warzywa owoce
unsplash.com/@tombrunberg
Newsy

5 owoców i warzyw, które wydają się być bardzo zdrowe. Ale tak naprawdę mogą być trujące

Uważajcie na te warzywa i owoce, a właściwie na ich niektóre części. Przypadkowe zjedzenie może skończyć się zatruciem.

Zjadacie je codziennie niezależnie od pory roku. Sądzicie, że są zdrowe pod każdą postacią? Lepiej uważajcie, bo zjedzenie niektórych ich części może skończyć się nieprzyjemnie.

Zacznijmy od kochanego przez większość z was pomidora. Oczywiście w okresie zimowym wybór i cena tych warzyw jest mniej zachęcająca niż w końcu lata.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomidory

Tak czy inaczej, pomidory są chętnie wybierane przez Polaków przez cały rok. Jemy je bez opamiętania… i tu może leżeć przyczyna problemów zdrowotnych.

Pomidor sam w sobie nie jest oczywiście warzywem trującym. Takie właściwości mogą mieć za to jego pędy, liście i łodygi.

Zawierają one tomatynę, substancję, która działa przeciwdrobnoustrojowo i przeciwgrzybiczne. Te właściwości są oczywiście ochroną pomidorów przed szkodnikami.

Jednak przypadkowe spożycie cząstki łodygi pomidora może skończyć się dostaniem się tomatyny do przewodu pokarmowego człowieka.

Nie są to co prawda ilości, które są w stanie wyrządzić poważną krzywdę ludzkiemu organizmowi, ale mogą za to przyczynić się do nieprzyjemnego zatrucia.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Jabłka, wiśnie i śliwki

Co łączy te smaczne owoce? Oprócz tego, że objadamy się nimi na letnich wakacjach, wszystkie zawierają w sobie pestki.

Pestki to nic innego jak twarde części owoców zawierające zarodek, niezbędny do rozmnażania się rośliny.

Stąd też natura wyposażyła owoce w twarde, nieprzyjemne w smaku lub nawet niemal niemożliwe do przegryzienia pestki.

Tak jest właśnie w przypadku różnego rodzaju śliwek. Pestki wiśni z kolei organizm będzie w stanie przepuścić przez cały przewód pokarmowy bez ich trawienia.

Gorzej z pestkami jabłek – te mają mniejsze pestki, które nierzadko ulegają rozdrobnieniu w jamie ustnej jedzącego.

Wszystkie te pestki zawierają w sobie toksyczną dla człowieka amigdalinę. Ten związek w wyniku rozkładu przekształca się w cyjanowodór, prowadzący do zatruć.

Trujący rabarbar

Kochany przez wielu z was rabarbar, a właściwe to jego łodygi są wykorzystywane do smacznych deserów, kompotów i ciast.

Tymczasem mało kto wie, że groźne są jego liście i korzenie. Zawierają one niebezpieczne toksyny dla człowieka, powodujące nudności i wymioty.

Jakie pomidory są trujące
Adobe Stck
Newsy
Czy pomidory mogą być trujące? Szczególnie uważajcie na ten jeden rodzaj
Pomidory to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw, ale nie zawsze tak jest. Jedzenie niektórych pomidorów może przynieść wam więcej szkody niż pożytku.

