5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł miód wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Adobe Stock
Newsy

5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł go wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik

Jak to możliwe, że wielokrotnie jecie jakiś produkt i dobrze go tolerujecie, a nagle wszystko się zmienia i pojawia się uczulenie? Jest kilka powodów.

Mały chłopiec z północy Włoch jadł miód, który bardzo lubił. Nagle źle się poczuł. Najpierw zaczął mieć duszności, na jego ciele pojawiła się pokrzywka, a już po chwili miał poważne problemy z oddychaniem. Tak objawia się wstrząs anafilaktyczny. Gdyby dziecko nie zostało szybko dowiedzione do szpitala, mogłoby umrzeć. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Skąd jednak tak gwałtowna reakcja alergiczna u chłopca, który wcześniej wielokrotnie jadł miód? Nie był przecież uczulony na ten produkt. Zagadkę rozwiązali lekarze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wysoka jakość miodu mogła być przyczyną alergii

Miód, który jadł włoski chłopiec to wysokiej jakości, staranie wytworzony produkt z rzemieślniczej pasieki. Pszczelarz przywiązywał dużo uwagi do jakości swoich wyrobów. Tego typu produkty zwykle są uważane za bardziej wartościowe niż miody produkowane w dużych partiach, sprzedawane w supermarketach, przetworzone i pasteryzowane. I faktycznie miody rzemieślnicze zawierają więcej składników odżywczych. Ten konkretny miał większe stężenie pyłku kwiatowego. I to właśnie ta duża zawartość pyłku była przyczyną wstrząsu wywołanego u pięciolatka.

Alergia na pyłek kwiatowy nie jest częsta. Zdarza się najczęściej u osób, które biorą suplementy z dodatkiem pyłku, bo w nich stężenie alergenu jest wysokie. Z kolei tego typu uczulenie po zjedzeniu miodu u małego dziecka, zdarzyło się po raz pierwszy. Przypadek włoskiego chłopca został więc opisany w branżowej prasie medycznej.

Stężenie alergenów przesądza o wystąpieniu uczulenia

Na co dzień stykamy się z bardzo wieloma produktami, które uczulają. Nazywane są alergenami. Najbardziej popularne alergeny to:

  • Pyłki roślin.
  • Roztocza kurzu domowego 
  • Sierść i naskórek zwierząt 
  • Zarodniki pleśni

Z kolei wśród produktów pokarmowych najczęściej uczulają:

  • Mleko
  • Zboża zawierające gluten
  • Jajka
  • Orzechy
  • Skorupiaki w tym krewetki
  • Gorczyca (w więc tez musztarda zawierająca gorczycę)
  • Seler
  • Kiwi

Ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej zależy od tego jak bardzo jesteście wrażliwi na dany alergen. Są osoby, które wystarczy, że wejdą do pomieszczenia, w którym jest kot, czy zjedzą kilka orzechów laskowych i od razu obserwują u siebie reakcje alergiczne. Najczęściej to będzie swędzenie, pokrzywka, katar. Jeśli stężenie alergenów jest bardzo wysokie, reakcja może być gwałtowna, jak u włoskiego chłopca. Także osoby, które nigdy nie podejrzewały u siebie alergii, po otrzymaniu dużej ilości alergenów, mogą obserwować objawy uczulenia. Na przykład ktoś, kto od lat jadał krewetki bez żadnych dolegliwości, jeśli zje ich pewnego dnia bardzo dużo, może zacząć skarżyć się na uczulenie.

Zobacz także
Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy

karp

Alergia na karpia. Jakie są jej objawy? Tych symptomów lepiej nie lekceważyć

Jak chronić się przed alergią i co robić jak już wystąpi?

Pierwszy krok do uchronienia się przed wstrząsem anafilaktycznym, to znajomość swojego organizmu i postępowanie zgodne z jego potrzebami. Jeśli wiecie, że jesteście uczuleni na orzechy, to jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest niejedzenie orzechów. Powinniście czytać składy produktów, żeby upewnić się, że nie ma w nich orzechów. Tak robią osoby uczulone na laktozę, jajka czy gluten.

Gdy uczulenie już wystąpi, przy łagodnych objawach wystarczy zażyć wapno i brać je 2 razy dziennie do ustąpienia objawów. Jednak gdy odczyny alergiczne są gwałtowne, jak u chłopca z Włoch, natychmiast należy udać się do lekarza. Wstrząs anafilaktyczny jest bardzo niebezpieczny, w krótkim czasie może spowodować zagrożenie życia i wymaga szybkiego podania specjalistycznych leków.

