. Należy z nią uważać, bo kawa podnosi ciśnienie krwi i podobnie jak alkohol wypłukuje z organizmu minerały. Słodka kawa z dodatkiem syropu to fatalny...

Przeczytaj
Sposoby na kaca za złotówkę
Pexels, Alexander Dummer/Pixabay
Newsy Najskuteczniejszy sposób na kaca. Zmieszaj szklankę wody z łyżeczką produktu za złotówkę
Kac to ta część dnia, w której żałujecie tego, co działo się minionej doby. Jest wielce prawdopodobne, że odwiedzi was w pierwszych momentach Nowego Roku. Sylwester to najlepszy czas, by zapracować sobie na kaca.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Statystyczny Polak pije ponad 10 litrów czystego alkoholu rocznie. To w przeliczeniu 52 butelki wódki, 120 butelek wina albo 480 puszek piwa. Nie bez znaczenia jest też to, jakie alkohole wybieracie przy każdej niemalże okazji. Po wódkę sięgamy najczęściej Większym uroczystościom towarzyszy właśnie wódka. Wino jest charakterystyczne dla spotkań w damskim lub rodzinnym gronie. Po piwo sięgacie z przyjaciółmi, ale i piwem często Polacy upijają się sami. Wódka pojawia się na stołach najczęściej. To właśnie ona gwarantuje szybkie wrażenia za stosunkowo niewielką cenę. Wśród drinków najbardziej popularne procenty to whisky, biały rum i modne ostatnio Prosseco.  Kac po piciu alkoholu Zazwyczaj po wieczornej biesiadzie zakrapianej alkoholem pęka głowa, a przede wszystkim odczuwacie zjawisko "suszenia". Czy to efekt wzmożonego zapotrzebowania na wodę? Na pewno. Z medycznego punktu widzenia kac to typ ostrego zatrucia organizmu zbyt dużą dawką alkoholu. Do klasycznych objawów kaca można zaliczyć: ból głowy, mdłości, światłowstręt, wzmożone pragnienie, biegunka, dreszcze i nudności.  Właśnie one uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Do nich może dojść także równie nieprzyjemne rozdrażnienie i smutek. Kac pojawia się u was wtedy, kiedy dawka alkoholu wypitego w ciągu 4-6 godzin przekracza 1,5 grama na każdy kilogram ciała. Kobiety znoszą kaca znacznie gorzej niż mężczyźni.  Kac to zespół nieprzyjemnych objawów Kac to przede wszystkim reakcja organizmu na zmiany metaboliczne, które zachodzą po spożyciu alkoholu. Większość dorosłych osób przynajmniej raz w życiu miała z nim do czynienia. Pewnie doskonale wiecie, że jego przeżywanie dzień po...

Przeczytaj
jedzace dziecko
Adobe Stock
Newsy Dajesz dzieciom do jedzenia te rzeczy? Przestań jak najszybciej. W wielu krajach zostały zakazane
Chemiczne dodatki do żywności od lat budzą sporo kontrowersji. Lista substancji oznaczonych literką E ciągnie się w nieskończoność. Na niektóre z nich trzeba uważać.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

Nasze dzieci zajadają się słodyczami w sposób niemalże niekontrolowany. Paczka od św. Mikołaja na 6 grudnia, słodycze od babci i dziadka, wreszcie prezenty na gwiazdkę. A w każdym z tych zestawów żelki, soki, cukierki, galaretki, słodkie napoje. Te z kolei zawierają w sobie często sztuczne barwniki, których należy się wystrzegać. Unia Europejska stworzyła całą litanię dodatków do żywności oznaczonych literką E. Sięgająca niemal 2 tysięcy pozycji lista zawiera w sobie substancje, które dopuszczono do użycia w branży spożywczej. Co ciekawe, ustalenia Wspólnoty Europejskiej różnią się w tym zakresie choćby od USA, czy krajów skandynawskich. To co jemy w Europie, w Stanach może być nie do kupienia. Co jeść i komu ufać? W tym miejscu musi pojawić się pytanie, czy można ufać europejskim prawodawcom i producentom słodyczy i żywności. Na listach z literkę E, barwniki występują na pozycjach od 1 do 199. Na tej samej liście obok siebie figurują barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne organiczne i nieorganiczne substancje barwiące. Spośród nich nie wszystkie zostały dopuszczone do użytku w UE. Większość z nich producenci mogą używać w produkcji w ograniczonych ilościach. Lista podejrzanych substancji I tak – czerwień koszenilową (E 124) dodaje się w Polsce do barwienia galaretek, kisieli i syropów. Ta sama substancja może powodować jednak katar sienny, inne reakcje alergiczne, a także według niektórych badań (baza RTECS) może być nawet czynnikiem rakotwórczym dla naszej wątroby. E161g – kantaksycyna to kolejny podejrzany na naszej liście E. Ten różowy barwnik dodawany jest czasem do paluszków rybnych, innych konserw, a nawet słodyczy i tabletek opalających Jest naturalny, otrzymuje się go z...

Przeczytaj