Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach.

Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego.

Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne.

1. Zapalenie wątroby typu E

Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu.

Zobacz także:

2. Choroby neurologiczne

Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm.

3. Nowotwory

Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa ryzyko nowotworu aż o 18 proc. Badania dowodzą również, że ograniczenie spożycia wieprzowiny może wydłużyć życie nawet o 20 proc.

4. Choroby serca

Zawarte w mięsie wieprzowym tłuszcze nasycone mają bardzo negatywny wpływ na prawidłową pracę waszego serca. To właśnie przez nie zwiększa się poziom tak zwanego złego cholesterolu, który stanowi bezpośrednią przyczynę między innymi zawału, udaru oraz miażdżycy.

5. Zakażenia 

Nieprawidłowa obróbka termiczna mięsa wieprzowego, może być przyczyną wielu zakażeń bakteryjnych, wirusowych, a także pasożytniczych. Skutkiem spożywania surowego lub niedogotowanego mięsa, może być między innymi pasożyt Trichinella, którego larwy dojrzewają w jelicie cienkim i powodują bóle brzucha oraz biegunkę, a także bakteria Yersinia wywołująca gorączkę, a nawet artretyzm.