Źródło: radiozet.pl, pasieka.pl, medonet.pl

karp
Gotujmy.pl
Newsy
Alergia na karpia. Jakie są jej objawy? Tych symptomów lepiej nie lekceważyć
Po zjedzeniu karpia czujecie mdłości, ból brzucha, a na drugi dzień dostajecie wysypki? To może być alergia pokarmowa! Sprawdźcie, kiedy jest niebezpieczna.

Z alergią pokarmową nie ma żartów! Jeżeli macie szczęście, to objawy alergii na różne pokarmy mogą mieć u was postać wysypki, bólu brzucha lub napadów kichania. Jednak u niektórych osób reakcje alergiczne są bardzo niebezpieczne i mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia. Czy karp może uczulać? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule. Uczulenie na ryby Choć na hasło „alergia pokarmowa” większości z was pewnie przychodzą do głowy orzeszki ziemne czy laktoza będące jednymi z najpopularniejszych alergenów, to wbrew pozorom ryby również bardzo często uczulają. Co więcej, jeśli stwierdzono u was alergię na jeden gatunek ryby, to bardzo prawdopodobne jest, że uczuleni jesteście na jeszcze kilka innych. Ryby bowiem zawierają białko o nazwie parwalbumina, który jest popularnym alergenem. Możecie być raczej spokojni w kwestii owoców morza, ponieważ białka znajdujące się w nich są nieco inaczej zbudowane i nie uczulają tak, jak te zawarte w rybach. Objawy alergii na karpia Jeśli jesteście uczuleni na karpia i spożyjecie danie przygotowane z tej ryby, to zauważycie u siebie objawy typowe dla innych alergii pokarmowych. Są to m.in.: Ból brzucha Biegunka Mdłości Pokrzywka Wysypka Obrzęk okolicy ust Objawy u każdego będą inne i może wystąpić tylko jeden z nich, kilka, a nawet wszystkie. Nie są one bardzo groźne dla zdrowia, a jedynie mocno uciążliwe. Niebezpieczny jest obrzęk Quinckego oraz wstrząs anafilaktyczny. W przypadku wystąpienia tych objawów trzeba natychmiast pojechać do szpitala, gdzie lekarz poda lek antyhistaminowy w zastrzyku. Wstrząs anafilaktyczny w ciągu kilku minut wywołuje ciężkie problemy z krążeniem i oddychaniem. Występuje on dość rzadko, ale stanowi duże zagrożenie dla życia, dlatego ważna jest bardzo szybka reakcja....

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: w popularnych ciastkach wykryto niezgłoszony przez producenta alergen
Producent nadziewanych pierniczków zgłosił się do GIS z informacją, że w jego produktach wykryty został alergen w postaci białka migdałowego.

Główny Inspektorat Sanitarny znów wydał ostrzeżenie dotyczące alergenów znajdujących się w produkcie dostępnym w sklepach. Tym razem z obrotu zostaje wycofana partia nadziewanych pierniczków. Sprawdźcie szczegóły. Ciastka wycofane ze sprzedaży Wymieniony w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego produkt to pierniki nadziewane, produkowane przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik S.A. Poniżej szczegóły dotyczące tego produktu: Nazwa produktu: Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy Numer partii: L1293147A Data minimalnej trwałości: 07.2022 Producent: Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., ul. Żółkiewskiego 34, 87-100 Toruń Producent poinformował Główny Inspektorat Sanitarny o wykryciu w piernikach alergenu - białka migdałowego. W przypadku, gdyby osoby uczulone na migdały spożyły ten produkt, mogłoby dojść u nich do reakcji alergicznej. Producent Fabryka Cukiernicza „Kopernik” S.A. wycofał pierniki nadziewane ze sprzedaży, a osoby, które go kupiły, mają możliwość zwrotu produktu. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje wycofywanie ciastek ze sprzedaży. Objawy alergii na migdały Uczulenie na migdały jest dość rzadkie. Występuje znacznie rzadziej niż alergia na orzeszki ziemne czy mleko, jednak również potrafi dać się we znaki. Na szczęście, objawy uczulenia na migdały zwykle nie są bardzo poważne. Najczęściej jest to swędzenie ust oraz skóry, choć może się także pojawić obrzęk języka i jamy ustnej. Występuje też pokrzywka skóry i wysypka.  Objawy alergii ze strony układu oddechowego to m.in. kichanie, wodnisty katar i łzawienie oczu. U niektórych uczulonych na migdały pojawiają się też dolegliwości ze strony układu pokarmowego - mogą oni obserwować u siebie bóle brzucha, biegunkę czy wymioty po spożyciu tych orzechów.  Należy pamiętać, że nawet w...