Doskonale smakuje solo i na kanapce. Można z niego zrobić pyszną zupę , koktajl lub dodać go do różnych dań. Pomidor to jedno z najzdrowszych i zarazem najsmaczniejszych warzyw. Występuje w wielu różnych kształtach i odmianach , które różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jego korzystne właściwości można wymieniać bez końca, ale pomidor nie zawsze jest zdrowy. Kiedy warzywo to może być trujące? Takie pomidory są trujące Jeżeli uprawiacie pomidory, dajcie im dobrze dojrzeć na krzaku. Nigdy nie zrywajcie niedojrzałych, zielonych pomidorów . Takie pomidory zawierają bardzo niebezpieczny związek, który nosi nazwę tomatyna. Czym jest tomatyna? Tomatyna to trujący pierwiastek alkaloidowy występujący w pomidorze. Tomatyna znajduje się w zielonych częściach rośliny, takich jak liście, łodygi i niedojrzałe owoce. Dojrzały czerwony pomidor ma bardzo minimalny poziom tomatyny i jest ogólnie bezpieczny do spożycia przez ludzi. Jednak nawet niedojrzałe owoce nie mają wystarczającej ilości tomatyny, aby zrobić krzywdę dorosłemu człowiekowi. Związek ten jest groźny jedynie w dużych dawkach. Może wówczas powodować takie dolegliwości jak: mdłości, wymioty, kolki, biegunki a w ekstremalnie dużych dawkach może uszkodzić wątrobę, a nawet serce. Gorsza dla zwierząt niż dla ludzi Zdaniem ekspertów, tomatyna na ogół ma większy toksyczny wpływ na psy niż na ludzi, dlatego ważne jest, aby edukować właścicieli zwierząt na temat względnej toksyczności tego związku w pomidorze. Nie tylko tomatyna Naukowcy odkryli, że oprócz tomatyny, w zielonym pomidorze znajduje się jeszcze inny toksyczny składnik zwany atropiną. Przykładowo u kota, związek ten może spowodować zaburzenia rytmu serca, ale dla ludzi jest on groźny jedynie w bardzo dużych...

Ogonki i liście pomidorów są trujące
Pixabay
Newsy
Zjadacie tę część pomidorów? Uważajcie. Jest bardzo toksyczna i trująca
Pomidory to bez dwóch zdań jedne z najzdrowszych dostępnych na rynku warzyw. Niestety, niektóre ich części są trujące. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie.

Dodajecie je do zupy, przygotowujecie z nich spaghetti, pałaszujecie z nimi kanapki. Pomidory, bo właśnie o nich mowa, to jedne z najzdrowszych warzyw na rynku. Swoje cenne właściwości zawdzięczają przede wszystkim zawartości silnego antyutleniacza – likopenu. Składnik ten odpowiada między innymi za naturalny, czerwony kolor produktu, ale również za kilka innych kwestii. Cenne wartości i właściwości pomidorów Regularne spożywanie pomidorów przede wszystkim obniża poziom „złego” cholesterolu w waszym organizmie, a co za tym idzie, zapobiega miażdżycy.  Okazuje się również, że pomidory wykazują silne właściwości antynowotworowe – dzięki nim mężczyźni są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty, z kolei kobiety na raka szyjki macicy. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że pomidory działają moczopędnie, a co za tym idzie, obniżają ciśnienie krwi. Zawarty w nich potas, korzystnie wpływa też na pracę waszego serca.  To niepozorne, czerwone warzywo wspomaga także waszą odporność, trawienie, poprawia pracę układu nerwowego oraz wykazuje silne właściwości upiększające. Zawarta w nim witamina C wzmacnia wasze naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie. Z kolei witaminy A i E, nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Pomidory mogą szkodzić zdrowiu? Niestety, okazuje się, że pomidory, choć zawierają wiele cennych wartości odżywczych, mogą również być szkodliwe dla waszego zdrowia. Warzywo to zaliczane jest bowiem do rodziny psiankowatych, czyli zawierających tomatynę – szkodliwy alkaloid. Po spożyciu tomatyny w dużych ilościach, wasz organizm może zareagować bardzo negatywnie. Mogą wystąpić mdłości, kolki, a nawet ostre biegunki.  Warto jednak pamiętać, że składnik znajduje się przede wszystkim w niedojrzałych,...

Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Pixabay
Newsy
Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Mamy odpowiedź!

Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami , smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce . Z rabarbaru można robić też lody i kompot. Rabarbar – warzywo czy owoc? Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc? Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach? Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące . Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu. Właściwości odżywcze rabarbaru Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego . W rabarbarze znajdziecie: Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi) Witaminę c Witaminę E Kwas foliowy Błonnik regulujący pracę jelit Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej...

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory , na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak? Najpopularniejsze odmiany pomidorów Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną? Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidory świetnie nadają się do grillowania , pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele...