wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy

5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech

Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach.

Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego.

Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

1. Zapalenie wątroby typu E

Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu.

2. Choroby neurologiczne

Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm.

3. Nowotwory

Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa ryzyko nowotworu aż o 18 proc. Badania dowodzą również, że ograniczenie spożycia wieprzowiny może wydłużyć życie nawet o 20 proc.

4. Choroby serca

Zawarte w mięsie wieprzowym tłuszcze nasycone mają bardzo negatywny wpływ na prawidłową pracę waszego serca. To właśnie przez nie zwiększa się poziom tak zwanego złego cholesterolu, który stanowi bezpośrednią przyczynę między innymi zawału, udaru oraz miażdżycy.

5. Zakażenia 

Nieprawidłowa obróbka termiczna mięsa wieprzowego, może być przyczyną wielu zakażeń bakteryjnych, wirusowych, a także pasożytniczych. Skutkiem spożywania surowego lub niedogotowanego mięsa, może być między innymi pasożyt Trichinella, którego larwy dojrzewają w jelicie cienkim i powodują bóle brzucha oraz biegunkę, a także bakteria Yersinia wywołująca gorączkę, a nawet artretyzm.

Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału. Udowodnione naukowo!
Odpowiednia profilaktyka jest bardzo ważna dla zdrowia – zwłaszcza w przypadku układu krążenia. Dowiedzcie się, co należy jeść, by zachować sprawność i zdrowie na długo.

Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich. Choroby układu krążenia – dieta Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia . Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację! Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania. Bezmięsne dania na kolację – co zjeść? Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego...

Od czwartku Lidl rozdaje darmowe piwo. Trzeba jednak spełnić 1 warunek
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Od czwartku Lidl rozdaje darmowe piwo. Trzeba jednak spełnić 1 warunek
Tylko dziś i jutro Lidl rozdaje darmowe piwo. Sprawdźcie, co trzeba zrobić, żeby je otrzymać.

Już od dziś w Lidlu czeka na was świetna promocja na piwo. Żeby z niej skorzystać musicie być użytkownikami aplikacji Lidl Plus. W ramach akcji do odebrania będziecie mieli aż cztery darmowe piwa. Na czym dokładnie polega ta promocja? Darmowe piwo butelkowe w Lidlu Tylko dziś i jutro w Lidlu możecie odebrać darmowe piwo w ramach promocji „4+4 gratis". Wystarczy, że otworzycie w swoim telefonie aplikację Lidl Plus i aktywujecie w niej specjalny kupon promocyjny. W ramach akcji w dniu promocji, zapłacicie przy kasie za 4 piwa, a kolejne 4 najtańsze spośród wybranych, dostaniecie za darmo (po zeskanowaniu specjalnego kodu). Promocja „4+4 gratis" trwa do wyczerpania zapasów i obowiązuje we wszystkich stacjonarnych sklepach sieci Lidl w całej Polsce. Lidl zastrzega jednak, że kupon na darmowe piwa można wykorzystać tylko raz. Które piwa zostały objęte promocją? Promocją „4+4 gratis" są objęte wszystkie piwa butelkowe takich marek, jak: Paulaner Namysłów Budweiser Desperados Heineken Wrężel Pinta Łomża Pilsner Urquell Zlatý Bažant Perlenbacher Corona Somersby Niebezpieczne skutki picia alkoholu Kupując alkohol nie zapominajcie o tym, żeby pić go z umiarem. Regularne picie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie i może się przyczyniać do wielu groźnych chorób, takich jak np. nowotwory jamy ustnej, gardła i piersi udar choroby serca choroby wątroby uszkodzenie mózgu uszkodzenie układu nerwowego Regularne picie alkoholu może również negatywnie wpływać na zdrowie psychiczne. Badania wykazały także silne powiązania między nadużywaniem alkoholu a samookaleczaniem, w tym samobójstwem. Ponadto, niekontrolowane picie alkoholu zwiększa ryzyko wypadków powodujących...

Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają
AdobeStock
Newsy
Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają
Mało jest tak niezdrowych dla zdrowia człowieka produktów jak kochane przez niemal wszystkich frytki. Wszystko przez obecność akrylamidu.