Pilne
Gotujmy.pl
Newsy
Pilne ostrzeżenie. GIS wycofuje popularny produkt dla dzieci. Może wywołać niepożądaną reakcję
Niektóre produkty znikają z półek szybciej niż w oka mgnieniu. Na straży poprawności ich składu stoi Główny Inspektorat Sanitarny.

Spożycie niektórych produktów może przynieść opłakane konsekwencje dla waszego zdrowia. Żeby temu zapobiec, warto śledzić na bieżąco komunikaty GIS. Tym razem wycofywany jest produkt dla dzieci. GIS ostrzega przed kupowaniem produktów niezdatnych do konsumpcji Główny Inspektorat Sanitarny ma za zadanie strzec poprawności składu produktów i w porę wycofywać je z rynku. Szczególnie te, których spożywanie może grozić waszemu zdrowiu. Jak się okazuje, nie jest ich wcale tak mało. Do listy produktów wykluczonych dochodzą wciąż nowe pozycje. Popularny produkt dla dzieci może wywoływać niepożądaną reakcję Alergia to dolegliwość, której znaczenie pochodzi od greckich wyrazów allos i ergon. Można je przetłumaczyć jako inne działanie. Alergia oznacza więc nadwrażliwość, oznaczającą nadmierną reakcję organizmu przy kontakcie z alergenami. Mogą być nimi bakterie, wirusy, środki chemiczne, pokarmy i leki. Alergia jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Niemożliwe jest trwałe i całkowite wyleczenie niektórych jej postaci. To niewłaściwa reakcja układu odpornościowego człowieka na alergeny, które dosyć licznie występują w środowisku. U zdrowych osób alergeny nie powodują żadnych objawów ani uczulenia. Układ odpornościowy odpowiedzialny jest za kontrolowanie, czy obce cząsteczki mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i podejmuje ewentualne działania, aby chronić organizm. W Polsce najczęściej uczulają cytrusy, pyłki roślin, sierść psów, kurz, jad pszczół, ale i jajka, ryby, orzechy oraz krowie mleko. Na szczęście rynek spożywczy oferuje dużo zastępników klasycznych produktów, które w żaden sposób nie pozbawią was przyjemności konsumowania, nie narażając jednocześnie na alergię. Rodzaje alergii...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: batony wycofane ze względu na obecność popularnego alergenu
Poznajcie najnowsze ostrzeżenie wydane przez Główny Inspektorat Sanitarny.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii batonów proteinowych. Wykryto w nich jeden z najczęściej uczulających alergenów.  Alergen w batonach proteinowych Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, rozpoczęło się wycofywanie ze sprzedaży partii batonów proteinowych marki Herbalife Nutrition. Okazało się, że część batonów została niepoprawnie zapakowana. W partii z batonami o smaku waniliowo-migdałowym znalazły się także batony cytrynowe, które zawierają alergen w postaci jaj. Nie ma jednak o tym informacji na opakowaniu dla smaku waniliowo-migdałowego. Brak informacji o alergenie może być niebezpieczny dla osób, które są silnie uczulone na jajka, dlatego producent podjął decyzję o wycofaniu tej partii batonów ze sprzedaży. Poniżej szczegóły: Nazwa produktu: Herbalife baton proteinowy o smaku waniliowo-migdałowym Numer partii: G221666A Data minimalnej trwałości: 23/09/2022 Dystrybutor: Herbalife International Luxembourg S.à R.L., 16 Avenue de la Gare L-1610 Luxembourg Przedstawicielstwo w Polsce: HERBALIFE POLSKA SP. Z O.O., Eurocentrum Office Complex, Al. Jerozolimskie 134, Budynek Gamma, Piętro 10, 02-305 Warszawa Producent: Gustav Berning GmbH & Co. KG, Alte Heerstrasse 1, 49124 Georgsmarienhutte, Niemcy Objawy alergii na jajka  Alergia na kurze jajka jest jedną z najczęściej rozpoznawanych - zwłaszcza u dzieci. Zwykle uczulenie mija z wiekiem, jednak czasami objawy nie ustępują po osiągnięciu dorosłości. Pojawiają się szybko, najczęściej do dwóch godzin od spożycia jaj, choć może to być nawet kilkanaście godzin po kontakcie z alergenem. Objawy reakcji alergicznej na jajka kurze są bardzo różnorodne, dlatego trzeba być czujnym, gdy zauważy się: pokrzywkę rumień, a następnie obrzęk wokół ust swędzenie skóry trudności w...