warzywa owoce
unsplash.com/@tombrunberg
Newsy

5 owoców i warzyw, które wydają się być bardzo zdrowe. Ale tak naprawdę mogą być trujące

Uważajcie na te warzywa i owoce, a właściwie na ich niektóre części. Przypadkowe zjedzenie może skończyć się zatruciem.
Hubert Rój
styczeń 29, 2021

Zjadacie je codziennie niezależnie od pory roku. Sądzicie, że są zdrowe pod każdą postacią? Lepiej uważajcie, bo zjedzenie niektórych ich części może skończyć się nieprzyjemnie.

Zacznijmy od kochanego przez większość z was pomidora. Oczywiście w okresie zimowym wybór i cena tych warzyw jest mniej zachęcająca niż w końcu lata.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pomidory

Tak czy inaczej, pomidory są chętnie wybierane przez Polaków przez cały rok. Jemy je bez opamiętania… i tu może leżeć przyczyna problemów zdrowotnych.

Pomidor sam w sobie nie jest oczywiście warzywem trującym. Takie właściwości mogą mieć za to jego pędy, liście i łodygi.

Zawierają one tomatynę, substancję, która działa przeciwdrobnoustrojowo i przeciwgrzybiczne. Te właściwości są oczywiście ochroną pomidorów przed szkodnikami.

Jednak przypadkowe spożycie cząstki łodygi pomidora może skończyć się dostaniem się tomatyny do przewodu pokarmowego człowieka.

Nie są to co prawda ilości, które są w stanie wyrządzić poważną krzywdę ludzkiemu organizmowi, ale mogą za to przyczynić się do nieprzyjemnego zatrucia.

Zobacz także

Jabłka, wiśnie i śliwki

Co łączy te smaczne owoce? Oprócz tego, że objadamy się nimi na letnich wakacjach, wszystkie zawierają w sobie pestki.

Pestki to nic innego jak twarde części owoców zawierające zarodek, niezbędny do rozmnażania się rośliny.

Stąd też natura wyposażyła owoce w twarde, nieprzyjemne w smaku lub nawet niemal niemożliwe do przegryzienia pestki.

Tak jest właśnie w przypadku różnego rodzaju śliwek. Pestki wiśni z kolei organizm będzie w stanie przepuścić przez cały przewód pokarmowy bez ich trawienia.

Gorzej z pestkami jabłek – te mają mniejsze pestki, które nierzadko ulegają rozdrobnieniu w jamie ustnej jedzącego.

Wszystkie te pestki zawierają w sobie toksyczną dla człowieka amigdalinę. Ten związek w wyniku rozkładu przekształca się w cyjanowodór, prowadzący do zatruć.

Trujący rabarbar

Kochany przez wielu z was rabarbar, a właściwe to jego łodygi są wykorzystywane do smacznych deserów, kompotów i ciast.

Tymczasem mało kto wie, że groźne są jego liście i korzenie. Zawierają one niebezpieczne toksyny dla człowieka, powodujące nudności i wymioty.

Komentarze