wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy

5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech

Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.
Weronika Kępa
styczeń 22, 2021

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach.

Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego.

Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

1. Zapalenie wątroby typu E

Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu.

2. Choroby neurologiczne

Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm.

3. Nowotwory

Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa ryzyko nowotworu aż o 18 proc. Badania dowodzą również, że ograniczenie spożycia wieprzowiny może wydłużyć życie nawet o 20 proc.

4. Choroby serca

Zawarte w mięsie wieprzowym tłuszcze nasycone mają bardzo negatywny wpływ na prawidłową pracę waszego serca. To właśnie przez nie zwiększa się poziom tak zwanego złego cholesterolu, który stanowi bezpośrednią przyczynę między innymi zawału, udaru oraz miażdżycy.

5. Zakażenia 

Nieprawidłowa obróbka termiczna mięsa wieprzowego, może być przyczyną wielu zakażeń bakteryjnych, wirusowych, a także pasożytniczych. Skutkiem spożywania surowego lub niedogotowanego mięsa, może być między innymi pasożyt Trichinella, którego larwy dojrzewają w jelicie cienkim i powodują bóle brzucha oraz biegunkę, a także bakteria Yersinia wywołująca gorączkę, a nawet artretyzm.

Komentarze
Newsy GIS wycofuje kolejny skażony produkt. Macie go w kuchni?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące talerzy dekorowanych z sieci handlowej TEDi. Badania wykazały, że zawarty w produkcie ołów migruje do żywności, co może stanowić zagrożenie dla życia ludzkiego. Jeśli macie go w swojej kuchni, koniecznie zwróćcie go do sklepu!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Migrujący ołów w talerzach dekoracyjnych Jak informuje GIS, talerze były dostępne w sprzedaży przez niemal 4 miesiące. Klienci, którzy kupili produkt w dniach 21 lipca – 18 listopada zostali narażeni na niemałe problemy zdrowotne. Bowiem badania wykazały, że zawarty w talerzach ołów migruje do umieszczanej na nich żywności. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez TEDi (…) wycofaniu talerzy płaskich z motywem kwiatów ze względu na stwierdzoną w badaniach laboratoryjnych migrację ołowiu z talerzy do żywności. Spożywanie żywności zanieczyszczonej ołowiem ma szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi – czytamy w komunikacie GIS. Objawy zakażenia ołowiem Ołów to jedna z najgroźniejszych dla ludzkiego organizmu trucizn. W fazie początkowej zatrucie tym pierwiastkiem chemicznym może przejawiać się w ślinotoku, bólach głowy i brzucha, zaparciach, nudnościach oraz słodkawym smaku w ustach.  Z godziny na godzinę objawy nasilają się coraz bardziej. W drugiej fazie zatrucie wywołuje spadek ciśnienia krwi, wymioty oraz obniżoną temperaturę ciała.  Z kolei przewlekłe zatrucie ołowiem rozpoznacie po żółtoszarym zabarwieniu skóry, bólach mięśni, osłabieniu oraz objawach świadczących o uszkodzeniu układu nerwowego, takich jak niedowłady, zaburzenia pamięci, bezsenność, bóle i zawroty głowy.  Zatrucie ołowiem jest szczególnie groźne w przypadku  najmłodszych. Bowiem w dzieciństwie podatność na wchłanianie tego związku chemicznego jest o wiele większa niż w życiu dorosłym. Różnice są na poziomie aż 40 proc. W młodym organizmie ołów może wyrządzić największe szkody. Zwróćcie te talerze! Felerne talerze z migrującym ołowiem posiadają numer artykułu –...

Przeczytaj
dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...
Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej. Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy. Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną , pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem , ale również smalcem oraz słoniną. Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad. Jedz produkty roślinne Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też...

Przeczytaj
arszenik w ryżu
Adobe Stock
Zdrowie Źle ugotowany ryż może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź, czy nie przygotowujesz go w ten sposób
Badania nad zawartością arszeniku w pożywieniu już wiele lat temu wykazały, że związek ten powszechnie występuje w jedzeniu. Jego największe ilości gromadzą się między innymi w ryżu. Można je jednak zmniejszyć poprzez prawidłowe gotowanie produktu.
Weronika Kępa
grudzień 02, 2020

Arszenik to silnie trujący i toksyczny związek chemiczny. Niestety, powszechnie występuje w spożywanym przez nas jedzeniu. Jednak w większości produktów jego ilości są śladowe i nie zagrażają życiu w sposób bezpośredni. Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana w przypadku ryżu. Ten niewłaściwie przygotowany i jedzony zbyt często może bardzo źle wpłynąć na nasze zdrowie. Arszenik w ryżu Faktem jest, że arszenik można znaleźć w każdym ryżu dostępnym na sklepowych półkach. Jednak najwięcej tego toksycznego związku zawiera przede wszystkim odmiana brązowa . Bowiem w powszechnie spożywanym ryżu białym jest aż 80 proc. mniej arszeniku. To jednak wciąż dużo.  Należy pamiętać, że ta szkodliwa substancja znajduje się nie tylko w czystym ryżu, ale również w produktach z niego zrobionych , takich jak mleko, kaszki, kleiki czy przekąski. Na jego działanie są więc narażone zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ryż w zbyt dużych ilościach szkodzi zdrowiu Zbyt częste spożywanie ryżu i jego pochodnych może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zatrucie arszenikiem objawia się bowiem między innymi krwiomoczem, utratami przytomności, bólami głowy , a także metalicznym posmakiem w ustach.  Długotrwałe faszerowanie się tego typu daniami może z kolei podwyższyć ryzyko zachorowania na raka płuc, pęcherza oraz skóry, a nawet śmierci. Na szczęście istnieje łatwy sposób, aby zmniejszyć ilość arszeniku w tak uwielbianym przez Polaków ryżu. Jak zmniejszyć zawartość arszeniku w ryżu? Przede wszystkim przed rozpoczęciem gotowania ryż, bez względu na jego odmianę, należy bardzo dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą . Następnie umieść go w garnku w proporcji 1:6. Oznacza to, że na każdą szklankę ryżu powinno przypadać aż 6 szklanek wody, a nie...

Przeczytaj
produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...

Przeczytaj