Powszechnie opracowanie receptury dzisiejszych frytek, przypisuje się Belgom. To właśnie w tym europejskim małym państwie, zaczęto zachwycać się smażonymi w wołowym łoju ziemniakami. Frytki trafiły na talerze ludzi niemal na całym świecie. Szczególne „zasługi” w popularyzacji na całym globie tego dania mają sieci fast-foodów. Nie ma przecież jak porcja frytek jedzona w obowiązkowym towarzystwie wołowego hamburgera w białej bułce… Dlaczego frytki są niezdrowe? Całe zło frytek nie leży w dużych ilościach tłuszczu, jak można byłoby się domyślać, a za to w obecności w ich składzie akrylamidu, niezwykle groźnej dla zdrowia toksyny. Jeśli chcecie dowiedzieć się o tym, gdzie jeszcze znajdą się duże ilości akrylamidu, przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów. Jak dochodzi do powstania akrylamidu w smażonych ziemniakach? Chodzi tutaj o reakcję zawartej w krojonych cienko kartoflach z asparginą w temperaturze powyżej 120 st. C. Co powoduje częste jedzenie frytek? Częste spożywanie frytek może przynieść doprawdy opłakane skutki. Długoletnie badania wykazały, że akrylamid w nich zawarty, zwiększa o 60% szansę zachorowania na raka wątroby u osób, które często jadły je w swoim życiu. Oprócz tego, zawarty w składzie frytek akrylamid, powoduje całą masę innych fatalnych dla zdrowia skutków. Spójrzcie sami. Powoduje przewlekłe stany zapalne, przez co wpływa na rozwój takich chorób jak miażdżyca, choroba wieńcowa i nowotwory m.in. wątroby. Wpływa na obniżenie poziomu naturalnych przeciwutleniaczy ludzkiego organizmu. Decyduje o spowolnieniu metabolizmu hemoglobiny. Spożywanie dużych ilości frytek może wpłynąć na stan centralnego układu nerwowego. Czytaj także: Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba...

Jaka jest jakość mięsa drobiowego w supermarketach? Uwaga, od tego może przejść ochota na obiad
Adobe Stock
Newsy
Jaka jest jakość mięsa drobiowego w supermarketach? Uwaga, od tego może przejść ochota na obiad
Drób to synonim chudego mięsa i pełnowartościowego białka. Czy sprzedawany obecnie kurczak, rzeczywiście taki jest? Sprawdziło to Stowarzyszenie Otwarte Klatki. 

Badanie przeprowadzono w pięciu znanych sieciach handlowych. Poddane mu zostały filety z piersi kurczaka, które były produktami marek własnych. Wyniki nie napawają optymizmem. Okazuje się, że mięso drobiowe jedynie w teorii jest zdrowe. A to nie wszystko.  99 proc. filetów z piersi kurczaka ma białe przerosty  Sięgając po filety drobiowe, zazwyczaj nie zwraca się uwagi na ten drobny szczegół. Może dlatego, że dotknięte nim są prawie wszystkie produkty. Jak ustaliło badanie, syndrom białych włókien dotyczy 99,1% wszystkich sprawdzanych filetów drobiowych.  W raporcie stowarzyszenia można przeczytać:  - Występowanie choroby białych włókien wiąże się z niższą jakością mięsa pod względem jego wartości odżywczych, walorów estetycznych i smakowych - napisało Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Głównym powodem występowania tego zjawiska jest gwałtowny, nienaturalny wzrost masy kurczaków. Taki rozrost objętości mięśnia piersiowego ma na celu jak najszybsze wyprodukowanie, jak największej ilości mięsa, a tym samym zwiększenie obrotów firm. Kryje się za tym ogromne cierpienie zwierząt, jak również negatywny wpływ na zdrowie człowieka.   Rozwój choroby białych włókien podzielono na trzy stopnie zaawansowania. W którym ostatni oznacza, że na filetach znajdują się liczne, łatwe do zauważenia, grube białe włókna powstałe z tkanki tłuszczowej. W raporcie czytamy:  - Najczęściej obserwowanym stopniem zaawansowania choroby było jej najwyższe możliwe stadium, które stwierdzono w przypadku ponad ⅓ filetów (34,6%).  Jak syndrom białych włókien wpływa na jakość mięsa?  Białe paski tłuszczu to nie tylko mankament natury estetycznej. Choroba ta ma ogromny wpływ na jakość mięsa i jego wartość odżywczą. Stowarzyszenie Otwarte Klatki tak opisuje tę zależność: ...